Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
23.10.2007 :: партньор

Искам да знам

от Олга Апостолова :: Коментари (16) :: (6120 прочитания)

Малцина кандидат-кметове отговориха на Кметския въпросник на Горичка. Кои се ангажираха и кои замълчаха?

"Горичка" не се ангажира с политика. "Горичка" дава информация и съвети, които практикува. С малките стъпки е лесно. После обаче стигаме до големите - тези, които трябва да бъдат направени от политиците. Понеже спасяването на планетата очевидно още не е на дневен ред за българските държавници (не че трябва много, достатъчно е да хвърлят по едно око на Би Би Си или CNN), решихме да ги попитаме директно - готови ли са да правят политика с грижа за околната среда, без значение на партийната принадлежност, точно като европейските им колеги.

До този момент български политик не беше вкарвал глобалните екологични проблеми - промените в климата, изчерпването на ресурсите, в реториката си. Пратихме на кандидат-кметовете по петнайсет въпроса (вярно, някои с повишена трудност). Тези, които ни отговориха, ни изненадаха с изчерпателност. Тези, които ни игнорираха, не бяха никаква изненада. Пълният текст на всички въпросници може да се види по-долу. Ето какво ни обнадежди най-много.

Безкрайно ниската енергийна ефективност в бизнеса, дома и общинската администрация в България е проблем, с който се ангажира Антония Първанова (НДСВ). Тя е за реални данъчни облекчения за сградите, които са санирани, като тук визира не само панелните блокове. "Тук общинският съвет е в правото си да въведе съответна регулация, за което аз ще настоявам категорично. Същото важи с още по-голяма сила за бизнеса. А общинските сгради вече се санират. Доста училища са обновени и ефектът е видим."

Антония Първанова е категорична и когато става дума за нуждата от спешно доизграждане на метрото - тя ще отдели сериозни управленски, административни и финансови ресурси за това. "При точен и модерен градски транспорт той ще стане предпочитан от повече хора, дори и стоящи високо в социалната стълбица. В Лондон и Цюрих не е учудващо да видиш хора с видимо луксозни заплати да ползват градския транспорт."

Предвид нечовешките задръствания в София Мартин Заимов (СДС, ДСБ) също описва подробно визията си за по-успешен и екологичен обществен транспорт. "В момента общината и държавата субсидират движението на превозните средства на базата на изминати километри, а не на базата на превозени пътници на километър. Това е фундаментално разминаване между ползване (търсене) на транспортна услуга и предлагане. Налице е социалистически анахронизъм, който трябва да се премахне. Освен че генерира повече загуби за гражданите, тази система за субсидиране генерира и повече вредни емисии. Това, което трябва да се направи, е следното: приоритет на развитието на метрото, приоритет на развитието на тролейбусния и трамвайния транспорт, оптимизация на маршрутите и разписанията, ориентация на маршрутите към метроспирките, подмяна на превозните средства и повишаване дела на автобусите с Евро-4 стандарт, повишаване на качеството и контрола при поддръжката на превозните средства."

Мартин Заимов е страстен привърженик и на изграждането на велоалеи в София. "За съжаление в този момент карането на велосипед по улиците на София е екстремен спорт, практикуван само от най-смелите. Липсата на елементарни условия за този вид транспорт е факт, който продължава да бъде игнориран от софийските управници, насочили изцяло вниманието си към преасфалтирането и разширяването на броя автомобилни ленти. Нужна е незабавна промяна на транспортната политика, включваща изграждането на необходимата мрежа от велосипедни алеи, както и прилежащата им инфраструктура.

Изграждането на велосипедната система може да започне от онези градски зони, които предоставят условия за това - големите градски паркове, зелените пространства в периферните жилищни квартали, поречията на реките, пешеходните зони в центъра на града, слабо използваните територии на жп коридори и изоставените индустриални зони. Постепенно велосипедната система трябва да се разшири и към по-интензивно застроените части на града, като свърже жилищните квартали не само с паркове и градини, но и с училища, търговски центрове и спирки на градския транспорт. Развитието на велосипедната система в София трябва да използва опита на градове като Париж и Виена, в чиито централни градски части е въведена удобна система за ползване на велосипеди под наем."

Виктор Серов (ПД "Социалдемократи") уверява, че в управленската му програма е залегнало предприемането на сериозни мерки срещу индустриалните производители, които тровят София. "На първо място това е "Кремиковци". Имаме намерение да проведем граждански референдум сред софиянци за затварянето на "Кремиковци" в този му вид. Осъзнаваме, че общината не може да вземе решение за затваряне на комбината, но сме твърдо убедени, че един референдум би изиграл съществена роля на натиск за покриване на екологичните норми от собствениците на "Кремиковци". Виктор Серов дава личен пример и помага на въздуха в София, като се стреми да върви пеша колкото се може повече.

Георги Вълчев (Зелена партия) смята да стимулира изграждането на възобновяеми енергийни източници на територията на София, като използва максимално ефективно европейските фондове за целта. "София е много подходяща целогодишно да се използват покривите на сградите за поставяне на слънчеви колектори."

Според него изграждането на велоалеи също трябва да е приоритет. "Тази идея не изисква нито толкова средства, нито толкова време. Управляващите трябва да имат най-вече воля и убеденост, че това е задължително за София. Лошо е, че засега няма стратегия за развитието на града, което води до безобразно презастрояване, а в близко бъдеще това презастрояване ще е пречка за благоустрояването и за изграждането на велоалеи. Тяхното маркиране и застрояване трябва да започне веднага."

Ако в София все още си говорим за повечето от тези хубави неща в бъдеще време, Хасан Азис (ДПС) може да си позволи да преплита пожеланията с реални постижения. Като например в отговора на въпроса за въвеждането на система за компостиране. "Община Кърджали реализира пилотен проект за въвеждане на домашно компостиране в селата, който е изключително успешен. Ще бъдат предприети необходимите стъпки за мултиплициране на проекта и в останалите села в общината, както и в градските квартали с еднофамилни сгради."

В община Кърджали е въведен и екологичен критерий при избор на изпълнител на услугите за обществен превоз на пътници. И още добри новини: "Освен този механизъм ще се работи по актуализиране на транспортно-комуникационната схема на града и проектирането и изграждането на мрежа от велосипедни алеи."

В този контекст никак не изненадва твърдението, че Кърджали е един от най-зелените градове в страната и тази традиция ще се запази. "Подготвят се проекти за поетапна реконструкция на дървесната растителност в парковете и зелените зони. Също така се изготвят технически проекти за изграждане на огромен парк за отдих "Арпезос", в който ще бъдат засадени хиляди декоративни дървета и храсти на площ от над 500 декара."

В Габрово Цветан Нанов (Коалиция "Обединена десница") има доста амбициозна управленска програма, в която думите устойчиво и развитие не стоят като кръпки. "Развитието на община Габрово ще се подчинява на принципите на устойчивото развитие. Същността предполага да се осъществява икономическо и социално развитие, като водещото е опазването на биологичното разнообразие, разумно използване на енергоносители природни ресурси, материали за производство. Програмите за опазване на околната среда надхвърлят рамките на мандата на общинския съвет и кмета. По тази причина е важно да се реализират инициативи и действия, които ще оказват влияние върху живота на гражданите на Габрово за дълъг период от време."

Проблемът с въздуха стои и в Габрово. "В градския транспорт ще се търси възможност за подмяна на използваното гориво от дизел на метан с оглед предстоящото газифициране на Габрово. В програмата е залегнала и идеята за установяване на еднопосочно движение по улиците, въвеждане на кръгово движение като средство за избягване на задръстванията и като следствие - намаляване на замърсяването. В момента в общината има само 5000 дка общински гори и достатъчно много пустеещи общински земеделски земи. Проектите са насочени към залесяване на тези пустеещи земи."

Ето че и в България вече има зелено мислещи политици. Въпросът е дали ние, избирателите, ще поставим зеленото мислене достатъчно високо, за да ги изберем.

Повече за Кметския въпросник на Горичка

Кметски въпросник на Горичка - Антония Първанова (София)


Кметски въпросник на Горичка - Мартин Заимов (София)

Кметски въпросник на Горичка - Виктор Серов (София)

Кметски въпросник на Горичка - Георги Вълчев (София)

Кметски въпросник на Горичка - Мария Харбова (София)

Кметски въпросник на Горичка -  Хасан Азис (Кърджали)

Кметски въпросник на Горичка - Цветан Нанов (Габрово)


Кметски въпросник на Горичка - Георги Иванов (Хасково)CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (16)

23.10.2007 :: 00:12 :: от Denski
#1
Re: Искам да знам
Изненадва ме, че само седем кандидат-кмета за цялата страна са си направили труда да отговорят :( Особено за София очаквах, че поне и Юлияна Дончева ще попълни въпросника, особено след като уж толкова акцентира на екологичната част от предизборната си платформа. Браво на Антония Първанова, за Мартин Заимов знаем, че е сериозен по тази тема :)
23.10.2007 :: 14:57 :: от atanascho
#2
Re: Искам да знам
Браво на Мартин! Страхотен е!
23.10.2007 :: 16:22 :: от Tony_
#3
Re: Искам да знам
Знам, че не е по темата, но това е просто ужасно с този остров от боклуци :(
http://www.dnes.bg/article.php?id=42829
23.10.2007 :: 18:30 :: от Whiskey
#4
Re: Искам да знам
Два пъти колкото ЩАТА тексас... Тия явно си нямат и малко понятие какво превеждат :).
23.10.2007 :: 19:23 :: от Whiskey
#5
Re: Искам да знам
Малко и по темата.

Трябва да призная, че бях доста изненадан от Мартин и то в добрият смисъл. Изобщо не знаех, че имал блог, но на всичкото от горе си го пише той и то на достъпен език, с интересно написани статии и мнения. Като при това доста от тях са му на еокологична тематика. Така блогът му изглежда доста достъпен и интересен. Харесва ми също и идеологията му за това, че иска да прави промени сякаш наистина го желае и вярва в това - нещо, което не го видях в другите кандидати. Хареса ми и цялостната концепция за "аз
23.10.2007 :: 19:33 :: от Whiskey
#6
Re: Искам да знам
София", макар лично като софианец да не изпитвам чак подобни чуства към тоя мизерен град. Ако обръща наистина толкова внимание и за решаването на съществуващите проблеми, колкото и на това да си гради пи ар с блогове, сайтове, тв реклами и т.н., то това наистина ще бъде един добър кмет. Само дано, ако бъде избран, не отделя толкова време на блога си, колкото на реалната си работа. Единственият му недостатък е, че е подкрепян от лостов, но това е друга тема...

Изненадан бях (но този път в лошият смисъл) от липсата на отговор от страна на бат' Бойко. То се е видяло, че той лично надали някога ще седне да си води блог, но можеше да се намери поне някой, който да отговори на въпросите. Тук той губи по точки. И макар да не мисля, че той е лош кмет (дори напротив), като се замисля не се сещам какво толкова направи за по-чиста София. Ами всъщност не мога да се сетя за почти нищо. По време на мандата му имаше доста дръзки изказвания, но реалността е такава, че задръстванията вече са от светофар до сфетофар, а места за паркиране никакви не се намират. В малкото положителни страни: все пак успя да асфалтира доста улици и да махне няккои досадни дупки. София продължава да си тъне в мръсотия, да се застрояват зелени площи и въобще всичко по старо му. Ако не бъде избран за втори мандат, ще се запони със скандалната отсечка на цариградското.

На Антония повечето отговир бяха някак по-общи, без някакви по-креативни идеи, като например онова за метрото... Останалите кандидати няма и да ги коментирам.

Сега вече си изградих по-добра представа за кандидатите. Опеделено беше добра идея този въпросник. Браво, вие сте дъ бест ;).
24.10.2007 :: 11:43 :: от K.
#7
K.
Според листовка в пощенската ми кутия Серов иска да построи монумент "Мати Болгария" на Витошкото плато. И това е в обещанията му в рубриката "Екология". Само че на Платото има резерват и цялото е в природен парк.
24.10.2007 :: 13:08 :: от Boris
#8
Re: Искам да знам
Определено бих гласувал за Мартин на изборите. Той най-добре ми се вписва в представите за човек със зелено мислене.
Но до голяма степен това което става в града зависи и от общинския съвет, а като се има предвид коя партия го издига като кандидат, съм сигурен че в листата им за общински съветници има доста буклуци които не заслужават да са там.
Аз лично мисля, че трябваше екологичните организации в България да предложат няколко души за общински съветници. Видяхме на протестите за Странджа и Рила доста хора, които заслужават много повече да са в общинския съвет, отколкото така наречената партия "Зелена България". Аз бих ги подкрепил, пък предполагам и доста хора, които четат този и други сайтове на екологична тематика. Но кой знае може би на следващите избори......
24.10.2007 :: 15:14 :: от mapto
#9
Re: Искам да знам
Това за общинския съвет са бъртвежи от рода на "ние ги ловим, те ги пускат". Отговорност на един кмет е да се сработи с екипа, който има на разположение. Един разумен човек не би се конфронтирал публично с хората, с които е длъжен да се сработва предстоящите 2 години. Разбира се това не означава, че не трябва да сравним и екипите от съветници. Това не е трудно след като много от тях вече дълго време са в политиката и работата им се следи отблизо от сайтове сато ЗаГрада.
25.10.2007 :: 11:38 :: от K.
#10
а ето какво предлагат от "За да остане природа в България"
http://panda.org/bg/index.cfm?uNewsID=115840
25.10.2007 :: 11:56 :: от activegan
#11
Не Искам да знам
Тази скапана система никога няма да постави екологията като свой приоритет. Винаги в условията на капитализъм, на природата ще се гледа като на източник на приходи. За никой от тези лицимери няма да гласувам, няма да гласувам за тази система, която е в ущърб на хората и на природата...
Гласувайте, глупаци, след като не ви е омръзнало да ви лъжат...
25.10.2007 :: 13:17 :: от mapto
#12
Re: Искам да знам
activegan, благодарим ти за огромните усилия, които полагаш, за да промениш "тази скапана система". само с помощ като твоята нещо може да се промени, иначе винаги ще си тъпчем на едно място, вечно обидени на всички останали, от чиято система ние не сме част и в чиято система не ни се налага да живеем.
26.10.2007 :: 08:33 :: от Олга
#13
Re: Искам да знам
Здравейте, току що прочетох нещо на сайта на Да спасим Иракли ("Мимикрия"), което много ме притесни. Понеже става дума за избора, който ще направим в неделя, моля ви прочетете го: http://daspasimirakli.org/index.php?option=com_content&task=view&id=244&Itemid=1
26.10.2007 :: 10:31 :: от Олга
#14
Re: Искам да знам
http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=390901&p=0#comments

По-специално вижте коментарите...
27.10.2007 :: 11:26 :: от j11a
#15
Re: Искам да знам
Русенските кандидати трябва да се засрамят.
21.11.2007 :: 20:39 :: от liliya
#16
Re: Искам да знам
Хе-хе-хе... невероятно съм любопитна - каво ли би отговорил кметът на Самоков?
http://www.photoblog.com/mysamokov/
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg