Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
15.11.2007

Еко нагласи

от gorichka.bg :: Коментари (13) :: (5237 прочитания)

Представително за пълнолетното население на страната проучване на БАН за обществените нагласи по темите за опазване на природата и зеления начин на живот показва все по-голяма екологична ангажираност в България.
Проучването е поръчано от Българска фондация "Биоразнообразие" от името на Швейцарска агенция за развитие и сътрудничество. В периода 15.10 – 26.10. 2007 са анкетирани 1000 човека в цялата страна.

По-важните резултати от изследването


В сравнение с предходни проучвания се установява нарастване на гражданската активност за опазване на природата, казват от Българска фондация "Биоразнообразие".

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (13)

15.11.2007 :: 16:34 :: от j11a
#1
Re: Еко нагласи
Благодарение на GORICHKA.BG :)
15.11.2007 :: 23:30 :: от jmryts
#2
Re: Еко нагласи
Според мен тези резултати са повече от окуражаващи. Никога не съм си представял, че 1/3 от българите най-малкото се опитват да бъдат зелени! Чак не ми се вярва. Да не би анкетираните да са послъгали малко?
16.11.2007 :: 02:27 :: от wonder
#3
Re: Еко нагласи
Като гледам контейнерите за разделно събиране, запалени, счупени или пълни с всякакви НЕСОРТИРАНИ боклуци или ако съдя по учудените погледи на продавачите, като им отказвам безплатната найлонова торбичка, или по незаинтересоваността на хората...има още доста път да се извърви.
Но gorichka, ВИЕ ПРАВИТЕ МНОГО ЗА ВСИЧКИ НАС!
16.11.2007 :: 15:38 :: от Mr.Mahony®
#4
Еко нагласи
Аз съм напълно съгласен с wonder. При нас не бих казал, че контейнерите са пълни с други боклуци, но досега (вече една година) съм виждал 2 или 3 пъти някой да си изхвърля боклука разделно, освен мене. Когато го кажа някъде направо ме гледат като полезно изкопаемо. За торбичките в магазините ..... там просто е много смешно, когато откажа торбичка и си взема нещата или на ръка или в донесената от мен торба. Портмонето ми (от Германия) е направено от опаковка от мляко, хартиена опаковка. Направено е от инвалиди. Та ... като ме видят с него ... направо обезимяват. Също и към моб. ми телефон. Първият модел на Моторола. Онемяват.
16.11.2007 :: 22:22 :: от Деница
#5
Re: Еко нагласи
Като си поръчах тази кофа за разделно събиране на боклук за кухнята http://www.teka-bg.com/bg/product_detail.php?id=198, дърводелецът спря да се държи с мен нормално и започна да гледа със съчувствие съпруга ми. Но в позата на "лудичък", човек може да бъде много повече себе си.
18.11.2007 :: 00:23 :: от irina_st86
#6
Re: Еко нагласи
ideqta za takava kofa za otpadyci e strahotna - eto takava iskam

i pormotnometo zvuchi art sys sigurnost e dosta po originalno ot standartnite
18.11.2007 :: 14:48 :: от usurper
#7
Re: Еко нагласи
Честно казано и мен ме изненада тази статистика, някак наистина човек остава с друго впечатление като се движи по улиците, съмнянва ме българите толкова бързо да са попили агитацията за зеления живот или пък да са си такива от малки....
19.11.2007 :: 14:19 :: от Kalina
#8
Re: Еко нагласи и изхвърляне на остарели ел.уреди
Исках само да кажа, че май не много хора знаят къде и как да изхвърлят по природосъобразен начин остаряла ел.техника. Ето страницата, на която може да бъде намерена информация и пунктовете за изхвърляне. Би било добре да се рекламира из интернет, че има такъв сайт - да стане публично достояниe
www.ecobultex.com
21.11.2007 :: 18:54 :: от In the woods
#9
Re: Еко нагласи
Четох тези резултати и другаде и за мен те са нещо като пародия на реалната ситуация.При всички положения,не биха могли да са верни.
Както всички тук,и аз се чувствам като извънземно и познавам малцина хора,които са еко-осъзнати.
21.11.2007 :: 20:36 :: от liliya
#10
Re: Еко нагласи
Светлинка определено мждука, но защо ли съм песимист...
http://www.photoblog.com/mysamokov/
22.11.2007 :: 00:14 :: от Denski
#11
Re: Еко нагласи
И на мен за съжаление резултатите ми се струват нереални. Може би подборът на хората да е тенденционен или са казвали, че правят нещо, което всъщност не правят. Много бих се радвала ако резултатите са обективни ама...

Колкото до кофите за разделно събиране за домашно ползване в България все още няма особено голям избор. Благодаря на Деница за линка, но тези двечките ми се виждат непрактични (първо защо са само две, групите боклуци за значително повече) пък и доста скъпички. Един приятел в Австрия си купи кофа с 3 отделения, най-малкото е за органични отпадъци (по обективни причини - "уффф, че мирише";) виж за нещо такова и повече пари бих дала.

Аз лично чакам тази кофа http://www.gorichka.bg/index.php?p=10&l=1&id=37, обаче тепърва ще я пускат на пазара в Щатите и като се има предвид, че надали точно от наш'та мила държава ще има страхотен интерес (особено след като си мисля, че цената й ще е доста солена) едва ли ще можем скоро да си я закупим оттук :( Пък е малко обемиста за да моля някой приятел да ми я закупи и донесе.
24.11.2007 :: 13:11 :: от usurper
#12
Re: Еко нагласи
Като се замисля, че все още има хора, които си изхвърлят боклука през прозореца, какво остава да накараш тези хора да ползват кофите за разделно събиране на улицата, да не говорим затакава кофа вкъщи :)))
А по отношения на анкетата, може да има и чисто пропаганден характер и да се използва, за да се насърчат хората да живеят по-чисто чрез чисто овчия принцип или просто пък някои, хм, интересни хора да бъдат стимулирани от информацията и да започнат да разделят само щото решат, че е модерно...... :)
В тази връзка, ако някой може да ми даде повечеко инфо за това какво става със събраните разделно боклуци в България. Къде се рециклират?
24.01.2008 :: 00:14 :: от woods
#13
Re: Еко нагласи
In the woods, и моят ник от там идва! woods е съкратена форма.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg