Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
13.11.2007 :: партньор

Иде ли

от Иван Димитров :: Коментари (10) :: (5090 прочитания)

Имаш ли кола? Ако нямаш – искаш ли да си купиш? Има една проста истина и тя е, че докато колите стават все повече, залежите от петрол намаляват.
Иде ли краят на петрола? Намиращата се в Германия Energy Watch Group пусна нов доклад. Според него световното производство на петрол е достигнало връхната си точка през 2006 г. или доста по-рано от предвижданията на експертите. Очаква ни и спадане на продукцията с около 7% годишно. Случайно или не докладът се появи на бял свят в седмицата между 15-ти и 21-ви (миналия месец), когато цените на петрола чупиха рекорд след рекорд. На 19-ти барел петрол вървеше по 90 долара. Не звучи обнадеждаващо, нали? Но това не е всичко – не е изключено скоро светът да не е в състояние да произвежда достатъчно петрол за нуждите на човечеството. Това е огромен проблем за световната икономика.

Изследването е базирано на данни от добива на петрол, а не на пресмятане на залежите от петрол. Официалната индустрия твърди, че разполагаме с още около 1,255 гигабарела, което ще рече 42 годишна консумация със сегашните темпове, но според доклада разполагаме само с две трети от това количество.

В момента световната продукция е около 81 мил. барела на ден. EWG очакват през 2030 година да разполагаме с 39 мил. барела. Не стига това, а и производството на газ, въглища и уран ще намалее. Защо става така, ли? Просто не се съобразяваме с реалната скорост на образуване на тези горива в природата. Упс. Грешката е наша.

Експертът Дейвид Флеминг слага черешката на тортата като казва, че очакваната липса на суровини може да доведе до масови вълнения – вече има прецедент в Бирма. Някои са на мнение, че намаляването на производството на петрол в бъдеще крие и риск от войни. Авторът на доклада Йорк Шиндлер пък смята, че светът е на прага на сериозна промяна в структурата на световната икономика. “Тази промяна,” казва той, “ще бъде породена от намаляването на залежите от изкопаеми горива и ще окаже влияние на почти всички елементи от всекидневието ни.”

Решението е едно: повишаване на използването на възобновяеми енергийни източници в компанията на повишаване на енергийната ефективност. В такъв случай може и да няма бъдеща енергийна криза. Това зависи от всички нас.

Това се казва новина:
peak oil е връхната точка на производство на едно находище, след която продукцията спада. Терминът е на Марион Кинг Хъбърт, който работел за Shell през 50-те. Връхната точка на производство на петрол в САЩ е отбелязана през 1970 година. Тогава страната с най-голямо потребление на петрол в света започва да внася по-голямата част от петрола си от другаде.

Цифра:
600 000 Толкова пъти по-бързо изчерпваме петрола от времето необходимо за неговото образуване в земната кора.

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (10)

13.11.2007 :: 12:39 :: от gonzo
#1
Re: Иде ли
Малка поправка - цената на петрола и добивът се изберват в БАРЕЛИ, а не във варели. От Уикипедия:

1 нефтен барел (US) = 42 галона (US) = 34,972 галона (UK) = 35 имперски галона = 158 987.10-3 m3 литра ~ 159 литра

В предаване, което наскоро гледах по телевизията, бяха цитирани различни изследвания, като според най-оптимистичното (на Шел) петролната криза ще дойде през 2025г., а според най-песимистичното - през 2010г.
13.11.2007 :: 18:29 :: от jorji
#2
Re: Иде ли
хоратя няма да спрат да карат колите си, както и да искат нови !колата е необходимост, а хората се множат(нали така препоръчва библията :о)))) и дори шепа хорица да се откажат от това удобство, двойно повече нови шофьори ще застанат на местата им.

според мен е важно влагането на средства в ефективни и чисти технологии и като цяло промяна в глобалната икономика. Но тъй като интереса клати феса, и дебелите гуши са повече от празните гърла на еко феновете, според мен нищо няма да се получи. Ама се надяваме де, надяваме се на управия...
13.11.2007 :: 19:45 :: от Whiskey
#3
Re: Иде ли
Дано не почнат да използват т.н. био горива на растителна основа, защото според последни изследвания се оказва, че разрушават до 10 пъти повече озоновия слой, от колкото обикновенният бензин.
14.11.2007 :: 16:46 :: от ранополия
#4
Re: Whiskey
Кои са и какво по-точно казват тези последни изследвания?
Аз знам, че при изгарянето биогоривата се отделят много по-малко вредни газове в сравнение с бензина. Проблемът прибиогоривата обаче е, че се произвеждат от рапица и прочее маслодайни култури, които създават друг вид екологични усложнения - много бързо изтощават почвата, обработват се с много химикали, използват се генномодифицирани разновидности, а в развиващите се страни за отглеждането им се използват земеделски площи, на които би следвало да се отглежда храна за хората; т.е. това води по повишаване на цените на храната. С други думи не са алтернатива, която може да реши глобалния проблем с ресурсите, но не разбирам как биогоривата разрушават 10 пъти повече озоновия слой, все пак?
16.11.2007 :: 14:50 :: от nedij
#5
Re: Иде ли
мм, колко много хубави мнения - реших и аз да кажа моите мисли!
то човека изглежда е същество проектирано да се самоунищожи и то само защото бил "умен" човека не бил като животните?! а те животните, "глупавичките" си живеят тихо и и що-годе мирно сумати хилядолетия, да не говорим за безмозъчните динозаври - милиони години ...
а човека, това суперинтелигентно същество прави почти всичко за своето унищожение - покорява себеподобните си, убива ги за удоволствие или пари, измисля невероятни и уж невинни нещица за да си улесни всичко в ежедневието в това число и колите - коя от коя по-хубави, мощни, луксозни ... крайно време беше да стигна до темата на тази рубрика! а това, че намалявал нефта е едно хм, чудо голямо, даже и най-малките деца знаят, че нещо ако има начало то има и край, та така и с нефта, а сигурно и с други неща ...
а между другото ни остават "ценните" между човешките отношения - дали е по-нова колата, или по-мощна, или новите дрехи, били те и от ЕКОматерия/екопалта произведени от нефт например/, а, и щях да забравя - най-важното - по-далеч от природата, ние като хора сме по-висши и ни трябва топла вода и пр.
Пак се отплеснах, обичам да карам колело, обичам да обичам приятелите си!
:)
16.11.2007 :: 15:57 :: от greenspirit
#6
Re: Иде ли
Напълно съгласен с nedji!
Промяната, от която се нуждае човечеството не е промяна в технологиите и икономиката ами в човешкото съзнание и живот и тя е цялостна. Това ще рече, че самозабравилия се човек, оплел се в илюзията, че новите играчки ще му донесат щастие забравя за извора на живота, неговия дом - Майката Природа. Живота сред бетона, сред машините никога няма да направи човека щастлив и няма да реши конфликтите на световно и местно ниво, защото човек е загубил онази изконна връзка, която го прави Човек - връзката с Космоса, Същността, Бог ...както искате я наречете. Хората толкова са се изпразнили от съдържание, че такива думи на много от тях се струват празни приказки, защото не могат да намерят в себе си дори и идея за тези понятия.
И докато се стремят към нови технологии, колкото и "зелени да са" те винаги ще трябва да прекарват повече от половината от будния си живот вършейки досадната си работа, за да спечелят пари да си купят новото "чудо" на "технологичния напредък", което ще "улесни" живота им и ще го направи по-комфортен. Интересно, обаче, колко от тях се замислят колко време, здраве и други безценни неща губят, за да си осигурят този "комфорт"? И като сложат чертата на печалба ли са наистина или на загуба? И дали са по-добре от онези "прости селяни" и "диваци", които живеят само с наистина необходимото и имат време и сили да мислят за човека до тях, за децата си, за Любовта и т.н. неща, които не ги рекламират по телевизията?!?
Промяна ще има, но тя ще се осъществи тихо и леко. Вълната малко, по малко набира скорост и след време ще обхване целия свят - ще се осъществи една тиха революция. Тогава на Земята ще настъпи мир и хората ще бъдат щастливи, живеейки в хармония с заобикалящия ги свят, с природата като птица, която са пуснали на свобода...
17.11.2007 :: 01:50 :: от mitar
#7
Погледнете тези линкове
Вярно, това не става от днес за утре, но има алтернатива на фосилните грива. Изследванията са коствали много време, усилия и пари, но има резултати. Това са поколения учени. Свелината в тунела е от идващия влак, но тунелът може да се окаже достатъчно широк. http://everythingisdigital.com/%C3%A0%C3%A2%C3%B2%C3%AE%C3%AC%C3%AE%C3%A1%C3%A8%C3%AB-%C3%A7%C3%A0%C3%A4%C3%A2%C3%A8%C3%A6%C3%A2%C3%A0%C3%AD-%C3%AE%C3%B2-%C3%A2%C3%AE%C3%A4%C3%AE%C3%B0%C3%AE%C3%A4%C3%AD%C3%AE-%C3%A3%C3%AE%C3%B0%C3%A8%C3%A2%C3%AE-%C3%B9%C3%A5-%C3%AF%C3%B3%C3%B1%C3%AD%C3%A5-%C3%B1%C3%A5%C3%B0%C3%A8%C3%A9%C3%AD%C3%AE-bmw-nnno1574.html
http://www.bgh2society.org/BG/Intro.html
18.11.2007 :: 00:22 :: от Boris
#8
Re: Иде ли
Ще ми се да напиша нещо оптимистично, но за съжаление не виждам повод за оптимизъм. Не смятам че биогоривата или водорода са някаква алтернатива. Масовото производство на биогорива ще означава недостиг на храна в световен мащаб, а за производството на водород е необходимо влагането на много енергия. Това на което се надявам е наистина да се промени мисленето на хората. Иначе мога да си представя как ще изглежда света след 15 години - постоянни войни за последните останали ресурси на планетата. Знам че не звучи приятно, но според мен проблема идва от това, че нашата малка планета не може да изхранва такова огромно население.
18.11.2007 :: 19:55 :: от greenspirit
#9
Re: Иде ли
Гледали ли сте филма "Free energy - The race to zero point"? В kolibka.com го има. Сами разбирате, защо технологиите, които осигуряват безплатна енергия и по този начин го правят човека независим е много трудно да излязат на бял свят, да се произвеждат серийно и да са достъпни за всеки...
06.12.2007 :: 04:44 :: от pharaon
#10
Re: Иде ли
За едни най-важното е любовта, за друго еволюцията на технологично ниво, или интелектуално... едни се опитват да разберат смисъл на живота, други се борят само за прехраната си... няма смисъл да казваме, кое е по важно, важното е КАК го правим. Дори и най-невинния фермер, който мисли за себеподобния си използва пестициди и отрови... А аз дето, се интересувам от хай-тек новостите и им се радвам гледам непрекъснато да намал отпадъците си (предимно стъклени и хартиени опаковки), наличните такива прилагам в нещо друго (не ги изхфърлям), не си купувам кола, возя се с общественият транспорт, събирам батериите в специално кашонче за в деня в който ще има пункт за връщането им, та дори ям супер малко, оставям повече храна за другите, пера по-рядко (намалявам вредните вещества в отпадните си води), тока съм го намалил до минимум (с лаптоп съм, който хаби 1/3 от десктоп компютъра, гася лампи), не използвам пяна за бръснене, парфюми, дездоранти, не използвам... офф мога да продължа това цял реферат! И ти ще ми кажеш, че предпочиташ натуралния фермер пред мен? Никакъв зелен дух не си!!! Може да не давам храна пълна с отрови на хората, но поне им преча 100 пъти повече от фермера!!! Ако 50% ит населението на земята беше като мен, света щеше да е кристално чист, но 50% са потребители, а други 45% фермери... и затова нещата сега са на това дередже... гледай си любовта... като и подаряваш цвете замисли се в целуфана" ЗЕЛЕН" ли е?
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg