Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
26.10.2007

Шоколадова мания

от Силвия Тулева :: Коментари (18) :: (8703 прочитания)

Плюсовете на шоколада са добре известни. Кои са минусите и как да се справим с тях, за да сме на чисто с природата?
В последните няколко години има куп добри новини за любителите на шоколад. Първо беше откритието, че шоколадът съдържа високи нива на антиоксиданти, дори повече отколкото зеления чай или червеното вино. После се появи и новината, че какаото е много богато на антибактериални агенти и похапването на шоколад няма нищо общо с появата на акне или кариес по зъбите - тук няма как да не извикам едно мощно „ура“. Какаото е и най-добрият лек срещу високо кръвно, а умерената редовна консумация на шоколад предпазва от инсулт и инфаркт, подмладява кожата и осигурява добър тонус. Шоколадът дори бил и най-доброто средство против кашлица. Имай предвид обаче, че всички тези предимства се отнасят за черния шоколад. (Супер! И без това ми е любимият). Шоколадът има още много плюсове, но...

Според Pesticide Action Network за отглеждането на какао се използват ужасно много пестициди, всъщност какаото е вторият най-голям консуматор на пестициди, преди него е само памукът. През 1990 г. английският вестник Mail on Sunday публикува анализ на съдържанието на пестициди в 7 шоколада на известни марки. Оказва се, че в 4 от тях има линдан – крайно отровно вещество с много негативни последствия за човешкия организъм.

През 1993 г. организацията Women's Environmental Network тества 4 от най-известните марки шоколад (между които Nestle и Mars) за наличието на линдан. Тестовете се оказват положителни. Според проучване направено в САЩ през 2003 г. от различни правителствени и неправителствени организации, сред най-често откриваните пестициди в шоколадовите изделия, са още ДДТ и диелдрин, които иначе са забранени в повечето страни по света.

Пестицидите съвсем не са единственият проблем на шоколада. В повечето случаи какаото се отглежда в огромни плантации на места, където би трябвало да има тропически гори. Само през 2000 г. 14% от горите на Кот Д'Ивоар са изсечени и заменени от какаови плантации. Плантациите се обработват главно от жени и деца, на които се плащат мизерни надници. Чести са и случаите, в които родители продават децата си на плантаторите или ги принуждават насилствено да работят за прехраната си, като ги лишават от образование. Условията на труд са ужасни, а работниците са в непосредствена близост с пестициди и инсектициди, които увреждат здравето им.

След всичко това само не се отказвай от шоколада, защото имаш алтернатива. Био, а на всичкото отгоре и Феър Трейд шоколад вече се продава и у нас благодарение на Ten Senses (търси го в Пикадили и Елемаг). Похапвайки си биошоколад, можеш да си сигурен, че няма да облизваш остатъци от пестициди, а освен това на хората, участващи в целия производствен цикъл – от производството на какао и захарна тръстика до готовото шоколадово блокче – е била платена честна и справедлива надница. Така със сигурност ще ти е доста по-вкусно.

Биокакаото и захарната тръстика се произвеждат в малки семейни ферми – до 3–4 ха. Между какаовите дървета се сеят цитрусови дръвчета, авокадо, папая, та дори боб и царевица. Така се получава една устойчива градина с много плодородна почва и богата реколта.

Плодовете на какаовото дърво са доста големи и излизат направо от стеблото, а докато се стигне от плода до какаото на прах има доста работа. След като се наберат плодовете, те се отварят и се вадят семената – именно от тях се прави какаото. До 8 часа след отделянето им от плода, семената се поставят в дървени каси и в продължение на 5 дни се спазват точни правила за тяхното преместване и обръщане, за да могат да ферментират. Понякога при конвенционалното отглеждане на какао, се пропуска процесът на ферментация, но тогава се получава по-нискокачествен продукт, тъй като точно при ферментацията се създава специфичният аромат и вкус на какаото.

Следващият етап е сушене – какаовите зърна се поставят в големи закрити сушилни или на открито, но върху циментирана повърхност. Сушенето продължава около 8 дни, докато влажността в зърната се снижи до 6%. От всяка партида се взима проба за изследване и в зависимост от външния вид и цвят на зърната, те се разпределят в различни категории. След това зърната се изпичат, а после се стриват, за да се получи какаова маса. Чрез притискане от какаовата маса се получава какаово масло и какао на прах. За да се получи шоколад, какаовата маса се стрива и после се смесва с какаово масло и се загрява. Прибавя се захар, може и мляко, ядки, подправки... И воала – нежен, чувствен, изкусителен, с една дума – шоколад.

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (18)

26.10.2007 :: 12:21 :: от activegan
#1
Re: Шоколадова мания
шоколади, кафета, маркови дрехи - все глупости от които всъщбност нямаме нужда...
26.10.2007 :: 12:50 :: от krem
#2
Re: Шоколадова мания
В началото на статията май доста изчерпателно е обяснено, че шоколада е много полезен и всъшност имаме нужда от него!!! Но явно трябва да е био.

За кафето също последно време се доказва, че е много полезно.
Така че не давай прибързани определения кое точно е глупост.

Колкото до марковите дрехи - една качествена дреха я нося с години, докато някой китайски боклук не издържа и един сезон и отива на сметището, непотребен за нищо. Така че и тук е спорно кое е глупост - за определена сума да си купиш 1 дреха и да я носиш дълго време или за същите пари да си купиш 5 неща и общо да ги ползваш толкова или по-малко време и накрая да остане повече боклук!!!
26.10.2007 :: 21:22 :: от dany_vassileva
#3
Re: Шоколадова мания
ACTIEVEGAN - НАПЪЛНО си право и съм много съгласна с теб. Казват, че шоколадът и кафето са полезни и какво ли още не е полезно, ама разбира се, че ще го казват, та нали от това печелят пари, толкова е просто! Без шоколад може, аз обичам шоколад, но съзнавам, че мога и без него, а има някои, които са буквално зависими от него - разбира се, че трябва да има, иначе откъде ще печелят производителите. А това за кафето е пълна глупост! По-скоро аз съм русалка, отколкото кафето да е полезно, мислете с главите си, не с езиците!
А относно дрехите - е, тук не съм съгласна, не е нужно да си купуваш маркови дрехи, за да ти бъдат здрави с години! Нямам нито една маркова дрешка в гардероба, даже мога да кажа, че едно 90 % от дрехите ми са носени я от Майка, я от братовчедка, я от леля и са здрави, не ходя раздърпана,скъсана, протрита и т.н., каквато е модата сега - със скъсани дънки и т.н. Но разбира се, че трябва да мислим, че марковото е по-качествено, нали от това се печели!
Krem, извинявай, ако прозвучах остро, или съм те засегнала, теб, или който и да било, моля те да ме извиниш, ако е така, просто не знам как иначе да изразя това, което е в мен.
28.10.2007 :: 16:46 :: от Whiskey
#4
Re: Шоколадова мания
Бях на път да се откажа от милката, но трябваше малко по-сериозни доводи да покажете. Имам някои въпросчета:

Не мислите ли, че изследвания от 1990-1993 са малко стари вече? И това от 2003-та също не е много ново? А това с токсичността не важи ли само в страните, в които е правено изследването? Защо споменавате само 2 марки, а не и останалите? По-добре или всички, или никоя. Дори и да са намерени в някои от продуктите им, не се уточнява в кои по-точно и дали важи за цялата им гама. А информация за това, че трудът на работещите не бил заплатен добре в Кот Д'Ивоар?
29.10.2007 :: 01:23 :: от xbizzit
#5
Re: Шоколадова мания
Ами..току що изядох един шоколад "Милка"...Верно бе, най-нежното удоволаствие...Аре, почти...:) Надявам се само по този начин да не съм навредил много на никой... Нито на околната среда, нито на теглото ми..Аве, не знам, ако трябва да съм честен ама...Мисля че малко се вманиачавате понякога..Някой хора, не всички. Има толкова по сериозни и глобални проблеми..Мисля, че точно шоколада не би ни довел до екологична катастрофа..Така че не му мислете чак толкова за това..хапвайте си... Пък когато става въпрос за нещо наистина важно и значимо, с вас съм!;)
29.10.2007 :: 09:21 :: от vasia
#6
Re: Шоколадова мания
Ще прощавате,ама наистина сте крайни. Подкрепям мнението на krem, разбира се, че човек не може да живее като скот, или някой хора ще живеят няколко живота, щото аз само един. Затова ям шоколад, пия кафе когато ми се пие, не съм върла привърженичка, но пия. По отношение на по-скъпичките дрехи-ами аз съм ЗА, тя достатъчно добре е пояснила защо. Нямам нищо против да се износи някоя дреха, когато става и е хубава, ама не сме хора втора употреба в края на краищата, докога другите ще правят всичко за ваша сметка?
29.10.2007 :: 09:35 :: от Tony_
#7
Re: Шоколадова мания
xbizzit малките неща могат да преобърнат колата. Ако всеки продължава да мисли така - едно шоколадче няма да навреди - ще се произвеждат още много такива и те взети заедно е възможно да навредят. Преди години - преди 6 години бях доста пристрастена към шоколада. На ядене ядях минимум по 300гр. и не ми стигаше, естествено не ядях почти нищо друго. Накрая отказах шоколада. С какъв довод го отказах - помислих си, дали баба ми навремето само шоколади е ядяла. Как ли са изкарвали тези хора без шоколад. И го спрях от веднъж - беше ми много тежко през първите 2 седмици, защото организма ми беше свикнал. Много неприятно е това пристрастяване към шоколада и приветствам всеки, който е успял да се оттърве от това пристрастяване.
Добре е че има и Био шоколад. Така поне не вредиш толкова много на околните и на природата.
29.10.2007 :: 11:18 :: от Vladi
#8
Re: Шоколадова мания
xbizzit, не мога да повярвам, че четеш горичка и пишеш такъв коментар! нали не искаме в земята да има пестициди и какво ли не още, как ще стане това, ако всеки си хапва по един шоколад милка на ден произведен по обикновения начин, от масивите с пръскано какао. можеш да си сигурен, че със всеки такъв шоколад, който изяждаш вредиш - на природата и на тези, които го произвеждат. както е казал ганди, бъди промяната, която искаш да видиш в света! както още са написали на сайта на горичка, за Горичка "зеленото" е начин на живот и мислене, който минава през малките всекидневни избори и навици.
29.10.2007 :: 15:00 :: от krem
#9
Re: Шоколадова мания
първо ще си позволя да копирам едно свое мнение пуснато под статия от миналата седмица

"Какаото съдържа много магнезий и доказано ободрява и гони депресиите и умората благодарение на него. Местните жители на Южна Америка са имали 47 различни начина на приготвянето му и са посрещнали испанците подавайки им чаша от "божествената напитка" която е била какао с мед и ванилия."

Второ - прочетете пак първия абзац на статията!!!
А и в нея се говори, че шоколада трябва да е БИО, а не да го откажем. Аз ям по 2-3 шоколада месечно и не мисля че това е пристрастяване!

Tony ако тръгнем по твоята логика за баба ти и отидем няколко повече поколения назад, преди откриването на Америка от където са дошли какаото и кафето, значи можем и без домати, чушки, тикви, картофи. Пък и толкова много пестициди се използват при отглеждането им. Я направо да забраним по този повод всички плодове и зеленчуци.

СТАТИЯТА Е ЗА ТОВА, ЧЕ ШОКОЛАДА Е ПОЛЕЗЕН, НО ТРЯБВА ДА Е БИО! От тук нататък всичко е лично мнение.
Моето лично мнение е че всичко идващо от природата и минимално обработено е полезно. Всичко многократно обработвано и консервирано е вредно. Химията е това, което прецаква храната, а се оказва, че древните май са знаели по-добре какво да ядат, а и каква козметика да ползват...


29.10.2007 :: 15:13 :: от krem
#10
Re: Шоколадова мания
dany_vassileva не се сдържах да цитирам това "каквато е модата сега - със скъсани дънки и т.н." :))))))))
прости ми сега ако те засегна, но явно коментираш нещо, което ти е непознато и няма да водя празни спорове на тема има ли нужда от мода и колко вредна е тя.

Но ще споря с теб кои дрехи е по-добре да се купуват.!!
Нали се сещаш, че евтинките дрехи които карат на кило от Китай не са Феър Трейд!!! Нали се сещаш, че са шити от нископлатени работници в някое мазе в Китай при крайно мизерни условия. Нали се сещаш че са боядисвани с бои, които не се контролират за вредни съставки въобще!!! И това, което пише за вредните съставки в боите и платовете на марковите дрехи, които все пак подлежат на контрол важи с двойна и тройна сила за дрехите от тези държави, където не важат никакви стандарти относно вредните съставки???

Когато всичко БИО и ЕКО е по-скъпо как точно реши, че по-евтиното е по добро и по-чисто.
И малко личен опит - евтина тениска която след 10 тина изпирания избелява и се свива и трябва да хвърля и маркова такава, която и след 2 години не е мръднала - кое прави повече боклук????

Аз не се заяждам с теб, но определено споря!!!
29.10.2007 :: 15:59 :: от scaffas
#11
Re: Шоколадова мания
Shokolada s nad 70% sadarjanie na kakao e polezen i osobenno za jenite poradi sadarjenieto si na kaltsii imagnezii.
Izledvaniata dori i stari da sa tova pokazva sadarjanieto na opasni himikali koito do 2007 godina po nikakav nachin niamam da sa namaliali v sadarjaniteo na shokolada a naprotov shte sa se uvelichili! Izsledvaneto vaji za tsial sviat pri polojenie che kakaoto na saotvetnata firma se izkupuva v daden region...a ashto ne sa dali koi marki i modeli..ami niama smisal nali kakaoto e vzeto ot edno miasto i a obrabotvano po konventsionalen nachin koto shte reche s pestitsidi :( Vajnoto e ne koi kolko dalgo shte jiveee a kolko zdravi shte izjiveem jivota si! Tova koeto sega se sluchva...mladi hora s bolesti za vazrastni ne e sluchaino...no tolkova e veche v ejednevito ni che go priemame za normalno...DObar jivot e kogato sme absolutno zdravi do dalga starost...:)
29.10.2007 :: 20:03 :: от mrPesh
#12
Re: Шоколадова мания
scaffas:Много уважавам натуралния шоколад, но понеже не пишеш на кирилица стигнах само до седмата дума и се отказах да чета.Сори.

Докато БИО продуктите се намират в търговската мрежа като игла в купа сено и за производителите им келфайда и за нас потребителите и за Земята.Честно казано не съм виждал в Пикадили Био шоколад.А това че го има в Елемаг не е утеха защото Елемаг го няма на мноого места в страната.

krem: 90% за марковите .Имам едни обувки "ecco" които са на 2 години и не са мръднали.Но най важното е,че е имало ергономична мисъл-невероятно са удобни и не ме изморяват.
10% резерв защото от масовите фирми има издънки в качеството,или тук ни пращат 2качество на цената на 1во.
30.10.2007 :: 08:04 :: от Олга
#13
Re: Шоколадова мания
mrPesh, ще намериш био шоколада на специализираните биощандове в Пикадили - заедно с кафето, какаото, чая и всичко останало. Струва по-малко от Lindt :)
Не си прав за биопродуктите - миналата есен те се брояха на пръстите на едната ми ръка. Виж какво се случи за една година. Всяко нещо иска време, в случая нещото биопазар според моите скромни наблюдения се случва невероятно бързо. Но ние като потребители имаме огромна задача - да подкрепим този пазар и с него цялата идея за устойчиво развитие. Малко от нас могат да си позволят да пазаруват само био, но можем да започнем с нещо малко - с шоколада например, който така или иначе е по-евтин от качествения масов шоколад (подозирам, че Милка е по-евтин, но не съм го купувала напоследък (последните 10-15 години ;) Нещата наистина са много вързани. Ако искаме да ни е чиста земята, трябва да покажем, че ни пука не като само говорим за това и протестираме, ами и като подкрепяме бизнеса, който върви по този път :)
30.10.2007 :: 10:20 :: от krem
#14
Re: Шоколадова мания
mrPesh наистина тук внасят повечето второ и трето качество с дефекти. Затова освен марката старателно оглеждам материята и шева и преценявам на място. Аз съм малко напред с материала, защото баща ми осъществява и контрол на качеството в едно шивашко предприятие, та от малка ;) са ме научили да различавам качествени и некачествени дрехи. В 90% от случаите преценявам правилно :)))
04.11.2007 :: 11:18 :: от mrPesh
#15
Re: Шоколадова мания
Олга: Мдаа,само че в Пикадили във Велико Търново няма био шоколад!И в Пикадили парк във Варна няма.
04.11.2007 :: 12:35 :: от silvia
#16
Re: Шоколадова мания
mrPesh, в Пикадили Център има
07.11.2007 :: 22:58 :: от mrPesh
#17
Re: Шоколадова мания
Намерих в Пикадили парк,но не бих твърдял, че цената му е по-малка от на Lindt, Олга.
4,20лв е по-вечко от Lindt,ако става въпрос за аднакъв грамаж:)
09.11.2007 :: 10:14 :: от activegan
#18
Re: Шоколадова мания
Aз не бях ял шоколад от може би повече от 2 години и сега наскоро си купих някакъв немски(забравих името на фирмата) - беше вегански с седемдесет и не знам си колко процента шоколад, диетичен без захар. И какво осъзнах - шоколадът въобще не ми харесва, много е лигав и гаден, лайнян...бляяя..предпочитам сто пъти един плод пред тази гадост...
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg