Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
03.10.2007

Есенно засаждане

от Теодор Тодоров :: Коментари (8) :: (7877 прочитания)

Денят се скъсява, става по-хладно, листата на дърветата са се обагрили в пастелени цветове. Време е отново да засаждаме дръвчета.
За разлика от акциите ни до момента, през тази есен Горичка ще организира две събития. Налага се, защото интересът към засажданията расте, „Подари дръвче” набира скорост, а и вече сме създали гора, за която следва да се погрижим.

Попълването
13.10.07 (събота), 10.00 ч.
Въпреки поредицата от дейности и грижи за отглеждане на горичката с площ 12 дка, която засадихме през пролетта в района на хижа „Момина скала” на Витоша, през миналата седмица инвентаризацията показа, че голяма част от дръвчетата са изсъхнали и следва да бъдат подменени. Основните причини за това са свързани със сухото и горещо лято, както и с особените изисквания на Регионално управление на горите - София по отношение на отглеждането и осветяването на фиданките.

Тъй като освен за засаждането на определен брой дръвчета, сме поели ангажимент да осигурим и тяхното оцеляване, първата ни работа е да организираме акция по попълване на създадената горичка в района на „Момина скала”. По принцип есенното залесяване се радва на по-добро прихващане, но е свързано с опасност от мразоизхвърляне (когато почвата замръзне, малките фиданки често биват изхвърляни на повърхността и загиват), поради което ще залесяваме с малко по-големи (5-годишни) фиданки от смърч, които ще опитаме да разнообразим с бук, явор, шестил и ела.

Акцията ще се проведе на 13.10.2007 г. (събота), сборният пункт отново е пред хижа "Момина скала", започваме работа в 10.00 ч. Едновременно с нас, за създадената в съседство горичка ще се погрижи и екипът на Тойота, така че ще бъде весело, но е желателно да си носите инструменти, ако ви се намират. Също така е добре да си вземете топли дрехи, сандвич, вода и най-вече добро настроение.

Пуснете един мейл до info@gorichka.bg, ако планувате да дойдете на попълването.

Новата горичка
14.10.07 (неделя),
10.00 ч.
Новото сечище, което ще залесим през тази есен, е с площ 6 дка и се намира на пътя за Алеко, над Драгалевския манастир. Тъй като сечището е в по-ниския растителен пояс, тук ще залесяваме основно с фиданки от бук, разнообразени с някои от горепосочените видове.

Акцията ще се проведе на 14.10.2007 г. (неделя), сборният пункт е на самото сечище (виж картата), започваме работа в 10.00 ч. До мястото може да се стигне с автомобил (не е удобно за паркиране), с автобус N 66 (ще трябва да помолите шофьора да спре до самото сечище) или пеша с изходен пункт Драгалевски манастир (20 мин).

Пуснете един мейл до info@gorichka.bg, ако планувате да дойдете на засаждането на новата горичка.

Включете се в засаждането с дарение.

И двете събития организираме в партньорство с Инициативна група „Витоша”, които осигуряват фиданките, подготовката на сечищата, както и координацията с Държавно лесничейство София и Дирекцията на Природен парк „Витоша”.

Защо засаждаме дървета

Инструкции за засаждане на дървета

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (8)

03.10.2007 :: 08:36 :: от Kiril
#1
Re: Есенно засаждане
Super odavna ochakvam tova zasajdane :)
03.10.2007 :: 09:30 :: от Tony_
#2
Re: Есенно засаждане
И аз го чакам отдавна това засаждане. Поздравления за 2-те събития :)
03.10.2007 :: 17:58 :: от mu6i
#3
Есенно засаждане на горички
Ееех...супер! Де да можех да навия нашите...
03.10.2007 :: 18:41 :: от Whiskey
#4
Re: Есенно засаждане
Пък и според лунният календар ще е подходящо време за засаждане. Така че според мен този път засаждането ще се увенчае с успех. А да попитам: ще има ли някакви акции в градини из София?
04.10.2007 :: 09:34 :: от krem
#5
Re: Есенно засаждане
Според лунният календар не е ли добре за засаждане при намаляваща луна? Или бъркам?
04.10.2007 :: 20:03 :: от Whiskey
#6
Re: Есенно засаждане
Точно така е :).
05.10.2007 :: 10:16 :: от krem
#7
Re: Есенно засаждане
Ами луната е намаляваща до 11ти, тогава е новолуние
http://astrohoroscope.info/moon.htm
06.10.2007 :: 20:12 :: от rossi
#8
Re: Есенно засаждане
Ех.... откога го чакам това събитие и вие точно избирате деня в който се прави националното почистване на парковете:
http://panda.org/bg/get_involvedd/campaign_parks/campaign_events/index.cfm
А и го обявявате след тях :)... Аз вече организирах група за Странджа...
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg