Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
11.10.2007 :: партньор

Кафе пауза

от Иван Димитров :: Коментари (13) :: (7027 прочитания)

Тези дни цените на кафето отбелязаха най-големия спад в историята. Производителите са в шок, а компаниите продължават да отбелязват рекордни печалби. Време е за размисъл.
Ставаш рано. Адски ти се спи, а те чака работа. Знаеш какво да направиш, за да започнеш деня си добре. Посягаш към чашата кафе. Стоп. Има нещо, което трябва да знаеш за ароматната течност в чашата пред теб.

Тези дни цените на кафето отбелязаха най-големия спад в историята. Производителите са в шок, а компаниите продължават да отбелязват рекордни печалби. В Мексико много фамилии изкарват прехраната си с отглеждането на една от любимите напитки на човечеството. Поради обезценяването на суровината много от тях сега се намират в бедствено положение. Те напускат плантациите в търсене на по-добър живот. Опитват шанса си в градовете. За разлика от кафето, улеснено от Северно-Американската спогодба за свободна търговия (NAFTA), границите с американската мечта са затворени пред мексиканците.

Историята за несправедливото заплащане на работниците има и друга страна, която е не по-малко притеснителна. Значителна част от мексиканското кафе се произвежда в планински местности, където екологичният баланс е доста крехък.

Под сенките на дърветата кафето може да бъде отглеждано без употребата на химикали. Производството на кафе е по-природосъобразно от това на други растения като захарната тръстика и царевицата. И тъй като цената на кафето в момента не покрива дори и най-необходимите средства за отглеждане на растението, много фермери търсят по-доходоносна употреба на земята си. Някои изсичат горите си, продават дървения материал и дават евтино земята си под наем на големи стопанства за добитък. В други райони плантациите за кафе са превърнати в полета със захарна тръстика. И всичко това – при положение, че кафето е един от най-купуваните продукти в света!

Имай си едно наум. Пазарувайки Fair Trade (гаранция, че продуктът се изкупува според принципите на справедливата търговия) и биокафе, освен на производителите помагаш и на околната среда.

Заинтригува се? Искаш да научиш повече за кризата с кафето и за това как тя преобразява Южна и Латинска Америка? Потърси и изгледай филма Birdsong & Coffee: A Wake Up Call, който разглежда проблема от хуманитарна, икономическа и екологична гледна точка.

Това се казва кофти новина:
Докато четеш тези редове в Мексико плащат едва по 44 цента на килограм кафе. Същото кафе бива закупено от американски и европейски потребители на цени между 8 и 30 долара.

Цифра:
500 семейства на седмица се чупят от плантациите за кафе само в щата Чиапас, Мексико.

Нашият съвет:
Покажи ангажираност - поинтересувай се откъде идва кафето, което пийваш.

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (13)

11.10.2007 :: 00:59 :: от wonder
#1
Re: Кафе пауза
Май най-добре е да не пиете кафе! Само по време на сесии, от време на време. А е и гадно, аз много обичам чайчетата. Само си представете: хубав следобеден чай в 17h, с каничка мляко и медец или без тях... В gorichka мисля, че няма статия за чая, има ли?
11.10.2007 :: 08:12 :: от Kiril
#2
Re: Кафе пауза
I az ne vijdam smisal da se pie kafe, tova si e prosto narkotik i za mnogo hora e trudno da se otkajat...
11.10.2007 :: 09:15 :: от vasia
#3
Re: Кафе пауза
Купувам само Nes kafe gold, някъде четох, че за разлика от другото нес кафе-класик,голд се прави от най-добрите сортове арабика,а пък класика от робуста,което не е толкова ароматно.Пия нес,защото в офиса имаме ел.кана и няма начин за варене.Иначе и аз пия доста чай и много го харесвам.В момента пия зелен.
11.10.2007 :: 10:35 :: от optimiced
#4
Кафето не е наркотик! :-)
Кафето е стимулант, ароматна, приятна напитка, която доставя удоволствие и сутрин и следобяд (вечер -- само за ентусиасти;-) и освен това е и много полезна!

Освен това, не предизвиква привикване, освен ако човек не реши сам да си го създаде... За разлика от цигарите, и истинските наркотици.

Аз пия една-две чаши кафе на ден. Понякога не пия изобщо. А съм си така от години, без никакво привикване... Просто ми доставя удоволствие...

Нека не бъдем крайни:)
11.10.2007 :: 10:54 :: от silvia
#5
Re: Кафе пауза
Нещата при чая не са много по-различни от тези при кафето - там също в голяма част от плантациите няма справедливо заплащане, а често се използва и детски труд. Проблем са и пестицидите, тъй като чаят привлича различни видове гъсеници, щурци, червейчета. Остатъци от пестициди са откривани дори и в някои от най-известните марки чай.
11.10.2007 :: 11:50 :: от wonder
#6
Re: Кафе пауза
Да Silvia, права си, но ако човек разбира, поне малко, кои билки за какво са, кога се берат, може да отиде на една разходка на Витоша или някъде другаде и да си събере сам, да ги изсуши и да си ги пие. Или да си купи от билкова аптека. Те са преди всичко лекарсво, а и са прекрасно питие, сутрин, вечер, по всяко време.
А тези в пакетчетата аз изобщо пе ги купувам, защото нямат никакъв ефект, също и супер ароматните чайове, които привличат вниманието, но май и те не са кой-знае какво от страна на качеството, един приятел ги нарича "туристически чайчета".
12.10.2007 :: 01:13 :: от pstj
#7
Re: Кафе пауза
По отношение на крайностите - днес в новините нарекоха Ал Гор "комунист". Не в смисълч че е политически комунист, а че идеите и движението което се създаде от неговата инициатива се родее по идеология с комунизма - да се откажем от личното благо в името на общото такова. Което явно няма да се случи.
По темата - кафе никога не съм пил, цигара никога не съм пушил. Не намирам никакво удоволствие в горчива напитка, това просто не е нормално, човешкият вкусов рецептор не се кефи на горчиво, точка. Всичко останало за удоволствието от кафето се случва в мозъка на пиещите, не във вкусовите им рецептори. Който му се спи - да се наспи, кафето не решава никой проблем, най-малко със съня.
Същото се отнася за шоколада. Към него определено се развиват зависимости, естествено е защото всички харесват сладкия вкус (кво да се прави - еволюция братче, бъбреци бъбрециии) - моето решение - започнете да експериментирате с все по-скъпи и по-скъпи разновидности - първо има наистина невероятни шоколади (ако не сте опитвали Линд черен с мента просто това е най-невероятно свежия шоколад който може да бъде опитан на БГ пазара - забравете просто за марципана наречен милка люфле и още повече за ЛЗ - това са ебати боклуците) - към края на занятието един шоколд излиза към 10 12 лева. За 150 грама. Но пък наистина ядете нещо хубаво. И по малко. Аз така се отучих поне. Споделям го защото знам че има много хора които едва издържат няколко дни без да си "наваксат" с цял шоколад на веднъж - я нестле я своге.
От друга страна производството на какао и какаово масло е наистина също много кофти индустрия. Избягвам всичко друго с какао. Освен това една приятелка се кълнеше, че какото й предизвиква омазняване на кожата и ядеше само бял шоколад за да избегне черните точки и пъпките;)

Влизам в супермаркета (средна големина - СБА) и имаме два огромни реда само:
*макарони и полуготови сурогати за супи, спагети, инстантни шитс и картофени пюрета
* бонбони шоколади вафли локуми кексове кроасани и всички производни които се сещате
* печени семки фъстъци и всякакви други ядки
накрая имаме един ред на който има: пресни яйца, риба, месо, сирена и пресен хляб.
в дъното сгушено имаме щандче с 4 5 касетки какви да е плодове и зеленцучи - казвам какви да е защото аз хубави плодове и зеленчуци в супермаркет в БГ не съм виждал, нито в Била, нито в Пикадили, нито в СБА, нито в Кауфланд (там са направо смешни с увяхналите си марули и разпърпаното зеле) да не говорим за Метро. Изобщо там стоката е много зле по отношение на пресните зарзавати и плодове. Като резултат хората просто не купуват. Освен това заляти от разнообразните рафинирани храни се объркват и в крайна сметка купуват предимно: вино, бира, салам и зрънчовци с тук таме бисквити, шоколад и по изключение хляб. Е... за каква екология говорим. Тя екологията тръгва от вътре навън. Не може да иязждаш 120 грама (няма да напиша гнусотии, но си е точно това, старо огранено олио с какъв да е пшеничен грис и "някакви" ароматизатори и ...
12.10.2007 :: 09:43 :: от slavi stoimenova
#8
Re: Кафе пауза
Прочетете колко са полезни черните зърна и сигурно ще изпиете веднага една чашка.

Кофеинът е лекарствено средство (алкалоид производен на пурина) от класа на аналетиците. Това са вещества, които неутрализират действието на барбитуратите (наркотични лекарствени средства производни на барбитуровата киселина) и морфина (болкоуспокояващ наркотик). Към този клас лекарства спадат още камфора и стрихнина. Смята се, че основното им действие се изразява в стимулиране на центровете на кръвообръщение и дишането.

Кофеинът в частност се явява възбудител на висшите центрове в кората на главния мозък. Когато кофеинът се употреби в терапевтични дози (до 3-4 чашки на ден), той регулира и укрепва сърдечната дейност, повишава артериалното налягане, действа на кората на главния мозък като възбужда Централната Нервна Система и повишава умствената и физическата дейност.

1. Добро настроение

"Кофеинът като важна съставна част влияе на тялото и нервната система, подобрява оросяването на мозъка, води до бързо мислене и повишаване на вниманието." - казва Хайке Лембергър, доктор в Хамбургския университет. Така работата върви леко. Аденозина, известен още като създател на лошото настроение у човека, бива подтискан от кофеина. Така се подобрява настроението и дори леките депресии изчезват.

Важно!!! В клиничната практика лечебната доза кофеин е 0,25 г., а максималната дневна доза е 1,50 г.

Една стандартна чаша кафе (еспресо), приготвена с 6 г. кафе съдържа около 0,06 г. кофеин (ако е Арабика) или около 0,15 г. (ако е Робуста).

Хлорогеновата киселина, която има около 40%-но съдържание в изпеченото кафе, също оказва кофеиноподобно физиологично действие. Освен това, тя оказва стимулиращо въздействие върху обмяната на азота и усилва процесите на изграждане на белтъчната молекула (действие подобно хормон).

2. По-малко астма

Кофеинът разширява бронхите. При пиене на кафе дишането се подобрява за шест часа. Предполага се, че хлорогеновата киселина в кафето подтиска ензима s-рибоксиген и така имунната система е предпазено от реакциите при астмата, както и при сенната хрема. Това макар и кратко действие се приема много добре. Сега учените изследват дълговременните ефекти на кафето като лекарство при астмата.

Кафето предизвиква увеличение на отделянето на стомашен сок. Наред със стимулиращото действие на стомашната секреция оказва и стимулиращ ефект върху чревната активност (засилва перисталтиката). Кафето съдържащо кофеин усилва отделянето на жлъчката. Това стимулиране на жлъчната дейност се предизвиква предимно от вещества, които се получават при изпичането му и по-малко на кофеина и хлорогеновата киселина.

3. Без камъни в жлъчката

Мъжете, които пият редовно 2-3 чаши кафе дневно получават с 40 % по-рядко камъни в жлъчката. Чаят и декофеинизираното кафе нямат този ефект. Това са изследвали американски учени от Харвард върху 46 000 мъже. Предполага се, че това е така именно поради факта, че кафето стимулира жлъчния мехур към често ...
12.10.2007 :: 17:32 :: от krem
#9
Re: Кафе пауза
pstj няколко забележки към твоя коментар

първо за ползата от кафето slavi stoimenova е дала предостатъчно информация
второ относно "човешкият вкусов рецептор не се кефи на горчиво" - чела съм по въпроса , че човешкият организъм изпитва нужда да поема храна включваща всички вкусове - солено, кисело, сладко, ГОРЧИВО и така нареченият пети вкус - Умами, който се смята за основен в японската и китайската кухня. Един от източниците на горчив вкус е кафето. Друг са грейпфрутите например.

За шоколада също искам да те опровергая. Причината хората да го харесват толкова е не сладкият вкус а притока на серотонин, който предизвиква.
На теб и на твоято приятелка мого да кажа, че най-полезното нещо в шоколада е какаото! Затова черният шоколад се води най-полезен. В белият има само мазнини (маргарин), захар и изкуствени ароматизатори и от него е по-вероятно да и излязат пъпки.

Какаото съдържа много магнезий и доказано ободрява и гони депресиите и умората благодарение на него. Местните жители на Южна Америка са имали 47 различни начина на приготвянето му и са посрещнали испанците подавайки им чаша от "божествената напитка" която е била какао с мед и ванилия.

Сравнително скоро в близките години и учените доказаха това което древните са знаели:

Какаото е изключително полезно - за сърцето, зъбите и е антиоксидант
Кафето е полезно за сърцето
Виното е полезно - за какво ли не
естествено всичко това с мярка!
16.10.2007 :: 11:56 :: от Деница
#10
Re: Кафе пауза
Здравейте!

Като стана дума за кафе, някой знае ли къде се премести магазинът на „Тен Сенсис”. На сайта им има една карта, ходих, обикалях, ама нищо. Ако някой знае ще съм много благодарна за инфото, тъй като искам да въведа fair trade продуктите и в офиса.
16.10.2007 :: 14:36 :: от Олга
#11
Re: Кафе пауза
В момента нямат магазин... Свържи се с Интегра (това сдружение стои зад Тен Сенсис) 988 52 00 или 980 2768. Обикновено говоря с Деси Чалъмова. Тя ще ти каже как можеш да поръчаш :)
24.08.2008 :: 17:31 :: от aloe
#12
Re: Кафе пауза
знаете ли ,че от известно време "има лаваца терра" и е феир треид?много по евтина е от другите био кафета !
12.02.2009 :: 11:47 :: от meme
#13
Re: Кафе пауза
Моля Слави Стоименова да посочи източници относно подтискането на ензима s-рибоксиген от хлорогеновата киселина, защото нищо не ми излиза в нета, дори не разпознава на английски исписано името на ензима.
Благодаря предварително
ПС: сигурна ли сте че е класа на анелтиците, а не на аналептиците?
Пак благодаря
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg