Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
02.10.2007

Обратната страна на палачинката

от Босилена Мелтева :: Коментари (27) :: (17038 прочитания)

Тефлоновите тигани са адски модни у нас. Това обаче не пречи да са в черния ни списък. Прочети защо и се запознай с няколко добри и сигурни алтернативи.
Един от последните научни доклади, публикуван от Американската агенция за защита на природата, констатира като “вероятен канцероген при хоратаперфлуорооктановата киселина (PFOA или С8) - химикал, използван в производството на Тефлон и други незалепващи и устойчиви на ръжда покрития.

Това не е първият доклад с подобни мрачни констатации. Изследванията върху животни отдавна показват едно - високите нива PFOA причиняват рак, поражения на черния дроб, дефекти при растежа и нарушения в имунната система.

Тефлонът е в много от ежедневните продукти, за които не подозираме. Проблемът е, че този химичен елемент не може да се избегне лесно. Или иначе казано няма да се спасим като изхвърлим тефлоновия тиган. Трябва да сме наясно, че PFOA присъства във всички продукти с тефлоново покритие, в неръждаемите материи, в опаковките, нeпропускащи мазнина (най-типичният пример са тези, в които увиват т.нар. fast food и храната за вкъщи), опаковките на бонбоните, както и пакетите на пуканките за микровълнова.

Работната група по околна среда откри преди време, че опаковките, устойчиви на мазнина, отделят тефлон в храната, който тялото разгражда до PFOA. Учените подозират, че същото нещо се случва с тефлоновите и неръждаемите покрития, особено при висока температура.

Специално при пуканките за микровълнова, торбичките водят с най-висок процент С8 в сравнение с всички други хранителни опаковки. В допълнение идва и високата температура на приготвяне. Това увеличава “миграцията” на химикала в олиото на пуканките. Изчислено е, че микровълновите пуканки са отговорни за над 20% от средните нива PFOA, измерени в американското население.

95% от американците имат PFOA в кръвта си. Лошото е, че този химикал не се разгражда току така. Предполага се, че процесът може да отнеме десетилетия.

Дори Дюпонт (DuPont), една от най-големите компании, потребители на PFOA, която не спира да твърди, че този химикал не е опасен за хората, в крайна сметка ще участва в доброволната програма на Агенцията за защита на природата, която цели да намали употребата на PFOA с 95% до 2010 г. Крайната цел е пълна елиминация на химикала до 2015 г.

За щастие има неща, които можеш да правиш, за да запазиш здравето си до този щастлив момент:CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (27)

02.10.2007 :: 10:12 :: от scaffas
#1
Re: Обратната страна на палачинката
Za sajelenie tova e taka i mnogo otdavna se znae che himicheskia material e kantsirogennen...vajnoto e koga shte go poviarvame ili koga shte reshim da prestanem sas samootravianeto ot vsepodobni 'moderni' produkti!
02.10.2007 :: 11:59 :: от Сава Чанков
#2
Други източници на тефлон
Тефлонът е основна съставка на повечето дишащи мембрани като GoreTex. Има го и в смазки и спрейове за вериги.
02.10.2007 :: 12:15 :: от Dessie
#3
УЖАС!!!
Ние в къщи почти всяка събота или неделя правим палачинки на такъв тиган - ядат ги децата ни. Не мога да повярвам... Ама че невежество от моя страна... Добре, че останалите ми тенджери и тави са с някакъв вид стъклено покритие. Няма да забравя как мъжът ми онемя като научи на каква цена съм ги купила, но сега се радвам, че направих този избор.
Къде да изхвърля тефлоновия?
02.10.2007 :: 15:26 :: от Denski
#4
Въпрос към Сава Чанков
За тефлоновия тиган ме информираха доста отдавна, за пуканките обаче не знаех, а доста ги обичам (пфу!)

Въпросът ми обаче е може ли да ми навреди например тефлона в ски екипа ми, който (очевидно) не нося толкова често, а и освен това не се допира директно до тялото ми? Някой има ли представа как стои въпросът с тефлона при така наречените "технически" (ако не се лъжа за наименованието:) тъкани?
02.10.2007 :: 15:57 :: от krem
#5
Re: Обратната страна на палачинката
По въпроса за пуканките - ето една статия колко вредни са всъщност и това дори не включва опаковката им!!!!
http://www.tialoto.bg/article.php?cat=32&id=5237

Колкото до микровълновата, такова нещо не е имало и не смятам да има в моята къща никога. Нека който иска да си обяснява, че не е вредно!!!

А за тигана - добре че в моята къща се пържи нещо максимум 2 пъти в месеца, че не само тигана е вреден. По-лесно безвредно и некалорично е нещо запечено на фурна.

Fast food - а също е сведен до минимум, че там също не само тефлона е вреден, а и глутамата, маргарина, да не говорим за празните калории...

Това имах предвид и в други мнения, как слагаме всякакви отрови в храната си и после боледуваме...
02.10.2007 :: 18:42 :: от Nikoleta
#6
Re: Обратната страна на палачинката
Чрез вас научих нещо ново!Е,жалко,че преди седмица си купих ютия с тефлонаво покритие,но за сега имам намерение да си я ползвам:)Аз лично наитина никога не се бях замислила от какъв материал е съставен тефлона,но ето,че чрез вас човек винаги може да научи нещо ново и интересно!
02.10.2007 :: 18:58 :: от Whiskey
#7
Re: Обратната страна на палачинката
Тук се сещам за онази реклама на Тефал "Ти мислиш за всичко". Е, Тефал, имам новина за теб: явно НЕ мислиш за всичко...

krem, направо ти се възхищавам! :) В нас имаме микровълнова печка, но аз отказвам да ям каквото и да е сгрято от там. Но не мога да накарам нито нашите, нито който и да е да спре да яде от такива "безвредни" микровълнови. Проблемът е, че не мога да го докажа по научнен или достатъчно достоверен с примери онагледен начин. Жалко, че повече хора не мислят като теб. Почти всичко, което се опитвам да прокарам като нови зелени идеи у нас и на приятели, се проваля... Може би трябва някой от сайта да пусне статия за това как да прокарваме успешно идейте си на другите :).

А може ли някой да даде повече примери с конкретни продукти, които използват тефло? Че се опасявам, че такива продукти може да не са само фаст фуудс, а и такива, които си ги купуваме от супера.
02.10.2007 :: 19:05 :: от Whiskey
#8
Re: Обратната страна на палачинката
И после ходи обяснявай защо отказваш скара/барбекю примерно. Не е, защото не ти харесва или защото си вегетарианец със сигурност. Но после излизаш лошият едва ли не, прекалено много си драматизирал, обиждаш домакините и т.н.
02.10.2007 :: 19:23 :: от woods
#9
Re: Обратната страна на палачинката
Браво на Деси този път. Аз сега тъкмо трябва да си купувам тиган. А онзи вкъщи ще го изхвърля като се прибера. Знаех че нещо не му е наред ама не че е чак толкова. Обаче го има и в дрехите! В якето ми има, в раницата същи, и в кой знае какво още.
02.10.2007 :: 19:45 :: от dany_vassileva
#10
Re: Обратната страна на палачинката
И започват да говорят за гърба ти, че си мис Каприз и т.н,! А покритията на тенджерите, тавите и металните прибори безвредни ли са? Интуитивно си мисля, че не е хубаво и е много неекологично да се продава шоколадът увит в станиол. Защо се прави това? Никъде няма да видиш шоколад без станиол в опаковката, а опитвали ли сте се да го сдъвчете този станиол? Много е гаден на вкус:(
03.10.2007 :: 13:00 :: от rubbit
#11
Re: Обратната страна на палачинката
Ще поясните ли, моля за микровълновата фурна? Аз имам и я ползвам, защото не съм на ясно какъв е проблема при нея. А за тефлона - благодаря за статията!
03.10.2007 :: 13:58 :: от caesar13
#12
Re: Обратната страна на палачинката
Интересно безспорно... Но тефала е навсякъде... т.е. има ли смисъл да не оилзвам тигана от тефал, който достатъчно рядко ползвам, след като тефал има даже в чадъра ми - Самсонайт... Тефлон Дюпон... По якета и обувки да не говориме...
Та да питам - какви алтернативи за покритие (безвредно) на тигани и тенджери има - все пак 21 век, все трябва да има някакво керамично или стъклено покритие което да е незалепващо ? Някой ако знае ако може да пусне линк откъде да се купи.
И за микровълновата - ползвам я само за затопляне на храна, не за готвене, ако не с нея каква е алтернативата само за претопляне ? Фурната и котлона са много енергоемки за затопляне на една чаша или чиния само.
Благодаря предварително за инфо койъо даде !
03.10.2007 :: 14:16 :: от krem
#13
Re: Обратната страна на палачинката
ами за микровълновата пък и за всичко друго в което се съмняваш питай всезнаещият GOOGLE
ще намериш много статии, мнения във форуми и какво ли не като резултати. аз като се съмнявам в нещо и така търся информация. разбира се винаги има мнения на двата полюса, но чета всичко и си правя изводите за себе си. Например пиша "микровълнова вреда" и ..... чета.
По същия начин открих интересни неща за натриевия глутамат, аспартама, маргарина, живака в рибата и т.н.

Ето какво съм намерила за микровълновите и съм се доверила на това:

Принципът на затопляне е съвсем различен при обикновената фурна и при микровълновата фурна. Чрез обикновената фурна се готви на принципа на излъчване на топлина. При микровълновите фурни затоплянето е чрез излъчването на микровълнови вълни. В микровълновата печка се използва магнетронен генератор за произвеждане на микровълни с честота около 2,45 GHz с цел готвене на храна. Микровълните готвят храната, като карат молекулите на водата в продуктите да вибрират. Вибрацията произвежда топлина, която затопля храната. Като вземем предвид че органичната материя е съставена главно от вода, храната се приготвя много лесно по този метод. Но дали е и здравословно? В повечето случаи молекулите вода вибрират толкова силно, че се саморазрушават.

Всяка вълна енергия променя полярността от положителна към негативна с всеки цикъл на вълната. При микровълните, тези промени в полярността се повтарят милиони пъти всяка секунда. Мулекулите в храната - особено тези във водата - имат положителен и негативен край, по същия начин, както северния и южния при компаса.

Микровълново приготвената храна съдържа мулекули и енергии, които не присъстват в приготвена по начините, по които се приготвя храна, откакто човечеството познава огъня. Микровълновата енергия от слънцето и другите звезди е на принципа на директния поток, докато изкуствено произведените микровълни, вкл. тези във фурните, произлизат от променящ се ток и предизвикват милиарди или повече пъти полярни обръщания в секунда във всяка хранителна мулекула, която обълчват. Производството на не-типични мулекули е неизбежно. Естествените аминокиселини са набюдавани да преминават през изометрични промени (промени във формата), както и през трансформации към токсични форми, в следствие въздействие в микровълнова фурна.

Едно кратксрочно изследване откри съществени обезпокоителни промени в кръвта на индивидите, консумирали мляко и зеленчуци, облъчвани в микровълнова фурна - на осем доброволци се предлага да се хранят с различни комбинацции от тези храни, приготвена по различни начини (сурово, микровълново, конвенционално готвена, размразена с микровълнова).

Всички храни, обработени в миковълнова фурна, причинява съществени промени в кръвта на доброволците в експеримента - спад на хемоглобина и покачване цялостното ниво на бели кръвни телца и нивата на холестерола, спад в нивото на лимфоцити.

Луминисцентните бактерии (излъчващи светлина) са използвани за откриване на промени в ...
03.10.2007 :: 14:18 :: от krem
#14
Re: Обратната страна на палачинката
...Скоро след оповестяване резултатите от изследването на др. Хертел и др. Бланк, властите реагират. Мощна търговска организация, Швейцарската асоциация на търговците на електроуреди за домакинството и производството, (FEA), светкавично отвръща на удара през 1992г. Те апелират Президентът на Съда на Сефтиген, кантона на Берн, да издаде т.нар. Заповед за "мълчание" срещу др. Хертел и др. Бланк (a "gag order"). През март 1993, др. Хертел е обвинен, че "пречи на търговията" и му е забранено да огласява резултатите от изследванията си. През следващите години, др. Хертел защитава позицията си пред Съда за човешки права в Страсбург и през 1998г., на 25 август, е издадено решение, че са били засегнати неговите човешки права, както и че издадената му забрана е в противоречие с общата конвенция за свобода на израза. Швейцария е задължена да изплати и конпенсация на др. Хертел.

Канцирогенност на храната, приготвена в микровълнова фурна

Др. Лита Лий, в своята книга Ефекти от готвене в микровълнова фурна върху здравето, както и в публикации през март и септември 1991 в сп. Earthletter, твърди, че всяка от микровълнова фурна изтича електро-магнитно лъчение, което уврежда храната и обръща сготвените субстанции в опасни органични токсини и канцерогенни продукти.

По-нататъшни идследвания разкриват дори още по-неочаквани вредни ефекти от готвенето в микровълнова фурна.
Следващият пример е обобщение на проучавия от Русия, публикувани в Атлантис Рейзинг Едюкешънъл Сентер в Портланд, Орегон, САЩ. Канцерогенни образувания се формират във всички тествани храни. Не са използвани тестове в микровълнова фурна, за по-дълъг период от време, отколкото е необходимо за приготвяне, размразяване, или затопляне на храната.


Микровълновото облъчване за приготвяне на месото предизвиква формиране на d-Nitrosodienthanolamines - добре известен канцироген.
Мляко, приготвени в микровълнова и зърнени закуски (ядки) - обръщат някои от своите аминокиселини в канцирогени.

Размразяване на замразени плодове - обръща глюкозата си и галактосидни съставки в канцерогенни съставки.
Изключително кратко излагане на сурови, сготвени или замразени зеленчуци обръщат растителните алкалоиди в канцерогени.
Канцерогенни свободни радикали се формират в растения, особено коренни растения, обработени в микровълнова урна.

Понижаване на питателната стойност на храната

Руските изследователи също докладват подчертано ускорение на структурната деградация, водеща до понижена питателна стойност от 60 до 90% във всички тествани храни. Измежду тях са:
Понижена наличност на витамин В-комплекс, витамин С, витамин Е, есенциални минерали и липотропични фактори във всички тествани храни.
Разнообразни видове увредени субстанции в много растения, например алкалоиди, глюкоза, глюкоктосиди и нитрилосиди.
Деградация на нуклео-протеините в месата.
03.10.2007 :: 14:29 :: от krem
#15
Re: Обратната страна на палачинката
това е от мен. който иска да вярва

а за споровете с останалите - ами като ми писне просто ги избягвам
като ми писне да обяснявам защо не ям нещо казвам, че съм на диета и ме оставят намира

за микровълновите засега печеля спора, защото и мъжът ми и майка ми се убедиха, че не става за готвене, защото храната не е вкусна. за едното притопляне не си струва. дано продължа да печеля този спор. пък и готвямалки порции и няма нужда толкова да се притопля

за пърженото - ами когато имаш начална форма на някаъв гастрит (то кой ли няма с този начин на живот) и ти става тежко на стомаха от пържено - ами постепено се отучваш.
а и по лесно се готви на фурна - пъхаш го и го забравяш там за час-два. перфектно за заети хора, които не им се виси цял ден до печката. а и по-полезно, пък и по-вкусно става.

не от всичко изкуствено в храната успявам да избягам, но се стремя поне което мога да разкарам от кухнята си
03.10.2007 :: 14:41 :: от gorichka
#16
Re: Обратната страна на палачинката
Ето примерни алтернативи на Тефал: тигани Taurus - чугунени, без покритие, с вградени сребърни нишки, заради които не залепва - може да ги откриете в Технолинк (вероятно и в други големи магазини); тенджери Silit (http://www.silit.com/) - материалът, от който са направени се нарича Silargan (здрава и устойчива на топлина керамика, смесена със стомана) - в магазините на Solingen на ул "Цар Борис" 155.

..Иначе за микровълновите печки очаквайте съвсем скоро отделен материал по темата.

Поздрави от Горичка
03.10.2007 :: 18:46 :: от Whiskey
#17
Re: Обратната страна на палачинката
Да не би под технолинк да имаш предвид технополис?
03.10.2007 :: 19:01 :: от gorichka
#18
Re: Обратната страна на палачинката
Да, Технополис:) Sorry!
04.10.2007 :: 12:24 :: от Dessie
#19
Силарган
От този материал са направени суперскъпите ми тенджери - много съм доволна. Малко са тежки, но това не е проблем. Много лесно се мият и са много красиви. Определено си струва инвестицията. В Пловдив магазина на Солинген е на ул. Генерал Заимов, в близост до кукления театър.
04.10.2007 :: 20:30 :: от Олга
#20
Re: Обратната страна на палачинката
Не всички тенджери на Силит са от силарган. Търсете тези от силарган. Наистина са по-скъпи, но такова нещо човек купува веднъж. Днес се опитах да си подпаля къщата като оставих ориз да се вари час и половина в такава тенджера. Оризът беше изгорял, но на тенджерата й нямаше нищо.
Само за тока ме е яд :(
06.10.2007 :: 08:44 :: от Whiskey
#21
Re: Обратната страна на палачинката
krem, благодаря за инфото. Аз представих информацията за микровълновите печки, но никой не се впечатли от това. И продължават да я ползват.
07.10.2007 :: 19:57 :: от Сава Чанков
#22
Отговор на въпроса на Denski
„Може ли да ми навреди например тефлона в ски екипа ми, който (очевидно) не нося толкова често, а и освен това не се допира директно до тялото ми?“

Да, може. При нормалното износване на дрехите тефлонът се разпада, като един от отделените продукти е споменаният в статията карциноген PFOA. Така че най-сигурно е да се избягват всички продукти, съдържащи тефлон.
08.10.2007 :: 01:53 :: от Denski
#23
Благодаря
Благодаря, ще трябва да се поинтересувам повече и за другите технически тъкани, използвани в спортните дрехи и екипировка.
08.10.2007 :: 10:52 :: от krem
#24
Re: Обратната страна на палачинката
Вчера случайно се загледах по Дискавъри в някакво филмче за историята на бръсачите и представяйки най-модерните технологии гордо обясняваха как "сега ножчетата имат някакво покритие подобно на тефлон и стоманата въобще не се допира до кожата" и как великият господин Жилет открил еднократното ножче и това бил едва вторият продукт въобще който се ползвал и изхвърлял след това.
как да не се "зарадваш" :(
27.12.2007 :: 12:07 :: от Whiskey
#25
Re: Обратната страна на палачинката
Между другото някой знае ли повече информация за тиганите Silit със Silitec технология? Че всичко, което излиза, са резултати само на немски. Пак ли са със Silargan или?
25.01.2008 :: 20:04 :: от himik
#26
Re: Обратната страна на палачинката
Поздравления за сайта. Много е готин.
Сега се регистрирах за да иразя и аз мнение. Не че всичко е грешно но някой неща изобщо не са така. Относно тефлона.
Както виждате се говори за микровълнови фурни и пуканки (по-точно опаковките им). Не става въпрос за всекидневната употреба чрез нагряване на котлон. Това е много стабилно съединение което не влиза във взаймодействие с много кророзвни химикали, но лесно може да бъде увредено при третиране със основи. При микровълновите фурни (МФ) найстина има шанс да се образуват съединения които изобщо не трябва да са в храната (Само отварям скоба че водата в МФ не се разпада. Защото всички знаем от какво се състои тя, а тези две вещества правят много голямо БУМ когато са подложени на такова лъчение или искра :) . Но дуги вещества найстина могат да се образуват заради енергията на микро вълните. Но тук както казваме химиците отровата не е самото вещество, а количеството му. ). В нормални условия много трудно може да се увреди веригата на политетрафлоуроетилена или по - известен като тефлон. Трябва да отбележа че към нормални условия нямам предвид микровълнова печка.

Решение на проблема - правете си пуканките у вас на котлона в какъвто искате тиган. Ако някой иска рецепта ще му дам.
18.02.2008 :: 16:45 :: от killabunny
#27
Re: Обратната страна на палачинката
Винаги съм била против микровълновите фурни, но пък изключването на тефлона от спортната екипировка май ми е проблем. Нека химикът да каже дали наистина тефлоновото покритие по ски екипа ми например може да ми навреди по някакъв начин, тъй като той е единственият тук, който разсейва настаналата паника ;-)
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg