Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
13.10.2006

Чисти памперси

от Босилена Мелтева :: Коментари (1) :: (9664 прочитания)

Докато чакаме производителите на еднократни памперси и на памучни пелени да се разберат кой вреди повече на природата, ти предлагаме да избереш най-доброто за детето ти – памперсите с разграждаща се подложка.

Ако имаш бебе (или си решил да имаш бебе) няма начин да не се сблъскаш с екзистенциалната дилема “Кои памперси/пелени са най-добрият избор?”. Естествено и интуитивно поставяш на първо място здравето на детето. Не можеш обаче да пренебрегнеш и сериозните последствия за околната среда от употребения и изхвърлен памперс. Защото последното директно отново води към първото - здравето на твоето дете.

Въпросният използван и ненужен вече памперс със сигурност не може да бъде изхвърлен разделно (сещаш се защо). Обикновено той стига до сметището, където си отлежава към 500 години преди да се разгради. Съществува и риска от разпространение на вируси в подпочвените води (близо 100 вируса могат да оцелеят в замърсения памперс до две седмици). Еднократните пелени съставляват 4% от отпадъците на едно домакинство. Всяка година само в България на сметището отиват 323 милиона такива пелени, a в света - 18-20 милиарда. За 2 години всяко едно бебе има нужда от около 4 500 смени на памперсите.

Памучните пелени за многократна употреба са доста по-добър вариант от неразградимите, но също трупат черни точки заради сериозното количество употребена електроенергия и вода. Дори от двайсетина години се води ожесточен дебат кой вид е по-вреден за природата. Изводите от различните изследвания са противоречиви и много зависят от спонсора на проучването. Все пак в него Gorichka застава твърдо зад варианта с памучните пелени.

За щастие имаме добра новина (дано след тази мрачна статистика си стигнал до този абзац) – от близо две години съществуват памучни памперси с биологично разграждаща се подложка, която спокойно можеш да изхвърлиш в тоалетната, да пуснеш водата и да не тормозиш повече съвестта си. Такива са т.нар. gDiapers, както и BambinoMio (има ги и на българския пазар, за съжаление цената им все още е по-висока от тази на обикновените), спечелили доста международни тестове. Подложката не съдържа пластмаса, полипропилен, хлор, парфюми, аромати и остатъчни отпадъци. Това позволява лесно и пълно разграждане. Даже стават за компостиране, когато са напоени само с урина. Иначе се препоръчва винаги да се изхвърлят дирекно в тоалетната.

Отогварят на изискванията на един нов тип индустрия – т.нар.  “Cradle to cradle” (буквално от люлката до люлката) – когато един продукт е вече неизползваем по предназначение, той не става безполезен боклук на бунището. Може да бъде хвърлен спокойно на земята и да се разгради в почвата – така става храна за растенията и животните. Другият вариант е да се рециклира и да се използва като суров материал за нови продукти.

Добри са и за бебето – не съдържат вредни вещества (BambinoMio oтговаря на Стандарт Eco-Tex 100), влагата преминава само в едната посока и докато пелената се напои изцяло, кожата остава суха. Изработени са от естествени, дишащи материи, които не запарват и не водят до обриви и алергични реакции, както е с еднодневките. На сайта на gDiapers ще намериш и информация как да ги компостираш, както и подробности за гаранциите за природата.

И още нещо, с този избор правиш детето си еколог от най-ранна възраст. Няма начин да те обвинява за това в пубертета..

www.wen.org.uk/nappies/  > >  www.seventhgeneration.com

 

КоментариФото галерия

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (1)

20.03.2008 :: 00:40 :: от eliger
#1
Re: Чисти памперси
Много хубаво, че сте писали по тази тема. Мисля, обаче, че трябва да се говори по този въпрос много повече. Памучните памперси или памперсите за многократна употреба са наистина 1 начин да се опази околната среда, да се предпази кожичката на детето от обриви и алергии, и не на последно място да се спестят пари. Някъде четох, че за едно дете до 2,5 години се хвърлят около 5000 памперса за еднократна употреба, всеки от които допринася за парниковия ефект. Аз лично купих на детето си подложки от екологично-чист памук и ги използвам винаги, когато мога. И по този начин се надявам да помогна поне малко на околната среда. Надявам се обаче да се даде ПОВЕЧЕ ГЛАСТНОСТ на тази тема в България, защото за съжаление много малко майки осъзнават какво правят, други ги мързи да се занимават с пране, а трети ги е страх да опитат с памперсите за многократна употреба (памучните). Наистина, налага се малко повече усилия, но си има техника и с това се свиква. Кураж на мамите!!!
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg