Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
21.09.2007

Варна на колела

от Красимира Кубарелова :: Коментари (10) :: (4960 прочитания)

Варненци вече си имат велоалея. Ето кратка хроника на варненското колоездене - от дните на излети до Аладжата до битката за място по улиците днес.
Варненката Красимира Кубарелова е автор на романа "Розов храст и сладко от смокини".

Един от най-ярките ми спомени от детството е как тричленното ни семейство в събота тръгва на пикник на Аладжата с велосипеди. Така да се каже, беше модерна дестинация :-) Варненци се изсипваха с велосипеди, не помня да е имало автобус, а в шестдесетте години на миналия век, колите бяха рядкост, голяма рядкост.

Превозното средство на детството ми беше велосипед. Първо се возех в специална детска седалка на велосипеда на баща ми, после имах собствена триколка, а едно лято, когато се върнах с лента „отличник” след последния учебен ден, ми купиха истинско колело - с две гуми, мечта за всяко дете. Всички добри деца имахме колелета, или поне добрите деца от нашата махала. Беше доста безопасно да ни пратят с тях за хляб, или за мляко, между игрите.

Във Варна имаше даже „Колодрум” (в района на сегашната Спортна зала), там правеха състезания, а на нашата улица, „27 юли”, бай Михал - бивш състезател- колоездач, поправяше колелета.

Когато порастнах и станах майка, бях наивна да смятам, че нещата не са се променили. Но не беше така, по улиците вече беше невъзможно да се кара велосипед. Нямаше Колодрум, нямаше алеи, нямаше го и бай Михал. Безопасно да се кара велосипед беше само по тротоарите, отредени за оредяващите пешеходци. Защото всички варненци и гостите на Варна се возеха в коли. А после улиците станаха тесни за колите.

И когато всичко изглеждаше безнадеждно, чух новината, че във Варна се строи велоалея. Цялото трасе ще бъде 9 км - от спирка „Нептун” до Морската градина. Не е много, но това е началото. Алеята ще е двупосочна, по нея ще се движат по 200 велосипедиста на час в едното платно. В двете посоки биха могли да се возят 400 велосипедиста. Това теоретично означава, ако приемем, че в кола се возят средно 1,5-2 човека, в центъра на Варна ще има 100 коли по-малко. И това е обнадеждаващо.

С колоездачно шествие вчера беше открита първата отсечка от велоалеята във Варна. Лично кметът Кирил Йорданов поведе колоната. Кой знае, може да се сложи начало на една нова традиция - всяка година на 20 септември във Варна да има колоездачно шествие? А защо не и нова велоалея...

Първата пътека за колоездачи в града струва 500 000 лв, не са малко пари, но са добре похарчени. Вторият етап предвижда тя да свързва кв. "Владиславово" с Морската градина.

Обнадеждена съм. Детството на сина ми мина на велосипед по тротоарите и в Морската градина, но вероятно внуците ми ще идват да ме виждат, яхнали велосипеди. Дано ме намират у дома, че и аз обичам да карам колело:-)

А мога да осведомя тримата кандидати за кмет на Варна - ще гласувам за този, който освободи центъра от автомобилите, който направи много по 9 км велоалеи, който събира разделно боклука, който сади дръвчета. Или поне обещае да го направи. И моите приятели от махалата също, и техните деца и нашите внуци, наистина ще отидем да гласуваме за това. Много пъти не сме си правили труда. Но сега ще отидем. Защото ценим неща, различни от политически интереси, например. Можем да изразим любовта си към децата по един начин - заедно да им предадем града поне в такова състояние, в каквото сме го намерили, а защо не и в по-добро!

Авторите на Горичка мечтаят за град без коли

Европейска седмица на мобилността


Фото галерия

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (10)

21.09.2007 :: 07:55 :: от atanatos1
#1
Re: Добро начинание обаче...
Приветствам начинанието. На мен ми е много трудно да карам колело във Варна заради многото автомобили и пешеходци. Хората започнаха обаче да ползват тази алея като пешеходна, защото е много удобна за ходене. Автомобилите си паркаркират на нея, защото е много удобна за паркиране. Майките с колички също я използват (не знам дали точно това е най подходящото място за детските колички). Явно все още ни липсва култура и възпитание сами да се сещаме, че тази алея трябва да се ползва по предназначение. Може би ще трябват санкции за наушителите.
21.09.2007 :: 08:30 :: от Kiril
#2
Re: Варна на колела
WOW Ne wqrwah 4e shte dojiveq denq v koito i vuv Bulgaria shte ima takiva ulici ... Bravo !
21.09.2007 :: 12:38 :: от Василена
#3
Re: Варна на колела
Ами да, като видях алеята за пръв път, направо подскочих от радост, защото изглежда супер. Но сега първите джипове вече са паркирани най-невъзмутимо по нея. Искам да видя кой ще ги махне от там или ще ги глоби, наистина искам да го видя.
21.09.2007 :: 16:56 :: от stefka grigorova
#4
Re: Варна на колела
По велоалеите не бива да се паркират никакви коли,не бива да се разхождат и пешеходци,не бива да се разхождат и майки с детски колички.На запад велосипедистите си знаят правата и ако на велоалеята се разхождат те бутат и окото им няма да мигне,защото си знаят правата.Това е тяхна територия и никой няма право да я превзема.
Редно е КАТ да се спавят с нарушителите,но корупцията там е като раково образование,докато не се изреже няма да се оправят нещата.
29.09.2007 :: 00:03 :: от gerimira
#5
Re: Варна на колела
еми софиянци можем само да завиждаме
01.10.2007 :: 20:20 :: от aloe
#6
политиците да въртят педалите!
докато не качиме политиците на колелета - като в холандия например, няма да стане нищо.казвам качиме,защото ако това стане ,то ще бъде за да ни впечатлят преди избори например. така и други"техни" хора,дори и да не са убедени ,че това е по-доброто превозно средство за в града от джиповете ,може да решат че това е "шик"и модерно,както става често с неща от тоя род-като например "много е "тренди"напоследък да се ядат "еко"храни":)))ит.нт...ама щом е за добро, нека всички са в крак с "модата" ;)
02.10.2007 :: 10:22 :: от mu6i
#7
Re:Ей Василена!!!
Може да лепиш лепенки на жиповете, паркирани на алеята за велосипедисти, поради 2 причини:
1. Паркират на място, отредено за велосипедисти.
2. Да използват ДЖИП В ГРАДА Е АДСКИ НЕ ЗЕЛЕНО!!!
02.10.2007 :: 10:31 :: от mu6i
#8
Софиянци можем само да завиждаме...
Не мога да карам колело и нямам такова, въпреки че много искам да се науча, но майка ми ме попита какво ще правя, когато се науча - ето тук тя ме затапи. Ако в София имаше алеи за велосипедисти вече щях да имам колело и скоро да се науча, но уви - нямам!
04.10.2007 :: 14:56 :: от invertedquestionmark
#9
Re: Варна на колела
Живея в София и все пак карам колело... Вярно е, че подходящите места са малко, но като няма велосипедисти, няма да има и за какво да се правят алеи.
23.10.2007 :: 14:58 :: от fyionna
#10
Re: Варна на колела
Мда, късничко коментирам, но не е истина че в софия няма велосибедисти - има и то доста, само да изгрее малко слънце и пак пропъплят. Подходящи места няма - вело алеите са, за да се стига от точка А до точка Б, а не само да си въртиш педалите - има и тренажори, нали така. Най-смешната "алея" е на тротоара на бул.Витоша - от НДК до Аптека - хехе, с блажна боя да намацаме лекичко. Похвално е за варненската управа - то Е алея. Единственото подобие е май на Борис 3 ... жалко е - жантите ми се почупиха вече ...
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg