Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
15.11.2007

Коприва

от Силвия Тулева :: Коментари (5) :: (7660 прочитания)

В историята е записано, че униформата на Наполеон била от коприва и че Елизабет I спяла в завивки от коприва. Какво още не знаем за тази парлива трева?
Според някои учени в близко бъдеще Urtica dioica ще измести памука от модната сцена и защо не? Лен, коноп, вълна и коприва като негова алтернатива – това са били тъканите, от които са се шиели дрехи и завивки до преди някакви си 300 – 400 години. През 17-ти век обаче производството на памук отбелязва бум и от водещи материи, ленът и конопът бързо се превръщат в алтернативи на памука, а копривата почти изчезва.

Това продължава до Първата световна война, когато копривата отново е във възход. Тогава англичаните и американците контролират цялата памучна индустрия, затова германците прибягват до добрата стара коприва за ушиването на униформи и раници. Същата история се повтаря и през Втората световна война и германците са снабдени с парашути от коприва.

Според исторически сведения униформите на армията на Наполеон били от коприва, а Елизабет I спяла в копривени завивки. В Шотландия пък традиционно покривките за маса и чаршафите се правели от коприва.

Влакната на копривата са кухи и могат да задържат въздух в себе си – това им придава добри изолиращи свойства, а в зависимост от обработката на влакната може да се получи топлеща материя за зимата или свръх тънка и държаща хладно материя за лятото. От копривата може да се направи изключително тънка нишка, която е доста по-мека от памучната. Освен това производството на коприва може да бъде по-евтино от това на памука.

И едно от най-важните неща – при отглеждането на коприва не се използват пестициди и инсектициди, тъй като растението е изключително устойчиво. И за разлика от памука, на който му трябва топъл климат, копривата вирее добре почти навсякъде, а особено комфортно се чувства върху стари сметища.

Изглежда, че памукът си има сериозна конкуренция. Защо тогава статуквото още не се е променило?

До скоро извличането на нишка от стъблото на копривата е било доста сложна работа. Проблемът е, че влакната са залепени едно за друго с пектин, а за да се извлече нишка, пектинът трябва да се разтвори. Традиционно това било правено като отрязаната коприва се оставяла на купчинки на полето и се чакало дъждът и вятърът да си свършат работата. Понякога този процес се ускорявал като стъблата на копривата се накисвали във вода. И в двата случая обаче всичко ставало много бавно. Това е и причината за западането на копривата и за възхода на памука.

В последните десетина години Европейският Съюз и Интерактивната европейска мрежа за индустриални култури и тяхното приложение финансират проекти за създаването на устойчиви текстилни тъкани като алтернатива на замърсяващия памук. Така започва пак да се обръща внимание на копривата, лена и конопа.

Най-запалени по копривата се оказват англичаните. Британското правителство дори финансира програмата STING – Устойчиви технологии в отглеждането на коприва. Всичко това води до разработването на по-ефективен начин за извличането на нишка от копривата, а това отваря вратата за масово производство на текстил от коприва. Голямото откритие се свежда до ензим, който разрушава пектина и позволява по-бързото и лесно извличане на копривената нишка.

Учените са на мнение, че вече имат идеалната рецепта и скоро ще настъпи ерата на копривата. Може би в близкото бъдеще всеки от нас ще има в гардероба си копривена тениска. Ако случайно се чудиш дали дрехите от коприва парят като растението – споко! Паренето се предизвиква от пълните с отрова малки косъмчета, които при допир се пречупват и изпускат отровата си. Тези косъмчета се намират по повърхността на растението, а за производството на текстил се използват дългите жилави влакна от вътрешността на стъблото.

През 2000 г. копривата е обявена за най-подценяваното от икономическа гледна точка растение с широк спектър на приложение. От сокът на листата и стъблото се прави изключително устойчива зелена боя, а жълта боя се извлича при сваряване на корените. Копривата се използва и в медицината – за кръвоспиране, тонизиране, отслабване, за лечение на астма, подагра, анемия, ревматизъм, алергии и екземи, против пърхот, за стимулиране растежа на косата и още много други. От коприва се прави още и хартия, масло, въжета, а освен това се използва и в кулинарията. Няма две мнения, че копривата има голям потенциал, само трябва да се научим да го използваме.

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (5)

15.11.2007 :: 03:44 :: от wonder
#1
Re: Коприва
Майка прави вкусни супи от коприва. Особено когато е млада и крехка. Но не знаех за всички тези й приложения. Интересно...
15.11.2007 :: 09:21 :: от Dessie
#2
Re: Коприва
Още едно потвърждение на думите, че вече знаем всичко, което може да ни спаси, трябва ни само малко воля. И вместо напредъкът в науката и технологиите да ни водят към бавно и сигурно унищожение, може просто да ни спасят... Надявам се!
15.11.2007 :: 10:20 :: от sweetsummerlight
#3
Re: Коприва
Знам, че не му е мястото тук, но ми попадна един сайт- http://www.therainforestsite.com Принципът е , че с всяко кликане се спасява определено количество земя. Има също и за гладни животни, деца и др подобни. Мислите ли дали наистина е ефективно?
18.11.2007 :: 10:22 :: от kukurinkov
#4
Re: Коприва
Много съм доволен от това което чете за копривата за всички тези приложения.У нас я има в изобилие,само някой трябва да я вкара в нивата и всичко е готово.
26.11.2007 :: 01:51 :: от Denski
#5
Re: Коприва
Някой, някога в България произвеждал ли е което и да било от изброените в статията изделия (без маслото, такова производство доколкото знам има)??? За част от приложенията бях чувала, но това, че от коприва могат да се правят платове направо ме втрещи (в добрия смисъл на думата)! Явно в приказката за Елиза и дивите лебеди обаче въпросната девойка не е знаела за технологията за извличане на нишките - горкото момиче се изпопари докато изплете седемте ризи ;)

Сериозно - с удоволствие бих си купила дреха от коприва, някъде в България продават ли се?
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg