Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
01.11.2007

Гаси лампата!

от Ива Тончева :: Коментари (9) :: (4842 прочитания)

Точно това са направили за няколко часа в нощта на 27 октомври над сто общини в Холандия. Ако се съди по резултатите, тъмнината може да бъде и красива.
В „Нощта на нощта” – както се нарича инициативата, са били угасени светлините на близо 170 сгради, кули, църкви... Идеята - естествено! – е на екологични организации като „Природа и околна среда”, а символът й е нощна сова.

„Нощта на нощта” иска да обърне внимание на нарастващото потребление на електричество за осветяването на различни сгради. Холандия – наред с Белгия и Пуерто Рико представи си, е една от най-осветените страни в света.

Досега „Нощта на нощта” има три издания. Тазгодишното беше посветено на декоративното и рекламното осветление. Според специално проучване девет от десет холандци предпочитат рекламните и декоративните светлини да бъдат гасени след полунощ. Община Айндховен първа подема тази инициатива и се надява и други холандски общини да последват примера й. Ако се съди по разните сайтове, това вече започва да се случва.

„Нощта на нощта” е не просто да се гасят светлините. „Тъмнината може да бъде красива” казват авторите на идеята и затова в „нощта на нощта” са организирани други близо двеста „тъмни” събития – обсерватории са отворили врати за посетителите, които искат да съзерцават нощното небе, организирани са екскурзии за наблюдение на нощни пеперуди и прилепи, зоологически градини са били отворени по вечерно време... Стотици хора, сред които и много деца, са се включили в екскурзии и походи сред природата по тъмно.

Следващото издание на „Нощта на нощта” вече е обявено – събота, 25 октомври 2008 година. Достатъчно време холандската идея да намери и български следовници. Как ли би изглеждало на Иракли по тъмно и какво ли правят нощно време белоглавите лешояди край Маджарово?

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (9)

01.11.2007 :: 11:35 :: от verde
#1
Re: Гаси лампата!
Холандците са новатори в много отношения. Възхищавам се на силния им дух и на несекващата им оригиналност. Много се надявам и в България някой ден да доживеем реализирането на такива идеи. Положителното в Холандия е, че хората и управляващите ги са "на една вълна", мислят в една насока.
01.11.2007 :: 13:33 :: от Kiril
#2
Re: Гаси лампата!
Tova koeto kazva verde e vqrno.. spored men holandcite kakto bulgarite v momenta ne sa suvsem na qsno s posledstviata ot vsi4ko koeto prawqt... no az li4no ne sum si gasil lampata togava i ne sum govoril s nikoi koito go e pravil taka 4e sa go naprawili dosta malko hora...
01.11.2007 :: 20:53 :: от vladgar
#3
Re: Гаси лампата!
А бе я си представете че някой призове хората в някое градче на БГ да си изгасят лампите между 20 и 21 часа В т ова време ако не се запалят два пъти повече лампи хасан ми кажете Българина прави почти всичко напук на благоразумието У нас съществува все още негативизма на децата - всичко да е напук Значи ни е нужно още време за да порастем
02.11.2007 :: 01:34 :: от lucrezia
#4
Re: Гаси лампата!
Добре де, нека да не е цял час, нека са само пет или десет минути. Все е нещо, т.е. добро начало. Сещам се, че на 1.02.2007, преди да излезе официалният доклад на ООН за промяната в климата, жителите на много страни бяха призовани от еко-организации да изгасят всички ел. уреди за 5 минути. В Париж дори бяха изключили осветлението на Айфеловата кула, коетое довело до спад в ел. потреблението с 800 мегавата или повече от 1 %, което е равностойно на енергията за осветление на 3 милиона домакинства. За мен петте минути "на тъмно" не бяха толкова тягостни, напротив - доста романтични, на свещи. А май преди няколко дена в Сан Франсиско също гасиха светлини. Нещата се раздвижват.

02.11.2007 :: 02:03 :: от mitar
#5
Re: Гаси лампата!
Докато все още използваме невъзобновими енергоизточници не трябва да пилеем. Това че 90 холандците са за гасене на осветлението може да има и финансови причини. Но нали икономика и екология имат един корен: дом. А готовността да се разделим с определен комфорт означава да мислим далеч напред. Ех, ако успеем да си вдигнем главата!
03.11.2007 :: 13:03 :: от danny
#6
Защо е толкова осветена Холандия?
След Втората Световна Война Германия е наказана да снабдява с електричество Холандия 20 или 25 години, не си спомням точно, но това може да се провери. Следователно холандците монтират лампи новсякъде където може, без да се замислят за разходите. Сега сигорно вече се замислят.
Както и да е, идеята им е все пак нещо целенасочено.
07.11.2007 :: 09:40 :: от nedij
#7
Re: Гаси лампата! - Това е Холандия все пак!
Холандците имат навика, я да повторя НАВИКА, да мислят за всичко - все пак живеят върху места, които са били блата и никак не плодороден чернозем и пр./вж. България/, а иначе, казано малко по-дълго - мисля, че идеята е доста шашава, всъщност и както повечето идеи на големки еко организации - нещо като при военните "Що да минем по моста, я да минем под него!!?"-набързо хрумнало, но атрактивно!
Та, като се изгасят всички консуматори за кратко време настъпва доста неорганизиран спад в потреблението на електричество, и този спад съответно някъде трябва да се дене, напр. - страната произвежда 100 единици ел. енергия на час, потреблява 70 и продава 30, и изведнъж хоп трябва да продава ... 99/100/ - ха сега де кой ще я купи и то за някакви си минути. Чудесно всички са спрели консуматорите и се радват на звездите, апаратурата на енергото е малко изненадана от внезапната почивка и в един момент всички или почти всички решават, че стига толкова са се радвали на звездите и започват да готвят перат, гладят и т.н. - още по-голяма изненада за апаратурата на енергото, някои стискат палци и се молят да няма сериозни щети!
Иначе съм напълно ЗА намаленото, съзнателно потребление на ел. енергия - причините са повече от които мога да се сетя в момента, а именно - пестим ел. енергия-пари/мотивацията/, душевен мир и красота, страната ни като производител и продавач на ел. енергия продава повече - влизат пари в бюджета, стандарта ни се вдига, страните ни съседки са доволни и благодарни, ...
Спирам преди да съм станал досаден - да стоим повече на тъмно/свещи/, особено ако не сме сами!:)
08.11.2007 :: 12:49 :: от vorbis
#8
Re: Гаси лампата!
Аз пък бих задал въпросът така: Когато ти трябва светлина, защо ще стоиш на тъмно или на сумрак (свещи)? Защо не използвате енергоспестяващи крушки?

Повечето хора свързват енегргоспестяващите лампи с неприятната (за повечето от тях и мен) бяла светлина. Има производители като Филипс, които имат енергоспестяващи лампи с жълта светлина. Консумират 20% от енергията, необходима на конвенционалните лампи с нагряваща се волфрамова жичка. Например крушката на Филипс отдава светлина като на 100-ватова "обикновена" крушка срещу консумирана мощност от 20 вата.

Единственият им недостатък е високата цена. Тази крушка стува 15-17 лв. според магазина. Но пък никой не е казал, че ще слагате такива крушки из целия апартамент. Слагате там, където най-често стоите вечер. В килера, чиято лапма се пуска за общо 1 час на седмица ще сложите обикновена. А в хола, където кибичите със семейството всяка вечер, ще сложите енергоспестяваща.

Нека мислим за себе си не като за хора, от които нищо не зависи! Дребните неща, вършени от много хора, могат да преобърнат света и неговите тенденции.
21.04.2008 :: 12:19 :: от earth's friend
#9
Re: Гаси лампата!
Vorbis, енерго-спестяващите крушки са по-евтини.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg