Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
29.11.2007

На чисто

от Силвия Тулева :: Коментари (14) :: (36121 прочитания)

Почистващите препарати са отговорни за 10% от случаите на натравяне. Какво има в тях и с какво да ги заменим?
Според Американската агенция за защита на околната среда почистващите препарати са отговорни за 10% от случаите на натравяне. Освен това те са в основата на проявата на различни алергии, астма и дори рак. Какво съдържат едни от най-използваните препарати и как се отразява съдържанието им върху нас?

Поглед в шкафа


Антибактериални почистващи средства
– често съдържат триклозан, който се абсорбира чрез кожата и води до проблеми с черния дроб.

Белина
– има мощно разяждащо действие. Дразни и дори изгаря кожата, очите и респираторния тракт. А при смесване с амоняк се получава комбинация, чиито изпарения са смъртоносни. Една от главните съставки на белината, а и на други почистващи средства, е хлорът, който може да причини рак на гърдата.

Препарати за почистване на килими и тапицерия
– в тяхната формула се включват крайно токсични химикали, като например перхлоретилен – канцероген, който уврежда черния дроб, бъбреците и нервната система.

Препарати за полиране на мебели
– съдържат петролни дестилати, които са лесно възпламеними, а освен това канцерогенни и нитробензен, който лесно се абсорбира чрез кожата и е изключително токсичен.

Препарати за почистване на фурни и печки
– те са едни от най-токсичните продукти, които се използват в домакинството. Разяждат кожата, а изпаренията им поразяват респираторната система. А колкото и добре да се стараем да ги отмием от фурната или котлоните, част от тях остава, а когато се пусне печката, от нагряването се отделят отровни изпарения.

Ароматизатори
– влияят върху обонянието ни като изпускат умъртвяващи нервите вещества или такива, които се наслояват в назалния канал, обикновено метоксихлор – пестицид, който се наслагва в мастните клетки. Ароматизаторите съдържат още формалдехид и фенол.

Препарати за почистване на тоалетна
– обикновено съдържат хидрохлорна киселина, която има корозивно действие върху кожата, очите, бъбреците и черния дроб.

Амоняк
– летлив химикал, нанасящ поражения върху очите, респираторния тракт и кожата.

Алтернативата


Всички тези препарати си имат съвсем безвредни алтернативи - повечето от тях са във всеки дом. Няколко са основните продукти, които са ти нужни:

Сода за хляб
– тя е мек и натурален абразив, който почиства всякакви повърхности без да ги надрасква. Содата има и още един плюс – обира лошите миризми.

Оцет
– ефективно премахва плесен, петна от варовик и неприятни миризми, а освен това действа като дезинфектант. При избора на оцет няма значение дали е ябълков или винен, но за предпочитане е да е светъл на цвят, за да не оставя петна.

Лимонов сок
– естествен избелител и дезинфектант, който ухае много приятно.

Етерични масла
– премахват неприятни миризми, убиват вируси и бактерии, повдигат настроението и създават положителни емоции.

И още – газирана вода, черен чай, кисело мляко, боракс.

Рецепти


А ето и няколко бързи, лесни и най-важното безвредни рецепти за истински чист дом.

Универсално почистващо средство
- смесват се 1 л топла вода, 1 ч.л. течен сапун (може и настърган обикновен сапун) и 100 мл оцет или лимонов сок.

За почистване на прозорци
- ½ л вода се смесва със 100 мл оцет или лимонов сок. За по-добър резултат може да се подсуши с вестник. Друг вариант на домашен препарат за прозорци – в 100 мл вода се слагат петнайсетина капки масло от лавандула или лимонова трева – това средство има и свойството да отблъсква и прогонва мухите.

За почистване на плесен и мухъл
– смесват се равни количества вода и оцет и се почиства с кърпа или гъба. Ако мухълът е по-упорит, се слага повечко оцет.

За отпушване на канали
- в канала се изсипва 1 чаша сода за хляб, след което се излива 1 чаша оцет. Резултатът - бурна реакция от вида „фъссссс“. Когато звуците стихнат (след около 10 - 15 минути), се излива гореща вода. Ако се налага, можеш да повториш процедурата.

За почистване на фурната и котлоните
– поръсва се със сода за хляб, а след това се залива с малко топла вода, за да се получи пастообразна консистенция. Оставя се да престои няколко часа, след което мазните петна и мръсотията се почистват много лесно.

За мивката
- независимо дали е керамична или метална може да се използва сода за хляб. Содата се поръсва и после се разтърква с мокра гъба. А ако има варовик, след като содата се измие с вода, може да се мине с гъба, напоена с оцет. Киселото мляко е друг вариант за почистване на мивката – млякото се разнася и разтърква с гъба, а след това се отмива с вода.

За тоалетната чиния
- както при мивките, содата за хляб и оцетът вършат добра работа, но може да се използва и боракс, който се поръсва и се оставя да престои през нощта, а на сутринта се изтърква и измива.

Метална скара или барбекю
се чисти най-добре със сол. Солта се поръсва на мокра гъба и с нея се изтърква скарата.

За почистване на дървени мебели и дървен под
– в 2 л гореща вода се запарват десетина пакетчета (или около 20 гр) черен чай и с тази вода се почистват мебелите или подът. Важно е чаят да се запари по-дълго време (някъде към ½ – 1 час), за да може да си пусне танините. Така той изобщо няма да става за пиене, но пък ще чисти идеално.

За полиране на дървени мебели и дървен под
– 100 мл зехтин или олио се смесват с 1 ч.л. лимонов сок. Може да се капнат и няколко капки етерично масло. Малко количество от сместа се слага на памучен парцал и се разнася докато попие.  По този начин дървото се подхранва, а мебелите придобиват блясък.

За почистване на балатум и теракота
– на 4 – 5 л вода се слага около 100 – 150 мл оцет или лимонов сок. Към това може да се прибавят и няколко капки етерично масло (бор, мента, евкалипт, лимон, чаено дърво или каквото друго ти харесва). А ако подът в дома ти е от мрамор, то забрави за оцета, тъй като той ще разяде мрамора. Предпочитаното от мен масло за чистене на под е мента, защото има свойството да отблъсква различни гадинки, но и всяко друго масло би свършило отлична работа не само за ароматизиране, но и за дезинфекция.

За освежаване на килима
– поръси го със сода за хляб и след 20 минути почисти с прахосмукачка. За да стане съвсем свежо, содата за хляб може да се смеси с етерично масло, на 1 чаша сода – към 15 - 20 капки масло – тази смес обаче трябва да престои поне няколко часа в затворен съд, за да може содата по-добре да абсорбира маслото.

За изчистване на петна от кафе, чай, вино
или дори следи от домашния любимец по килима или дамаската на канапето пробвай с газирана вода. Петното се залива с водата (въглеродният диоксид, който се намира в балончетата, избутва мръсотията) и се поставя хартиена или памучна кърпа, за да попие петното. В никакъв случай не се търка, а само се попива.

За премахване на миризмите в хладилника
можеш да поставиш купичка със сода за хляб. За да е по-ефикасно, 1 - 2 пъти в седмицата содата трябва да се разбърква.

За ароматизиране на дома
– в малки купички, пълни с вода или сода за хляб, се капват по няколко капки етерично масло.

А гъба напоена с оцет попива неприятните миризми като цигарен дим и миризма на пържено.

Чистенето с прахосмукачка
също може да е приятно – в торбичката на прахосмукачката се поставя парцалче, напоено с етерично масло – така, докато прахосмукачката работи, ще се отделя приятен аромат, който има и бактерицидно действие.

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (14)

29.11.2007 :: 08:59 :: от vasia
#1
Re: На чисто
Да призная честно, нямам нерви и време да приготвям тези смеси, но във вашия сайт прочетох за Frosh и вече купуваме от него. Изхвърлихме старите препарати и сега сме с този универсалния. Много ни харесва и най-важното е, че не мирише и не е необходимо да дишаме смрадове, които аз не понасям и без друго. От силни миризми ми става лошо, че чак ми се гади.
А да питам вие къде изхвърляте картонените опаковки от прясно мляко, вкъщи спорим дали при пластмасата или при хартията, я ме светнете по въпроса, аа и тези от натурални сокове, то е същата работа.
29.11.2007 :: 09:12 :: от tarzan-ka
#2
Re: На чисто
Аз лично бих ги изхвърлила при хартията - това е картон, което значи по-дебела хартия. идеята с препаратите е страхотна - само че много бавно става всичко, а днешните препарати (като например Мистър Пропър) предлагат бързо почистване! Но все пак смятам да пробвам тия рецепти!
29.11.2007 :: 10:57 :: от irina_st86
#3
Re: На чисто
това с алтернативните методи за почистване ми хареса, а за ефективността на някой от нещата дори лично съм се убедила. за содата и почистващия ефект който има, за лимона - металните части на мивката блесват, за обиране на лошите миризми в хладилника може да се сложи и лъжичка кафе. страхорно избелващо действие има пепелта от дърва.
Е вярно е понякога се иска повечко търпение, но и препаратите нямат вълшебно действие ако не пипнеш с ръчичка. пък и смятам, че е въпрос на нагласа.
А някой да има идея за нещо с антистатично действие (освен предлаганите препарати) че нещо борбата с праха е трудна въпреки ежедневното му изчисване?
29.11.2007 :: 11:18 :: от Олга
#4
Re: На чисто
Така наречените композитни опаковки (от типа на Тетрапак, нали?) не се събират разделно тук. Обикновено в тях има хартия, пластмаса и малко алуминий - те по принцип се рециклират отделно и доста по-трудно. Даже в Лондон допреди две години още не ги рециклираха. Аз не купувам нищо в такива опаковки само заради това. Но ако някой има друга информация, много ще се радвам да я сподели :)
29.11.2007 :: 11:40 :: от vasia
#5
Re: На чисто
Точно Олга, ние затова спорим, защото отвътре покритието е метално или и аз незнам какво. Преди малко смачках една кутия от натурален сок и трябваше да изтръгна пластмаската през която потича сока, и после кво?!
Другата хартиено-метална и аз незнам каква опаковка къде?
29.11.2007 :: 12:01 :: от ddd
#6
Re: На чисто
малко идеи и от мен:

петна от ръжда - почистват се чудесно с кока-кола. Не че тя е много еко продукт, но човек след като види какво прави това нещо с ръждата, почва да се замисля дали да го пие отново. Така че този начин на почистване си има и малко възпитателен ефект ;)

стари тъмни дървени мебели - полират се чудесно с орехови ядки. От маслото в ядките мебелите потъмняват, придобиват блясък и миришат страхотно. По този начин могат да се заличат дори кръгли петна от мокро дъно на чаша върху дървото.

Колкото до "сложноста" на био рецептите за почистване, не смятам че нещата са толкова сложни. Да разрежеш лимон и да натриеш нещо с него ми се струва доста по-лесно отколкото да сложиш ръкавица, да вземеш гъба и да търкаш докато можеш дишайки нещо гадно. А някои неща с миризмите са си незаменими - много по-добре е да ползваш сода за абсорбиране на миризмата в хладилника, отколкото ниакаква химия след която в хладилника ти може и да няма неприятна миризма от храна, но затова пък ще има още по-неприатна миризма на изкуствен препарат.

Наскоро прочетох една интересна статия, в която се задаваше следния въпрос: Защо на кутиите с лимонов сок пише че съдържат натурално идентични аромати, а на почистващите препарати че съдържат екстракт от истински лимони? Това ме накара да се замисля сериозно за причините на съществуване на средствата за почистване, основани на свойствата на лимона. Не може ли да ползваме директно лимон, а трябва някой предварително да ни го е опаковал прилежно в кутия с етикетче и лъскав надпис за "невероятни почистващи възможности"

29.11.2007 :: 13:09 :: от krem
#7
Re: На чисто
За почистване на всички шкафове в кухнята (не и истинско дърво) - отвън и отвътре е перфектен чист спирт ( аз ползвах домашна ракия). Почиства перфектно и засъхнали мазнини също толкова добре както и Мистър Пропър!! И няма нужда да се изплаква - не е токсично, направо прибираш съдовете обратно. А и дезинфикцира!

От едно време знам че вода с малко спирт или ракия се почистват прозорците перфектно!

А за почистване на замърсена бяла дограма и!!!!! на пластмасовите части на телевизора и монитора използвах много леко влажен парцал натъркан с домашен сапун - просто така ми хрумна да пробвам и резултата беше невероятен - изчисти от раз всички мръсотии и жълтите следи от цигарен дим! Мистър Пропър пасти да яде ;)))))) Това е много по-добро!

Откакто чета горичка от препаратите купувам само прах за пране, сапун и препарат за съдове. И много ползвам домашния сапун на баба ми. Той заменя и белината при белите дрехи и чисти мазне петна по-добре от прехваления Ариел.
30.11.2007 :: 10:15 :: от pstj
#8
Re: На чисто
@krem - не че нещо нали, ама домашния сапун на баба се прави със сода каустик. Само вметвам...
Едно време и ние чистехме прозорците (горният етаж е изцяло огромни френски прозорци на две стени на всяка стая... просто кошмар за чистача) с водица и оцет или спирт/ракия но... абе много много по трудоемко е. Това е истината. За мивката мога да се съглася, че даже и за банята, но за прозорци... С препарата е просто напръскваш и БЕЗ да търкаш/минаваш по 100 пъти с гъбата - чисто. Обичаш само с шпатулката излишната течност и си готов. Нямам на разположение две седмици за да изчистя всички прозорци!.. нормално е да не съм "за" идеята за спирта.
Ако все пак някой има __разумна__ и еднакво удобна алтернатива ще се радвам да сподели опита си. Благодаря:)
30.11.2007 :: 13:01 :: от Василена
#9
Re: pstj
Всеки сапун се прави с натриева или калиева основа, но това не значи че в него се съдържа основа - тя се преобразува при химическата реакция, при която се получава сапунът и не присъства в крайния продукт, поне така би трябвало да бъде. Добре направеният сапун трябва да е неутрален.
02.12.2007 :: 09:32 :: от krem
#10
Re: На чисто
цитат от друга статия тук : "NaOH може да ти звучи страховито, но всеки сапун се прави с натриева или калиева основа – в далечното минало се е използвала дървесна пепел, съдържаща КОН. Стига да спазиш съотношението, основата няма да присъства в крайния продукт и той ще бъде неутрален."
http://gorichka.bg/index.php?p=42&l=1&id=125
05.12.2007 :: 23:11 :: от Tanya Djekova
#11
Re: На чисто
За прозорците е най-добре да се използва микрофибърна кърпа. Всъщност използвам две - с едната, намокрена в топла вода, забърсвам праха и мръсното, а със сухата полирам прозореца. Няма нужда от никакви препарати. А такива кърпи има вече навсякъде - аз си бях купила преди 10 години, още когато бяха по 15 лв., но имаше защо - не съм давала пари за препарат, а кърпата си е здрава все едно че сега е купена. Много съм доволна :-)
11.12.2007 :: 12:09 :: от veronika_l
#12
Re: На чисто
Здравейте :)
Аз използвам препаратите на Дионис и съм много доволна, те са изцяло на билкова основа и антиалергични. Препоръчвам ви ги , а смесите които сте предложили наистина са интересни ще ги пробвам.
18.01.2008 :: 17:14 :: от karfi4ka
#13
Re: На чисто
nqkoi znae li dali vmesto preparati moje da se izpolzva spirt, az go polzvam i sam mn. dovolna kak po4istva pez da e nujno izplakvane(polzvam go za kuhnenski plotove dograma kojenata mi garnitura poda mebelite drajki na vrati i kakvoto se setite) vidimo otstranqva marsotiqta no me interesuva dali ubiva i bakteriite(dezinfekcira) za6toto na nego pi6e za dezinfekciq na kojata no na povarhnosti ot bita???
06.02.2008 :: 11:56 :: от anina
#14
Re: На чисто
Използвайте кърпи от микрофибър не само за прозорците. Те почистват много добре и без препарат почти всичко в кухнята и банята, вкл.мивки, плочки, кранове. Микровълновите печки заблестяват след почистванв с тях. Вярно че не са ефтини, но пестите от препарати.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg