Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
12.10.2007

И победителят е...

от Иван Димитров :: Коментари (9) :: (4063 прочитания)

Ал Гор прибави Нобелова награда за мир към Оскара, който взе за “Неудобната истина”. Наградата ще бъде връчена официално на 10 декември на церемония в Осло.
Трябва да призная, че отделям на Нобеловите награди толкова внимание, колкото и на Оскарите: почти никакво. Обикновено ограничавам интереса си до лауреата за наградата за литература. Нямам ни най-малката идея кой е взел наградата за мир миналата или по-миналата година. Единственото, което знам е, че тя е била връчвана на свежи типове като: Мартин Лутър Кинг, майка Тереза и Ганди. Точка.

Тази година, съвсем неочаквано научих, че Ал Гор е номиниран за наградата. И накрая я взе. Всъщност Ал Гор получи наградата съвместно с Междуправителствената група по промените в климата (IPCC) към ООН. По думите на норвежкия комитет бившият вицепрезидент е заслужил отличието с усилията, които е положил за разпространяването на информацията за промените в климата. С връчването на наградата комитетът се опитва да отправи послание към човечеството за “растящата опасност от конфликти и войни в и между различни държави” предизвикана от промените в климата.

Подчертано беше и значението на серията от научни доклади, проведени през последните две десетилетия от IPCC, които са дело на повече от 2000 водещи учени и експерти климатолози.

Какво чакаш? Почерпи се поне с една усмивка. Имаш повод за радост.

Повече за "Неудобната истина"

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (9)

12.10.2007 :: 19:25 :: от Denski
#1
Re: И победителят е...
:) :) :) :) :) :) :) :)

Браво!
12.10.2007 :: 21:31 :: от cassini
#2
Re: И победителят е...
И аз се кефя на новината, макар че не всички медии са единодушни за заслугата и както и темата е доста гореща, така и някои мнения са доста крайни.
Има доста интересна статия по въпроса на :

http://www.newscientist.com/blog/environment/2007/10/al-gores-inconvenient-truth.html

Аз лично ревах на филма на Гор, така че позицията ми е ясна.
12.10.2007 :: 22:32 :: от Kiril
#3
Re: И победителят е...
SUPER BRAVO ... Tova e choveka !!!
13.10.2007 :: 11:39 :: от Nikoleta
#4
Re: И победителят е...
Браво на Гор!И нека да вярваме,че ще ни представи още подобни филми,защото човечеството има нужда от това.Знам,че малко хора в България са гледали този филм,а това е жалко:(Многа хора са чували за филма и знаят за какво става въпрос,но ефекта е не да знаеш, а да видиш и усетиш НЕУДОБНАТА ИСТИНА!
13.10.2007 :: 15:35 :: от Dessie
#5
Истински победител!
Не знам кои са били другите номинирани тази година за лауреати на Нобеловата награда за мир, но когато гледах филма си помислих, че човек като Ал Гор е достоен за нея... А то взе че се случи.
Това е още един сигнал, че това, което правим ние днес не е безсмислено и не ние сме различните и лудите
13.10.2007 :: 16:27 :: от stefka grigorova
#6
Re: И победителят е...
ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СЪБИТИЕ!!!!!!
Много се радвам!Браво на ЧОВЕКА!!!!Дано има още такива като него за да успеем да спасим ЗЕМЯТА!
13.10.2007 :: 16:29 :: от usurper
#7
Re: И победителят е...
Определено Ал Гор заслужава адмирации за позицията и дейността си. Филма наистина е потресаващ. Честно казано на мен ми беше малко странно в началото, че наградата е за мир, не съм запознат, но явно за екология няма още:)) А както е тръгнало това ще се очертае като доста съществен сектор за в бъдеще и нищо чудно да се обособи:)) Все пак важен е жеста и това, че такива хора с техните кампании набират все повече скорост. Да се надяваме, че това ще се отрази и по-конкретно върху самите действия на държавите.
15.10.2007 :: 10:54 :: от verde
#8
Re: И победителят е...
Съпругът ми, пътувал често в САЩ преди няколко години, ми каза веднъж, че много американци смятали Ал Гор за скучен. Като гледах филма Неудобната истина, последното нещо, което мислех за автора на филма, е, че е скучен. Изключително интелигентен, съзнателен, загрижен човек, който е намерил своя начин да отвори очите на много хора по света. Радвам се, че е получил признание от една от най-престижните институции в света. Сега едва ли ще се намери някой янки да твърди, че Гор е скучен. САЩ са сред най-големите замърсители на околната среда в света, водени от човек, чийто умствени способности видимо са под критичния минимум, но пък потомък на род с трайно присъствие на американската политическа сцена и силни интереси в петролния бизнес. Поздравления за г-н Гор. Наистина заслужава тази награда. Сигурна съм, че той ще продължи да алармира за опасността, на която сме изложени всички.
20.10.2007 :: 12:03 :: от danny
#9
Re: И победителят е...Буш
Жалко ,че Алберт Гор губи от Дж. Буш президентските избори 2000-та година (Гор печели с около половин милион гласове повече от Буш, но губи по щати). Сега си мисля, ако беше станал президент въпросният филм нямаше да съществува(най-вероятно).
А представяте ли си Буш да направи филм за това колко са обезопасени неговите рефинерии или нещо такова?. Хаха!
Аз съм по-съгласен със следното което прочетох в блога на Ю.П.:
Околната среда не е тревога за промяната на климата. Тя е всичко, което е...околна среда.
Поздравления за А.Гор. Наистина заслужава...нещо.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg