Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
12.11.2007 :: партньор

Японска работа

от Радмила Младенова :: Коментари (14) :: (7592 прочитания)

Японците са усъвършенствали разделното изхвърляне на боклука до степен на изкуство. При това авангардно.
В сравнение с японската система, нашата система с трите вида контейнери е като да оцветяваш квадратчета.

Преди време един приятел замина да живее в Япония и още в първия мейл коментира ‘санитарната им система’, както я наричат те. Ще си позволя да цитирам: “Тук едно висше образование не стига, за са си изхвърлиш боклука по правилата. Имам книжка 30 страници, А4, дребен шрифт как да го правя. Съществуват десетки категории боклук, които трябва да сортираш, подготвяш, опаковаш за изхвърляне, като за всеки от тях има определен ден в седмицата. Освен това, ако искаш за изхвърлиш бутилка от нещо – олио, мляко, сок, трябва първо да я измиеш, след това да я подсушиш и чак след това да я изхвърлиш. Няма майтап.”

Оттук ми дойде идеята да проверя по-подробно как стоят нещата с боклука в Страната на изгряващото слънце. Защото в България на много хора им се струва трудна / досадна / безсмислена системата с трите цвята кофи, и защото японците – от наша гледна точка – живеят в бъдещето.

Сортиране

Първото нещо, което научаваш като жител на Япония, е как да си сортираш отпадъците. Това е въпрос на оцеляване, защото боклукчиите отказват да те избавят от тях, ако всеки един плик в купчината пред дома ти не отговаря на съответните стандарти. Второто нещо, което научаваш, е да ставаш рано. Различните видове боклук се събират в точно определени дни, обикновено между 5 и 8 сутринта. Ако изпуснеш твоя ден, си оставаш с обелките и огризките поне седмица, защото не е позволено да изхвърлиш даден боклук по-рано от деня, в който се събира. Не може дори и предната вечер.

В японската класификация отпадъците най-общо се разделят на:


Според хората, врели и кипели в тази система, практическото сортиране на различните категории боклук е съвременната японска версия на зен медитация. Добре трябва да се обмисли въпросът за мястото на батериите, червилата, лекарствата, пожарогасителите, клоните от дърветата в двора, старите обувки. Ако имаш един чорап, той отива в категорията възпламеними, чифтът обаче спада към използваните материи, стига чорапите да не са скъсани и да са от един и същи десен. Има и специална подкатегория за метални предмети, по-малки от 30 см.

Рециклиране

Боклукът подлежи и на строги стандарти за рециклиране. Кенчетата трябва да се изплакнат, картонените кутии да се сгънат, вестниците да се подредят в купчина и да се вържат с канап на кръст, стъклото да се маркира като “опасно”, мокрият боклук да се подсуши, бебешките пелени да се почистят и сгънат на подчертано малка топка, олиото в консервите да се обере, а пластмасовите капачки да се отделят от бутилките. Интересна е технологията за изхвърляне на чадър. Трябва да свалиш плата от металната рамка и да го сортираш като възпламеним, а рамката да увиеш в дебела хартия и да маркираш като “остро”! Ако не вярваш само виж наръчника за град Йокохама.

Идеи от бизнеса

Увеличаването на боклука в Япония е един от най-сериозните екологични проблеми в страната. 130 млн. жители на Япония годишно произвеждат 520 млн. тона боклук, или средно по 1 кг на ден на човек. През 2001 г. влиза в сила Закон за рециклиране на хранителните продукти, който залага на принципа reduse, reuse, recycle. Бизнесът не закъснява със свежи идеи. Най-старият и престижен в хотел в Токио – хотел Палас става известен с това, че превръща хранителните остатъци в тор и лакомства за животни. Преди 16 години хотелът се заема да рециклира пилешките кокали, които остават след приготовлението на огромните количества супа, която се сервира. С помощта на преса и биоферментатор пилешките кости се преработват в материал, от който се прави храна за котки и кучета. Успехът на този експеримент води и до други нововъведения. 900 кг хранителни отпадъци, които остават по чиниите на гостите или в кухнята на хотела, се поставят във високоскоростен компостер. За 24 часа отпадъците се пресоват до 1/6 от първоначалния си обем и се превръщат в органична тор. През март 2001 г. хотелът започва да продава тази тор на фермерите на цена от 83 цента до долар за 500 гр. И така цикълът се затваря - оризът и зеленчуците, които наедряват от обогатената с тор почва, се връщат отново в предлаганото от хотела меню.

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (14)

12.11.2007 :: 09:08 :: от Dessie
#1
Re: Японска работа
Толкова сме далече от този начин на мислене и отговорност към обществото и бъдещето, че чак ми се плаче!!! Аз дори не мога да убедя приятелите си във важността на това, което прави всеки от нас. После след снощните новини за разлива на петрол и сяра в Черно море напълно се обезкуражавам... А в новините акцентът беше поставен на това, че разлива нямало да достигне бреговете на страната ни!?! Гоям праз! Извинете ме за израза! Първо, не само че не това е най-важното, но не и е вярно. Второ време е за паника, както казва Алладин. Вместо да ни успокояват медиите трабва да започнат да наливат в главите на хората, които смятат, че всичко това са "пълни щуротии" истините и реалните опасности за тях и за децата им...
12.11.2007 :: 11:41 :: от silvia
#2
Re: Японска работа
На мен ми изглежда, че докато си хвърлят боклука, японците правят още повече боклук.
По ми харесва германската система - не миеш нищо, за да не хабиш допълнително ресурси, не опаковаш боклуците излишно - пак, за да не хабиш ресурси, а на контейнерите има подробни описания с това какво можеш и какво не можеш да изхвърляш.
12.11.2007 :: 18:20 :: от vladgar
#3
Re: Японска работа
Е тия японци не ценят ли времето си Един човек в многолюдно семейсгво трябва да се ангаджира целодневно да сортира опакова и подрежда отпадъците от къщи Нещо не ми се вярва точно така да е организирано сметосъбирането в страната на изгряващото слънце Освен ако някой не получава заплата да се занимава с тези работи
12.11.2007 :: 20:54 :: от jmryts
#4
Re: Японска работа
Това ми звучи ужасно абсурдно! Колкото и да уважавам японците, това просто е прекалено...
13.11.2007 :: 16:42 :: от alexmitev
#5
Re: Японска работа
Че то и тук всеки прави разделно изхвърляне на боклука: в четните дни изхвърля само през източния балкон, а в нечетните само през западния :))))))))
13.11.2007 :: 22:02 :: от piaf89
#6
Re: Японска работа
hey mnogo qka statiika.
mai i az imam nqkakva qponska jilka(woohooo) za6toto i az taka si po6tq,miq i otdelqm bokluka.
v Bylgariq e absurd da se vyvede tazi sistema,daje nqma smisyl da govorim za tova...ama i qponcite sa se izhitrili sys vmirisanite torbi pred vratata...6at na patkata glavata
14.11.2007 :: 15:22 :: от verde
#7
Re: Японска работа
японците са въвели тези страхотни мерки, защото са огромно население, живеещо на остров - използва се всеки квадратен метър площ, цени се и малкото останала жива природа. Там ограничават хората в изхвърлянето и съответно нехайната консумация преди това. Имат силна държава и установени порядки. Който не ги приема, не ходи в Япония! Лично аз, преди да си купя нещо, ако трябва да изчета цял наръчник как да го опаковам и изхвърля след употреба, кога да го изнеса пред вратата, да чакам санитарния камион и да си надписвам торбите с боклук, та ако съм сгафила да ми го върнат и да ме глобят, доста ще се замисля дали това нещо ми трябва наистина. Ние обаче си живеем в боклука! Прескачаме го по улиците, кофите преливат пред министерства, съдилища, търговски центрове, обществени сгради, пред домовете на бг-елит. Моя съученичка пътува до Япония преди години (говоря за 1994-1995 г.), донесе снимки и още тогава се шашнах, като видях, че от външната врата на една къща до улицата имаше пътека с теракотени плочи, които бяха като излизани, външната врата на тази къща беше от матирано стъкло, с декорация от ковано желязо (сигурно щото няма кой да я разбие и да краде), а сниманата отпред японка беше по бели чорапки и сандали, въпреки че ръмеше лек дъжд! Я си представете на какво ще й станат белите чорапки по време на един лек дъждец на китна българска улица!?!? Ама японеца през нощта е измил улицата със вода и сапун, така че дори няма прах, който да стане на кал!
14.11.2007 :: 22:05 :: от 123123
#8
Re: Японска работа
статията е супер :):)благодаря за интересното инфо :)
може ли да го използвам за проект в училище?
:)
16.11.2007 :: 10:50 :: от Руси Ивайлов
#9
Re: Японска работа
Ооо... Защо не се родх японец :) :) :) ???
16.11.2007 :: 16:10 :: от Mr.Mahony®
#10
Японска работа
Това за Германия, че не се измиват бурканите не е много вярно. Изплакват се (разбира се не от всички), за да не се създават предпоставки за болести и алергии чрез плъховете.

Не съм ходил в Япония, но не ме учудва. Ние сме не далече, а много много далече от тях.
16.11.2007 :: 20:43 :: от stefka grigorova
#11
Re: Японска работа
не се учудвам за законите на японците.Препоръчвам горещо на всички да прочетат книгата на покойният вече ГОЛЯМ БЪЛГАРИН И РАДЕТЕЛ НА БЪЛГАРСКОТО - МАРКО СЕМОВ "За Япония,като за Япония".Писана е може би преди около 20-на години,но тогава докато я четях през цялото време бях сащисана.Не можех да проумея нещата,които описваше автора.А той пише фантастично,леко и приятно за четене,за нравите,обичаите и начина на живот на обикновения японец.Така,че този материал само потвърждава оставеното от прочетената книга впечатление за начина на живот в Япония.Не виждам изобщовреме в бъдещето,когато ще успеем да ги настигнем.За което безкрайно много съжалявам!!!!!!!!
16.11.2007 :: 23:47 :: от gerimira
#12
Re: Японска работа
Еми то и ние си изхвърляме боклука ''разделно'', като отидеш да си изхвърлиш разделно боклука, и като отвориш кофата виждаш колко прилежно и разделно са хвърлени в жълтата кофа за пластмаса-хартия,листа от дървета,косми от подстригана коса, кал, дрехи и т.н.
17.11.2007 :: 12:06 :: от gorichka
#13
Re: Японска работа
123123, няма проблем информацията да се използва за проект в училище :)
21.11.2007 :: 20:44 :: от liliya
#14
Ех, защо не може да внесем малко изкуство...
http://www.photoblog.com/mysamokov/
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg