Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
16.10.2007 :: партньор

Зелен офис

от gorichka.bg :: Коментари (9) :: (5979 прочитания)

Зелените навици стават все по-разпространени и куул. Знаем ли обаче какво да правим, за да превърнем офиса, където прекарваме по-голямата част от времето си в зелен?
Зелените навици стават все по-разпространени и куул - събираме разделно боклука, използваме уреди с нисък разход на електроенергия, ходим пеш, вместо да използваме кола... Знаем ли обаче какво да правим, за да превърнем офиса, където прекарваме по-голямата част от времето си в зелен?

Отговорите на този въпрос ще намерите в безплатната книжка "Зелен офис", която е приложена към броя на "Дневник" в сряда, 17 октомври. Съвместният проект на "Дневник" и Горичка предлага множество съвети за това как да бъдем екологично отговорни и на работното място.

В книжката ще намерите обилна информация и идеи за това как да намалите употребата на копирна хартия в офис среда (според една статистика 20 000 листа годишно на служител). Една от препоръките е да използваме и двете лица на хартията - всеки 100 пакета двустранно отпечатана, рециклирана хартия спасяват 2 дървета, спестяват повече от тон въглеродни емисии и пространство от почти 1 куб. метър на сметището.

В зелената книжка освен за енергийна ефективност ще прочетете как дори ритуалът кафепиене може да спести вредни емисии, както и защо старите мебели са за предпочитане пред новите. Секцията "Изграждане на екип" ще бъде от полза за отдел "Човешки ресурси" при планирането на следващия тийм билдинг, а заинтересуваните ще намерят интересна информация за нестандартни политики при създаването на корпоративна отговорност у служителите.

Ето пълния списък от теми:


Това са нещата, които ни се сториха важни и които включихме в "Зелен офис". Книжката можете да намерите само в сряда, 17 октомври, само с вестник "Дневник".

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (9)

16.10.2007 :: 18:28 :: от wonder
#1
Re: Зелен офис
Ще си купя вестника, но да не го слагате заедно с книжката в найлоново пликче, нали? :-Р
17.10.2007 :: 10:38 :: от Олга
#2
Re: Зелен офис
С торбичка е, но торбичката е за многократна употреба, не е от тези, които разкъсваш и край :)
17.10.2007 :: 11:00 :: от Dessie
#3
Re: Зелен офис
В Пловдив са точно от тези пликчета, които разкъсваш и край... Но книжката е много хубава... И подробна. Много от нещата ги правим, но със сигурност има какво още да научим.
17.10.2007 :: 11:52 :: от In the woods
#4
Re: Зелен офис
Темата за зеления офис е много важна според мен,защото разхищенията на хартия и пластмаса на работното място са огромни.Така че поздравления за инициативата.
Моят личен проблем в офиса е как да убедя хората около себе си да са съзнателни спрямо това,което използват, как да ги "заразя" със зелената идея. Пише ли нещо в книжката за това?
18.10.2007 :: 11:34 :: от verde
#5
Re: Зелен офис
Опитвам се да разпространя идеята сред колегите си, макар че е много трудно да ги убедя. Всеки път, когато отказвам да ползвам пластмасовата чаша за кафе и агитирам и другите да правят същото, ми се обяснява, че "така е по-лесно" или пък "няма топла вода да си измия порцелановата чаша", "нямам време" и все такива глупости!! Недоумявам! И това ми говорят младите в офиса. Как тогава да убедя лелката на 50-55 години, че трябва да не хвърля листите, който е изхабила, за да напечати правилно един-единствен документ от N-ти опит? Или че е безсмислено да принтира всеки мейл и после да го складира на бюрото си, докато от прах хартията стане сиво-кафява?? Обикалям и събирам хартия за рециклиране, а чувам подмятания и коментари: какво ми ставало, какви били тези мои прояви и т.н.... Имам си обаче и една колежка, с която сме големи фенове на Горичка и постоянно си говорим на "зелени теми". Тя също събира хартия и пластмаса, която хвърля в жълтите кофи. Поне малко подкрепа сред закостенелите умове!!
19.10.2007 :: 18:39 :: от Denski
#6
Re: Зелен офис
Много готина книжка, въпреки че част от нещата са от други статии на горичка - за "непросветените умове" обаче е супер!

verde, няма ли начин да убедиш ръководството да разкара пластмасовите чаши? Все пак в дългосрочна перспектива те са неизгодни от чисто икономическа гледна точка. Не знам колко е голям офисът, в който работиш (от думите ти осставам с впечатление, че е доста голям), но не би ли могла да предложиш примерно ти да измиваш порцелановите чашки на колегите ентусисти? Извинявай, не искам да те правя на миячка на чинии, но дали пък не би им станало неудобно и да започнат сами? Просто предложение, в никакъв случай не искам да те обиждам :) Пиши какво мислиш и дали някои от мерките, които взимаш имат ефект.
23.10.2007 :: 00:00 :: от Denski
#7
до gorichka
А има ли откъде човек да си набави още бройки? Имам доста приятели, на които искам да подаря по една, а мойта бройка дори и да я отпусна на някой да я изчете (нея определено няма да я подаря;) е крайно недостатъчна за въздействие на повече хора :(
24.10.2007 :: 13:27 :: от nathaliegeorg
#8
Re: Зелен офис
? ще се появи ли книжката и в е-вариант ? и дали някой има информация от къде мога да купя рециклирана хартия за принтера ?
18.02.2008 :: 16:54 :: от killabunny
#9
Re: Зелен офис
Пълна трагедия е в офиса и при мен! Претърпявам пълен провал всеки ден! Никой не ме разбира, майтапят се, дори ми измислиха еко-прякор, макар и никога да не съм достатъчно настоятелна в идеите си. Борбата е тежка, братя!
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg