Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
30.09.2006

HSBC е първата банка с "въглероден неутралитет"

от Босилена Мелтева :: Коментари (0) :: (12003 прочитания)

За две години банката успя да намали преките си емисии СО2, да инвестира в електричество от възобновими източници и да компенсира останалите емисии като финансира външни проекти за намаляване на въглеродните емисии.

На 6 декември 2004 г. HSBC се зарича, че до две години ще стане първата голяма банка в света с "въглероден неутралитет". И го прави! Дори завършва проекта три месеца по-рано от обявената дата и в момента е може би единстената мултинационална компания, която не допринася за промените в климата.

Банката минава през три етапа преди да постигне плана-максимум. Първоначално редуцира преките емисии въглероден двуокис (СО2). Впоследствие намалява въглеродния двуокис и в употребяваното от нея електричество като инвестира в електричество от възобновими ресурси. Накрая компенсира останалите емисии, за да стигне до "въглероден неутралитет".
За да започне "на чисто", банката компенсира всички отделени от нея емисии СО2 през последната четвърт от 2005г. - общо 170,000 тона, като купува компенсационни кредити за това количество въглерод.    Влага ги в четири еко-проекта: ферма за вятърна енергия в Нова Зенландия, проект за компостиране на боклук в  Австралия, проект за производство на енергия от животинска тор в Германия и проект за производство на енергия от биомаса в щата Анхра-Прадеш в Индия.

HSBC



CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg