Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
05.11.2007 :: партньор

Вторични суровини

от Босилена Мелтева :: Коментари (5) :: (7281 прочитания)

Офис мебели от 100% рециклирана хартия дават нов живот на най-често изхвърляния офис консуматив.
Хартията в днешно време има тъжната и кратка съдба на повечето продукти за еднократна употреба. Ценността й се измерва в стойността на текста върху нея. Неизменно правило в повечето офиси е всеки текст, било то важен или не, да бъде принтиран на хартиен носител и така огромни купища листове хартия отиват скоропостижно в кофата за боклук. Особено ефектен и успешен опит да спасят живота на хартията в офисите правят немските дизайнери от "PUSH>" - обръщат най-използвания и изхвърлян офис консуматив в не друго, а офис пространство (разгледай снимките във фото галерията).

Офис мебели "Disposable Office"

Серията предлага цялостно офис обзавеждане, изработено само от картон и стъкло на дизайнерско студио "PUSH>". Всички мебели са 100% рециклирани. Формите са изчистени и красиви. Връзките и материалът са прости, дълготрайни, а външният им вид е хармоничен и уникален.

"PUSH>"

Дизайнерско студио "PUSH>" стартира през 2002 г. Правят го двама архитекти - съпрузите Робърт Бъс и Уте Конен. Целта им е да "изтласкат" на пазара нови идеи. "Усещахме, че има много място за иновации и че новите идеи са най-добрият начин да повлияем позитивно на бъдещето."

Историята

През 1998 г. Уте Конен започва да събира картонените тръби, останали от плотовете в офиса им. През 2000 г., когато имат нужда от мебели за втория им апартамент, те просто вкарват складираните тръби, над 200, в употреба. "Съседите ни се чудеха какво правим в тази къща без мебели и с толкова много тръби. Но ние се хванахме на работа и скоро си имахме маса и рафтове (вдъхновени от една от сградите на Алдо Роси в Ню Йорк)", разказва Бъс. Столовете се появяват впоследствие след като поръчват голяма в диаметър тръба. Следват още дълги експерименти и вариации по темата. Все още липсва обединяващо послание между отделните мебели, когато "PUSH>" са поканени да изложат работите си в института „Макс Планк” в Грайфсвалд. Именно това място им подава вдъхновение - мястото за излагане е огромен хол, който свързва различни офис крила. Липсват обаче достатъчно възможности за комуникация, тъй като дългият 250м хол е празен. "Като архитекти, почувствахме нужда да разположим комуникативна мебел в това пространство", обяснява Робърт Бъс. Така създават серията Disposable Оffice. За изложбата трябват около 400м картонени тръби в един и същи цвят, покритие и диаметър.

Грижата за природата
Опазването на природата не е основният акцент в тази серия мебели, но подобно на всички останали проекти на "PUSH>", този аспект съвсем естествено винаги се взима под внимание. Изборът да се използва толкова обикновен материал като хартията води след себе си и ограничен брой варианти какво има смисъл да се направи от него. Дизайнът на PUSH> цели да използва материала по най-адекватния начин, така че да се получи най-простата и очевидна форма

Ръчната изработка
След индустриализацията, ръчната изработка беше пренебрегвана. Интернет и компютърът обаче предлагат нещо ново - те са инструмент, който позволява реализиране на дизайнерски продукти по индивидуална поръчка, и то за "масовото" производство като се изработва само един реален модел. Този процес има и екологичен ефект - пести се голямо количество излишен ресурс и енергия. Продуктът стига до крайния потребител, а уникалната индивидуална природа на артефакта автоматично вдига цената му за следващите поколения. "Мебелите, направени от моя дядо имат специална стойност в моето семейство и се използват до ден днешен. Масово произведените мебели се изхвърлят лесно и на никой няма да му липсват особено", казва Бъс.

Фото галерия

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (5)

05.11.2007 :: 11:48 :: от silvia
#1
Re: Вторични суровини
Мебелите от хартиени тръби наистина са много ефектни. Преди няколко години баща ми ми подари цветарник от хартиени тръби, направен лично от него - малко е обемен, но когато някой ми дойде на гости винаги го забелязва и се учудва как може да е от хартия и да е толкова здрав. А и това, че е правен от баща ми, го прави още по-ценен за мен, защото той е вложил частица от себе си в него.
05.11.2007 :: 14:09 :: от velkors
#2
Re: Вторични суровини
Няколко симпатяги от Физическия факултет, миналата и по-миналата година , докато ходехме на стол във ВИАС взимахме оставените за боклука картонени тръби, ползвани от студентите там и си направихме масичка за стаята от тръбите.

Сега не знам дали още има тръби в коридора преди стола на ВИАС :) Но добра работа свършиха...
07.11.2007 :: 23:37 :: от Емил Данчев
#3
Re: Вторични суровини
яко, някой може ли да ми направи такива?
21.11.2007 :: 23:56 :: от Denski
#4
до Емил Данчев
Двама мои приятели - дизайнери си направиха подобна секция. Мога да попитам, в случай че има интерес, дали не биха направили още :)
03.02.2008 :: 13:56 :: от zuzu
#5
Re: Вторични суровини
има един магазин на Самуил, малко преди Алабин, има страшни столчета и маси от картони, може там да разгледаш и да ти хрумне някоя идея (:
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg