Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
10.10.2007 :: партньор

Защо засаждаме дървета

от Олга Апостолова :: Коментари (6) :: (4171 прочитания)

Всяка минута в света се изсича гора с размера на 33 футболни игрища. Ако искаме да помогнем, трябва не само да залесяваме, но и да променим навиците си.
Есенно засаждане 2007

От известно време на сайта на Горичка стои брояч, който показва колко дръвчета сме засадили до момента. Към днешна дата те са 4490. Този уикенд, на редовното ни есенно засаждане, дръвчетата ще се увеличат, защото ще залесим нови 6 дка на Витоша. Звучи добре, докато не си припомним, че всяка минута в света се изсича гора с размера на 33 футболни игрища. Според Greenpeace 80% от първичната гора на планетата вече е унищожена - половината в последните 30 години. Проблемът е прост - да садиш дръвчета е куул и всеки е навит да го прави един-два пъти в годината; в същото време обаче никой не го е грижа за връзката между топящите се гори и собственото му ежедневие.

Нямам принтер. Печатам рядко и само когато наистина се налага. В книжката "Зелен офис", която Горичка подготви заедно с "Дневник" и която излиза с вестника идната сряда, има много съвети за това как да намалим употребата на копирна хартия в офис среда (според една статистика 20 000 листа годишно на служител). Един от съветите е да използваме и двете лица на хартията - всеки 100 пакета двустранно отпечатана рециклирана хартия спасяват 2 дървета, спестяват повече от тон СО2 емисии и пространство от почти 1 куб. метър на сметището. Когато миналата седмица ми се наложи да отпечатам няколко страници, си дадох сметка, че нямам елементарна екологична техника на принтиране - въпреки че бях форматирала документите оптимално (в това имам тренинг), не знаех как да ги отпечатам двустранно. Нямах време да попитам, бързах... И както биха ме контрирали от WWF - "казваш ти и още 7 720 000 българи". Така, съвсем без да искаме, всеки ден заминават дръвчета.

Може би най-важният принцип, който Горичка отстоява вече една година, е, че да садиш с една ръка и да разхищаваш с другата е неприемливо. В офиса на Горичка (където има принтер) се ползва само 100% рециклирана хартия и в банята няма хартиени кърпи. Малкото хартия, която остава, се събира разделно. Като се изключат зелените жокери, Горичка няма печатни материали. Книжката "Gorichka.bg Година първа" е отпечатана от издателство "Сиела" на хартия от устойчиво управлявани гори. Календарът на устойчивото развитие, който сме подготвили за 2008 г., все още е само електронен файл. Причината - в България засега няма 100% рециклирана или FSC сертифицирана офсетова хартия.

Горичка тръгна с инициативите за засаждане и те постоянно ни напомнят какво всъщност предлагаме - практични решения на реални проблеми. Първата голяма инициатива след пускането на сайта беше засаждането на 100 дръвчета в Южния парк. Скоро след това имахме възможност да насочим усилията си към един истински екологичен проблем - унищожаването на гората на Витоша от бръмбара корояд и нуждата от спешно залесяване на сечищата.

Вече втори сезон си партнираме с "Инициативна група Витоша" в този мащабен проект. Този уикенд освен попълването на "пролетната" гора на "Момина скала" в събота (заради сухото и горещо лято някои дръвчета са изсъхнали и трябва да бъдат подменени) в неделя ще залесим 6 дка сечище над Драгалевския манастир. Можете да ни подкрепите чрез доброволен труд или дарение.

Тази седмица е хубав момент и да подарите дръвче през сайта на Горичка, защото вече знаете точно къде ще бъде засадено. "Подари дръвче" (този модул тръгна от идеята да си подаряваме етични, не излишни подаръци) върви вече трети месец и е една от истински успешните ни инициативи. Явно воля за засаждане на дръвчета има. Сега се търси воля за спасяването им.

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (6)

10.10.2007 :: 11:39 :: от krem
#1
Re: Защо засаждаме дървета
Горичка кажете коя е тази марка 100% рециклирана хартия и от къде я купувате, че нещо не мога да се преборя с доставчиците на офис консумативи. Не можах да намеря такива, които предлагат рециклирана хартия, само FSC.
10.10.2007 :: 19:26 :: от Kiril
#2
Re: Защо засаждаме дървета
Za sujalenie . gorichka uspqwa da zasudi edna hilqdna chast ot durvetata koito iz4ezvat v bg prez godinata i tova sa si fakti no vse pak se radwam 4e pravite neshto po vaprosa za razlika ot drugi koito sedqt sus krusteni ruce...
11.10.2007 :: 14:27 :: от Олга
#3
Re: Защо засаждаме дървета
Krem, хартията се казва Vipco и офисът се снабдява с нея от Office Solutions http://www.officesolutionsbg.com. FSC е също толкова добър вариант, даже може би по-добър, защото все пак при рециклирането има елемент на замърсяване, избелване и други... Но за това може много да се спори :)
11.10.2007 :: 16:01 :: от krem
#4
Re: Защо засаждаме дървета
Благодаря :)
Може би си права, тази която купувам освен FSC е избелвана с незамърсяващи безхлоридни технологии (поне така пише на опаковката)
12.10.2007 :: 09:28 :: от slavi stoimenova
#5
a kak se otglejda MAGLOLIJ
Imam semena ot MAGNOLIJ, koito smjtam ga zasadj. Mnogo iskam da se poluchi, no neznaj pochti nishto za uslovijta pri koito tova darvo paste dobre. Shte sam blagodarna, ako njkoi mi pomogne sas savet!
12.10.2007 :: 16:52 :: от krem
#6
Re: Защо засаждаме дървета
ами питай "чичко GOOGLE", аз така правя за всичко.
извади доста резултати по въпроса, ето ти два от тях

http://www.zeleno.bg/?action=view&docid=186&catid=124

http://www.zadoma.com/index.php?APP_ACTION=FLOWERS_INFO&FLOWER_ID=88
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg