Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
26.10.2007

Има ли някой там?

от Иван Димитров :: Коментари (11) :: (4208 прочитания)

В Горичка често ни питат защо не направим нещо, за да породим интерес към нашата кауза у най-младите българи? А дали те вече не ни водят в материала?
Като се заговори за по-младите се изправяме пред една стена (като господин Пинк Флойд), започваме да блъскаме по нея с различни мнения и да повдигаме горещия въпрос: “Има ли някой там?” И ето, че стената започна да се пропуква като на филм. Нека ти разкажа накратко.

Миналата седмица. Сутрин е. Десет без нещо. Бързите ми крачки ме отвеждат към Ректората. Не закъснявам за лекция или за скучно академично събитие. Напротив – в джоба ми кротко почива поканата на клуба по дебати на Първа английска гимназия. Тя е солидно доказателство за стабилната порция отношение, която днес ще бъде сервирана в Аулата на университета от няколко ученика и която с най-голямо удоволствие смятам да погълна.

Забравих една важна подробност. Темата на дебата е: “Пазарните механизми са за предпочитане пред регулаторните подходи за намаляването на въглеродните емисии”. При споменаването на темата повдигам вежди, както и ти.

Един от вредните ми навици развява бялото знаме и не успявам да закъснея. Дебатът е част от програмата “Global debates”. Тази година програмата предлага на вниманието на учениците две наистина глобални теми: промените в климата и правата над водите.

Единият отбор защитава предимствата на търговията с въглеродни квоти, а другият – тези на регулирането на вредните емисии със закони. От пръв поглед може да се каже, че участниците са добре подготвени, пълни ми се душата така да се каже. Няма да задълбавам в подробности за дискусията. Няма да разкрия и на кой отбор дадох гласа си. В мое лице можеш да срещнеш върл противник на крайните мнения. Затова не смятам, че едното изключва другото. А в борбата срещу промените в климата съм привърженик на думите на едно малко и често наричано (понякога съвсем неоснователно) глупаво малко мече, което казва: “Колкото повече, толкова повече”. И с риск да разваля приятното езиково впечатление, което ти направих току що, ще си го кажа направо: “Евала момчета и момичета, и вие отсрамихте политиците”.

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (11)

26.10.2007 :: 11:32 :: от felicity
#1
Re: Има ли някой там?
ima nqkoi tam:) American University in Bulgaria
26.10.2007 :: 13:25 :: от Деница
#2
Re: Има ли някой там?
Точно за това си мислех тези дни. Дали не е възможно да се направи зелено приложение за деца. Ако едно дете израстне със зелено самосъзнание, няма какво да го мислим нито него, нито бъдещето на планетата. Въпросът е повече деца да израстнат такива. Синът ми е на 4 и за него е ежедневие да се храни с био продукти, доколкото е възможно, разделното събиране и останалите неща, за които си знаем. Въпросът е, да се направи зелено приложение за учителките в детските градини (специално нашите мисля, че биха го възприели добре) и второ за най-малките, които вече могат да четат. Децата много се впечатляват от сравнения и ако успееш нагледно да им представиш как умират дърветата, за да драскат по две черти и да хвърлят листа, мисля че много бързо би им дожаляло и просто ще спрат да го правят. Защото на децата чувството за справедливост е доста непримиримо. Като начало по темата, внесох предложение в нашта група да закупим за всяко дете малка бяла дъска, която се почиства, защото сега започват да пишат букви и цифри и както в началото пишат по две букви на цял лист, доста гори ще трябва да прежалим. Давайте още предложения.
26.10.2007 :: 13:33 :: от Dessie
#3
Трябва и образование
Това е наистина страхотно!!! Браво на тези младежи, аз също повдигнах вежди ;-)) Наистина не е лошо да разкажете малко повече за срещата.
А аз днес, минавайки покрай стачкуващото училище до кантората ми, видах как един младеж (вероятно с име Димитър) се опитваше да натъпка една голяма кутия бонбони (картонената и пластмасовата й части) в едно кошче за боклук, пред безизразните погледи на две стачкуващи учителки с цигари в ръце.
Спрях и усмихнато му честитих имения ден и му обясних къде да изхвърли този и подобни на него "боклуци", но за наше общо нещастие най-близкия контейнер (този до съда) беше изгорял и от него беше останало само едно грозно черно петно на асфалта.
Мисля си, че с удоволствие бих влязла в класната стая на тези деца и без да искам пари, бих ги просветила и в малкото, което знам за опазването на околната среда... и каквато съм сладурана - мисля си, че ще ги убедя в смисъла на това.
26.10.2007 :: 13:37 :: от Dessie
#4
Деница,
Страхотни идеи даваш. Ще го предложа и на нашите учителки!!! Браво!!!
26.10.2007 :: 21:30 :: от dany_vassileva
#5
Re: Има ли някой там?
Веднъж си седях пред НДК и до мен седнаха две баби с много момиченца и едното дойде при мен, беше 3-4 клас с една книжка цветна с някакви много популярни сред тези деца геройки-вещички, леко раздърпани, рошави, яхнали метличките се разхождаха от страница в страница и разказваха някаква история за разделното хвърляне на боклука, за дърветата и боклуците по улиците и т.н. Някаква лелка й дала книжката в трамвая. Нямах време да поговоря с момиченцето за това и какво знае и какво го вълнува и т.н., но си спомних като малка колко много повтаряха в училище, че няма да съм си изживяла живота пълноценно, ако не съм засадила поне едно дърво. Сигурно всички си спомняте часовете по природознание или трудово май беше, когато взимахме капачки от буркани, мокрехме памук и слагахме отдолу бобени зърна. Колко въодушевени бяхме, когато разгъвахме памука, за да видим покълналите зърна! Помня и картинките в учебника, които показваха как да направим дупка в меката и влажна почва, как да поставим семенцето и да го покрием и т.н.:))) Толкова е просто да се обърнем към децата с тези си послания! Те ще поемат като попивателни!
27.10.2007 :: 10:10 :: от activegan
#6
Re: Има ли някой там?
и аз бях там с Иван - хлапетата се бяха постарали много добре. Беше интересно и научих доста неща. Еваларката на клуба за дебати към 1-ва английска.
27.10.2007 :: 14:06 :: от pg_88
#7
Re: Има ли някой там?
Към номер 2 Деница: не съм съгласен с част от мнението ти. Не можеш да лишиш едно дете от това да рисува или да си драска по две черти както се изрази само за да не отрежем едно върво. Много по добре ще е и по поучително ще е да му кажеш че по този начин се убиват дървета, но това не означава никога да не рисува а просто да го изведеш в някои парк да посадите заедно едно дърво и да му обясниш че не е необходимо да се лишаваме от удобствата на живота а просто каквото изконсумираме да го възвръщаме по някакъв начин. Друг съвет е че можеш да му купич амбалажна хартия- по евтина е направена е от рециклирана хартия, по-тънка е => по-малко количество дървен материал а и е по приятна за рисуване тъй като е леко кафеникава и дава приятен фон :)
http://pg88.act4trees.com/
27.10.2007 :: 17:17 :: от cassini
#8
Re: Има ли някой там?
"...само за да не отрежем едно дърво." - Ами да, колко му е. Всички виждаме колко е лесно...:(((
И не, не е по-приятна за рисуване.
30.10.2007 :: 16:38 :: от dany_vassileva
#9
Re: Има ли някой там?
Зависи с какви материали рисуваш на нея.
30.10.2007 :: 18:58 :: от pavon
#10
Re: Има ли някой там?
Децата добре по друдното е "ние" как ше се променим.На децата ще им внушим от малки ще ги превъзпитаме ами ние по големите деца кой ще ни просвети в училищата думата екология и нещо свързано с нея се споменава съвсем случайно.Никой не знае нищо а и да знае нещо не го интересува защото мислим първо за себе си после за другите около нас и чак след това за "всички нас".Никой не мисли в тази насока убеждавам се всеки ден положението е трягично това трябва да ние ясно вече,навсякаде кадето и да съм университета училището всеки горе долу може да се замисли ако му остане време да се за мисли за нещо по темата.Самото ни съзнание не е свикнало да мисли в тази насока това го е нямало в миналото и нещо различно.Възрастните в нас трябва да се съградят нови мисли за екологично,но в този глобален свят никой не му остава време да мисли за това.Това е така зашото хората не са усетили все още рязката промяна както трябва и може би чак след като я усетят ще се променят в правилна насока по точно в тази насока защото тя няма правилна и грешна страна тя е небходимост от първа степен(екологичното мислене,което вече се е зародило но не се е развило и отразило в действителност в ежедневито ни,все още е само мислене в повечето от нас).Затова по добре действаите вече от колкото да мислите и да знаете кое е екологично.Вече трябва да се действа по въпроса а не да се приказва.След този текст знам ще последват коментари от рода да ама аз така правя аз с така действам и съм полезен в тази насока да да това е ясно но си само ти и някои други като теб, да имало група от хора незнам си каде по какъв начин с какво и как помагали за опазването на незнам си какво(което е много важно).Да се нправи една анкета в България да видите не кой мисли(защото вече казах и бат Бойко мисли да ама каков от това) а кой действа за превотвратяване с някакви свои действия за екологичен начин.Сега обаче ще последват други коментари от типа ма аз така си сабирам отпадаците да ама аз купувам незнам си какви био и незнам си какво био да обаче ти и тои и тя правите по едно две най много три неша от тези така да ги наречем действия от екологичен вид и пак нищо пак замърсявате рушите с друго строите си голямао жилище и т.н. ( не сам писимист това е действителността) ..........не мислте върху това което сам писал вие го знаете действаите Да всички се занимаваме с екология кой от тези който се занимава обаче действа по въпроса най много........много налко са тези зашото те се занимават с екология те не действат екологично всичко е в обикновените хора който трябва да се променятЗА МАЛКО за дане стига до апокалипсис после пак действаите по същия начин макар че се съмнявам някой да се откаже от това да живее в един свят така да се каже вече един вид спасен от смърта си и после пак да се насочва по същия начин(това вече са глупости всъщност не са но няма значение). Разбрахте нали кога ще е големия интересн към екологията когато ни удари по главата нещо ...........този интерес ще е кратък но ще е голям :) ...
21.11.2007 :: 12:44 :: от mu6i
#11
Не съм извънземно!!!
Най-сетне някой на моята възраст да се интересува от проблемите на природата! Това ми дава стимол да продължавам да се боря с родителите ми за ЗЕЛЕН НАЧИН НА ЖИВОТ!!!Три пъти ура!!!
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg