Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
01.10.2006

Открадната красота: формалдехид в козметичните продукти

от Босилена Мелтева :: Коментари (1) :: (10897 прочитания)

Лесно е да си красив и без канцерогенни консерванти, като формалдехида, които се съдържат в много козметични продукти. Научи се да ги откриваш в етикетите, за да избираш продуктите с естествени консерванти.
Да използваш скъпа козметика отдавна не е гаранция, че даваш най-доброто на тялото си. Може дори да правиш точно обратното. А когато една от съставките е формалдехид (НСНО - обикновено се използва в парфюми и лакове) със сигурност му вредиш или поне докато е още живо. Има обаче лесни начини да зачеркнеш завинаги този консервант от козметичната си селекция, защото:

• Така щадиш здравето си. Формалдехидът се определя като канцерогенен и токсичен. Може да причини сърбеж и изгаряне на кожата, дразни гърлото, очите и белите дробове. Употребата му в козметиката вече е забранена в Япония и Швейцария (те винаги са една или повече крачки напред, така че можеш да им се довериш).

Имаш множество алтернативи сред естествени консерванти. Как ти се струва например екзотичният вариант с етеричните масла. Звучи доста по-добре от изборът на това, с което балсамират мъртъвците, нали (точно формалдехида имаме предвид, да).

• Не изисква кой знае каква трудност - просто трябва да четеш етикета на продукта, който ще използваш. Избягвай следните консерванти, които могат да отделят формалдехид: Diasolidinyl urea, DMDM hydantoin, Imidazolidiny, Quaternium-15. Хвърли едно око и на Skin Deep - подробен и разбираем гайд в сложния свят на хилядите козметични марки и техните химични съставки. Там можеш безпроблемно да провериш доколко безвреден е нощният ти крем или каквото там ползваш.

• След като прочистиш тоалетката от вредните разкрасители, лесно ще запълниш липсите с натурални продукти. Няколко идеи по въпроса можеш да откриеш тук.

Изводът е ясен – поредната червена точка за естествената красота!

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (1)

28.02.2007 :: 10:52 :: от k-paxian
#1
Re: Открадната красота: формалдехид в козметичните продукти
точно това ми трябваше като инфо:)))
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg