Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
14.11.2007 :: партньор

Телефони, телеграфи

от Босилена Мелтева :: Коментари (10) :: (7659 прочитания)

Мобилен телефон и лаптоп с постоянна връзка в мрежата където и да сме са неизменни атрибути за един нормален градски човек. Свикнахме с тях сравнително от скоро, но почти нищо вече не може да ни раздели. Дали?
Gsm-ите и wireless-системите, наред с безжичните телефони и базовите станции на мобилните оператори, са основните виновници за електромагнитния смог в града, който влияе и то зле на здравето ни. Смята се, че продължителното излагане на електромагнитна радиация убива мозъчни клетки, може да причини мозъчен тумор, рак на гърдата, левкемия при децата и импотентност при мъжете. По-леките странични ефекти са главоболие, загуба на концентрация и отпадналост. И най-уязвимите са децата.

Само до преди един месец това бяха научните хипотези, с които почти никое правителство или компания не се съобразяваше (изключението и тук са скандинавците). На запад цел номер 1 е абсолютно покритие с wireless в градове и селца барабар с гимназии, средни училища, че даже и детски градини. (В случая добре че пак сме си с няколко години назад в развитието на тези технологии).

В края на септември European Environment Agency към ЕС, явно сериозно стресната от последните научни доклади, настоя за незабавни действия, с които да се намали излагането на населението на електромагнитна радиация от безжичен интернет, мобилни телефони и базовите станции на техните оператори. Комисията се опасява, че ако не се реагира своевременно, може да се стигне до здравна криза подобна на тази с тютюнопушенето. Допустимите нива на електромагнитна радиация в населените места са с "хиляди пъти по-високи" от безопасното, е едно от заключенията на "тревожните доклади".

Други изводи: развитието на ракови заболявания в следствие употребата на мобилни телефони не може да се овладее; експлозията на нови технологични източници създава безпрецедентни нива на изкуствени електромагнитни полета, които покриват почти всички обитавани зони по земята и причиняват "дълготрайно и натрупващо се излагане" на "драстично увеличаваща се" радиация, която "няма прецедент в човешката история"; налагат се корекции в начина, по който възприемаме, тестваме и разполагаме технологиите така че да се избегнат проблеми със здравето на хората на глобално ниво.

Хубавото поне е, че ЕС засили натиска върху европейските правителства и публичните здравни органи, които най-сетне ще направят нещо за овладяване на този мощен електромагнитен смог.

Новина: Правителството на Германия вече посъветва публично гражданите си да използват жичен интернет вместо Wi-Fi, както и кабелни вместо мобилни телефони.

Цифра: Над 50% от основните училища и 4/5 от гимназиите в Англия вече имат безжичен интернет, определян като "магическа" система от властите в образователната система на Обединеното Кралство.

Съвет: Мини на кабелен интернет и свикни да използваш gsm-а само, когато наистина се налага. И не е нужно мобилният да е винаги в джоба ти - колкото по-далеч, толкова по-добре за теб.

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (10)

14.11.2007 :: 17:18 :: от pstj
#1
Re: Телефони, телеграфи
Колкото и "тревожни" да са докладите, компаниите са тези, които тласкат към употреба на технологията, наливат се милиарди в това. Не можем да живеем в denial. Появяват се технологии като WiMAX че дори и още по-интензивни полета/излъчватели/високи честоти.

Аз самият съм напълно _против_ ненужната употреба на WiFi/WiMAX, най-малкото има чудесна алтернатива (интересно, защо не сте я споменали?) и тя е използване на електропроводниците за пренос на данни - точно така, в контакта, вместо да ръгнете печката, ръгвате модемчето и интернета тече направо през него.

Видите ли, тази идея е ОСОБЕНо добра, защото почти навсякъде имаме електричество. На местата където нямаме, ползваме лаптопите на батерия, да, предполагам на тях места можем да ползваме и ВиФи, но да си облъчвам дома сам?!?!?

Другият неприятен проблем са телефоните. Не знам защо но това гадно малко нещо безумно ме дразни, някой си решил че трябва да ме намери - да ми остави voicemail на IP телефона тогава. Това с намирането по всяко време ми прилича на онези експерименти с животни, поставят им по един чип и ги пускат, а после им проследяват миграцията. Първият въпрос, който чуваш при отговаряне на повикване на мобилния телефон е досадното "Къде си"......

Опитайте се да си представите живота без мобилен телефон? Не е много трудно, ако сте на повече от 20 години само си спомнете гимназиалните години, тогава определено сте нямали мобилен телефон!

Истинският проблем обаче е в това че тези електромагнитни полета влияят и на други организми освен на нас, хората. Установено е че пчелните семейства се растройват/разпадат когато в обсега на такова действие. Много неприятно би било да си облъчим парковете с WiMAX и да работим от парка, но там да няма жива птица/пеперудка. И __НЕ__ досадните насекоми надали ще ибягат, ще избягат полезните, вредителите никога не изчезват просто така - закон на Мърфи:)

И така, опитайте да разпръсквате сигнал през Ел. мрежата вместо по ВиФи, опитайте да намалите телефона (аз например го ползвам, само когато излизам извън града, през останалото време дори е напълно спрян и не го и зареждам дори) и... надявайте се да влязат в сила някакви рестрикции, защото Варна например е залята от WiFi - фирма Novo.bg се опитва да потопи града в мрежата си, за да продават услугата си IP безжична телевизия.
14.11.2007 :: 19:57 :: от Whiskey
#2
Re: Телефони, телеграфи
pstj: Да, ама според още по-нови изследвания, не радио вълните на джиесемите са причинител за поголовното измиране на пчелите, а някакви вируси (и бактерии също май).

Дори и да нямаш уифи у дома, то ако си в центъра, все наоколо се намират по поне 10 уирелес рутера.

За мен има решение и аз ползвам отдавна магнити неогард, които предпазват именно от тази електромагнитна радиация, но освен това са и с билков филтър.

По интернет гледах и за специални оргърлици, които според мен са много по-удобни, но за съжаление ги няма още в българия и можеш само да си ги поръчаш онлайн.
14.11.2007 :: 22:15 :: от wonder
#3
Re: Телефони, телеграфи
много искам да се отърва от този телефон, веднъж го изхвърлих в една кофа, но просто стигнах до идвода, че не може без него, като изляза без него, все ще ми потрябва, а всъщност преди човек живееше и без телефон... а като не го вдигам всички се дразнят.. а бе, въобще, много е гадно. Светът върви на зле...
14.11.2007 :: 23:34 :: от lucrezia
#4
Re: Телефони, телеграфи
Моят вариант / опит да намаля електросмога е една лампа от хималайска розова каменна сол, излъчваща отрицателно заредени йони. Поставена е до компютъра ми.

А иначе като фен на ретро дизайна си държа един доста стар модел телефон (стационарен), с невероятно дълъг кабел - така на практика телефонирайки мога да обикалям из цялото жилище.

Да се "изпъди" електросмога от ежедневието ни, а от там и от домовете ни, в ерата на информационните технологии, е доста утопично. Но пък защо да не се опитаме да го намалим където можем?!
15.11.2007 :: 10:37 :: от woods
#5
Re: Телефони, телеграфи
Не е ли вярно че мобилният ако само седи в джоба ти не е вреден, тъй като само приема, а не излъчва вълни?
16.11.2007 :: 00:19 :: от Сава Чанков
#6
Re: Телефони, телеграфи
„Не е ли вярно че мобилният ако само седи в джоба ти не е вреден, тъй като само приема, а не излъчва вълни?“

Ако е аналогов - да, но цифровите мобилни телефони (GSM-ите) изпращат сигнал към клетката няколко пъти в минута. При слаби сигнал от клетката или ако си на място, където силата на две съседни клетки е приблизително еднаква, телефонът ти изпраща този сигнал по-често.
06.12.2007 :: 04:59 :: от pharaon
#7
Re: Телефони, телеграфи
Изолирайте жилищата си с метално фолио (фарадеев кафез ли се наричашее... не помня)! Дори и обикновеното готварско върши работа, налепете го вместо тапети, а върху него можете да налепите каквото си искате! Също така трябва да го заземите, към контактите например, те по стандарт са зеземени. И воала, никакви: ради, тв, гсм, уайфай, сателитни и какви ли не други вълни няма да имат достъп до вас!!! Тука в българия знам една единствена къша, с формата на охлюв, която е конструирана по тази сиситема! За прозорците използвайте системата като за загряването на задните стъкла по колите... :) Но вместо да излъчва някакво лъчение ще го улавя.
08.05.2008 :: 12:50 :: от Martin K.
#8
Re: Телефони, телеграфи
Според мен не можем да се капсулираме и да живеем в някакъв страх от постоянното електромагнитно излъчване. Наистина би било добре да се ограничаваме с разговорите и поне вечер, докато спим да изключваме Wi-FI рутерите и мобилните си телефони, но замисляли ли сте се колко още неща ни облъчват в момента, докато спим и то с много по-голяма мощност? Например всички видове радио-предаватели на колите, минаващи под прозореца като се започне от радиостанциите на градския транспорт, полиция, таксита, пожарна, бърза помощ или антените на мобилните или други оператори на съседния покрив или на СОТ, като казах Сот не се ли замисляте, че всяка аларма в къщи или офиса е свързана към СОТ и има много мощен предавател, който постоянно излъчва до диспечерите, ами хилядите различни безжични мрежи за комуникация, да не говорим за десетките ТВ и радиопрограмни предаватели.... Да споменем ли и че всеки електродвигател при работата си излъчва силно електромагнитно поле, а такъв има нявсякъде около нас, особено в битовите ел. уреди. А знаете ли, че по последни данни едно от най-вредните електромагнитни полета се получава от вграденото електрическо подово отопление. Всички кабели за 220 Волта в нашите жилища също са източник на електромагнитни полета и в някои статии се препоръчва при проектирането на жилището да не минават в близост поне до леглата, където спим, а за съжаление в практиката до сега до всяко легло има поне един кабел за нощна лампа, а ако имате радиочасовник или друго ел. устройство на нощното си шкафче? Не се ли замисляте, че е постоянно свързано с мрежата и захранващият му трансформатор представлява един голям електромагнит точно до главата ви! Излиза, че дори и да се предпазим частично, както предлага по-горе Pharaon ще сме подложени на електромагнитно облъчване и само в нашия дом. Но така, ако се опитваме да се предпазим от всичко заобикалящо ни, ще се окаже, че е най-добре изобщо да се откажем от всички удобства на нашето време и да заживеем на някое отдалечено място без електричество, а и там едва ли ще избегнем електромагнитните полета, идващи от високите върхове на планините, където обикновенно са разположени супермощни предавателни комплекси с високи кули с хиляди антени и покриващи със своя мощен сигнал хиляди километри.
Така че, не се притеснявайте и вманиачавайте толкова, организмът ни е привикнал през годините на слаби електромагнитни полета(от повече от 100години вече се използва електричеството) и ще може да се справи, стига да не се прекалява с предозиране.
14.11.2008 :: 00:51 :: от boryana
#9
do lucrezia
Едва ли ще го прочетеш, но няма как иначе да те попитам от къде си си купила тази лампа от хималайска розова каменна сол?!
18.03.2009 :: 16:50 :: от deh
#10
Re: Телефони, телеграфи
Ето какво може да си купите, за да се защитите
Нейтроник
Индивидуално средство за защита от вредните електромагнитни излъчвания на мобилния телефон, телевизора, компютъра, микровълновата печка.
Нейтроник представлява многослойна антенна решетка в микровълновия диапазон на излъчване с размери 3 на 3 сантиметра, изработена по метода на метализация върху полистиролна основа.
Материалите на слоевете плоски антени са злато, сребро, паладий и титан.
deh@abv.bg
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg