Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
19.10.2007

Рядък екземпляр

от Радмила Младенова :: Коментари (9) :: (5929 прочитания)

Дейвид дьо Ротшилд е млад, секси англичанин със солидно състояние. Вместо да си гледа живота, както се казва, той ангажира известни фотографи с разлива на нефт в еквадорската джунгла. И не само с това.
Дейвид дьо Ротшилд можеше задкулисно да плете сложни финансови игри за разширяването на своя банкерски бизнес. Можеше да кара бърза кола, да разнася славата на парижките дизайнери със снажното си тяло, да навестява от време на време светските партита и да си тръгва дискретно с красива актриса. Все пак е на 29, толкова е хубав, че ти прималява (виж снимката най-отдолу), има “дьо” пред фамилията си, а и нея няма как да не свържеш с известното банкерско семейство Ротшилд. Очаква да наследи 300 милиона лири стерлинги. По тази причина двамата с брат му Антъни са на второ място в ранглистата като най-желаните ергени в Англия.

Обаче.

Този хубав и близо двуметров мъж се появява в медиите по съвсем други поводи. Последно е бил засечен от нашите медии на концерта Live Earth. Мен лично ме спечели с две неща – с влечението си към пътешествията (най-младият англичанин, покорил и двата полюса) и с опита да вкара в екологичната тема хората на изкуството (и то не кои да е). Това обаче са само два аспекта от твърде богатата биография на аристократичния англичанин, затова ще се опитам да го представя от гледна точка на различните читателски групи.

За хлапетата

За 10 годишните малчугани, пък и за по-големите почитатели на пътешествията
Дейвид обича да се среща и да разговаря с децата от английските училища. В Уилсден, Северозападен Лондон, взима и ума и дума на третокласниците с историята за трите месеца, в които заедно с трима приятели прекосява “покрива на света” от Русия до Канада с шейна, теглена от 16 кучета. Описва им колко е студено в Арктика, че чак ти залепват клепачите, колко е трудно да се пътува по леда, който не е равен, а по-скоро прилича на море от замръзнали вълни, колко са опасни полярните мечки. “Те са странни същества,” разказва им той. “Гледат те и знаеш, че виждат 4 пържоли с 16 саламчета на клечка.” Задава на децата закачливи въпроси: “Арктика е един фризер. А кой живее във фризера? Зарзаватът, не хората. С какво мислите, че се хранехме? С шоколад! Бяхме си взели 45 кг шоколад. И не се къпахме цели три месеца. Смятате ли, че понамирисвахме?” Когато пита децата дали имат въпроси, изниква гора от ръце: “Как се казваха кучетата? Сега можеш ли да изядеш 45 кг шоколад? Как ходеше до тоалетната?”

За учителите

През лятото на 2006 г. дьо Ротшилд създава организация, която се нарича “Приключенска екология” и която има за цел да запознае децата с проблемите на околната среда. Той я описва като “глобална образователна мрежа”, която се крепи на три основни стълба: експедиции, изкуства и образование. Една от експедициите е до Арктика, където учениците сами могат да изследват глобалното затопляне. Но всъщност “Приключенска екология” е насочена по-скоро към учителите. (Забележи, че и фотографът Ян Артюс-Бертран има специални проекти за училищата и смята учителите за най-ценните си партньори). “Искаме да създадем мрежа от учители, които да станат проводници на нашата идея. Учителите посещават семинари и след това, чрез тях, цялото училище има достъп до разработените от нас ресурсни материали.” За любопитните бг учители, информация за учебни модули, акции за спасяване на планетата или забавни и практични училищни кампании има тук. Можете дори да организирате виртуално посещение на Дейвид във вашето училище, за контакти: education@adventureecology.com

За хората на изкуството

Дейвид подготвя експедиция до Северния полюс, когато чува за екологичната катастрофа в еквадорската част на Амазонка и заплахата за местното племе ачаур. Откакто – преди 40 години - откриват петрол под еквадорските първични гори, тече интензивна експлоатация на находищата и има сериозни замърсявания с токсични нефтени отпадъци, което по думите на Ротшилд може да се сравни с катастрофата в Чернобил. Той решава, че трагичната съдба на величествената гора може да се разкаже най-добре със средствата на изкуството. Дейвид се отправя натам в началото на 2007 г. с група известни артисти, сред които и мексиканският художник Габриел Орозко. Нужни са му седем минути, за да привлече и южноафриканските фотографи (и бивши редактори на бенетонското списание “Colors”) Адам Брумбърг и Оливър Шанарин. Резултатът е изложбата “Еквадор: блок 16”, на името на богатия на петрол регион между Перу и Бразилия, който е нарязан на блокове според собствениците си. Дьо Ротшилд оценява ефекта на екологичните си акции, като пресмята колко “чифта очи” ще привлече към проблема. “Има 841 или може би 850 души в този свят, които могат да спрат промените в климата. Изкуството е този език, който ще достигне до тях. Именно това е част от мотивацията ми.”

За обърканите
За нуждаещите се от наръчници за оцеляване с леко черно чувство за хумор,
Мистър Ротшилд е автор на един такъв – Наръчник за оцеляване при глобалното затопляне. Този наръчник беше официалната книжка на концерта Live Earth. Ние в Горичка често се допитваме до него, понеже ни забавлява, а и е извънредно изчерпателен по немалко теми. Последната глава в книгата, озаглавена "Ако всичко до тук се провали", започва със съвета: Купи си камила. Текстът по-долу коментира, че в не твърде далечното бъдеще, камилата може да се окаже идеалното домашно животно. А когато пустинята наближи и твоя град, семейството ти ще бъде подготвено. Приемането на прясно камилско мляко осигурявало живот поне за месец.

И накрая.

Разглеждам сайта на Дейвид дьо Ротшилд, чета дълги-предълги статии за него, взирам се в хубавото му лице на снимките и си мисля – добре де, има разни закони и списъци на защитените и редки видове, както и програми и организации за тяхното опазване. Там картинката е ясна – толкова и толкова вида са изчезнали, толкова и толкова са в червения списък, толкова и толкова ще изчезнат, ако я караме, както си знаем.

А какво става с хората? Как се отнасяме към тези рядко срещани създания, които оборват логиката на оцеляването, които изумяват с вселената си, с хоризонта на мисълта си, с размаха на въображението? И то не онова литературното, което проявява смелост само върху белия лист. Колко са тези хора днес, колко от тях са на изчезване? Колко ще ни останат, ако продължим да я караме по старому? За мен тъкмо тази порода хора – които обичайно се описват като чудаци, ексцентрици или мечтатели - са редките видове, върху чиито плещи се крепи светлата част на света ни.

Фото галерия

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (9)

19.10.2007 :: 09:56 :: от b_angel
#1
Re: Рядък екземпляр
Страхотна статия - и като информация, и като стил :)
19.10.2007 :: 10:15 :: от Vladi
#2
Re: Рядък екземпляр
ммммммм, невероятен сладур е този :)
19.10.2007 :: 13:31 :: от krem
#3
Re: Рядък екземпляр
"...толкова е хубав, че ти прималява (виж снимката най-отдолу), "
хахахахха страхотно описание, точно по темата на сайта,
ама така е ние сме си хубави, умни и зелени :РРРРР
20.10.2007 :: 09:49 :: от Kiril
#4
Re: Рядък екземпляр
Ehhhhh da si kato nego.....
22.10.2007 :: 09:48 :: от Dessie
#5
Сайт
Много интересна личност, наистина - дано има повече такива като него. Само напишете сайта му, че не го намерих.
22.10.2007 :: 11:52 :: от ранополия
#6
Re: Dessie
http://www.adventureecology.com/, това всъщност е сайтът на организацията му "Приключенска екология"
22.10.2007 :: 13:21 :: от Dorothea
#7
Re: Рядък екземпляр
Всъщност нека да си пожелаем да има повече такива "екземпляри" като този:) пък дори и да не са толкова красиви, колкото него...:)))
31.10.2007 :: 09:24 :: от Dessie
#8
Re: Ранополия
Благодаря, сега ще го разгледам!!! И наистина, да си пожелаем да сме повече... А тези, които се грижат за природата, се грижат и за себе си, и за децата си, следователно са красиви!!! ;-)
18.12.2007 :: 13:52 :: от Живко
#9
Re: Рядък екземпляр
Бизнесът на фамилията Ротшилд - финансови спекулации - не мисля, че може да се нарече почтен. Някакъв разглезен синковец решил да се забавлява и всички ахват от умиление. Жалко е....
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg