Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
02.11.2007

Гласувай за мен

от Радмила Младенова :: Коментари (14) :: (4789 прочитания)

Как би изглеждала София, ако в кметските избори се беше кандидатирал и спечелил човек от Горичка?
Статията е публикувана в Капитал Лайт.

Кандидат: Радмила Младенова

Професия: Част от екипа на "Горичка"
Особености: Нищо зелено не й е чуждо

Ето че и аз имам възможност да се включа в кандидаткметската надпревара със собствена програма. Доста е вълнуващо. Трябва да се вместя в 2 страници, но, от друга страна, имам цялата свобода на белия лист. За разлика от мен регистриралите се в ЦИК кандидати могат да фантазират основно в рамките на това, което очаква от тях най-малкото общо кратно избиратели.

Въздух

Въздухът, казват индийците, е източник на всички идеи, важно е да умееш да дишаш. Важно е и да дишаш въздух, ще добавя аз. Поради което, за да има въздух в София, най-напред ще затворя "Кремиковци". Едно уточнение - няма да го събарям веднага. Вместо това ще предоставя металния гигант в ръцете на съвременните артисти - като Иван Мудов например - да разцъкат мястото. Да го превърнат в един атракцион на закостенялата и индустриализирана мисъл, например с влакчета и специално осветление, с истории на работниците в него, които са издухали там свещите на всички торти в съзнателния си живот или бавно са полудявали сред трясъка на машините. Ще има място и за кинопрожекции, и за траш метъл концерти, и за графити. Както и експериментални зелени участъци, в които ще може да се наблюдава от всеки как природата почиства сама себе си от човешките боклуци.

След това ще затворя центъра на столицата за коли и дори ще стесня част от улиците. В сърцето си София ще се превърне в пешеходна зона - без подлите плочки, които в дъждовно време те оплискват с кал до ушите, и изобщо с така положена настилка, че да можеш да идеш до съседите отсреща по пантофи (като в Амстердам). Да се чувстваш у дома си и на улицата. За тези, които обичат високите скорости, ще има система от велоалеи (пак като в Амстердам). Ще оставя софийските колоездачи да си я измислят, да разчертаят маршрутите и да надзирават изпълнението. Разбира се, приоритет ще имат метрото и градският транспорт.

Вода

Ще се погрижа за минералните извори в града и специално за Централната градска баня. Какво й пречи на София да се превърне в един модерен и, забележете, скъп спа център като Будапеща?

Зеленина

Ще заимствам от политиката за зелени пояси на лондонското сити. През XIX в. управата на града е изкупила най-голямото открито пространство - Epping Forest, за да защити правото на отдих на гражданите, и оттогава с гордост се грижи за 10 000 акра на зелените пространства, както и за разнообразието от диви животни.

Оказва се също, че много европейски градове са предпочитано обиталище за какви ли не пернати и рогати. Ние, струва ми се, вече минахме фазата, в която бихме посегнали на патиците, лебедите или сърните в парка. А освен за животни там има място и за обособени цветни градини (като в лондонските и виенските паркове). Няма друго място в един град, което да ми носи по-голямо удоволствие.

От внимание имат нужда дори успелите да израснат по улиците ни дървета. Понякога корените им са така плътно засипани от асфалт, че се чудя откъде изобщо си набавят вода. Някои от тях - в Борисовата или Докторската градина, са редки видове, които никой не разпознава. И разбира се - Витоша, по повод на нея ще организирам и един литературен конкурс. Не може два милиони души да живеят в подножието й и да няма поне една книга със заглавие "Приключенията на ... из планината Витоша".

Боклук

В сферата на сметосъбирането смятам да почерпя от опита на Япония, където е по-лесно да си купиш нещо, отколкото да го изхвърлиш. В град Йокохама например официалните категории боклук са 10, но преди да посегнеш към кофата, ще ти се наложи внимателно да изчетеш инструкциите на управата (от 27 страници!), в които подробно е описана технологията на изхвърляне на 518 артикула. Не ги ли спазиш, си оставаш насаме със собствените си обелки и огризки. Ще се допитам още и до циганите, които открай време ни правят услугата да сортират боклука вместо нас. Сигурна съм, че имат не по-малко софистицирана система от японците.

По отношение на хранителните отпадъци ще въведа демонстрационен компост в Докторската градина, за да се види, че не е никак трудно да произвеждаш тор, вместо вмирисани, експлозивни бали. А след това - отново по примера на Лондон - ще въведа система за домашно компостиране. Хората пък, които използват обикновени пелени, вместо еднократните памперси, ще получават парична компенсация.

И една дума за найлоновите пликчета. Вярно, нищо работа са, но културата на човека обикновено се измерва тъкмо по отношението към "дребните" неща. Ще проведа кампания за тяхното намаляване и като част от тази кампания ще поканя млади дизайнери да скроят от найлоновите торбички костюмчета за статуите, символи на София. Нима не ви се е случвало да плувате в лепкаво от найлонови дрипи море? Какво повече да кажа.

Арт

За главен архитект на града ще назнача архитект-художник и ще го посъветвам да вземе пример от кмета на Тирана. Незабавно ще се погрижа за появата на Музей на съвременното изкуство, да кажем в няколкото етажа над гара Подуене, в който хората да могат да пипат всичко, което си поискат. В момента обмислям и друг музей, подобен на музея Яра Цимерман в Прага - ако не знаете, това е един от най-големите чешки драматурзи, поети, композитори, пътешественици, изобретатели, философи, детективи, самоуки гинеколози и спортсмени на XIX и XX век. За софийския музей обаче още не съм намерила подходящ герой. Тук за съдействие бих се обърнала към Алек Попов.

Имам и още идеи, но ми свърши мястото. Гласувайте за мен!

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (14)

02.11.2007 :: 09:30 :: от Dessie
#1
Гласувам за теб
Чудя се дали да се усмихна или да се разплача. Май и двете едновременно, защото статията е написана чудесно с чуство за хумор и добри познания, но ми се плаче като си помисля колко сме далече от Европа, а пък от Япония - не ми се мисли...
02.11.2007 :: 10:06 :: от renkata
#2
Re: Гласувай за мен
много хубава статия, накара ме да се размечтая :) За съжаление май няма как да стане от веднъж и да изберем Радмила за кмет нали? Ще трябва малко по малко да се потрудим, всеки да допринесе с колкото може :)
02.11.2007 :: 10:17 :: от b_angel
#3
Re: Гласувай за мен
Имаш един глас от мен ;)
02.11.2007 :: 11:14 :: от Boris
#4
Re: Гласувай за мен
Повечето идеи в тази статия наистина ми допадат. Жалко само, че по-голяма част от обществото в България не е достатъчно узряло, за да ги възприеме. Но ако се беше кандидатирала за кметските избори определено щеше да имаш един глас и от мен :-) Сигурен съм че доста хора биха те подкрепили, така че мисли за следващите избори :-)
02.11.2007 :: 14:00 :: от Denski
#5
Re: Гласувай за мен
Mnogo dobre zvuchi, vupreki che nyakoi neshta sa napravo utopichni kum nastoyashtiya moment. M/y drugoto, kato govorim za razdelno subirane, nay-posle edna ot firmite, Ekopack, pusna smisleni informativni reklamni klipove, a ne reklami s hora s hahav cvyat kosi, koito me uvedomyavat, 4e Ecobulpack e moyat nov sused!!! Ne 4e v moya centralen kvartal (4iyto star status na "perlata na Sofia" dosta kandidat kmetove iskaha da vuzstanovyavat na tezi izbori - razbirayte Lozenets, dolnata 4ast, ne gore na Hladilnika, kudeto e novoto stroitelstvo) izob6to nyakoya ot tezi firmi (ne stanaha li 5?) i kofi prisustvat... grrrrrrrrrrrrrrr...
02.11.2007 :: 15:54 :: от mebbeth
#6
Re: Гласувай за мен
Много хубави идеи, но кметуването, ънфорчунатли не е само това...
Не може просто така да се затварят заводи, улици и пр. Пробвайте някоя стратегия за управление на град, свят ще ви се извие. Лошото е, че сме много бедни и дървени глави...
03.11.2007 :: 12:41 :: от danny
#7
Re: Гласувам за теб
Наистина много хубави идеи. На този етап могат да бъдат събрани в едно литературно произведение в жанра на научната фантастика.
Според мен Радмила Младенова трябва да си направи един блог(ако има такъв да ни го покаже) и от там да ни уведомява непрекъсното за хрумванията си, защото са си на място и си струва да се четат. Може би ще е добре във всеки общински съвет да има човек като нея. Кметския пост е по-друго нещо, както коментира mebbeth.
Дерзайте!
03.11.2007 :: 22:46 :: от dharba
#8
Re: Гласувай за мен
Това не са само идеи това са реални възможности да приветстваме бъдещето. Аз бих избрал Радмила и всички груги нейни хора защото те наистина се обръщат към нещата реално. Всичко това за което говори статията е нужно за един добър свят. Малко ми е тъжно да живея в София понякога (след 15 години навън) и да зная че всичко това може да се случи но качили липсва една малка запетайка. Малка промяна която да направи това място България също така и София на едно истинско райско място. Кметството или управлението на едно нещо винаги трябва да е към по добро (така си мисля поне) и затова грижата към сегашните проблеми на света е най-важно. Според мен е нужно да се затворят заводи, фабрики, улици и други комерсиални фактори за да се живее по-нормално. Ние хората се нуждаем от по-малко стрес, напрежение, надпревара, коли, пари и суета за да сме здрави, усмихнати и приятни един на друг. Пластмасата и други отрови трябва да се забранят това е факт. Все пак био не е етикета които копуваме а начин на живот и мислене.
Ние сме всички тук и сега и го правим с нашите ръце и мисъл, да не забравим.
Приятно творене ...
04.11.2007 :: 15:37 :: от ранополия
#9
Re: Гласувай за мен
*само до преди 30 години идеята за Европа без граници е била пълна утопия

*ако не позволиш на една мисъл да съществува, няма как тя да стане реалност т.е. колкото повече хора допускат готини мисли в главата си, толкова повече готини неща ще ни се случват

*енергията на човека отива там, накъдето са насочени мислите му, дори самите мисли могат да се разглеждат като енергийни пулсации
05.11.2007 :: 08:22 :: от mapto
#10
Re: Гласувай за мен
Всички ще се изненадаме колко много неща от тези в статията ще се случат през следващите 5 години. Разбира се те ще са много по-малко заслуга на политици, отколкото на хора като нас тук - хора, които вярват в себе си.
Дай Боже да има политици, които вярват в себе си. Но дори така да стане и Господ да реши да бъде както ние искаме, той ще възложи на нас да го направим... :)
Иска ми се след 5 години пак всички да се върнем и да прочетем тази статия. Тогава ще е време за още една такава.
05.11.2007 :: 20:02 :: от Сава Чанков
#11
Re: Гласувай за мен
+1 глас
10.11.2007 :: 22:54 :: от gerimira
#12
Re: Гласувай за мен
Ех мечти мечти
22.11.2007 :: 16:49 :: от yamb_obeva
#13
Re: Гласувай за мен
Привет!

Ясно е, че идеите на Радмила са в сферата на пожеланията (засега), ясно е и че управлението на голям град като София въобще не е лесна работа.
По-важното и радостното в случая е друго - че се увеличава броя на хората, които се замислят и се опитват да правят нещо по всички тези наболели въпроси. В глобален мащаб, започвайки от протокола от Киото и цялостната световна кампания относно глобалното затопляне, която набира все повече сила в последно време. Както и в национален мащаб, с протестите против застрояването на плажовете, Странджа и Рила или с инициативата в мрежата за споделяне на колата и пътуването.

Аз също се доста се замислям напоследък за тези неща, правя каквото мога, но и се опитвам да проумея как би трябвало да стартира една генерална реформация на мисленето на цялото ни общество в тази насока.
Свидетели сме на повсеместно безумие в страната ни: вижте нивото на образованието, здравеопазването, политиката, администрацията. Вижте избирателната ни активност, както и избора от управници, който ни се предоставя. Вижте как бизнеса, започнал на тъмно, излиза нагло и безпардонно на политическата сцена, купувайки си гласовете на по-бедните и необразованите прослойки. Вижте как са се омесили комерсиалните интереси на политиците и бизнесмените. Вижте съдебната ни система...
Примерите са безброй и навсякъде около нас.
В крайна сметка потърпевши от всичко това сме всички ние - граждани и избиратели, както и красивата ни (до скоро) природа. И ако за тези, които дават гласа си на избори (за някои бандити с по-добър имидж от други), може да се каже, че сами са си виновни, какво да кажем за останалите? Тези, които все още се опитват да живеят в тази абсурдна държава и които се опитват да спазват идеалистичните си принципи въпреки всичко случващо се.
Ами за тях ми е думата всъщност. Мисля, че мога да се причисля към това мини-общество, което все още запазва здравия си разум и се опитва да прави нещата както трябва. Радостното е, че по-голямата част от това общество са млади хора, все още непоели от отровния комерсиален въздух, който всички дишаме. Тук са и всички тези съмишленици, създатели и радетели на еко-инициативите Горичка и ЗаПриродата. Радмила също е част от това общество.

Сега, ако се върна на въпроса си от началото на поста - как да стартира промяната. Според мен има 3 основни начина за реализирането й, които трябва да се изпълняват паралелно:
- чрез раждане на деца и изграждането в тях на ценностна система, базирана на човеколюбие и отговорно отношение към природата
- след първоначалното възпитание в къщи следва съответното образование в училище, било то частно или обществено, от съответните учители по съответна методика
- горните 2 инициативи няма как да бъдат осъществени без съответната политическа и обществена подкрепа. Ето защо е необходимо оформянето на едно такова общество, постепенното му навлизане в политическия живот и популяризирането на тези идеи чрез различните медии.

Ако обобщим всичко дотук в ...
22.11.2007 :: 17:02 :: от yamb_obeva
#14
Re: Гласувай за мен
...та да обобщя де :-)

Ако обобщим всичко дотук в 2-3 изречения: Трябва всички съмишленици на Радмила и радетели за нормален живот, т.е. всички членове на споменатото мини-общество да се обединим в една организация, която да излъчи свои представители, които да влязат в политиката. В медиите вече правим първи стъпки (този сайт както и ForThe Nature.org). Образованието ще дойде на по късен етап, а за децата - действайте ;-)

Та така. Исках просто да кажа, че бих гласувал за Радмила, ако се беше пробвала. :-)

Лека вечер!


P.S. И ако се появят съмишленици свиркайте да регистрираме движението ;-)
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg