Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
19.11.2007 :: партньор

Биопродукт в кошницата

от Иван Димитров :: Коментари (9) :: (7009 прочитания)

Минава ли борбата за българската природа и за екологичното ни бъдеще през стомаха?
С 24-те си години попадам в категорията на младите хора. За добро или за лошо съм сред онези, които се опитват да опазят природата от хищните инстинкти на строителите. Ние искаме чисто бъдеще. Искаме да имаме национални природни паркове. Някои от нас се опитват да дават своя принос в борбата срещу промените в климата. Претендираме, че сме зелени човечета.

Стоп. Дали борбата за едно по-добро и по-екологично бъдеще не минава през стомаха? Отговорът на този въпрос е положителен. Това, с което се храним, също е в състояние да допринесе за желания утрешен ден. Голяма част от продуктите в магазините оставят впечатление за неестественост. Съдържанието им е изпъстрено с всевъзможни оцветители и консерванти. На повечето хора не им пука. Но винаги можеш да направиш повечето хора с един по-малко, като си зададеш въпроса какво е естествено. Това, което е чисто за природата, разбира се.

Щом стане дума за плодове и зеленчуци всеки би казал, че селската продукция е окей. Признавам - доматите, краставиците, ябълките и прочие от градината на дядо ми са супер на вкус. Но съм свидетел, че дядо ми не пести химикали и прилежно пръска с какво ли не земеделската си продукция. Представата, че плодовете и зеленчуците не могат да се произвеждат без помощта на завидна част от таблицата на Менделеев, е пуснала дълбоки корени в главата на дядо. И в главите на едно цяло поколение. Тяхна си работа. Аз знам, че има и друга възможност и тя се нарича био.

Наскоро в мащабно изследване, спонсорирано от Европейския съюз, британците доказаха, че биохраните са по-здравословни. Те съдържат значително по-големи количества антиоксиданти и витамини от другите храни. Те са по-вкусни. Една от облагодетелстваните страни от използването им е почвата, която остава незамърсена. Когато пък се храним с биомесо, гарантираме по-добро отношение към животните и не на последно място можем да сме сигурни, че животните не са наблъскани с антибиотици.

При произнасянето на думата биопродукти изпитвам и известни угризения. Не мога да кажа, че до момента съм пазарувал много от тях. Купувах био, когато бях в Будапеща. В България съм пълнил платнената си торбичка само с чай и кисело мляко. Причините са много. Все още нямам собствено домакинство и живея с баща си. Още съм студент, но вече му се вижда краят. В моя случай цените са фактор, защото още не съм напълно работещ индивид.

Там, където живея, липсва и магазин, в който да се продават биопродукти. В главата ми изникват образите на магазини за биопродукти, които съм виждал в чужбина. Признавам, че в момента не мога да си позволя да използвам само био, но решавам да не мълча и да направя това, което направих и на изборите: да гласувам. От този момент нататък ще пускам биобюлетината си поне по два пъти в месеца и ще я пускам в платнената си торба. И ето, че се озовавам в "Елемаг". Стоя пред щанда с биопродукти.

Изявявам се като типичен българин и си купувам боб, сертифициран в Гърция. Бележка. Да се запозная подробно с различните етикети и фирми, които издават сертификати. Разнообразието е голямо и можеш да срещнеш трудности. Помощта обаче се задава. От следващия месец в раницата си ще имам верен съветник в лицето на биосправочника на списание "Едно" и "Горичка", който ще ме информира за биопродуктите, които се предлагат на българския пазар.

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (9)

19.11.2007 :: 21:29 :: от woods
#1
Re: Биопродукт в кошницата
Ей, стига сте въртяли върху едно и също, щото тоя сайт вече ще престана да го чета!
20.11.2007 :: 00:56 :: от wonder
#2
Re: Биопродукт в кошницата
ей woods, ти се появи, липсваха ми твоите хапливи, но весели коментари! ;-)
20.11.2007 :: 11:18 :: от pstj
#3
Re: Биопродукт в кошницата
Оф направо вече ме побъркахте с тия храни. Най-добре спрете да ядете ИЗОБЩО, като Лидия Ковачева, тогава ще допринесете още повече за еко-равновесието, няма да отделяте по 2 кила фекалии на ден, ще пиете и по-малко вода, а ако не се къпете съвсем ще спестим на природата преразхода.

Save the world - kill yourself!

Само глупости се дрънкат тук - една си баба знае, една си бае!

Темите ви се изчерпват до ТОЧНО ТРИ:
* колелата
* храната
* платнените торби

Един път в годината пишете и за някакви глупости от рода на това колко дънките увреждали природата на южна америка или как в таджикистан завод бълвал не знам си какво. За тия последните си има грийнпийс меилинг лист. А за торбите и колелетата разбрахме вече.
20.11.2007 :: 20:26 :: от dr.rilcheva
#4
Re: Биопродукт в кошницата
би трябвало сайта да се възприема като вид религия и да пишат само съпричастни хора.иначе да обясняваш за торбите е излишно на хора ,.които са внимавали в училище.според мен навсякъде се шири дълбока и вопиюща неграмотност(ако слушате разговори в тролейбус например)
20.11.2007 :: 23:23 :: от Руси Ивайлов
#5
Re: Биопродукт в кошницата
Хора които не са съгласни с това което се пише тук... Ще помоля да натиснат червеното квадратче на което е изобразен един Х и да не пишат повече ! Не виждам какъв е смисъла да пишете тук като не сте съгласни..
21.11.2007 :: 01:23 :: от woods
#6
Re: Биопродукт в кошницата
#2, Че аз редовно си чета. Иначе кометарите ми не са нито хапливи, нито весели.
Ама ми омръзва да чета все едно и също.
21.11.2007 :: 01:33 :: от wonder
#7
Re: Биопродукт в кошницата
pstj, ще ти предложа нещо простичко-като не ти харесва сайта и темите, които се обсъждат тук ти се виждат тъпи или са неща, за които мислиш, че знаеш всичко, по-добре е да не влизаш в него повече, защото нямаме нужда от хора, които да ни натоварват с отрицателната си енергия.

Като смяташ, че това са глупости, спри да ги четеш и толкова.
21.11.2007 :: 01:37 :: от wonder
#8
Re: Биопродукт в кошницата
Да темите се въртят, не са безкрайно много и това е нормално, ето woods казва, че му е омръзнало да ги чете, до някъде е прав, но друго е да кажеш, че са тъпи и безсмислени.
21.11.2007 :: 02:24 :: от wonder
#9
Re: Биопродукт в кошницата
А иначе woods, няма да го определям, като не ти харесва, но на мен ми допада начина ти на мислене и стила ти на писане. Това е.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg