Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
20.09.2007

Кметски въпроси

от Мартин Русков :: Коментари (14) :: (5319 прочитания)

От тази седмица въпросникът на Горичка пътува към кандидат-кметовете в петнайсет градове в България. Какво попитахме нашите политици?
Напоследък често чуваме, че властта в ръцете на кметовете е малко. Казват, че общините нямат пари, че техните проекти постоянно биват спъвани. В същото време е факт, че в България са на път реформи за децентрализация и увеличаване на независимата власт на общините. Скоро нашите кметове ще имат повече финансови ресурси и по-често ще могат да налагат собствени механизми за управление.

Когато решихме да зададем петнайсет въпроса в стил „Горичка” на кандидат-кметовете в петнайсет градове, това ни изглеждаше сравнително лесно. Оказа се, обаче, че въпросите са многократно повече. А и трябваше да сме сигурни, че нещата, за които питаме, са в компетенциите на кметовете и техните екипи.

На първо време трябваше да си изясним как да подходим към кандидатите. Дали да им зададем конкретни въпроси, за да получим конкретни отговори и след това да следим за изпълнението на обещанията? Или да им „подхвърлим” идеи, за да ги накараме да се замислят? А защо не и двете?

Имаше и друг проблем. Много от нас все още не осъзнават колко голямо е значението на околната среда за живота ни. Затова искахме въпросите да хванат вниманието и на тези, които още не са толкова пряко ангажирани. Искахме да зададем въпроси, чийто отговори да повлияят на вота дори на тези гласоподаватели.

Първата статия за този въпросник се превърна в една от най-коментираните теми в Горичка. Хората прочели тази статия, заедно с техните семейства могат да образуват един малък град. Тази дискусия направи задачата ни забавна, обърна я в интересен дебат. Всъщност, да си го кажем в прав текст – от коментарите разбрахме, че времето за такива въпроси е дошло и, че заедно трябва да се опитаме да убедим кандидатите да се преборят за нашите гласове.

В случая, обаче, има и нещо друго. Абсолютно всеки един от нас може да направи страшно много за околната среда, независимо каква позиция и власт има. Защо тогава кметовете да не могат?

Прочети и изтегли Кметския въпросник на Горичка.

Виж какво се случва на местните избори в Съединените щати.

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (14)

20.09.2007 :: 11:43 :: от stefka grigorova
#1
Re: Кметски въпроси
В първата статия си позволих да изпратя доста въпроси и мнения, които ме вълнуват и които ми се иска всеки кандидат-кмет да ги вземе под внимание в желанието си да кметува.Кметуването го разбирам човек да се обрече да живее в името на своя град, в името на своите съграждани, за добруването на малки и голями.Уви,някои стремейки се към кметското място мислят само колко пари ще преведат в банковите си сметки и къде ще се разходят по света.
Въпросите,които ще се предоставят на кметовете са обобщени,засягат много от зелените проблеми на градовете ни и на България като цяло.Много ми се иска кметовете да коментират и борбата им с корупцията,защото в основата на нашите проблеми от върховете на властта до обикновения чиновник стои ТЯ-КОРУПЦИЯТА.На всички нива във всички сфери на нашето общество!
20.09.2007 :: 13:04 :: от Monika
#2
Re: Кметски въпроси
Здравейтер всички тук в Горичка :) От София съм и най-вероятно ще гласувам за Бойко Борисов.Мисля че е по добре да спечелим вече познати лица за идеята `зелен` , вместо да се доверим на непознати с претенцията да бъдат `еко`....просто мнение :)
20.09.2007 :: 14:43 :: от krem
#3
Re: Кметски въпроси
Хареса ми това, че отговорите ще бъдат публикувани в медиите. Дано!!!
20.09.2007 :: 15:17 :: от Dessie
#4
Re: stefka grigorova
Напълно съм съгласна с написаното от Стефка за корупцията. Повсеместна е. А другият ни проблем е чантаджийството - терминът не е официален ;-) Струва ми се, че ще има много повече пари и за здравеопазване и за образование и за екология, ако чисто и просто намалеят чантаджиите. На малката ни България - па президент, па вицепрезидент, премиер... и всички те с безброй знайни и незнайни армии чиновници и съветници. Коалициите стават все по-безпринципни, а опозицията направо смешна. Договорките са не кой каква ще я свърши, а коя партия колко чиновници ще може да вкара в министерствата. На какво прилича за има-няма седем милиона народ - всички министри да си имат по пет заместника и всички те се съпровождат от внушителна администрация... С местната власт положението е същото, но тове една друга тема.
21.09.2007 :: 13:57 :: от stefka grigorova
#5
Re: Кметски въпроси
Здравейте приятели от Горичка!
Искам да ми обясните защо толкова често губя паролата си и се налага почти всеки ден да искам нова парола за да мога да правя коментариите си?
По повод КМЕТСКИЯ ВЪПРОСНИК : не може ли да се организира съревнование между отделнити селища за НАЙ-ЗЕЛЕН ГРАД,НАЙ.ЗЕЛЕНО СЕЛО,НАЙ-ЗЕЛЕН КУРОРТ? Който е най-зелен да получава допълнителна субсидия от държавата за положените усилия.Това може да стане за блок,улица,квартал и т.н.,докато цялата държава стане зелена(чисти реки,чисти планини,чисто поле,чисти плажове, чисто море,чисто небе,чист въздух,чиста храна,здрави деца,щастлив народ).Тогава смятам,че младите хора които заминават за да живеят в чисти и урудуни държави ще се върнат обратно в БЪЛГАРИЯ!
Може би малко се размечтах,но много ми се иска да бъде така.Нашите деца да живеят в своето си гнездо ,а не да идват от други държави да живеят тук.
21.09.2007 :: 14:00 :: от stefka grigorova
#6
Re: Кметски въпроси
*извинете ме за "урудуни" исках да кажа УРЕДЕНИ.
22.09.2007 :: 14:21 :: от mapto
#7
Re: Кметски въпроси
до Моника: За мен всички основни кандидати за София са познати - най-малкото от интернет архиви може да се сглоби биография зя всеки от тях. За това смятам за важно да имаме доверие в хората, които избираме. За съжаление има достатъчно причини да се усъмним в чесността и постоянството на Борисов.
26.09.2007 :: 17:10 :: от Mr.Mahony®
#8
БоБо и Бъдещето на София
Честно казано се учудвам, че има някой от София (софиянец), който да гласува за БоБо. Отдавам го на това, че е .... жена.

Определено няма да гласувам за Бобо, най-малкото защото се вози в 2 коли и има 4-5 души охрана.

1. Кога ще изгони тези селяни пред Ал. Невски, вкл. бабите, които са на по над 70 год., но 360 дни кибичат там.

2. Кога ще се забрани да се паркира по тротоарите? И по двата!

3. Кога ще се въведе задължителната регистрация?

4. Кога ще бъдат забранени маршрутките?

5. Кога ще се вуведе платено паркиране в ЦЕЛИЯ зентър на София?

Мога и да продължа, засега спирам.

С поздрав!
26.09.2007 :: 19:32 :: от mapto
#9
Re: Кметски въпроси
Махони,
Не съм сигурен, че с твоите идеи нещата ще се подобрят, но може би ще можем да измислим нещо ако се опитаме да обсъждаме проблемите: както с тези на различно мнение, така и с политиците. Поне с тези от тях, които са готови да общуват.
27.09.2007 :: 13:02 :: от Mr.Mahony®
#10
Идеи
Добре де .... дайте идеи. Аз дадох само 5, а имам оше. Може, добре, няма да помогнат ... дайте да тръгнем от някъде. Темата е: "Какво попитахме нашите политици". Ето какво аз попитах.

Ето има и такива: http://www.mediapool.bg/show/?storyid=132314&srcpos=2

А има и такива, които се возят 2 коли и са с 5 души охрана.
29.09.2007 :: 00:12 :: от gerimira
#11
Re: Кметски въпроси
Ами като гледам Бойко нищо не прави с смога над София и със задръстванията. До кога?
30.09.2007 :: 21:42 :: от Footman
#12
Re: Кметски въпроси
Стига глупости :)

С тези задръствания който и да е кмет неможе да се оправи. Единствения начин е метрото да обхване целия град по-което се работи. Дано поне Кремиковци затворят.
01.10.2007 :: 10:21 :: от mapto
#13
Re: Кметски въпроси
Футман,

Ако мислиш за решението преди да си оценил поблема, има риск да пропуснеш най-простите стъпки. Така например от много отдавна общината я натискат отвън и отвътре да изгради велоалеи и да анализира и подобри кръстовищата, светофарите и обществения транспорт. За съжаление общинарите (както кмета, така и съвета) съумяват дя си правят оглушки. Друга стъпка към решението е най-после масовото строителство да започне да се контролира, за да няма нови локове с по 50 апартамента и нито един гараж.

Огледай се малко и ще видиш, че липсата на изход не е причината за бездействието на кмета. След като се знае, че изграждането на метрото е стратегически проект, защо общинският контрол позволи да се получи такова огромно закъснение?
07.10.2007 :: 14:03 :: от stefka grigorova
#14
Re: Кметски въпроси
Махони,струва ми се ,че ти не си прочел идеите които дадоха читателите на Горичка при първото пускане на Кметският въпросник.Повече от 60 идеи се генерираха по тази тематика.На базата на тях Горичка синтезира въпросника,който са изпратили на кандидат-кметовете на голямите градове.Не е зле да погледнеш и прочетеш поставените проблеми от читателите на Горичка.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg