Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
06.11.2007

Ветрове

от Иван Димитров :: Коментари (5) :: (6669 прочитания)

Вятърни турбини монтирани върху покривите на сградите? Защо не! Според American Wind Energy Association през последните 15 години има 25% растеж в малки проекти за вятърна енергия.
Вятърът определено има място в бъдещето на Земята. В България все още чакаме нещата с вятъра да се задвижат и подсмърчаме, когато пътуваме на запад. А когато с натежало сърце се върнем обратно откриваме, че за повечето ни сънародници значението на ветровете е свързано повече с една стара песен на Лили Иванова, отколкото с алтернативната енергия. Но вече има и начини, по които обикновеният човек може да използва силата на вятъра за енергийните си нужди без да се осланя единствено на енергийните доставчици.

В последния брой на списание “Plenty“ излезе статия за вятърни турбини предназначени за покриви на градски сгради. Подобни турбини не са новост. За първи път това чудо на алтернативната техника се било извисило гордо на покрива на сграда в Ню Йорк през 1976 година. Турбината генерирала 200 кв/ч всеки месец, с което покривала 110% от нуждите от електричество на сградата.

Както често се случва, това приспособление не придобило голяма популярност. Напоследък обаче времената и нравите започнаха да се променят. Материалите и дизайнът на тези турбини се подобри. Резултатът е вече налице. Според American Wind Energy Association през последните 15 години има 25% растеж в малки проекти за вятърна енергия.

Aerotecture International е една от компаниите, които развиват технологията на този вид турбини. Техните модели са направени основно от извита полицинкована стомана, оформена като двойна спирала на ДНК. Оста им е разположена вертикално и са в състояние да улавят теченията на вятъра от всяка посока. Някои модели генерират електричество от вятър в диапазона от 16 км/ч до 160 км/ч – обхват приблизително три пъти по-голям от конвенционалните турбини с хоризонтална ос. Новите турбини нямат и някои от проблемите на предшествениците си: те са по-безопасни за птиците и по-тихи.

Британската компания Quiet Revolution, намиращата се в Онтарио Cleanfield Energy и калифорнийската PacWind са сред останалите компании в този бързоразвиващ се бизнес.

Моделите и цените на турбините варират в зависимост от размера на турбината и от капацитета й за произвеждане на енергия. PacWind предлагат турбина за жилищни сгради за около 3000$ (в цената не е влючено монтирането), която произвежда до 2,160 кв/ч електричество. Турбина за комерсиални сгради на Quiet Revolution пък върви на цена от 50 000 долара и генерира до 9,600 кв/ч електричество на година. Обикновено монтирането струва около 35% от цената на турбината.

Голям проблем на бизнеса с този вид турбини в момента е липсата на сертификационен порцес, който да гарантира безопасността и характеристиките на продукта. Отскоро American Wind Energy Association са се захванали да изработят стандарти, които ще позволят турбините да бъдат сравнявани част по част. Този процес ще продължи поне още година.

За да монтираш вятърна турбина на покрива си е необходимо:CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (5)

06.11.2007 :: 09:23 :: от Dessie
#1
и още...
за да монтираш вятърна турбина на покрива ще ти е нужно и да живееш в Щатите или да си платиш доста солено за доставка и монтаж на цитираните фирми ;) или има и други в България, за които още не сме чули.
08.11.2007 :: 12:14 :: от vorbis
#2
Критерии
Самите сгради трябва да отговарят на определени критерии, тъй като вятърната турбина генерира вибрации и усилва страничния натиск оказван от силния ветър при бури. Може би още при конструирането и строителството на сгради трябва да се мисли за възможността да бъдат монтирани турбини на покривите им.
10.11.2007 :: 22:41 :: от gerimira
#3
Re: Ветрове
Екологичният начин на живот излиза твърде скъпо. Кога ще стане по достъпен за обикновенните хора?
11.11.2007 :: 00:40 :: от Boris
#4
Re: Ветрове
По темата за вятърните генератори от доста време ровя в нета за допълнително информация. Преди няколко месеца попаднах на една интересна статия в Дневник. За съжаление не мога да я намеря за да я прочетете, но ще я преразкажа накратко. Пишеше че някаква фирма във Варна произвежда такива вертикални генератори като този в тази статия и че са монтирали първия си експериментален генератор на покрива на някой блок във Варна. Мисля че бяха с максимална мощност 5 КВт и се монтират съвсем елементарно от двама души за 2-3 часа. Така че спокойно мога да отговоря на Деси че такива се произвеждат и в България и мисля че не са прекалено скъпи. Освен това генераторите са малки и не мисля, че утежняват конструкцията на сградата. Намерих и сайт на фирма, която внася малки генератори, които иска нека погледне:
http://www.homtorgroup.com/
за съжаление не пишат какви са им цените, гледах в американски сайтове по 1000-2000$, тук едва ли ще са по-скъпи. Аз определено смятам да си купя и да си монтирам един на вилата. Сигурен съм, че ако се монтира на ветровито място ще се изплати много бързо. Предполагам, че част от парите могат да се вземат и от програмите за енергиина ефективност. Така че нека всеки си помисли по въпроса :)
12.11.2007 :: 08:01 :: от Vankata
#5
Re: Ветрове
A аз дирекно ви казвам, че това вече се прави в България:
http://chepakov.com/FD-500W.htm
Снимката мисля, че говори за себе си :)
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg