Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
08.11.2007

В банята съм

от Силвия Тулева :: Коментари (20) :: (12679 прочитания)

Кажи ми какво държиш в банята си, за да ти кажа какъв си ти. Кратък наръчник за любителите на еко бани.
Преди да подхванеш тази статия, отиди в банята – разгледай какво има по рафтовете, надникни в шкафа, под мивката и дори на най-затънтеното място. Или поне си помисли за всички неща, които държиш там.

Хващам се на бас, че все на някой рафт има поне един продукт на Nivea, Dove, Palmolive, Fa, Head & Shoulders, Gillette (забравените да ме извинят). Рекламата е вездесъща. Тя до такава степен е обсебила медийното пространство, че някак неусетно и като че ли съвсем естествено в банята се появява някой от рекламираните продукти.

Но замислял ли си се дали този продукт върши нещо полезно за теб или просто много ти се иска косата ти да е бляскава и жива, а кожата – опъната и нежна като от рекламата. Ако погледнеш съдържанието на тези продукти, в повечето случаи ще откриеш смесица от парабени, фталати, етери на гликола (за които се знае още от 80-те, че са канцерогенни, причиняват стерилитет и се натрупват в кръвта), алкилфеноли, формалдехид и изкуствени аромати. Надали някоя от тези съставки, ще свърши нещо полезно за кожата или косата ти. Но да спрем до тук - не че няма какво повече да се каже, но ако тръгна да изброявам всичките негативи, ще ти омръзне да четеш.

На какво още значи да обръщаш внимание...


Шишенца с помпичка.
Удобни са, спор няма, но от гледна точка на начин на производство и възможност за рециклиране са пълна отврат. Ако вече си имаш такова чудо у дома, поне го използвай многократно.

Опаковки.
Хвърляй по едно око на материала, от който са направени. Естествено по-добрият избор е стъклото, но е факт, че повечето опаковки са пластмасови. За предпочитане са пластмасовите опаковки от мономатериали като полиетилен или полипропилен, тъй като те се рециклират по-лесно. Избягвай полистиренът и най-вече ПВЦ-то. Има и опаковки, които могат дори да се компостират (пластмаса от царевица или соя), само че такива у нас още не се намират.

Икономичните опаковки
са друг вариант за редуциране на отпадъците. Вярно ще вземеш наведнъж по-голямо количество от даден продукт (като например опаковка от 12 ролки тоалетна хартия вместо от 4), но пък за по-дълго време няма да ти се налага да мислиш за ново зареждане.

Тоалетна хартия.
Имай предвид, че естественият й цвят не е нито бял, нито розов, нито оранжев - всичко това се получава с бои. И въпреки че се смята за свръх луксозно тоалетната хартия да има аромат на борче или цветя, по-добре заложи на нещо по-просто, но поне без изкуствени аромати, идващи от синтетични съединения на нефтена основа.

Клечки за уши.
В повечето случаи това са малки пластмасови тръбички с навит памук от двата края. Нито стават за рециклиране, нито се разграждат. По-добрият избор - клечки с памук, навит около дървена вместо пластмасова пръчица. Като се замисля – като бях малка такова нещо май нямаше, а за целта се използваше кибритена клечка, на която се навиваше памук.

Самобръсначки за еднократна употреба.
Само BIC продават по 10 милиона на ден. Нали се сещаш къде отиват след краткия си живот. Ако искаш банята ти да е в синхрон с природата, снабди се със самобръсначка за многократна употреба или още по-добре – с някоя от онези, на които се сменят само ламичките – много по-шик са.

Гъба за тяло. В повечето случаи материалите, от които се правят гъбите, са синтетични – полиуретан, полиетилен или найлон. Имаш алтернатива – естествена гъба – морска или растителна – доста по-приятни са на допир. А естествената пемза си остава най-добрата грижа за краката.

Четка за зъби.
Според зъболекаря ми четката за зъби трябва да се ползва най-много 3 месеца, след това се подменя с нова. Като умножим цялото население на земята (изключваме тези, на които още не са им поникнали зъби и тези, на които вече са им опадали) по 4 четки на година, се получава планина от пластмаса. Американците могат да се похвалят с няколко по-еко варианта на четката за зъби – със сменяема главичка, с дръжка от рециклирана пластмаса, от целулоза. Тъй като при нас тези алтернативи все още ги няма, можем поне да помислим за повторна употреба - някои хора си правят гривни от старите четки. Обаче пък съвсем наскоро видях четка за тоалетната със сменяема глава – ей на това му се казва цивилизация.

Ароматизатор. Уф, че мирише! - както се казва в една реклама. Вярно, откакто се нанесоха новите съседи от долния етаж, в банята ми смърди на пържен свински дроб, защото отдушникът е вързан към тяхната кухня, но дори и при това положение не бих си сложила ароматизатор (може би е крайно време да си оправя вентилатора). Синтетичните аромати могат да предизвикат главоболие, замайване, алергични пристъпи, депигментация на кожата, силна кашлица и повръщане, дразнения на кожата. Те могат да окажат влияние върху централната нервна система и да причинят депресия, хипер активност или раздразнение. Ако държиш да ти е ароматизирано (и то не на свински дроб),  пробвай с етерични масла или изсушени цветя.

Завеса за баня.
Най-разпространени са завесите от винил или полиестер – все синтетични материи, които откъдето и да ги погледнеш са голяма гадост за околната среда. Макар и в ограничен асортимент, се предлагат завеси от памук и лен. С две ръце сме за ленените – естествена материя, при производството, на която не се използват вредни химикали.

Дано да ти хванах вниманието с тези простички идеи.

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (20)

08.11.2007 :: 09:02 :: от vasia
#1
Re: В банята съм
Много ми хареса статията, като се замислих имаме си завеса, която купихме чак от чужбина, защото е плътна и хубава, амо вредна както прочетох и шишенце с помпичка, но е от тези многократните. Ми май това е. Тоалетната ни хартия не е снежно бяла, нито ароматизирана. Нямаме ароматизатор, щото ме дразни миризмата. Даже по тоя повод някой наскоро ме пита " Какъв човек си? -странен ", но пък затова живея в къща и слава богу нямам проблем със съседи. Гъба за тяло - не е от перде тип или нещо подобно. А четката ни за зъби е със сменящи се приставки. Само клечките за уши пропуснах, ама кажете ако някой знае с дървенко стълбче, ще купувам такива. Аз съм ЗА!
Благодаря ви, беше интересно.
08.11.2007 :: 09:32 :: от jmryts
#2
Re: В банята съм
Ако правят клечки за уши от дърво, ще се израходва излишно дървен материал. Използвайте кибрит многократно.
08.11.2007 :: 10:15 :: от Dessie
#3
Re: В банята съм
Вече толкова много неща промених в ежедневието си, свързани с познанията ми почерпени от този сайт, че почти ме хваща параноята. Полудявам, когато отида някъде на гости и видя ароматизатори, почистващи препарати, шампуани и кремове от изброените видове. Честно, лошо ми става и ми се скапва настроението, а съгласете се, че не е удачно да правиш постоянно забележки на домакините - ами те са ми приятели. Просвещавам ги в чудото, наречено сода, примесено с масло от грейпфрут, с което тази сутрин изчистих банята си и в други неща, но всички така сме свикнали с удобствата на пазарната икономика, че малко трудно ще бъде нещо да стане истина докато не се намеси държавата...
09.11.2007 :: 03:05 :: от wonder
#4
Re: В банята съм
Много готина статия! Като гледам, банята ни вкъщи се доближава доста до тази мечтана, зелена баня. Яко! Но има над какво още да се работи...а и на цвят не е зелена
09.11.2007 :: 07:58 :: от Whiskey
#5
Re: В банята съм
а какво ще рече това морска гъба?!?
09.11.2007 :: 11:44 :: от dasha
#6
Re: В банята съм
В банята ни има единствено аюрведични сапун, шампоан и паста за зъби, четките, които уви са пластмаса, но пък за сметка на това ги ползваме повече от три месеца, малко памук без изкуствено избелване и това е :) останалото е утайка от кафе за тялото, оцет, лайка и лимон за косата, розова вода за лицето, сода и оцет за почистването, както и различни видове натурални и етерични масла. Обаче - от къде да намеря такава ленена или памучна завеса за баня? Ако някой има представа, споделете моля, защото онези пластмасовите не мога да ги гледам дори, а пък трябва :)
09.11.2007 :: 13:23 :: от verde
#7
Re: В банята съм
Dasha, моля те, кажи ми нещо повече за тези аюрведични сапун, шампоан и паста за зъби. Какво представляват и от къде мога да си купя? Търся алтернатива на обичайно използваната от нас химия. Оцет, лайка и лимон за косата след измиването ли ги ползваш? За блясък? А що се отнася до четката за зъби, според мен това със смяната след 3 месеца е доста пресилено. Поредния трик за стимулиране на консуматорските ни пориви. Аз ползвам четката си доста по-дълго и периодично я накисвам в чашка с оцет. Щом той дезинфекцира други повърхности, защо не и четката ми...
09.11.2007 :: 13:31 :: от verde
#8
Re: В банята съм
и още нещо да добавя... ушила съм си малка кесийка от стар хавлиен плат, колкото един джоб. Получава се нещо като ръкавица, с която идеално замествам гъбата в банята. Почиства страхотно. Нямам нужда от допълнителен пилинг с разни козметични продукти. Препоръчвам Ви тази идея, която съм взела от моята баба.
09.11.2007 :: 14:06 :: от vasia
#9
Re: В банята съм
И на мен ми е интересно повече, за тези сапуни. Аз последно бях купила на Локситан, ама впоследствие разбрах, че не били натурални, а навсякъде това тръбят. Аз си помислих, че са все пак са доста скъпички. Сапунчето беше с маслина за суха кожа и наистина миришеше на такова.
Ама........вече незнам на кого и на какво да вярвам.
А тези кесийки за баня дето verde казва ги продават и по магазините. Ушити са от плат и са много практични. Плюс това можеш да изпереш, ние имаме няколко у дома - всеки си има де и ги ползваме.
Дето каза тя и моята баба ползваше такова едно време, спомням си добре.
09.11.2007 :: 18:27 :: от Whiskey
#10
Re: В банята съм
Аз имам един шампоан от индийската аюрведа: http://www.tnt-21.com/bg/ayurveda/siddhalepa/ayur_shampoo_visaka.htm и съм много доволен. Той е против пърхот и съм мн доволен. Кофти е, че не мирише хубаво и се налага да мия и с друг.

И въобще на този сайт http://www.tnt-21.com/ може да намерите сапуни и шампоани, както и много други работи полезни за здравето на растителна основа. Надявам се да ви се стори полезен този сайт :)
09.11.2007 :: 19:58 :: от dasha
#11
Re: В банята съм
аюрведичните неща ги взимам от аптеките на Лечител - на една фирма са: Visaka - е марката на сапуна и шампоана, Suprivicki - на пастата за зъби. Имаха по едно време и крем за лице, който беше много добър, но напоследък не го внасят нещо. Иначе и от трите неща съм много доволна, ползвам ги вече от година, само тях. Пастата е малко странна отначало - кафява, леко люта, но се свиква:) всъщност, като преодолееш предразсъдъците, е много приятна:)
иначе утайката от кафе я ползвам точно като ексфориант, затова няма нужда от гъби, кожата остава перфектно мека и гладка, дори няма нужда от масло след това, освен ако не е прекалено суха. Оцет използвам след измиване със шампоан, разтварям една кафена чашка в леген хладка вода и изплаква косата, без отмиване. Същата работа, дори още по-добре, защото мирише по-хубаво, върши сок от лимон. А лайката я варя на отвара, след което изплаквам косата, пак след измиване. Най-хубаво става, като си направиш отварата от лайка, добавиш сок от лимон и с това изплакваш - перфектно чайче за косата, с лек изрусяващ ефект в перспектива:)
а за четката за зъби - тия дни в селекция на списание видях четка на Koh-i-noor от естествен косъм и дървена дръжка, само дето е 12 кинта:) от магазин Blick - това обаче не знам къде е:)
10.11.2007 :: 22:09 :: от gerimira
#12
Re: В банята съм
Като чета направо косата ми настръхва. Почти във всяка статия пише че това или онова били канцерогенни-въздуха, консервантите,тефлона, готвенето в микровълнова, козметиката и т. н. еми аз вече получих страхова невроза -кога ще пипна рак. Като толкова са канцерогенни тези всичките продукти защо някой разрешава да се продават и да разболяват хората.Уча медицина и виждам колко хора, и млади и стари са болни от рак. P.S. Магазин Blick се намира на бул.Витоша срещу Съдебната палата, има и на Мадрид , и на Иван Асен и на Римската стена и т. н.
11.11.2007 :: 08:49 :: от sweetsummerlight
#13
Re: В банята съм
Може ли някой да каже козметични марки, които ако не изцяло, то поне частично, са изчистени от вредни съставки, и да са на по-поносими цени. Надявам се сред българските продукти да има такива...А и ако Горичка напише статия за това ще ни е много полезно, всички статии досега за за вредните за нас продукти и като не знам какво да си купувам и аз станах като gerimira- страх ме е да ползвам каквото и да е..
11.11.2007 :: 13:39 :: от silvia
#14
Re: В банята съм
Ето едно филмче за певецето в банята
http://www.pvcfree.org/
11.11.2007 :: 13:44 :: от silvia
#15
Re: В банята съм
@sweetsummerlight
Сред българските продукти биологични са нещата на Екомаат http://ecomaatshop.com/bg/index.php
Аз ги ползвам от няколко месеца и съм много доволна от тях, а и миришат невероятно хубаво, все едно си в гората или на някоя полянка.
12.11.2007 :: 17:39 :: от krem
#16
Re: В банята съм
Имам и аз толкова много да кажа по темата а нямам никакво време тези дни....
Тотално съм игнорирала всички почистващи химии, за ароматизатори да не говорим!

Смених душгела с натурален сапун - поне така пише на опаковката. Пастата ми за зъби е "Хималая" пише, че е аюведична. Почистващият гел за лице от който беше почнало да ме сърби (а беше доста скъп) смених със пшеничени трици на скромната цена от 0,80 бурканчето . Ползвам ги вече месец. Пилинга си го правя със сода бикарбонат (този трик го знам от едно време, една козметичка ми го каза).
Ползвам вместо крем за лице направено от мен копие на козметиката на Екомаат - смес от базови и етерични масла (но май не съм толкова добра и скоро ще си купя от оригинала) и бебешкото масло на Hipp за тяло (няма минерални масла в него, само сусамово и бадемово).
С изброените неща кожата ми, която е доста алергична към химии се чувства чудесно, по.добре отколкото когато ползвах душгел и крем, а те бяха по-добри от тези на изброените в статията марки!!!

Засега правя компромис с това което ползвам за коса, но без шампоан и балсам не може, и ...... с боята за коса. (на моята възраст ми е рано да ходя с бяла коса, а си имам доста наследствена такава:( )

А това за ароматизираната тоалетна хартия е .... смяяяях. Пък и 5-6 лева за пакет такава е още по-смешно.
10.01.2008 :: 10:49 :: от krem
#17
Re: В банята съм
Много приятно се изненадах наскоро, че в аптеки Ремедиум са си направили нещо като зелен щанд за козметика. Не всичко там е 100% био, но е по-изчистено от вредни съставки от масовата козметика.
Това е сайта на едната марка козметични продукти, които се продават там http://www.verdesbg.com/
Още не съм ги пробвала.
Изпробвах друга марка шампоан, който съдържа 99% органично алое вера (поне така пише на опаковката, дано е вярно). Много съм доволна от този шампоан засега, 200 мл. струват 10,45лв.
На щанда има и други продукти, но още не съм ги разучила и изпробвала. Ако някой друг ги е пробвал да споделя опит моля :)
10.01.2008 :: 10:54 :: от krem
#18
Re: В банята съм
.... и пак забравих да допълня - вече ползвам продуктите на Екомаат вместо крем за лице и съм много доволна. А в бебешкото масло на Hipp, което ползвам за тяло добавих масло от портокал и наистина ухае прекрасно и кожата става много гладка и мека.
10.01.2008 :: 14:46 :: от Деница
#19
Re: В банята съм
Вече имаме много място в банята. Цялата бяла козметика със съпруга ми заменихме с няколко шишенца на Екомат. Винаги сме имали кожни проблеми - вече нямаме. Дълго се чудих какво да правя с шампоана. Оказа се, че има едно решение за всички. Фемили размер от детската серия Bubhen, които са си зелена точка отвсякъде. Изрично пише, че става и за възрастни и наистина няма нужда от балсам.
02.03.2008 :: 14:18 :: от Nessa
#20
Re: В банята съм
И аз постеппенно започнах да заменям козметиката с натурални неща, но какво да ползвам за тяло при положение,че съм с много суха кожа? Бебешкото олио на Hipp, което е цитирано по-горе съдържа ПАРАБЕНИ, а аз точно тях се опитвам да избегна. Ако знаете някакъв лосион за тяло без минерални масла и парабени и на поносима цена ( на Гриинланд не ми понасят продуктите) споделете. Варианта със зехтин не ми допада, защото ще седи мазна кожата, ще цапа дрехите, мирише специфично.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg