Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
16.10.2007

Вот на доверие

от Босилена Мелтева :: Коментари (7) :: (4818 прочитания)

Ще има ли столицата администрация, която мисли екологично? Повече за дебата "Зелени визии за София".
Идеята на този текст беше да добиеш някаква представа за зелените визии, програми и планирани действия на тримата основни кандидати за кметове на София. Да се случи дебат между тях, от който да си проличи кой до колко взима насериозно темата и има ли шанс столицата ни най-накрая да стане по-чист и нормален за живеене град.

Дебат обаче нямаше
. Единственият, който уважи поканата на Горичка и Червената къща беше кандидатът на СДС и ДСБ Мартин Заимов. Другите поканени - Бойко Борисов, който живее точно срещу мястото на дебата, и Бриго Аспарухов явно не сметнаха за важна и актуална зелената тема, защото просто не дойдоха. Стана ясно още, че от тези кандидати на ГЕРБ и на БСП няма да имаме отговори и на кметския въпросник, който оповестихме на всички предизборни щабове.

Жалко обаче, че и разговорът с Мартин Заимов по зелената тема беше почти невъзможен. Заради мощното присъствие на политически провокатори в залата, които пристигнаха 45 минути по-рано, агресивно взимаха думата и изцяло подмениха първоначалната тема на разговор.

Иначе от малкото, което Заимов успя да каже по нашите въпроси, разбрахме че:

Според него, зелената идея е бъдещето и всички конкретни действия в тази посока трябва да се мислят в перспектива - 20, 30 дори 50 години напред.

Според Заимов, начинът за решаване на екологичните проблеми в София и България е спазване на съществуващите вече закони и налагане на санкции на нарушителите.

До 8 месеца от началото на мандата си Заимов ще подпише споразумение за съвместна работа с всички зелени бг-организации.

Вече е подготвил Обща зелена харта. Координацията й с другите политически партии предстои. Ангажира се да довърши започнатото, дори и само като общински съветник.

Ако той стане кмет, основният замърсител на въздуха, водата и почвата Кремиковци "ще спре да трови софиянци"; през последните 17 години това не е направено "заради далавера". Замърсяването на въздуха, водите и почвите в София е "наднормено". София е на първо място в страната по брой на уврежданията на дихателната система, злокачествени образувания и сърдечно-съдови заболявания.

Ключ за решаване на проблема с вредните автомобилни газове и задръстванията в столицата е градският транспорт. Заимов ще наблегне на това той да стане качествен, а хората, които го ползват "да не се чувстват измъчени" и да го предпочитат пред колата си. До края на мандата ще акцентира на строежа и на трите лъча на метрото и на изграждане на истински велоалеи. "Един добър кмет дава право на избор на гражданите си - те решават как ще се придвижват," е тезата на кандидата на СДС и ДСБ. Той има намерение и да затвори за коли идеалния център, да направи паркинги и да свали колите от тротоарите.

Мартин Заимов отдавна се придвижва основно с колело, няма кола, но пък има компост в двора си, ненавижда найлонови пликчета и е засадил 9 дръвчета тази неделя.

Тази седмица щабът на Мартин Заимов ще организира открит референдум "За или против запазването и увеличаването на зелените площи в София?" сред гражданите на столицата. Гласуването ще се проведе в специално подготвени урни пред Откритите студиа на кандидата пред НДК.

Другото, което Заимов не успя да каже, ще прочетеш в отговорите му на кметския ни въпросник другата седмица.

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (7)

16.10.2007 :: 21:37 :: от mapto
#1
Re: Вот на доверие
Този, който не знае какво да каже се покрива. Знам го защото си спомням времето, когато не си бях учил и бягах от час. Но все пак на нас ни остава да си вадим изводите и да внимаваме да покажем на изборите, че за нас отношението на кандидатите към тези теми е важно. Победата на Бойко Борисов е вързана в кърпа само ако всички ние заедно не се постараем да покажем, че ние сме тези, които определят кои ще са следващите политици.
17.10.2007 :: 02:25 :: от Denski
#2
Re: Вот на доверие
Добре поне, че един се появи, можеше и по-зле да е.
17.10.2007 :: 10:29 :: от renkata
#3
Re: Вот на доверие
Жалко, че нямам софийска регистрация да гласувам и вече е малко късно да действам. Мога само да стискам палци да го изберете :) И да агитирам по малко за зелената идея сред тези, които могат разбира се.
17.10.2007 :: 10:49 :: от krem
#4
Re: Вот на доверие
това което лично прави ми се струва ок, но останалото, да ме прощавате, ми звучи като общи приказки, които всички ги приказват от много години. дано да греша
но поне явно след прочитане на въпросника се е подготвил, това е похвално, поне има желание
17.10.2007 :: 14:40 :: от bo
#5
Re: Krem
няма как да не звучи общо при положение, че имаше към двайсетина човека, които бяха там за да провалят говоренето по зелените неща и въобще да провалят събитието. И явно са успели за съжаление ;(
18.10.2007 :: 11:21 :: от verde
#6
Re: Вот на доверие
Подкрепям Мартин Заимов. Знам, че всеки човек има недостатъци, прави грешки, не е идеален. Но поне в него виждам желание за промяна, старание, друг начин на мислене. За разлика от останалите кандидати, които силно наблягат на "политическото" в изявите си, този човек като че ли по-слабо се вълнува кой го е издигнал като кандидатура, отколкото какво реално може да направи като градоначалник - чисто практически. Вярвам, всички ще се съгласят, че не е толкова важно от коя партия си, а какво правиш, колко си качествен. Но...вероятно това звучи доста идеалистично! Опасявам се, че ако Мартин Заимов стане кмет, ще има доста хора от обкръжението му - общински съветници, администрация, шефове на общински фирми и частни такива, изпълняващи обществени поръчки, които ще се опитват (и дано не успяват) да саботират действията му, защото няма са в техен личен интерес или просто, защото са от "друга партия".
20.10.2007 :: 12:57 :: от danny
#7
Re: Вот на недоверие
Хората са отвратени (една голяма част от тях) от градоначалници , общински съветници, министри и тем бодобни арогантни к-та. Няма силно гражданско общество.
Какво можехме/можем да направим ние.
1. Да не бяхме оставили учителите да си протестират за заплатите.
Тоест да бяхме излязли (преди у-те) на стачка с икания да не им се плаща въобще за това образование, което предлагат.
2.Когато си харчим парите ние е го правим със съзнанието ,че това са нашите пари и трябва да бъдат изхарчени правилно. Когато парите не са наши ние ги харчим така ,че да сме облагодетелствани. До кога така?
3.Да гласуваме за тези, които ни говорят/обещават неща, които одобряваме и подкрепяме. И после като не си спазят обещанията да не ги оставяме да се измъкнат. Да не забравяме, да не заспиваме.
Не си давайте гласа на съседа,който си хвърля боклука през балкона.
Гласувайте, смисълът не е толкова в победата, а в съвършенството което ще постигнете.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg