Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
18.09.2007 :: партньор

Ненагледна моя

от Радмила Младенова :: Коментари (6) :: (4162 прочитания)

От днес до 18 ноември на Моста на влюбените зад НДК ще видиш “Земята отвисоко” - 117 платна с фотографии на планетата, заснети от птичи поглед от френския фоторепортер Ян Артюс-Бертран.
Вече е малко трудно да изненадаш някого по въпроса за планетата Земя. Отдавна сме убедени, че е кръгла и леко встрани от центъра на Слънчевата система. Виждали сме я да сияе в синьо на снимка от космоса, фотографирали сме я още от Луната, от самолет, от Мусала, от покрива на блока, от височината на собствения си ръст. Можем да я изследваме до най-малката подробност в Google Earth.

Прехвърлям всички тези гледни точки към до така познатото ни кълбо, защото се опитвам да разбера с какво е толкова интересна дистанцията, която Ян Артюс-Бертран избира, за да погледне на отделни кътчета от планетата ни. От 2000 година насам, когато за първи път излага фотографиите си в Париж, изложбата му е видяна от 100 милиона души в повече от 100 града в света. И тази статистика продължава да расте. Ще предложа и един отговор от личен опит.

Миналото лято попаднах случайно на “Земята отвисоко” в един парк в Прага и в първия момент ми заприлича на гигантски каталог с репродукции на картини. На втори поглед ми стана ясно, че не става дума за шедьоври на италианските или холандските майстори на пейзажа. Платната на Ян Артюс-Бертран са фотографско свидетелство за картините на природата, нарисувани вместо с бои - с гори, реки, пясъци, скали, треви, ледове и океани. И които ние хората допълваме със своите градове, пътища, вятърни мелници, оризища, поля от лалета. Но... също и с танкови гробища, металургични заводи и аецове.

Всъщност Ян снима от въртолет на височина между 30 и 3000 м. Може би точно тази дистанция ни е липсвала през индустриалната ера.

Нашият съвет:
Не пропускай да прочетеш текстовете, които съпровождат всеки един кадър от изложбата, за да разбереш какво стои зад фразата устойчиво развитие.

Цифра:
Заради човешките дейности планетата е загубила една трета от потенциала си да възобновява своите ресурси. (Източник: WWF)

Това се казва новина:
Последните попълнения към фотобанката “Земята отвисоко”, която включва над 500 000 кадъра, са от 30 август, 2007 г. и документират пожарищата в съседна Гърция.

И това се казва новина:
Освен в София изложбата ще може да бъде видяна по същото време и на четири други места – Пилзен - Чехия, Сидни - Австралия, Суонси - Уелс и Лодз - Полша. Изложбата се организира от списание "Едно" и е безплатна!

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (6)

18.09.2007 :: 10:46 :: от Vladi
#1
Re: Ненагледна моя
Разгледах я докато слагаха фотосите и е наистина впечатляващо, и браво за избора на място!!
18.09.2007 :: 11:57 :: от Zizana
#2
Re: Ненагледна моя
уникална изложба, трябва да я види всеки, този човек има невероятен усет!
19.09.2007 :: 09:29 :: от Марина Недева
#3
Re: Ненагледна моя
Невероятни са снимките и изложбата е free!
20.09.2007 :: 18:27 :: от kukus
#4
Re: Ненагледна моя
страхотна изложба! нечовешки снимки и супер яко място да се изложат (освен всичко друго е над едно от най-задръстваните кръстовища в софия, както казаха на откриването) и много хубав текст, Радмила:)
23.09.2007 :: 17:33 :: от Whiskey
#5
Re: Ненагледна моя
Защо не сложите човек на горичка, който да раздава "Зелен жокер" или някакъв флайер за реклама на сайта? Толкова много хора минават от там и е идеално място да се запознаят с този сайт.
25.09.2007 :: 13:13 :: от Monika
#6
Re: Ненагледна моя
`Невероятна` и `вдъхновяваща` - най-точните думи!:) Трябва да се види!А освен усет, Ян Артюс-Бертран е имал и късмета да е на точното място в точното време.Едва ли симпатичните крави все още са на онази поляна... ;)
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg