Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
30.10.2007 :: партньор

Екологична цена

от dnevnik.bg :: Коментари (6) :: (4300 прочитания)

Бързото и необмислено строителство има висока екологична цена. Показателен е случаят с Банско и с множеството Черноморски курорти.
Текстът е публикуван в "Зелен фокус" на "Дневник"

Жители на българския ски курорт в планината Пирин - Банско на драго сърце продават земи за да купят бързи коли и да заменят обзавеждането в социалистически стил с модерно, пише Ройтерс. Подобна е ситуацията и в останалите планински курорти, така е и по Черноморието, където чужденци масово купуват втори дом, вдигайки цената на земята в курортите и извън регулация до 250 евро за кв. м. срещу 20 евро отпреди пет години.

Но тези промени си имат цена. Някогашният идиличен малък град с калдъръмени улици и традиционна архитектура, популярен навремето сред скиори и планинари от бившия съветски блок, се е променил до неузнаваемост. Сега е препълнен с бетонни хотели, пътищата са разбити, инфраструктурата не достига, а натискът върху водните ресурси се засилва.

Десетки стари ревящи камиони превозват бетон и тухли по черните пътища в никнещите като гъби нови квартали на Банско. Прах и огромни кранове скриват гледката към планината. "Красивото ни Банско е съсипано. Вижте всички тези блокове и сгради", казва 83-годишната Данка Спасева, която живее в града от времената на Втората световна война и комунизма.

Историята на Банско е красноречив пример за строителния бум в планинските и морските курорти на България, където корпоративните апетити растат, а със законите, управлението и защитата на околната среда често се прави компромис.

"В твърде много случаи чуждестранните инвеститори от Великобритания и други страни се оказват безгласни съучастници", се казва в статия на Световната екологична организация за защита на дивата природа (WWF), която цели да събуди съзнанието на купувачите.

Строителните предприемачи вече обръщат поглед към защитените зони в България. Природозащитници нееднократно са поставяли под съмнение законността на строителството на ски съоръжения над Банско, като твърдят, че половината от тях са построени незаконно върху територия, която е част от природен парк "Пирин", който е обект от списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Но мнозина отбелязват, че външни фактори могат да забавят темповете на застрояването. Миналата зима Банско не успя да запълни туристическата си база от 100 хил. легла, заради необичайно топлото време и липсата на сняг, докато през лятото много хотели в курортите по Черноморието останаха незапълнени и пострадаха от рязък спад на приходите.

Пълен текст на статията

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (6)

30.10.2007 :: 14:45 :: от Dessie
#1
коментари ;-))
В препратката към пълния текст на статията има много свеж коментар!!! Отдавна се заканвам да не почивам поне лятото в България, но все се съобразявам с нещо, но след това лято на Приморско, окончателно се отказах. А Банско сигурно няма да го позная - последно бях там на ски като студентка. Жалко, беше вълшебно място! Сега чувам легенди за часове чакане за лифт и навалици навсякъде...
31.10.2007 :: 09:58 :: от vasia
#2
Re: Екологична цена
А знаете ли в Берковица какво се готви, нещо подобно. Има огромни проекти за строежи на хотели и лифтове, голяма сеч голямо чудо. Незнам дали има сила да го спре някой, и жалко, че еколозите не могат да огреят навсякъде, а и едва ли имат представа за това което се мъти в този град. Незнам как мога да се свържа с някоя такава организация за защита на природата, за да предупредим какво става и там!
01.11.2007 :: 00:46 :: от usurper
#3
Re: Екологична цена
За съжаление екологините организации са по-слаби от бизнес интересите, да се надяваме, че това няма да продължи още много. Иначе и аз си спомням Банско от преди години и ми се късаше сърцето като отидех там (за последно бях преди около две години). Но колкото са виновни строителите, толкова са и тези, които им издават разрешителните за строеж. Знам, че като ти дойдат тия с дебелите вратове нямаш много избор, но съм сигурен,че има начин да се противодейства, стига човек да го иска, но явно по е лесно и удобно просто да си прибираш омисионните за разрешителните, които подписваш... Не съм злобен човек, но искрено се зарадвах когато миналата година след продължителни валежи реката излезе от коритото си и нанесе мали поражения по строящи се и нови хотели, а кмета се опревдас това, че държавата не е изчистила коритото на реката.... егати наглостта, не стига, че се облагодетелстваш от нещо, което ти е паднало "отгоре", ами и елементарни усилия не полагаш поне да изглежда,че се грижиш за него... еми яд ме е, щото сега ще ми правят и Супер Боровец, морето го съсипаха в голяма степен, явно и Берковица ще почнат...... ненаядоха се..... :(((((((((((((((
01.11.2007 :: 09:07 :: от vasia
#4
Re: Екологична цена
Най-гадното е,че след такива "туристи" остават тонове буклуци, който отиват всички знаем къде, а местното население се превръща в слуги на мутрите. Имаме семейни приятели в Банско и не се бяхме виждали с години, миналата година баща ми отиде и едвам ги намери. Не можеш да се ориентираш в хаоса и всичката тая "луксозна пумия"...............мъчно ми е, Обичам България най-много заради гората, тя ме зярежда, най-добрия релакс е да живееш в и с нея, предполагам разбирате какво искам да кажа
01.11.2007 :: 14:09 :: от stefka grigorova
#5
Re: Екологична цена
Здравейте,приятели от ГОРИЧКА!Като чета такива статии почва да ме боли сърцето,че сме безсилни да опазим хубавата ни природа!Мъчно ми е за красивата ни страна,която някакви извънземни я разрушават ударно,като че ли е им даден някакъв срок за унищожаване и след това няма да са живи.Не мога да проумея цялата експанзия в строителството?!Може би е дяволска задача за самоунищожението ни?!А може би се предоставя на човечеството да научи някакъв урок?!
Но ето какво чух по телевизията,че в Испания събарят много хотели построени по крайбрежието!!!!!Може би и при нас ще стане така,да се разрушават построените безразборно и жестоко спрямо природата хотели,ресторанти,барове и т.н.Тогава ще съм удовлетворена!Но къде ще се дянат тези тонове бетон???????
06.11.2007 :: 08:58 :: от esi
#6
Re: Екологична цена
Тази година бях в Банско. Наистина, там всичко е съсипано.Няма и помен от предишния дух!
Жалкото обаче е , че навсякъде се секат гори и то не само около курортите. Имаме къща близо до Сапарева баня и ми се плаче, като гледам как от гората не е останала и половината. Там секат дърветата за огрев.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg