Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
16.11.2007 :: партньор

На западния фронт нещо ново

от Иван Димитров :: Коментари (4) :: (4555 прочитания)

Първите резултати от мащабно британско проучване потвърждават ползата от биохраните. Продължава обаче дебатът за вредата от тяхното транспортиране на дълги разстояния.
Доскоро липсваха категорични научни доказателства, които да ударят рамо на твърдението, че биопродуктите са по-здравословни. Но само доскоро. Ранни резултати от мащабно британско изследване спонсорирано от Европейския съюз на стойност 12 млн. лири потвърдиха, че биоплодовете и зеленчуците съдържат с до 40% повече антиоксиданти от неорганичните си събратя. Биомлякото, на свой ред, съдържа 60% повече антиоксиданти, както и здравословни мастни киселини. Добре знаеш колко рекламират антиоксидантите напоследък, защото в лабораторни тестове те неутрализират свободните радикали, за които пък се смята, че довеждат до преждевременно остаряване. Изследването е било извършено за 4 години, а пълни резултати от него можем да очакваме в рамките на следващата година.

Междувременно влиятелната британска фондация за биоземеделие Soil Association (възможно е името да ти е познато от някои български биопродукти, сертифицирани от тази организация) заяви, че превозваната по въздушен път храна до Великобритания ще получава био етикет само ако е произведена по стандартите на fair trade, както и ако следва други стъпки за опазване на околната среда. Soil Association са загрижени за влиянието на въздушния транспорт върху промените в климата.

Все пак Soil Association отхвърлиха скорошните призиви за забрана на всички доставяни по въздуха биохрани. С такава забрана много бедни страни биха били матирани, тъй като производството на биохрани е основно средство за препитание. Това съвпада с мнението на повечето хора. Те са за транспортирането по въздуха само ако то носи реални ползи на обществото и околната среда. Но Питър Мелчет от Soil Association не пропуска да допълни, че ще настъпи време, когато транспортирането на храни по въздуха ще остане в миналото, поради високата цена на въглеродните емисии.

Това се казва новина: 79% от биохраните, които биват стоварвани по летищата в Обединеното кралство идват от най-бедните страни. Най-големите износители са Египет, Кения, Гана, Замбия и Мароко. За последните 15 години количеството на пресни плодове и зеленчуци, което се внася във Великобритания, се е увеличило двойно.

Цифра: 177 До толкова пъти повече замърсява въздушният превоз в сравнение с превозването по вода.

Нашият съвет: Очаквай с нетърпение излизането на нашия БИОсправочник следващия месец. Малката книжка ще е каталог с всички биопродукти на българския пазар и ще излезе с декемврийския брой на Списание 1.

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (4)

16.11.2007 :: 01:15 :: от lucrezia
#1
Re: На западния биофронт нещо ново
Т.е. излиза, че Soil Association би си затворила окото за вредите нанесени от въздушния транспорт? Това от една страна е похвално, като се има предвид бедността в споменатите страни. Но не се ли получава малко "танто за кукуригу"? А и след време, когато прекартят пратките по въздух, нима тези по воден път ще се отразят по-благоприятно на околната среда имайки предвид също толкова високите въглеродни емисии отделяни при морския транспорт? А при наземен транспорт - дали наличните антиксиданти, витамини и т.н. ще са още "живи" при пристигането на местоназначението им? Всъщност свтлина в тунела за британците има (ясно е, че те, поради климатичните дадености, са зависими от внос на плодове и зеленчуци примерно) - учени твърдят, че поради драстичното затопляне на климата страните от СЕверна Европа ще се превърнат след време в това, което е Средиземноморието в момента, а именно ще са с мек и благоприятен климат. Което някак-си отново ме връща към фразата "танто за кукуригу" ...
16.11.2007 :: 20:44 :: от rubbit
#2
Re: На западния биофронт нещо ново
Може и да не е много по темата, но вижте това : http://archzine.com/index.php/ecohome/bio_hydrogen#more-3439
на мен ми звучи обнадеждаващо.
17.11.2007 :: 15:02 :: от Whiskey
#3
Re: На западния биофронт нещо ново
lucrezia затопляне на климата точно във Великобритания няма да стане, защото гълфстрийм напоследък застрашително изстива постоянно. По-скоро е възможно след 10 години там целогодишно да стане зима.
17.11.2007 :: 18:08 :: от lucrezia
#4
Re: На западния биофронт нещо ново
Whiskey, прав си. Но аномалиите в гълфстрийм също се дължат на повсеместното затопляне на климата. Така че именно затоплянето ще причини изчезването на течението и следващият го спад в температурите.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg