Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
14.10.2007

Блог експлозия

от Юлиан Попов :: Коментари (5) :: (3419 прочитания)

До преди година блогърът беше притеснен странник. Пишеше за себе си, за близките си и за пръснатите по света бивши съученици. Какво се случи?
Юлиан Попов е филолог, журналист, писател и бивш изпълнителен директор на НБУ. Виж блога на Юлиан Попов.

До преди година блогърът беше притеснен странник. Пишеше за себе си, за близките си и за пръснатите по света бивши съученици. Нещо стана преди година. Дали беше критична маса от блогъри, дали беше някоя политическа кампания или чашата с досада от конвенционалните медии преля, не знам. Но от една година насам коментарните и кампанийните блогове се разлетяха из виртуалното пространство сякаш някой хвърли камък в кошера на блогърите. Показателно е и колко политици си направиха блогове. Силата на блоговете не само нараства неудържимо, но и обществото съзнава все по-ясно, макар и с огромно учудване, че блогът е новата медия. Бърза, точна, страстна и ангажирана медия.

И защото блогът е глобална медия, естествено е всеки блогър да отделя част от себе си за глобалните проблеми. Това не е едно от ония задължения, които някой ти съобщава, че ги имаш. Глобалната ангажираност на блогъра е негово естествено състояние. Така както жителят на софийския квартал Надежда се тревожи и гневи за това, което става в квартал Надежда, така и блогърът естествено се гневи от онова, което става в света. Израз на тази глобална солидарност е и инициативата Blog Action Day.

В понеделник, 15 октомври, блогъри от цял свят ще напишат нещо за околната среда. Всеки ще пише онова, което иска и по начин, който му допада. Околната среда не е само чист въздух и велосипеди. Нито пък е единствено тревога за промяната на климата. Околната среда е всичко, което е... околна среда. Може би 15 октомври ще хвърли известна яснота върху този термин. Или ще го направи още по-неясен. Важното е обаче, всеки, който се почувства съпричастен към тази акция, да се включи в нея със своя глас.

Може би те тревожат реките. Или шума. Или звездите. А светлинното замърсяване ти пречи да ги виждаш. Може би почервеняваш от гняв като видиш по улицата да се носят повече разкъсани опаковки, отколкото есенни листа. Или пък абсурдните сгради. Или зелената умствена недостатъчност на политиците, които те представят в парламента. Или не можеш да дойдеш на себе си от радост (или възмущение), че Ал Гор е получил Нобелова награда. А може би си направил нещо малко, за което искаш да разкажеш. Измел си тротоара, без общината да те е задължила да го правиш. Или си измил прозорците, за да виждаш какво става навън.

Каквото и да било, пиши. Участвай. И не се съгласявай. Противопоставяй се. Нали това е чарът на блога, да не си съгласен с нещо и да имаш различна идея. Нека тази различна идея на 15 октомври да е за околната среда. И ако не си писал в блога си от векове, ето сега един повод. Може би не си си давал сметка колко мощни са блогърските гласове. Пиши и ще видиш. Ще видиш, че околната среда се е изпълнила с блогове и ако чистият въздух и чистата вода намаляват, то поне активното блогърско слово е започнало да проветрява света.

Екологията властва в блоговете за денонощие

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (5)

14.10.2007 :: 13:33 :: от Whiskey
#1
Re: Блог експлозия
Добра идея. Ке пишем у блого си :)
15.10.2007 :: 14:24 :: от vkirilova
#2
Re: Блог експлозия
Писахме, писахме...Идеята наистина е готина. Щото те кара да се замислиш - хм, какво "зелено" правя аз?
15.10.2007 :: 15:35 :: от Vladi
#3
Re: Блог експлозия
Дайте линкове към постингите си да видим какво сте писали :-)
15.10.2007 :: 18:06 :: от tabasa
#4
Re: Блог експлозия
http://criticalconsumer.blogspot.com
17.10.2007 :: 15:46 :: от dete
#5
Re: Блог експлозия
аз писах това - http://pillsofdete.blogspot.com/2007/10/blog-action-day.html
после си рекох, че съм писала прекалено общи и най-често казвани неща, но пък не можех да пиша за всичко. мисля, че най-важното съм го написала в края.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg