Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
08.10.2007

Детско меню

от Босилена Мелтева :: Коментари (21) :: (13924 прочитания)

Децата са луди по вафлите и чипса. Има обаче лесни начини да ги накараме да заобичат "здравата храна". Има и защо.
Шарен магазин, преливащ от чипсове, вафли, бонбони и шоколади, последните разновидности на содата и колата, отсреща е кафето с палачинките и сладоледа, а малко по-нагоре по улицата е училището, разбира се.

Замисляли ли сте се защо до всяко софийско училище има поне няколко такива магазинчета? Обяснението е елементарно - децата са най-големите фенове на подобни продукти. Рекламите им също са насочени основно към тях. Това, за жалост, си е нещо "нормално" и не притеснява повечето хора у нас. Често от същото магазинче купуваме "подаръци" за малчуганите си.

Това не е нещо уникално за родните ширини. Само че на Запад вече го привиждат като проблем и има опити за справяне с него. В Америка съществува online общност, която се бори за забраната на junk food в училищата и около тях. В Англия преди година, след шумна медийна кампания и заведено съдебно дело, наложиха забрана за излъчването на реклами на хранителни продукти по време на детски предавания, използване на известни личности и анимационни герои в тях, както и твърдения за здравословност и хранителност на тези продукти.

Изследвания от последните години изкарват стряскащи, за сметка на това доста като брой, случаи на деца, които се хранят лошо - хлапетата приемат далеч над допустимото количество захар и мазнини и в същото време имат недостиг на някои основни и важни хранителни съставки.

Макар че навсякъде у нас изобилства от junk food, значението на този израз все още ни е малко мъгла. Добре е да знаем, че това са храните, които се смятат за нездравословни или пък са с ниска хранителна стойност (според Агенцията за хранителни стандарти на САЩ). Обичайно в тях има висок процент наситени мазнини, хидрогенирани мазнини, добавена сол или захар, както и доста хранителни добавки, оцветители и нитрати. Това е за сметка на протеините, витамините и фибрите, които липсват в тези продукти. Търговците ги предпочитат, защото производството им е евтино, дълготрайни са и нямат нужда от хладилник. Има и голямо търсене, защото са навсякъде и са лесно достъпни, нямат нужда от особено приготвяне и най-важното - вкусни са или по-точно казано - много са подправени. Консумацията на junk food се свързва с напълняване, сърдечни болести, диабет и кариеси.

С две думи - junk (от англ. боклук) е храната, „която по-скоро ще причини повече неприятности, отколкото нещо добро на тялото ни” (според д-р Сиърс). И стигаме отново до важната подробност, че децата са едни от най-големите фенове на junk-a. Явно причините да ни пука за тези детски залитания са сериозни.

Има и начин да им помогнем като родители да ги преодолеят или пък въобще да не си ги създават, да заобичат истинската и здравословна храна. А това си е важен момент не само за здравето им, но и за възпитанието към природосъобразен живот. Ето някои подбрани от Горичка тактики:


Още много подобни съвети можете да намерите на askdoctorsears.com

Източник: Dr Sears

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (21)

08.10.2007 :: 02:44 :: от Denski
#1
Re: Детско меню
Мен лично ме ужасява, гледката на все повече пълни деца и то на възрасти, на които не се очаква да имат проблеми с теглото. Още по-странното е, че много често родителите на тези деца видимо са със съвсем нормално тегло. Е, това какво ви говори, освен, че явно децата наблягат на junk food-a? А родителите им къде блеят докато хлапетата си съсипват подрастващия организъм?

Абсолютно е вярно, че родителите са един от най-важните фактори за формиране на здравословни навици. Освен че набляганеше на здравословното хранене, когато със сестра ми бяхме малки майка ми почти никога не е правила сладкиши, водила по сладкарници или купувала шоколади. В същото време плодовете вкъщи винаги са били в изобилие. Резултатът е, че въпреки, че се изкушавам да хапвам и не толкова здравословни сладки неща, в никакъв случай не съм вманиечена както много други хора .
08.10.2007 :: 13:44 :: от Denski
#2
Пазаруване
Знам, че не му е тук мястото, но току-що видях, че в Метро има промоция на препарати Фрош - за съдове (1x1 литър) и абразивен почистващ (със сода 2x500, с подарък 500 ml кремообразен) - което вероятно значи, че имат пълната серия. Има още Енергоспестяващи крушки Aro (ЕЕ Е27, 10/13/17/21W) за 5,39 (с ДДС) и кани Britta (филтрираща система Marella Calendar- 27,59) и филтри Britta Maxtra (9,59 броя). Промоционалният период за всичко това е до 17.10.

Доста като реклама излезе, но се надявам инфото да е полезно на някого.

Олга, можеш ли да ми кажеш дали този модел на Britta e добър?
08.10.2007 :: 13:51 :: от Denski
#3
Пазаруване
Знам, че не му е тук мястото, но току-що видях, че в Метро има промоция на препарати Фрош - за съдове (1x1 литър) и абразивен почистващ (със сода 2x500, с подарък 500 ml кремообразен) - което вероятно значи, че имат пълната серия. Има още Енергоспестяващи крушки Aro (ЕЕ Е27, 10/13/17/21W) за 5,39 (с ДДС) и кани Britta (филтрираща система Marella Calendar- 27,59) и филтри Britta Maxtra (9,59 броя). Промоционалният период за всичко това е до 17.10.

Доста като реклама излезе, но се надявам инфото да е полезно на някого.

Олга, можеш ли да ми кажеш дали този модел на Britta e добър?
08.10.2007 :: 14:16 :: от Олга
#4
Re: Детско меню
Да, това е от новите модели. Доколкото знам при тях филтърът няма нужда да е потопен във вода през цялото време - за сравнение старите филтри трябва да са във вода, защото иначе изсъхват. Аз имам една кана Brita ветеран, сигурно е на 7-8 години. Продължава да върши отлична работа, просто няма какво да й се развали :) Много добра инвестиция...
08.10.2007 :: 14:20 :: от Denski
#5
Re: Детско меню
Благодаря Олга, значи ще си я взема :) Нали не хабят много електричество?
08.10.2007 :: 14:26 :: от Олга
#6
Re: Детско меню
Даже никакво :) Те не са електрически. Просто една кана с един филтър, който е пълен с много ситни камъчета. Нали се казва, че водата като мине през сто камъка, се е пречистила. Горе-долу това правят филтърните кани. Невероятно удобство са, защото забравяш за проблема с чешмяната вода, мъкненето на минерална вода и т.н. Просто ще се родиш с такова нещо :)
08.10.2007 :: 15:54 :: от Dessie
#7
Re: Детско меню
И на мен ми е много трудно да устоявам на желанията на децата да им купя това-онова, но като цяло се справям. Най-много да купя солети и то обикновени.
Доволна съм, че в детската градина не се предлагат такива неща, а им се готвят ястия и им се дават плодове.
Най-трудно ми е когато децата са с бабите си - те просто смятат, че всичко, което се продава в магазина е доказано безвредно и им купуват всичко - особено бейкролсчета и кубетки. Когато се опитам да кажа НЕ ставам лоша. Обяснявам на децата, но те са още малки, за да направят своя разумен избор и зависи от възрастните да им предлагат нещата, за които се говори в статията. Дори тригодишния ми син подминава МакДоналдс. Онзи ден ми каза - хайде да влезем да поиграя - нищо няма да ям. И това още веднъж доказва, че децата харесват не храната в МД, а игрите и пързалките и играчките. Може би и клоуна, който на мен вече ми изглежда просто зловещ. Но за баба му - най-голямата награда е да го заведе в МД. Направо полудявам и се чуствам безсилна толкова много пъти...
09.10.2007 :: 17:14 :: от Myxaxaxa
#8
Re: Детско меню
Аз уча в гимназия, в която имаме стол - готвят добре и храната е хубава, но има един проблем: няма време. Голямото междучасие от 20 минути е напълно недостатъчно, защото фактически, за да не закъснееш трябва на 15-тата минута да си в кабинета, а ако той е на 4-тия етаж ти трябват примерно 3-4 минути, за да се качиш до там. Значи около 10 минути за ядене. Затова трябва да купуваме мазните банички, вафлите и бисквитките, които се продават в близкото магазинче. Как може да се храним здравословни, след като нямаме време - а и доколкото знам бързото ядене (било то junk-food или не) също е вредно...
Ще се радвам да чуя и вашите мнения. Благодаря! :)
09.10.2007 :: 19:11 :: от dany_vassileva
#9
Re: Детско меню
Zdrasti, Мухахаха:) Аз пък уча в университет, в който имаме бая евтин стол. Няма да споменавам щъкащите хлебарки там, но яденето е що-годе добро. И понеже цените са невероятно ниски идват студенти не само от нашия университет, ами и от съседното училище и от другия университет и разни други хора и понякога се е случвало да чакам 15-20 минути на опашката, докато стигна до касата да си платя и да седна да ям. А почивката между лекции и упражнения е толкова - 15 минути! При нас поне не е толкова страшно ако закъснееш малко, но пак си е гадно!
А относно темата - като малка не са ни хранили с тези боклуци в опаковки, като изключим закуската ми сутрин близо 12 години е била в повечето случаи нещо тестено - баничка, или кашкавалка, кифли, такива неща. Сандвичи съм яла в училище, но сега имам чувството, че ми се повдига от шоколадова вафла, примерно, или нещо тестено за закуска... Сутрин изпивам един чай, ям овесени ядки с кисело мляко и после умирам от глад докато успея да се наредя на опашката в стола, но да ям боклучена храна в лъскави опаковки - не!
10.10.2007 :: 02:11 :: от 7eN
#10
Re: Детско меню
здравейте :)

благодаря ви за вси4ки интерестни и полезни статии

имам една препоръка ( незнам дали имате) - може би в бъдеще един форум ще даде възможност да научим и споделим още повече неща за теми, които всеки може да си избира ;)

4ао - бъдете здрави
10.10.2007 :: 10:29 :: от mu6i
#11
Ей! Олга! Чешмяната вода предизвиква РАК!
За съжаление филтрите не пречистват чешмяната вода от някои нейни съставки, предизвикващи РАК!!! И аз пиех чешмяна вода, минала през кана, но от както научих това - САМО МИНЕРАЛНА ВОДА!
10.10.2007 :: 11:05 :: от mu6i
#12
Здравословно хранене
Дете съм, но се храня доста здравословно (пия много вода и прясно мляко, ям плодове и зеленчуци, обичам манджи, ораничавам се от junk храни и ги ненавиждам) и се гордея с това, въпреки че приятелките ми го сматат за странно, но ето от къде идва всичко: Бях на 6-дневна екскурзия в Гърция и карах само на отвратителните сандвичи на мама и тате. На 6-ия ден в супермаркет LIDL си харесах една консерва кюфтенца с доматен сос...:)
10.10.2007 :: 11:13 :: от kukus
#13
Re: mu6i
а откъде точно имаш тази информация за чешмяната вода. Защото така твърдението ти звучи кухо, извинявай.
10.10.2007 :: 11:59 :: от vasia
#14
Re: Детско меню
Искам и аз да се включа,преди година се върнах от Англия,където гледах 10-годишно момиченце,водех,взимах от училище и разни такива.Та там децата след като влязат в училище се заключват и излизат в 15.30, вече към 15.00часа е отключен двора,за да могат да влязат родителите и да почакат децата си.В училището има стол и децата се хранят там,обаче всяка сутрин аз или майката на малката приготвяхме една кутия казват и lunch box с домашен сандвич,ябълка, банан или нещо от сорта,защото по някое време прегладнява.Искам да отбележа,че това правят почти всички деца.Всеки ден си връщаше кутията празна,въпреки ,че не беше от яшните,но в компания децата се хранят по-добре.Забележете - двора на училището е заключен,децата не излизат на улицата да ги блъсне кола,да бягат и се шлаят по улиците,наоколо няма нито едно павилионче,магазин или подобно нещо.Всичко е въпрос на организация и култура от страна на всички.
Преди да си дойда гладах по телевизията,че правят масови проверки за качеството на храната в училищните столове,ими ли разнообразни плодове и дали доставя нужните вещества за деня на децата.Имаме какво да учим и то много,тук съседското дете се срамува да вземе домашния сандвич,за да не му се смеят останалите и иска пари за фалшиви закуски с миризливи салами.Извинявайте, ама така сме си ги научили и няма на кого да се сърдим
10.10.2007 :: 13:16 :: от kukus
#15
Re: vasia
това е чудесен пример как се справят на запад с този проблем, но не е трудно и тук родителите да настояват за подобни условия в училище - много неща зависят най-вече от гражданската позиция и желание за промяна:)
11.10.2007 :: 12:23 :: от Dessie
#16
Родителски настоятелства
Към детската градина, която посещават децата ми имаме родителско настоятелство, което вече е регистрирано и в Министерство на правосъдието. Тук проблемът с храната не стои, защото се приготвя готвена и децата нямат този проблем.
Към училищата също могат да се създата такива настоятелства. Името на този вид сдружения подсказва, че става въпрос за това родителите да настояват пред компетентните органи за да се реши един или друг проблем на децата им - за мен именно това е форма да се осъществи и да заработи т.нар. гражданско общество, за което всички толкова говорят, че липсва. Ами ние сме това гражданско общество...
11.10.2007 :: 13:38 :: от verde
#17
Re: Детско меню
Здравей, dany vassileva, мислех си, че само аз огладнявам бързо, след като съм закусвала с полезна храна (овесени ядки с кисело мляко например), но явно и други имат този проблем :-))) Бързо изгарям и съм гладна след 2 часа, а преди обяда или като следобедна закуска не помагат нито ябълки, нито други плодове или моркови. Едва чакам да дойде време за обяд / вечеря. Аз също предпочитам готвена храна, избягвам сандвичи, а от вафлите и на мен ми се повдига :)))) Още нямам деца, но виждам, че проблема е голям и ще се усложнява занапред, ако ние самите не свикнем да се храним правилно, за да даваме пример и на децата си. Имам племенници - 2 момчета на 5 и 2 години. Виждам, че от сега се тъпчат с шоколади, вафли, чипсове, солети, царевични пръчки, бонбони и какво ли не. По този повод водя спорове с брат ми и снаха ми, с бабата и дядото, с всички, които им купуват junk food, обаче това е станало традиция - който дойде вкъщи, носи на децата плик с "лакомства". А още не са тръгнали на училище, още родителите им би трябвало да контролират какво ядат техните деца.... Не ми се мисли как ще е занапред!
11.10.2007 :: 16:52 :: от Antoanet
#18
Re: Детско меню
Zravejte,gospojo Vasileva.Az sum na 11 i mi se strova,che neprekusnato sum gladna.Na den izqjdam po dva shokolada,pone po dva sandvicha.Kupuvam gi ot lavkata v uchilishte ili ot magazincheto deto e blizo do u-shte.
No ne sum samo az-na opashka se redqt deca vsqko mejduchasie.
Mama i tati mnogo se pritesnqvat,che se tupcha s vsqkakvi izmisliotini.No gledam,che i te ne otkazvat da si pohapvat soletki,carevichni pruchici,shokoladcheta i drugi "hrani" natupkani s konservanti,ocvetiteli i kakvi li ne podobriteli.
12.10.2007 :: 10:08 :: от Олга
#19
Re: Детско меню
Понеже съм фен на овесените ядки, ще взема отношение :) Значи, първо, овесените ядки могат да се смесват с ръжени, ечемичени и пшеничени, така закуската става още по-хранителна. Аз лично ги накисвам от вечерта във вода, оризово или соево мляко (последното задължително био, иначе повечето соя е генномодифицирана). Към ядките могат да се добавят всякакви семки - слънчоглед, тиквени, сусам (семките също е хубаво да се накисват от вечерта). Това са все есенциални мазнини, много важни и полезни за косата, кожата... Добавям още канела, ванилия, какао (био, без захар от Пикадили, невероятно е). Ако обичате захар, можете да добавите ябълка, круша, стафиди, такива неща. И сега най-важното - понеже това са само въглехидрати, за да бъде максимално питателна и полезна закуската, към нея трябва да се добавят малко белтъчини - едно яйце (ох, ако може да е от някоя баба някъде, не от магазина), малко ядки (бадеми, орехи) или, ако ядете сирене и кашкавал, може и това. Et voila, с тази закуска няма как да огладнеете преди да е дошло време за обяд :) Няма и да напълнеете, ако имате притеснения в тази посока :)
12.10.2007 :: 22:39 :: от scaffas
#20
Re: Детско меню
Antoanet...pri hapvaneto na dva shokolada e normalno da si gladna ..tova se naricha ne dobro balansirane na kravnata zahar...koiato pri balansirano hranene ni pravi jizneni , palni s energia i po riadko gladni... a pravilnoto balansirano hranene se sastoi ot 20% beltachini, 20% vaglehidrati i 60% vkluchvashti malko maznini i mnogo plodove ili zelenchutsi. Kakto i po-gore olga e spomenala.. Sashto mnogo vajna rolia igrae kiselina , osnova balansa pri vsiako edno hranene. Hranata moje da ni napravi umni, jizneni eyc. ili razdraznitelni, depresirani, glupavi etc.
Kolkoto do detstata i Junk fooda...posledni izsledvania dokazaha che detsata pridobivat hranitelnite navitsite na maikata po vreme na bremennost i karmene...taka cehmili badeshti i segashni maiki ako ne iskate deteto vi da ima afinitet kam the junk to vie samite, po vreme na bremenost i karmene, promenete nachinat si na hranene! Oshte vednaj vijdame che tova da imame dete e strashno goliama otgovornost zapochvashta pone 6 mesetsa predi da zabremeneem i e za tsial jivot! Ot maikite i tatkovtsite zavisi mnogo goliama chast ot problemite i bolestie na deteto v negovia jivot!
19.10.2007 :: 21:59 :: от Stanislava
#21
Re: Детско меню
zdravei Olga,az mnogo sum suglastna s tozi vid zakuska.az po su6tia na4in si slagam surovi oveseni iadki,surovi slun4ogledovi,par4enca ot razli4ni plodove.poniakoga su6to nakisvah ovesenite iadki v bio kiselo mliako.poneje jiviah v Avstralia tam si kupuvah edin mix ot smeleni LSA,koeto e badem ,slan4ogled i drugoto be6e leanseed...ne moga da se setia kak se prevejda6e.su6to taka izpolzvah za gotvene samo stydeno presovano maslo ot niakakvi iadki ili zehtin.te mislia i tyk gi prodavat.az vse o6te se opitvam da se orientiram sus zdravoslovnite hrani tyk..kude kakvo ima.no temata zazdravoslovnata hranata e mnogo ob6irna.mojem da si govorim cial den.az mnogo se radvam 4e moiat sin tam se rodi i my dadoh silen zdravosloven start v zdravoslovna i 4ista sreda.dosega ne e pil nikakvi antibiotici i mnogo riadko e imal panadol..v kraini slu4ai.sega e na godina i polovina.
a za lunch box v y4ili6tata e strahotna ideia.v avstralia su6to sa taka.na vsi4koto otgore izliza mnogo po-evtino kato se planira obiadyt na decata...ne znam o6te za6to na6eto ob6testvo namira tova za sram da si hrane6 deteto sus zdravoslovno progotvena hrana ot ku6ti i da te e sram da si po4isti6 gradinkata pred bloka,kudeto decata si izhvyrliat opakovkite ot junk food,maikite si hvurliat cigarite po zemiata,a ba6tite plastmasovite botilki ot bira...i taka vsi4ki zajiveli zadrujno v boni6teto.
Stanislava
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg