Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
14.10.2007

Блогвай с мен

от Симион Патеев :: Коментари (5) :: (4170 прочитания)

Този понеделник всички блогъри са на еко вълна. Как и защо да се присъединиш към Blog Action Day.
Симион Патеев е студент по журналистика, репортер във вестник "Дневник" и автор на популярния блог "Наблюдател".

Противно на всякаква логика ще разбереш какво е Blog Action Day в последния абзац. Ако искаш, направо прескочи натам. Преди това ще споделя една кратка житейска история.

"Знаеш ли какъв е проблемът - че всички много говорим, но малко правим по въпроса, за който говорим". До този извод достигнахме с Maxigas. Той е унгарец, с когото прекарахме няколко луди дни в Белград на последната министерска конференция за опазване на околната среда, която се оказа не толкова "еко" колкото очаквахме.

Maxigas е анархист и изповядва своя си религия. Това обаче не го прави по-малко човек от останалите. Дори бих казал е повече човек в много аспекти. Той ме научи на една интересна игра, религия, инициатива, движение или както искате го наречете - "direct action" ("преки действия", "директни действия").

Директният екшън е особена "религия", няма да обяснявам какво означава, защото всеки я разбира по своему - за едни е по-радикално, за други става и по мирен път. Според мен това е ситуация, в която трябва да действаш така, че резултатът от твоето действие да се отрази максимално бързо на рецепиента към когото е насочено.

С две думи, ако виждаш, че пред очите ти се изсичат дървета, не трябва да започваш интернет кампания и да организираш подписка или протестна акция за другия понеделник, а грубо казано трябва да "легнеш пред багера", който ги изсича, като се опиташ да звъннеш на максимален брой приятели и институции за опазване на природата за подкрепа.

Или пък, ако пред очите ти съседът използва междублоковото пространство за сметище на неорганични отпадъци, трябва да отидеш при него и да му обясниш правилния начин за събиране на отпадъци. Едва ли ако го напсуваш или му счупиш прозорците ефектът ще е дългосрочен.

Разбира се, това са дребни примери, които съпътстват нашето ежедневие. Едва ли те ще спасят света толкова "директно" колкото ни се иска. Твърдя обаче, че доста от нас прекарваме повече време в говорене или писане, отколкото в действия. (Да, и аз съм лицемер, можете да ми го казвате постоянно, докато се променя).

Ако се върна на случката с Maxigas, трябва да ви съобщя още, че тя е почти типичен пример за обратното на "директния екшън". Само като се замисля колко храна отиваше в коша след коктейлите на нашата "еко" конференция и разбирам, че дългите дискусии за "устойчиво производство и консумация" могат да бъдат захвърлени по дяволите. А да не говорим за изразходваната енергия и хартия без да са спазени някои елементарни "еко" правила...

Въпросният Maxigas ме научи, че дори и против волята си можем да се опитаме да бъдем "победители" в тази "нечиста игра". Така една от вечерите се опитахме да приложим "директния екшън" на практика - обрахме храната, която остана по масите и я занесохме на хората отсреща в гетото, срещу петзвездния хотел, хора които наистина имаха нужда от нея.

И най-накрая за Blog Action Day. Нека го обясня така - иска ми се този урок за "директния екшън" да ни покаже как можем да приложим на живо "блог екшън деня". Сега от вас, драги читатели и от нас, драги "писатели", се иска да седнем и да напишем послание до всички, които ни четат, послание, което да акцентира върху десетките екологични проблеми, които се правим че не забелязваме. Написваме го и го публикуваме в сайтовете си с надеждата някой да го прочете някога и да стори същото, да препрати линка или поне да помисли върху казаното. Иначе без "директни действия" си оставаме същите лицемери.

След като напишем посланието е добре да излезем навън и да приложим "директния екшън" на практика. Като за начало например, бихме могли да поработим за енергоспестяването в домовете си, после можем да спрем да шофираме и да използваме самолетни превози, след това може да започнем да събираме разделно, след няколко седмици може да пробваме да се включим в някоя "директ екшън" кампания и да помогнем за спасяването на едно кътче от нашата природа, след още няколко седмици можем да преминем и към по-глобални акции, като приканваме познати и непознати да се включат в "директния екшън".

Най-накрая след няколко седмици би трябвало да започнем да се замисляме и за това, че половината от стоките (в доста случаи и технологиите), които използваме, са направени в противоречие с минималните екологични норми, а в най-добрия случай са произведени от непълнолетни лица (деца).

Та така, приятели и неприятели, надявам се след като разпространим заедно тази информация за "Блог екшън деня" да станем заедно от компютъра и да преминем към "директен екшън". Тълкувайте го както искате, важното е да е "директен екшън", а не само "блог екшън".

Благодаря ви за разбирането :-)

Екологията властва в блоговете за денонощие


CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (5)

14.10.2007 :: 13:39 :: от Whiskey
#1
Re: Блогвай с мен
Ми хуу! Дай да се присъединим към протестите на учителите :)
14.10.2007 :: 15:13 :: от desislava
#2
Re: Блогвай с мен
mnogo vdahnovqvashta statiq
15.10.2007 :: 13:37 :: от Giovanni
#3
Re: Блогвай с мен
neka se vdignem na sta4ka i da poiskame legalizirane na marijuanata... tva su6to 6te e direkten action... nau4no dokazano e,4e tq ne e vredna... ima mnojestvo dokazatelstva... daje e mn polezna i moje da se proizvejdat dosta ne6ta ot neq. za pove4e info po vaprosa ima daje statiika v gorichka za marihuanata! Preporu4vam da se gleda i filmut Grass - the history of marijuana . ima go v zamunda-ta
P.S Nqkoi ako znae kak se svikva nacionalen referendum da mi kaje, pls!!! Siguren sum, 4e ako se svika referendum marihuanata 6te se legalizira!!! :)))
15.10.2007 :: 14:57 :: от Giovanni
#4
Re: Блогвай с мен
koito ima jelanie neka pregleda tozi blog: http://profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendid=57607271
22.10.2007 :: 01:11 :: от xbizzit
#5
Re: Блогвай с мен
Бравоз! Абсолютно и безусловно прегръщам с две ръце идеята... И наистина проблема е, че много се говори, а малко се прави. Каде е действието, рекацията, екшъна?...Едно време всички гледахме филми с екшън герой и си мечтаехме да бъдем като тях, чудехме се какво ще направим като пораснем, как ще победим лошите (най-често - лошите черни нинджи от нелегален терористичен лагер, воден от луд - бивш военен, завладян от мания да унищожи света) ...Е и в реалността ни днес не е много по-различно, всъщност. Разни луди се опитват да унищожат света...Лека-полека, постепенно и неусетно, хвърлящи ни в мека дрямка и затварящи очите ни със средствата на масовите комуникации, реклами, манипулации т.н... Аре да си вържем по една зелена лента на главата и да тръгнем по горите, викам аз!...Стиа сме киснали на тея ПиСи-та...Макар и словото да е сила...Понякога не е достатъчно. Всеки трябва да...намери кауза, която си струва да защитава...Защото повечето просто се лутаме и не знаем какво всъщност искаме да направим. Или ако знаем, не знаем как точно да го направим. Или знаем, но не ни достига смелост, знам ли... Аз викам, всеки да прегърне я някой дъб, я да легне на некоя полянка, които да брани с бодър дух и чест!!! До последната капка кръв! Та-ра-та-таа-та-тааа!!! Да браним наще планини зелени..Морето от коприна !...Аве, вие си занете...Ако има свежи идейки, свържете се с мен, с вас съм драги ми смехурковци!;')
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg