Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
12.10.2007 :: партньор

Еко боец

от Надя Станчева :: Коментари (7) :: (10221 прочитания)

Той е... журналист, който винаги успява да вмъкне по една еко новина в сутрешната програма на популярно радио.
Светослав Николов е завършил английска филология, програмен директор и водещ на сутрешния блок на Jazz FM.

Заразява се с екоентусиазъм от
... любовта си към природата. Първите си екостъпки прави в Англия по време на специализация в българската редакция на BBC, когато се научава да си събира разделно металните, стъклените и пластмасовите отпадъци. Убеден е, че всеки ще прави така, дори само веднъж да мине край площадка за балиране на отпадъци в София.

Спестява въглеродни емисии на планетата, като
... си е носил разделно събраните отпадъци до "Витошка", когато в квартала му все още не е имало жълта, зелена и синя кофа. Обяснява на продавачките, че не му е нужна торбичка, защото винаги си носи една в раницата. Използва единствено батерии, които се презареждат. Изключва климатика, когато излиза от стаята.

Най-лесният начин хората да започнат да мислят по-зелено според него е
... когато отворят очи за това как ден след ден унищожаваме природата. Вярва, че зеленото мислене ще стане част от ежедневието ни по финансови причини - енергията и горивата поскъпват, както и пластмасовите опаковки, защото и те се правят от петрол, а найлоновите пликчета на все повече места не са безплатни.

Неговият личен пример за reduce.reuse.recycle се изразява в
... кратки, но важни новини на тема устойчиво развитие, които вплита в сутрешната програма винаги, когато е на ефир. Защото е убеден, че хората са склонни да си променят навиците, но не го правят само от незнание. Малцина са тези, които постъпват така от глупост.

Смята, че
... потребителите имат много силно оръжие - своя избор на продукти, за които дават парите си. Ако са против изсичането на горите, не стават съучастници, като карат ски по писти в защитени територии. Колкото повече хора не си купуват неекопродукти, толкова повече бизнесът ще обръща внимание на своята отговорност към природата. Затова не си купува лампи от бамбук например, знаейки че листата на това дърво са 99% от диетата на пандите, а храната на тези животни все повече намалява.

Оптимист е, защото... все повече и повече големи компании осъзнават, че е cool да си зелен. Например от киноверигата "Арена" съобщиха, че събират отпадъците разделно, "Овъргаз" предават използваната хартия за вторични суровини и така спасяват гори от изсичане, много фирми се включват в кампании по залесяване, а в магазините "Пикадили" има торбички за многократна употреба. И това е само началото.

Твоят личен пример може да промени нещата, защото...
Фото галерия

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (7)

12.10.2007 :: 00:39 :: от spart
#1
Re: Еко боец
> Намалявайки климатика с един градус, намаляваш консумацията на електричество с 10%.

Така формулирано е абсолютна безсмислица. Това зависи от типа на климатика, обема на помещението, външната и вътрешната температура, както и колко време ще бъде пуснат да работи въпросния климатик. И може съществено да се различава от 10%

>Ако оставиш колата си вкъщи два дни от седмицата, ще намалиш изпуснатите парникови газове с близо 1 тон годишно.

До днес си мислех че има значение каква е колата и колко я карам, то се оказа че всички еднакво изпускали парникови газове.

> Ако рециклираш една стъклена бутилка, ще спестиш енергията, необходима на една 100-ватова крушка да свети четири часа.

И как да я рециклирам? Или поставянето в контейнера за стъклени опаковки = рециклиране. За мен разделното събиране е само първата стъпка на този толкова труден процес, автора май изчерпва всичко с поставянето в контейнера.

> Всеки човек унищожава два бора под формата на хартиени продукти всяка година.

Да ме прощава ама и тук не може да ни слага под общ знаменател.
12.10.2007 :: 07:56 :: от scaffas
#2
Re: Еко боец
well done ;)
12.10.2007 :: 10:02 :: от danny
#3
Re: Еко боец
Spart,
донякъде съм съгласен с теб, че е лишено от смисъл, но ако става въпрос за средно статистическо изследване(никъде не го пише, но все пак) нещата изглеждат по други.
Ако всички хора по света използват общо х хартия на година и т.н.
Всеки случай, по- вероятно е хората да започнат да се интересуват от екология, ако имат лична изгода от нея.
12.10.2007 :: 10:47 :: от spart
#4
Re: Еко боец
Danny, напълно съм съгласен. И двамата разбираме, че става въпрос за статистическо изследване но така написано от автора излиза малко по-различно. Личната изгода в бг условията я виждам така:
1. В момента има пунктове на екобулпак и други компании за разделно събиране. Там се плаща за буркани, хартия, полиетиленоеи бутилки. Да се увеличи броя им и да се доведат по-близо до домовете на хората. Ако трябва примерно всяка събота да се знае пред блок еди-кой си от Х до Y часа ще има бус, в който може да занесете хартиите и бутилките и да ви се плати. Хем екологично, хем изгодно. Щото в моя квартал най близкия контейнер за разделно събиране е на 1 км от вкъщи. Добре, че имам кола да ги нося дотам.
2. Толкова големи фирми създават система от бонус точки за всякакви работи - вземи М-тел, Шел, Пикадили и още кой-знае колко, същото може да се направи от рециклиращите компании. Това са неща които не искат почти никакви пари, само добра организираност. Чак ми идва сам да се захвана.
3. Има сума ти твърди отпадъци от ремонти, които според мен нахалос свършват в най-добря случай в някое сметище, в по-лошия на някоя полянка. Имам предвид дървената дограма, която само в блока ми и и съседните постоянно се изхвърля и стои до контейнера. Е добре, имам чувството че може с тези количества спокойно да работи един малък тец за 50 000 човека.

Има още много работи, но друг път, като имам време.
12.10.2007 :: 11:45 :: от krem
#5
Re: Еко боец
"Ако всеки рециклира по един вестник седмично, ще спасим над 500 000 дървета всяка седмица. "

За това имам по-добро предложение - не купувайте вестници, интернет ги прави излишни :))))
от поне една година не съм се информирала за новините от вестик, чета само on-line
12.10.2007 :: 17:45 :: от verde
#6
Re: Еко боец
Аз съм голям фен на Jazz FM. Радвам се, че Светослав Николов, когото слушам с удоволствие, е "еко боец". Младите хора в България са основните инициатори за промяната в мисленето, която наблюдаваме все по-често. Крайно време е да станем по-съзнателни, по-отговорни и състрадателни към животните, към растенията, към природата. И съм на мнение, че качествената, облагородяваща музика, каквато слушам по Jazz FM, прави човек по-отворен, мислещ, чувстващ, по-душевен, а това засилва връзката му с всичко около него - близките му, другите хора, околната среда.
Относно статистиката, срещу която пише мнението си "spart", може би наистина е трудно да се докаже каква би била реалната полза от всяко конкретно действие по опазването на природата, за разлика от вредата от безхаберието и замърсяването - за жалост я виждаме и усещаме навсякъде. Мисля, че по-скоро идеята е тези данни да ни убедят да бъдем отговорни, дори да ни стреснат, да ни накарат да сме активни и да не отлагаме дори малката "зелена" стъпка.
13.10.2007 :: 16:00 :: от Dessie
#7
Еко боец?
По отношение на темата: Чудесно е, че има такива хора като Васко. Още по-хубаво е, че те са намерили начин да популяризират идеята, като по този начин тя стига до ушите на много хора.
Що се касае до статистиката - напълно съм съгласн с krem, а и някои "факти" не звучат много убедително.
Аз лично бих си купила по-скоро бамбукова лампа, отколкото пластмасова, но тук вече става въпрос за избора на по-малкото зло.
Според мен, всички които посещават този сайт са наясно с въпроса, за който иде реч във всяка една статия и нямат особена нужда да бъдат стряскани - по скоро въпросът е как всеки един от нас популяризира това което прави и по-важното - ЗАЩО го прави... И тук е мястото да споделите идеи.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg