Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
18.10.2007 :: партньор

Голямата промяна

от Иван Димитров :: Коментари (2) :: (4077 прочитания)

The Carbon Disclosure Project информира за вредните емисии, които големите компании изпускат в атмосферата, и насърчава тези, които полагат усилия да ги ограничат.
Доскоро си представях отношението на големите компании към промените в климата като неприятна картина на костюмиран човек, който рови усърдно в едната си ноздра. С щастие мога да кажа, че наскоро представите ми бяха разбити на пух и прах.

Напоследък компаниите осъзнаха, че "овладяване на промените в климата" не е равносилно на "унищожаване на световната икономика" и проявиха готовност да се изправят пред проблема. От една страна, нямаше как от погледа им да убегне все по-голямото осъзнаване, което проявяват политиците към всичко що от СО2 произлиза (тези дни четох Шекспир).

Допълнителна примамка на кукичката беше и увеличаването на осъзнатите купувачи. Като капак на всичко идва и търговското откровение: компаниите могат да направят пари от цялата работа. Не е тайна, че вредните емисии идват най-вече от разхода на енергия, т.е. от сметките. А когато по-малките сметки на компаниите могат да означават и повече клиенти? "Идилия."

Когато си говорим (приятелски, надявам се) за компании и емисии, има една организация, която не бива да пропускаме. The Carbon Disclosure Project (CDP) е неправителствена организация, чиято цел е да информира акционерите за вредните емисии, с които големите компании допринасят за светлото (както всички се надяваме) бъдеще. Организацията публикува годишни доклади от пет години насам. CDP са базирани в Ню Йорк, сътрудничат си с повече от 300 инвеститори и разполагат с приятно звучащия актив от 41 трилиона долара.

Наскоро те създадоха и Climate Disclosure Leadership Index, за да изтъкнат 68 компании (от най-големите 500), които водят в битката за ограничаване на вредните емисии. Измежду тях попадат Royal Bank of Scotland, Unilever и Hewlett Packard.

CDP участваха и в друга инициатива, която би ме накарала да сваля шапка (ако носех такава). Те обявиха партньорство с веригата супермаркети Wal-Mart. Последните задължиха снабдителите си да вземат мерки за парниковите си емисии. Друга идея, която подхвърлиха Wal-Mart, е слагане на допълнителни етикети на продуктите в магазините, които да съдържат информация колко CO2 е струвало производството им. Същата идея беше спомената и от изпълнителния директор на английската верига супермаркети Tesco през януари тази година. Въглеродната неутралност привлича и News Corporation и Dell.

Изглежда някои компании ще бъдат по-добре подготвени от други за прехода към въглеродно неутрална икономика.

За десерт днешното меню включва данни от Петия годишен доклад на CDP. В него участват 500 от най-големите компании в света. 76% от 500-те компании, които са участвали в проучването, са отредили на намаляването на емисиите достойно място сред целите си. Миналата година това са направили 48% от респондентите.

Приблизително 80% от компаниите възприемат промените в климата като реални рискове и възможности за техния бизнес. Около 95% от тези, за които промените в климата са търговски риск, вече разполагат с програми за редуциране на емисиите със специфични цели и краен срок. 383 големи компании, участвали в проучването, си признават за отделянето на почти 17 милиарда тона CO2. Това са около 14% от всички емисии, с които човечеството щедро е обогатило околната среда. Общото заключение на доклада е, че корпоративните гиганти са постигнали "значителен напредък" в материята.

Друга вест, която не бих определил като блага, е изоставането на американските фирми. Едва 29% от американските респонденти разполагат с планове за намаляване на емисиите си.

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (2)

22.10.2007 :: 21:49 :: от Whiskey
#1
Re: Голямата промяна
Ами представите ти могат пак да бъдат разбити, и то на пух и прах, ако ти кажа, че основното количество въглерод не е съсредоточено в изкопаемите горива и, че CO2 от индустрията на парктика не влияе на затоплянето на климата. На скоро в едно списание утилитис публикуваха статия на Анатолий Порва. Ето на кратко с някои съкращения това, което казва:

...Само при наличие на СО2 във въздуха може да протича фотосинтезата - изчезне ли СО2, изчезва и животът на Земята. Ето защо е толкова важно в приземния слой да има достатъчно количество СО2. ...
... На практика целият въглерод на планетата е съсредоточен в два минерала - варовик и доломит, представлявайки седиментни структури на литосферата, и 0.66% от общото количество се намира в карбонатните съединения на океана. Петролът, въглищата, природният газ, растенията и оргазмите на животните и хората съдържат в момента по-малко от 0.1% от общото му количество. В далечна перспектива и това количество ще се превърне в СО2 и ще се погълне в океана и тогава животът на планетата ще се прекрати. ...
... Всички знаят за съществуването на водораслите, но далеч не всеки знае, че, както твърдят специалисти по физиология на растенията, от произведената годишно биомаса само 1/8 се пада на сухоземните растения. Останалите 7/8 са дело на растенията в моретата и океаните. ...
... Първо, от всички атмосферни газове СО2 притежава най-голяма разтворимост във водата. В резултат неговото съдържание в океана е почти 80 пъти по-голямо от атмосферното. И второ, разтворимостта на кислорода е близо 30 пъти по-малка.
Разтворимостта на газовете има една особеност, която по принцип е известна на всеки. При намаляане на температурата на водата разтворимостта на газовете се увеличава, както и обратното.
Влседствие на това почти целият произведен от водораслите кислород попада в атмосферата. В горния продуктивен слой на окена се разтрваря незначителното му количество. Точно тук се крие причината за много по-високата фотосинтезираща продуктивност на морските растения. За разлика от тях сухоземните растения се намират в условия на постянен недостиг на СО2 и са подложени освен това на потискащото влияние на кислорода.
Много по-големи от водораслите консуматори на въглерода в океана обаче са морските организми, които го използват за изграждане на скелетите и черупките. Те годишно извличат от морската вода 38.4 млрд. т. въглерод. След умиране тези организми се оказват на дъното и се превръщат във варовици. Така въглеродът непрекъснато се изземва от неговия кръговрат. ...

По-нататък пише за това защо СО2 не действа като парников ефект, както и за разни методи и проекти за увеличаване концентрацията му в приземния слой. Ако се увеличи концентрацията му с поне 0.5 % в приземния слой, то ще се подобри значително фотосинтезата на растенията, ще се намалят горските пожари, намалят летните жеги и ще можем да осигурим по-пълноценни продукти.
23.10.2007 :: 20:05 :: от Станислав
#2
Re: CO2 не е проблема на планетата.
Здравейте, всъщност не знам защо се лансира пробрема с въглеродният двуокис толкова, можеби защото е лесно разбираемо за нехаещите за природата хора. Много со2 - много лошо, това го разбира всеки, но проблема не е в со2то истински, вижте Кремиковци и ще разберете за какво става дума. СО2 е само една част от веществата която изхвърля индустрията, СО2 може да се усвоява от организмите, проблема са другите отрови, които нормалните организми не могат да усвояват, тези отрови са създадени от човека ,до сега те не са съществували в този си вид и организмите не могат да ги усвоят че даже се тровят от тях, еволюцията се нуждае от много време за да нагоди нещо, а периода в който природата е положена на тяхното въздеиствие много малък. Другото е концентрацията, портокаловият сок по начало не е отровен ама напълни едно езеро с портокалов сок и ще видиш че може и да е отровен щото нито една риба няма да оцелее, така е с всичко. После идва проблема с биоразнообразието и неговото съсипване което в по-голямата си част се дължи на директната намеса на човека, съсипе ли се биоразнообразието природната верига прекъсва и всичко заминава.
Но най-главният проблем в повечето случаи се загатва само, може би защото хората още не са узряли за да го приемат, а именно че трябва да намалее човечеството и то драстично, със всичките си последствия за световната икономика.
Привет. Станислав
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg