Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
08.11.2007

Рециклостил

от Босилена Мелтева :: Коментари (5) :: (5825 прочитания)

Списание 1 е първото българско списание, което започва да излиза изцяло на  рециклирана хартия. Прочети повече подробности за хартията и цялостната концепция за устойчиво производство.
Хартията носи думи, картини или символи, които отправят различни послания. Когато хартията е сертифицирана и рециклирана между посланията има още едно - на някой му пука за заобикалящата го среда и за това какво й причинява. От този месец списание 1 ще излиза на вторична хартия.

Изборът и решението станаха факт благодарение на българската компания Papyrus, които се довериха и решиха да заложат на устойчивия бизнес. От края на октомври Papyrus са първите на родна почва, които ще внасят и доставят хартия, направена с мисъл за природата, годна за принтиране и за печат на списания, реклами и книги. Те са официалният представител на датската фирма Dalum - най-добрите в занаята.

Хартията на Dalum е 100% рециклирана. Не си представяй обаче това, в което ти увиват баничката. Преведено на нормален език 100% рециклирана означава не само, че употребеният материал се използва повторно, но и че целият процес на производство се случва според строги екостандарти и се следи изкъсо от сериозни контролиращи органи (Nordic Swan, Blue Angel и Flower). В обработката не се използват химикали, опасни за природата. Заводите са изцяло на биогориво - става дума за т.нар. дървени чипове - ненужната кора от изсечени за суровина дървета, се изгаря и енергията се вкарва в производствения процес. Така Dalum изостават дотолкова, че стигат чак до последно място по отделени емисии въглероден двуокис между всички заети с този бизнес. Успяват да намалят личният си принос за CO2 в атмосферата с 90%, консумацията на изчерпаема енергия с 60%, а водния ресурс - със 100%.

Dalum не правят боклук, защото намират предназначение на отпадъците от преработената вторична хартия. Безотпадната им технология оползотворява всичко - 60% от преработената отпадъчна хартия става на висококачествена готова за печат такава, 37% се използват като суров материал за производство на цимент, 2-та процента синтетика отиват за отопление, а другият 1% - за торове.

Изборът на хартията на Dalum излиза с 30-40 % по-скъпо от обикновената бяла хартия. Причината е скъпата техника за обработка, която не трови природата. Инвестицията обаче е печеливша. Заради покачващата се цена на енергията, която ще продължи да скача нагоре, заради изчерпването на ресурсите, които ще стават все по-малко. Всяка година по около 120 000 тона употребена хартия не отива на бунището, а се превръща в средство за принтиране и печат с високо качество. Този избор спасява и всички онези дървета, които няма да бъдат отсечени за производството на същото количество нова хартия. Сметката е ясна. Компаниите, които смятат този бизнес за печеливш са все повече. Сред клиентите на Dalum са Toyota, Deutsche Post и WWF.

Papyrus можеш да откриеш на ул. Христо Белчев № 35 в София или на телефони 02/ 981 33 11, 988 38 18, 980 05 74, 973 23 17.

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (5)

08.11.2007 :: 09:19 :: от jmryts
#1
Re: Рециклостил
Дано скоро и другите големи издания да последват техния пример. Няма да е зле списание 1 да пожертват една страница, за да рекламират въпросната фирма (и а платят малк по-малко:).
08.11.2007 :: 18:44 :: от Whiskey
#2
Re: Рециклостил
А ще се промени ли цената на списанието? И не мисля, че това е първото българско списание. По едно време (преди около 3-4 години мисля че беше), едно комикс списание "Дъга" беше почнало да излиза на ново и там в един борй видях, че е с рециклирана хартия. Но явно не е просъществувало дълго.

Проблемът всъщност на рециклираната хартия за ползване в офис е, че задръства принтерите. Аз се опитах да пробутам идеята за рециклирана хартия в моят офис, но без успех. Щом се задръства в принтерите, значи не става.
09.11.2007 :: 10:52 :: от bo
#3
Re: Whiskey
Цената на списание "Едно" ще остане същата. Кой първи и кой втори всъщност не е от значение, хубаво е че тези неща се случват и в България. За нас е важно, че списание Едно ще излиза от тук насетне само на 100% рециклирана хартия и то на датската хартия на Dalum, която е утвърден лидер сред конкурентите си, сертифицирана е и най-важното - не вреди на природата. Ние от Горичка се радваме, че Papyrus ще внасят тази хартия, ще разполагат с определени количества на склад и че други списания и компании ще могат да си поръчват и да работят с нея.
09.11.2007 :: 14:11 :: от allex
#4
Re: Рециклостил
Браво! Похвално! Спечелиха ме окончателно!
10.11.2007 :: 22:36 :: от gerimira
#5
Re: Рециклостил
Според мен всички списания и вестници трябва задължително да са на такава хартия, да се въведе закон ако трябва.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg