Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
24.10.2007

Проблеми и решения

от Мартин Русков :: Коментари (2) :: (3689 прочитания)

Отворихме темата за Кметския въпросник с идеята, че като избиратели имаме право да питаме. Отговориха ни про-реформаторски кандидати и прогресивни личности.
Резюме на отговорите
Ако всички кандидати бяха зелени
Гласувай за мен

Малко кандидат-кметове се постараха да не си мислим най-лошото за тях. Малцина отговориха на Кметския въпросник на Горичка. Като инициатор на идеята за въпросника, се замислих защо. Може би се чувстват некомпетентни. Може би екипите им не разполагат с експерти, които да ги консултират. Може пък за тях да не е важно да споделят с избирателите какво и как вършат. Може да смятат избирателите за недостойни да разберат идеите им. Вероятно за успеха си те залагат повече на партийни, силови и финансови лобита, отколкото на откровена човешка поддръжка. Няма как да знаем това. Можем да съдим само по мълчанието.

И все пак по-важни са тези, които ни отговориха. Естествено е въпросите, които засягат средата на живот в близко и далечно бъдеще да са едни от най-важните за всеки град, нали? Аз самият останах приятно изненадан от отговорите.

Сигурно е в реда на нещата най-много политически интерес към темата да има в София. Нали това е големият град, чиито управляващи с години сякаш забравиха да мислят в перспектива. Те не успяха да разберат, че градът се разраства и, че именно тяхна отговорност е да посрещнат новите предизвикателства, произлизащи от това. Те просто продължиха по старому, без да осъзнаят огромната нужда от промяна.

Затова не ми се струва чудно, че получихме отговори само от про-реформаторски кандидати. Антония Първанова от НДСВ, Виктор Серов от ПД Социалдемократи, Георги Вълчев от Зелената партия и Мартин Заимов от Алианс за София си дадоха сметка, че един диалог за еко проблемите на столицата и техните решения е от всеобщ интерес. С частични изключения и в различна дълбочина те всички показаха, че знаят какви са най-належащите проблеми и техните решения. Погледнете отговорите и вие. Така сами ще можете да прецените кой какво знае и може.

Извън претендентите за кмет на София-град много малко кандидати потърсиха прозрачност и диалог. Като че ли никоя от партийните централи не е видяла във въпросника средство за връзка с избирателите, а отговорите са индивидуално дело на прогресивни личности. Шепата политици, които ни отговориха, са от целия политически спектър. Получихме отговори от Мария Харбова (район Триадица в София, бивш общински съветник, номинирана от Съюз БГ), Хасан Азис (Кърджали, действащ кмет, номиниран от ДПС), Цветан Нанов (Габрово, действащ областен управител, номиниран от Коалиция Обединена десница), Георги Иванов (Хасково, действащ кмет, независим кандидат, подкрепен от над 30 граждански сдружения и партии, сред които НДСВ, ВМРО, БСП и др). Всички те показват, че познават и се вълнуват от проблемите на околната среда в своите градове. Хубаво е, че тези кандидати вече са имали възможност да се докажат и всички те са използвали това да се борят за общини, където се дава предимство на модела на устойчивото развитие.

А това, че няма отговори от други кандидати за тези общини ме кара да се радвам, че в момента управляват хората, които са най-еко и да си мисля, че това е заслужено. В отговорите си кандидатите декларират желание да работят заедно с обществеността и неправителствени организации. В Горичка ще се радваме, ако можем да съдействаме на този нов елит в бъдещата им работа в общините. Разбира се в същото време ще следим и за това те да изпълняват обещанията, които са ни дали. Така можем да помогнем България да се развива устойчиво и демократично.

Първата статия за въпросника
Втората статия за въпросника

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (2)

27.10.2007 :: 22:44 :: от gerimira
#1
Re: Проблеми и решения
Може тези кандидати да мислят зелено, но по всичко личи че Бойко Борисов ще спечели, а той както виждаме не мисли зелено.
28.10.2007 :: 20:30 :: от mapto
#2
Re: Проблеми и решения
Да, така е. Но заслуга за това няма нито Бойко Борисов, нито зелените кандидати имат вина. Причината е там някъде при хилядите хора, които не положиха минималното усилие да отидат до урните, за да подкрепят огромното усилие на онези, които се борят с всички сили.
Тези избори за пореден път показаха, че освен думите са важни и действията. Така например колкото и да ни убеждава Хасан Азис колко е зелен, новите доказателства за изборен туризъм и манипулациите на изборите го оставят много назад в състезанието за уважаван човек, камо ли политик.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg