Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
20.11.2007

Keep on moving

от Иван Димитров :: Коментари (19) :: (7188 прочитания)

70% от яйцата на пазара са от кокошки, живеещи при некокоши условия на живот. Само от теб зависи дали ще взимаш от тези яйца или от другите, които гарантират по-хуманно отношение към птиците.
Преди няколко седмици в градинката пред “Кристал” ме спряха две момичета, които участваха в акция на сдружение за защита на животните “На ти с природата”. Посланието на акцията беше нещо такова: Внимавай какви яйца купуваш и се опитай да избереш правилните.

Окей. Не съм от тези, които често пазаруват яйца. Наблюдавал съм обаче, че когато по форумите в интернет се засегне темата за използването на животните като източник на храна (пряко и непряко) обикновено се разгарят страстите. Мнозина са онези, които поддържат мнението, че човекът е на върха на хранителната верига и в това си качество може да третира животните както си иска и, че винаги е правил така.

Всъщност не е точно така. По-рано човекът е уважавал животните, които са му давали прехрана. Днес мнозина не изпитват и грам уважение към източниците си на храна (много по-често уважението е следствие от едни други грамове, които наричаме накратко малко и голямо, но това е друга тема).

Според статистиката 70% от яйцата в България биват произвеждани от кокошки отглеждани в клетки. И ако това не те развълнува ни най-малко, защото си представяш приятно изглеждащи клетки, където кокошките се радват на благоденствие, то много си сбъркал. През целия си живот тези кокошки са държани в наредени една върху друга клетки. Те не са в състояние да се движат. Натъпкани са в малки пространства. Осакатяват се една друга. Чупят костите и крилата си. Разболяват се. Тъпчат ги с антибиотици, за да оздравеят. Нищо чудно, че този начин на отглеждане е определен от ЕС като нехуманен.

Тогава? Каква е алтернативата? Ами за пореден път те съветваме: чети етикетите. Надписи като “слънчеви кокошки”, “щастливи кокошки” (което звучи като щастливите прасенца от онази утопична реклама), “пресни яйца”, “ранобудни кокошки” са главно рекламни. Те не гарантират нормално отглеждане на кокошките. Затова търси надписите, които съдържат магическите формули “подово отглеждане” и “свободно отглеждане”. Ще дадеш някоя и друга стотинка повече. Но ще си сигурен, че кокошката, която те е снабдила с яйцата в тигана, кекса, крем-карамела живее нормално. Та така, както пишеше във флаера на момичетата в градинката на "Кристал": “Уважавайте източниците на вашата храна и направете своя хуманен избор!”

Яйца от кокошки, които щъкат свободно можеш да откриеш в редица малки магазини, а също така и в Billa, Пикадили и Фантастико.

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (19)

20.11.2007 :: 01:15 :: от wonder
#1
Re: Keep on moving
По-здравословно можем да се храним и без яйца, макар и от свободни кокошки, и без мляко, и без сирене, дори и да е био, и най-важното-без месо...
20.11.2007 :: 10:04 :: от PRA
#2
Re: Keep on moving
o моля те спри с тези прокламации. всеки прави своя собствен избор какво да слага в устатата си, нали? ти хапвай това което на теб ти харесва, а другите ги остави те да избират.
20.11.2007 :: 10:27 :: от renkata
#3
Re: Keep on moving
Много са хубави тези яйца от свободни кокошки, аз редовно си ги купувам. Въпреки първоначално стряскащия бял цвят на черупката, вътре яйцето е хубаво с тъмен жълтък като тези от село ;) А цвета на черупката разпитах гугъл, че зависел от породата на кокошката, а не как се гледа и с какво се храни ..
20.11.2007 :: 11:24 :: от pstj
#4
Re: Keep on moving
Бля бля бля бля бля...
Сега остава и да ги пуснем да опасат къде ко има...
Между другото не само че не могат да се движат (баба ми беше купила няколко такива пилета (на 2 месеца вече бяха по-големи от нормалните кокошки) та те изобщо не можеха да стават. Ама след месец бяха зачервили гребените, и бягаха като луди, терапията със слънце и движение е много полезна. Отслабнаха, дали носеха яйца не знам, но имаха доста повече месо от обикновена кокошка:) Така или иначе идеята че ако са на пода кокошките са щастливи е нелепа. Бабите ги отглеждат по мази и разни други порутени съоръжения. От друга страна в Интернет се шуми около онзи глупав град с САЩ където половината искат да отглеждат кокошки в двора си в града а другата половина не искат първата половина да го прави.... кво ни остава, няколко кокошки на балкона. А зелена трева от къде. Баба вика че много носели ако всеки ден ядат зелено:)
20.11.2007 :: 15:17 :: от Boris
#5
Re: Keep on moving
Наистина ми се иска животните, които се отглеждат за храна да се развиват в по-нормални условия близки до естествените и винаги бих предпочел да купя яйца от свободно отглеждани кокошки, но си мисля че надпис на опаковката “свободно отглеждане” е също толкова рекламен, колкото и “щастливи кокошки”. Истината е, че в България никой не контролира производителите какво произвеждат и какво пишат на етикетите. Например преди време се появи една реклама за "Кренвиршите от месо", а на всички е ясно, че в тях месо няма :-). Така че всеки може да си напише на етикетчето каквото си иска, кой ще го провери. Просто за някои това ще е начин да си продават продукцията по-скъпо и бълъци като нас да я купуват :-D. Но все пак трябва да се тръгне от някъде, така че подкрепям идеята.
20.11.2007 :: 16:45 :: от Kenanoff
#6
Re: Keep on moving
А защо няма поне една картинка?
Ето няколко
http://www.kenanoff.com/blog/archives/217
20.11.2007 :: 19:01 :: от Whiskey
#7
Re: Keep on moving
Всъщност добре, че пусна малко снимки, че да стане по-ясно за хора като PRA, които не искат да им се казва какво да ядат :). Аз съм виждал как отглеждат кокошки в далеч по-лоши условия и им се чудя как после ги кутират на пазара, но яйцата ми изглеждаха съвсем обикновенни., Та до сега не се бях замислял за качеството на яйцата. Кой знае каква ще е следващата мода. Примерно "свободно отглеждани био кокошки", които ще са хранени с био храни, отглеждани на класическа музика и в максимално естествена околна среда хаха
20.11.2007 :: 21:22 :: от Vladi
#8
Re: Keep on moving
ей, мерси за снимките :))
21.11.2007 :: 01:39 :: от woods
#9
Re: Keep on moving
Тук май има нужда от модератори да гонят хората като PRA. Кво ше прави някакъв човек с "право на избор какво да слага в устата си" на сайт, който има основна цел да обяснява на хората какво не трябва да слагат в устите си?
21.11.2007 :: 01:45 :: от woods
#10
Re: Keep on moving
#3, Хубави са, ама са мошеници. На опаковката пише че са гледани на открито, а всъщност не са. Лъжат. И то доста безочливо. Вътре в опаковката пише със ситни букви: А - яйца от кокошки гледани на открито, Б - яйца от кокошки - подово отглеждане, В - яйца от кокошки - клетъчно отглеждане. Тоест в една и съща опаковка, на която пише че яйцата са от кокошки, гледани на открито, се продават дори яйца от кокошки гледани в клетки. Значи не само не са се погрижили за "кокошите" условия на живот на кокошките, но и без капка срам лъжат клиентите че са го направили. Сами си правете изводите.
21.11.2007 :: 12:35 :: от mu6i
#11
В името на кокошките!
Абе #3 ще ми кажеш ли тия как се казват дето ти ги копуваш да ги купя и аз!
21.11.2007 :: 12:47 :: от woods
#12
Re: Keep on moving
Казват се "ЯЙЦА ОТ СВОБОДНИ КОКОШКИ, ГЛЕДАНИ НА ОТКРИТО".
21.11.2007 :: 20:42 :: от Whiskey
#13
Re: Keep on moving
A оная реклама реклама на ОББ? Обърнали ли сте внимание как държат кокошките? Ето вижте :)

http://www.capital.bg/showblog.php?storyid=346862&show=0
22.11.2007 :: 09:10 :: от nedij
#14
Re: Keep on moving - Johny Walker!
Някой май е прекалил с уискито или с яйчната диета, разбирай неядене на яйца!
Но страшно ме радва факта, че вече сме европейци по мислене и даже повече европейци/пак ги надминахме/ когато трябва да си кажем тежката дума какво трябва да се прави и какво не трябва - да дадем тон в живота. Интересно защо не се подхожда към обикновения потребител че той е мислещ човек и има право на избор за всичко - явно няма право, каквото се каже това трябва да се прави - "купувай яйца на които пише ...", яж ..., не яж ..., дишай - не дишай!
Май бяхме свободни, преди години, не много, като кокошки на село - търчахме си навсякъде и си похапвахме и правехме каквото ни се искаше, но бяхме прости, селски индивиди, а сега вече ставаме граждани, интелектуалци и правим нещата не просто така ... а както ни се каже!
И най-добре е да има модератор, един свободен форум не може без модератор, който да трие и да гони!!
Интересно защо се правим на хуманни - явно съвестта ни не е чиста, тежи ни нещо или някой е казал - всяка седмица "добро" дело и тази седмица е дошъл ред на кокошките, миналата беше на кравите и другите млеконадойни/било блудство доенето с голи ръце/ интересно дали по пакетите с мляко пише издоено със/без ръце и кой какво би предпочел?? предполагам другата или по-другата седмица ще е за гъските - само за информация - те се гъшат, тъпчат с храна за да наддават по-бързо, само дето в нашия модерен век това става с машина и оператора ако се загледа в някоя операторка или друго и гъската се хм, пръсва от ядене/всъщност това си е израз!/.
Напред към хуманщината - яжте пъдпъдъчи яйца, намаляват омразата и засилват човеколюбието!
пс. може и щраусови!
22.11.2007 :: 12:31 :: от mu6i
#15
В името на кокошките!
Отказвам да ям яйца от депресирани кокошки!
25.11.2007 :: 19:17 :: от Whiskey
#16
Re: Keep on moving
Вижте как се бели яйце ! http://www.findhotlinks.com/11/21/kak-da-oblelim-qice :)
15.02.2008 :: 16:09 :: от killabunny
#17
Re: Keep on moving
Ха-ха! Woods - No. 9, идеята на този сайт определено не е да ти казва какво да ядеш! Това да не ти е някаква секта, бе, кон с капаци! Аман от моди и мании - за съжаление и био-то и еко-то се превърнаха в такива! Модераторите да изтриват мнение на човек, който иска да яде месо и мляко??? Сигурно се майтапиш!!! По-добре чети по-внимателно и си мълчи!
15.02.2008 :: 16:13 :: от killabunny
#18
Re: Keep on moving
Аз да поясня, че тука май първо нападат, пък после питат(ебати духа на хармония и разбирателство, подобаващ за единомислещи хора!):

Постът на RPA е в отговор на това:

20.11.2007 :: 01:15 :: от wonder
#1Re: Keep on moving
По-здравословно можем да се храним и без яйца, макар и от свободни кокошки, и без мляко, и без сирене, дори и да е био, и най-важното-без месо...

т.е. че не трябва да ядем яйца, мляко и най-важното месо!!!!
16.03.2008 :: 22:25 :: от seatlegirl
#19
Re: Keep on moving
Интересно как някой ще разбере дали кокошката е живяла свободно като си купува яйца от нея. На пазара има хиляди продукти, които твърдят, че са БИО ама не са. Пък и тва е живота един изяжда другия и мене честна дума не ме е грижа дали кокошката е стресирана. По-важно еглобалното затопляне и изчезването на дивата флора и фауна, а някои хора са се замислили по цял ден какво ядат. Или си мислят, че като са вегетарианци ще спасят природата. Ами ако лъвовете и тигрите станат вегетарианци ще стигне ли тревата за всички??? :Д
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg