Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
20.11.2007 :: партньор

Сезонът на календарите

от Олга Апостолова :: Коментари (27) :: (17805 прочитания)

Всички приходи от продажбата на календара на Горичка за 2008 г. ще бъдат дарени за засаждане на дървета.
Къде да купя календара на Горичка за 2008 г.

В момента няма печатница в България, която да не бълва фирмени календари. Не знам къде, но явно някъде пише, че ако не се отчетеш с календар за новата година, всички ще ти се смеят. Може да е най-никаквият календар, но името ти трябва да стои под всеки месец. Хващам се на бас, че хората по офисите никога не са се замисляли за тоновете хартия, макулатури, токсични бои и ацетон, които вървят дори с най-модерните форми на печат. Така, както не са се замисляли за печата на всичко останало, което отглеждат в офиса - визитки, бланки, рекламни брошури, листовки, плакати.

Защо тогава в Горичка решихме да отпечатаме календар? Както всичките ни печатни материали досега (те на практика се изчерпват със "Зелените жокери", "Зелен офис" и книжките, които подготвяме с издателство "Сиела"), календарът ни се стори добро място да кажем едно-две неща, които ни вълнуват напоследък. За проблемите с ресурсите, за промените в климата, за устойчивото развитие, за малките стъпки - все неща, с които сигурно сме досадили на много хора през последната година.

Речено - сторено. Или нещо такова, ако не се броят трите месеца тичане между идеята и реализацията. Когато започнахме календара, беше ясно, че ще печатаме или на рециклирана хартия, или на хартия, сертифицирана по FSC. Иначе календар нямаше да има. Два месеца по-късно бяхме прозвънили всички печатници и вносители на хартия и те целокупно се бяха опитали да ни убедят, че да печаташ на така наречените екохартии е глупаво, защото... никой друг не го прави (принципът на стадото, нали). Само допреди месец имаше реална опасност хубавичкият ни дизайн да остане един PDF на десктопа на Гео.

Enter "Папирус"

И списание "1". Докато ние се отчайвахме, от списание "1" решиха да започнат да печатат изцяло на 100% рециклирана хартия (вдъхновени от Горичка, каква ирония) и успяха да убедят една от най-големите български фирми - вносители на хартия, "Папирус" да станат представители на висококачествената вторична хартия Dalum - Dalum е датска фирма, лидер на пазара за екохартии. Нещо, което изглеждаше като революция у нас, се оказа хващане на последния влак - България е единствената страна в Европа, с която Dalum не са работили до този момент.

Когато си тръгнал да печаташ календар като този на Горичка и с доста мъки си събрал под един покрив дизайн и хартия, се чувстваш като победител. Остава да се пребориш само с печата. Казват, че най-лесният начин да започнем да събираме разделно, е да посетим сметище. Аз пък съм на мнение, че най-лесният начин да спрем да печатаме е да отидем в печатница. На такова място много благородни идеи (включително за смислени печатни материали) се изпаряват във въздуха заедно с ацетона и дръвчетата. Близо 30% от хартията, върху която отпечатахме календара на Горичка, отиде за настройка на мастилото и плътността на пантоните, нищо че печатахме в една от най-модерните печатници в София, на една от най-новите печатарски машини в света. Просто нещата с печата стоят така. Който иска да ги промени, не трябва да печата.

Единственото успокоение е, че повечето печатници предават макулатурите за вторични суровини. Ние също помогнахме срещу разхищението, като в печатното поле освен листата на календара сместихме и разделители за книга - малки рекламки на Горичка.

Коричната цена на календара е 12 лева. Изработката му е изцяло спонсорирана от USAID, British Council и "Екобулпак". Всички приходи от продажбите ще отидат за пролетното ни засаждане - доста голяма сума, като се има предвид, че единствените разходи оттук насетне са за куриерски услуги и дистрибуция (в момента преговаряме с големите книжарници да продават календара без процент - ей така, за благотворителност, за да има повече дръвчета).

Календарът на Горичка е едновременно естетски, екологичен и етичен. Не се сещам за много подаръци като този на българския новогодишен пазар. Понеже решихме да не го опаковаме в найлон (ще се съгласите, не стои никак добре върху рециклираната хартия), когато тръгвате към книжарницата, носете си големичка торба (50 х 50), в която да го приберете.

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (27)

20.11.2007 :: 22:41 :: от spart
#1
Re: Сезонът на календарите
Може ли да попитам хартията от Далум с какъв транспорт е превозена до България?
20.11.2007 :: 23:39 :: от oceanangel
#2
Re: Сезонът на календарите
Ако го поръчам в книжарница ( Пингвините ) дали ще го доставят?
21.11.2007 :: 09:05 :: от Олга
#3
Re: Сезонът на календарите
spart, хартията е превозена с наземен транспорт. Но това би важало за почти всяка хартия в България - у нас не се произвежда хартия за печат (не говорим за рециклирана хартия, а за хартия изобщо), от което следва, че внасяме хартия за абсолютно всичко - включително за визитната ти картичка ;) Папирус помогнаха на "каузата" с това, че внесоха цял тир и сега тази хартия я има на склад в България. С други думи, ако като дойде време да си сменяш визитната картичка, решиш да я отпечаташ на рециклирана хартия, няма да ти е толкова съвестно за тира от Дания :)

oceanangel, още не сме говорили с Пингвините, ще говорим тази седмица. Календарът излезе от печат преди няколко дни и ще го има по книжарниците най-рано другата седмица.
21.11.2007 :: 10:11 :: от lilypetkova
#4
Re: Сезонът на календарите
Здравейте, много се радвам за вашия /наш/ календар. Очаквам го с нетърпение! Поздравявам ви за каузата, за усилията и за съвестта към човечеството - колкото и високопарно да звучи. Радвам се и подкрепям всяка ваша инициатива и искрено са надявам да сме повече тези, които се замисляме и правим нещо в полза на природата и бъдещето на децата си. Пожелавам успех на реализацията на календара и нека усмивките ни са повече!
21.11.2007 :: 11:46 :: от Dessie
#5
Re: Сезонът на календарите
Чудесен подарък! Тази година възрастните ще получат от мен това, но от сега се тревожа какво ще купя на децата. Още повече се тревожа какво ще им купят близките. У дома вече имам един огромен чувал пластмасови играчки, на които никой вече не им обръща внимание. Синът ми иска пиратски кораб, а дъщеря ми замък с принцеси, принцове и всички там щуротии...
А това с 30-те % от хартията, върху която е отпечатан календара на Горичка, отишли за настройка на мастилото и плътността на пантоните (не че знам какво е пантон?!) звучи направо отчайващо. Един-два календара шкарто - иди-дойди, но 30%?!
21.11.2007 :: 16:09 :: от spart
#6
Re: Сезонът на календарите
Олга, благодаря за отговора. Аз само зададох един скромен въпрос. Но не знаех, че сте внесли (честно, не знам кои сте) хартия за визитната ми картичка. Както и да е, благодаря за щедростта, за съжаление няма да се възползвам от нея, тъй като преди време пренасочих рекламата си от хартиените към интернет ресурсите. По-евтини са, пък и по-екологични. Дори и спрямо рециклираната хартия.
21.11.2007 :: 16:10 :: от stefka grigorova
#7
Re: Сезонът на календарите
Здравейте,ПРИЯТЕЛИ,
Радвам се,че ще мога да си купя календара на "Горичка"!И не само за мен,но ми се иска да купя още няколко за подарък,но къде мога да го поръчам или в коя книжарница да вляза и да го намеря?
21.11.2007 :: 19:22 :: от b_angel
#8
Re: Сезонът на календарите
Хайде всички желаещи да си закупят календар пуснете по един мейл на info@gorichka.bg с име на получател и точен адрес, за да ви изпратя с удоволствие страхотен Коледен подарък ;)
21.11.2007 :: 23:40 :: от Denski
#9
Re: Сезонът на календарите
Какво съвпадение, точно исках да споделя нещо по темата и Олга написа статия :) Попадна ми един прекрасен настолен календар (23x17 см) правен с идеята да бъде re-use-ван. Календарът е с акварели (на художника Янко Янев от различни места в България. Месецът е разположен отдясно на картината. Много хитър обаче е фактът, че задната страна на всеки лист от календара е оформена като картичка: след като изтече годината вместа да го рециклираш отрязваш календарната част и получаваш 12 страхотни, луксозни картички 17x12 (остатъкът разбира се пак се рециклира)! Евала на този, който го е измислил, страхотна идея :)

Може би и от горичка сте измислили нещо подобно?
22.11.2007 :: 06:05 :: от osemshest
#10
Re: Сезонът на календарите
Е, браво! Много хубава идея с този календар-хем практично, хем и печелившо за природата. С нетърпение,ние русенските студенти ще чакаме да видим тази идея реалност!
22.11.2007 :: 11:23 :: от mu6i
#11
Зелен Календар
И аз искам такъв и ще настоявяам това да бъде новогодишният ми подарък от мама и тате. Ще бъде прекрасно да се събуждам сутрин и да поглеждам зеленият календар на стината, така ще се чувствам по-зелена!
22.11.2007 :: 11:39 :: от teodor74
#12
Re: Сезонът на календарите
Очаквам с нетърпение този календар - идеята е добра!
22.11.2007 :: 11:47 :: от Footman
#13
Re: Сезонът на календарите
Ще си го закупя, но много здраво започнахте да навлизате в пазарната икономика. Сипматизирам на вашите идеи относно възвращаеми източници на енергия, засаждане на дръвчета, рециклиране на боклука, опити за промяна на манталитета на българина, изграждане на пречиствателни станции.

Но от къде да сме сигурни, че всички приходи наистина ще бъдат дарени? Започвам да се съмнявам, като всеки субект отраснал на тази географска територия.
22.11.2007 :: 13:16 :: от Сава Чанков
#14
Re: Сезонът на календарите
spart каза: „преди време пренасочих рекламата си от хартиените към интернет ресурсите. По-евтини са, пък и по-екологични. Дори и спрямо рециклираната хартия.“

spart, представа си нямаш колко не си прав. В момента дори нерециклираната хартия е с по-малък отпечатък върху природата от интернет ресурсите. За работата на тия ресурси са необходими ток, жици, маршрутизатори, компютОри. Производството на един компютър замърсява горе-долу колкото производството на 10 тона хартия, да не говорим за електроенергията, която гълтат (в САЩ - 5% от енергопотреблението). А за любознателните какво: http://youtube.com/watch?v=CN9jnzaqqVs

Съзнавам иронията да пиша това на компютър. Просто исках да отбележа, че няма 100% идеални неща в нашия свят.
22.11.2007 :: 13:18 :: от Сава Чанков
#15
Re: Сезонът на календарите
Оп, изпратих предишния коментара полусоров. Пред-предпоследното изречение да се чете „А за любознателните какво се случва с компютрите, след като им изтече полезния живот, това 9 минутно филмче: http://youtube.com/watch?v=CN9jnzaqqVs“
22.11.2007 :: 15:00 :: от Mr.Mahony®
#16
Сезонът на календарите
Супер ..... ще се снабдя не само с 1 за вкъщи, но и ще взема поне 2 за подарък. Честно казано обаче ми се иска да си ги взема от книжарницата, не само за да спестят разходите по транспорт, а и ... да се поразходя малко.

Успех!
22.11.2007 :: 15:25 :: от Олга
#17
Re: Сезонът на календарите
Календарът ще тръгне и по книжарниците - ще напишем кои точно в момента, в който ни потвърдят. Надяваме се това да стане до началото на другата седмица. В момента учим много и за книгоразпространението в България, но това е тема на друга статия :)

spart, вдъхнови ме да започна група във Facebook - I don't have a card and I am proud of it :) И аз като теб нямам визитка.

Denski, да, и в нашия календар има нещо такова - на няколко места даваме идеи какво да си направим от листата на календара. Аз отсега знам, че ще си рамкирам графиките, те са произведения на изкуството :) Ще ми е трудно да реша коя от двете страни да рамкирам ;)
22.11.2007 :: 18:11 :: от Олга
#18
Re: Сезонът на календарите
Footman, пропуснах да ти отговоря. Както и със засажданията, ще публукуваме на сайта кое колко е струвало и какви средства сме събрали за дървета - цялата инициатива ще бъде напълно прозрачна. Никой няма да спечели пари от календара :) Разбира се този благотворителен акт нямаше да бъде възможен без организациите, които подкрепиха идеята финансово - USAID, British Council и Екобулпак. Те поеха всички разходи по изработката му... за да можем сега да събираме само за дървета :)
25.11.2007 :: 13:56 :: от violeta
#19
Re: Сезонът на календарите
моля,откъде мога да си го купя?ако е от пингвините ,не искам доставка,просто ще сляза надолу,по улицата.
искам да ви кажа колко е удобно да използвате екологичните препарати фрош.вчера изпрах килима и със водата измих пода и плочките.ако ползвате фрош за чинии,с водата ,с гъба измих плота в кухнята и керамичния плот .повярвайте,преди ползвах различни препарати за всяко нещо.не искам да мислите ,че съм скъперник,или нещо подобно,напротив,гордея се,че използвам разградими препарати
26.11.2007 :: 11:43 :: от mu6i
#20
Зелен Календар
Олга, като купим календара, как ще си го получим после? Пък и как се плаща през интернета ли? Ако е през интернет то едва ли родителите ми ще ми го купят. Имате ли някъде в София офис, от който да можем да доидем да си го вземем и да ви платим на място (майка ми си няма вяра на пазаруването през интернет, пък и на книжарниците човек не може да вярва...)?
28.11.2007 :: 15:26 :: от Олга
#21
Re: Сезонът на календарите
Ето къде можете да купите календара:

Пингвините - всички книжарници в страната
Booktrading - всички книжарници в страната
Книгомания - Mall of Sofia
Тенис клуб Малееви
Z Outlet Kids

Информацията можете да намерите и ето тук:

http://www.gorichka.bg/index.php?p=133&l=1

Ще добавяме към списъка, ако договорим календарът да се продава на още места.
28.11.2007 :: 16:03 :: от allex
#22
Re: Сезонът на календарите
Страшно идейно, най-накрая някой да се сети за това;) Мисля,че ще е страхотен подарък:)
30.11.2007 :: 11:57 :: от krem
#23
Re: Сезонът на календарите
хей горичка май се превърнахте в запазена марка и вече ви копират и изпълзват:
http://dar.bg/product_info.php?products_id=3380&osCsid=20b610272f836ed34669d8039cdb7ccf
02.12.2007 :: 22:37 :: от Lucent
#24
Re: Сезонът на календарите
Едно много голямо "Браво & Благодаря, Горичка " -
и само за инфо > Днес отидох до книжарницата в Orange и поисках да си купя 8 календара, но се оказа че имат само 2 (които купих). Дано този дефицит да е резултат от повишено търсене.
04.12.2007 :: 18:27 :: от mandarinka
#25
Re: Сезонът на календарите
Да - щом парите отиват за дръвчета, и аз ще купя освен за мен, и за подаръци. А на пролетното засаждане се надявам да се видим :)
Оффтопик: пратих ви 2 "гениални идеи" преди 2 дни през формата, но не получих отговор....Как да разбера дали изобщо сте ги получили?!
18.12.2007 :: 22:55 :: от Ins
#26
Re: Сезонът на календарите
Аз май съм поредният привърженик, който купува календара за подарък !:):):):):) тази година, като никога, не ми хрумна нищо конкретно за подаръци на шсеки един член от семейството ми и тогава ми просветна : "Защо да не взема календара на Горичка като общ подарък за цялото семейство, за дома?" ии си го купих ::)) Току-що го разгледах и съм доволна - хем полезен и екологичен, хем практичен и подходящ за подарък!
Весела Коледа!:))))))
21.12.2007 :: 20:40 :: от Nooz
#27
Re: Сезонът на календарите
Хора вижте този сайт : http://csoft.up.md/f.php?f=NooZ мисля 4е е мн добър и е свързан с гори4ка =]
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg