Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
27.11.2007 :: партньор

Популярен водещ

от Надя Станчева :: Коментари (8) :: (5309 прочитания)

Може би не следиш толкова редовно новините и за теб Венелин Петков е просто един от най-симпатичните телевизионни водещи в българския ефир.
Венелин Петков ще ти стане още по-симпатичен като ти кажем, че и в живота и в работата си той обръща много повече внимание на природата от повечето хора. Член е на работната група в bTV, която се опитва да направи тукашната редакция на News corp почти толкова въглеродно неутрална, колкото е и цялата компания в световен мащаб. Благодарение на глобалната политика на компанията и на усилията на служители като Венелин, всички крушки в сградата на bTV са енергоспестяващи, има централна система за автоматично изключване на техниката след края на работния ден, през май група от bTV залесява пострадалата от торнадо местност "Офелиите" на Витоша, а през лятото не малка част от компанията ходи на работа с колела, след като телевизията вече има собствен охраняем велопаркинг. А най-добрата новина е, че това е само началото.

Ако зависеше от теб, как щяха да започват новините?
Както и сега – първо с т.нар "hard news", после с по-леките. Преди екологичните теми бяха по-скоро soft news, но от няколко години не е така. Защото в България екологичните катастрофи почти във всички случаи са свързани с корупция, кражба или беззаконие – изсичането на гори, умишлените палежи, застрояването в защитени територии. Сега тези новини са повече събитийни, когато има протести за Иракли, Старанджа или Натура 2000, или когато стане голям пожар. Иска ми се да се правят повече разследвания на тази тема. Хубавото е, че по-съвестните хора започват да обръщат внимание на тези неща.

А милионите зрители, кoито гледат новините достатъчно съвестни ли са?
Стремежът към материални натрупвания убива стремежът към чиста природа и природосъобразен живот. Бедността е порок и в желанието си да натрупат бързо богатство, хората унищожават това, което не им принадлежи. Чак след години разбират, че са унищожили "златната кокошка", за да дойдат някакви туристи за няколко сезона. Самите банскалии сега пищят от бедните англичани, с които се пълни курортът, а тези, които преди ходеха в Банско заради тишината и спокойствието, спряха да ходят. Но има и силно малцинство, което успя това лято с протести да предизвика обществен дебат за Странджа например и постепенно това води до по-трайна нагласа.

Хората ли трябва да променят политиката или политиката - хората?

Няма такова нещо като обществена съвест. Масата върши това, което институциите налагат. Ако има силен закон и кой да го прилага, ще има и резултат. Всеки ще спазва правилата, ако в противен случай го грози наказание. Не знам да са арестували някого защото си е изхвърлил строителни отпадъци на поляната или защото е запалил огън. Сега в планината няма кой да ти направи забележка, че си хвърляш обелката от вафла от лифта. Това е въпрос на закони и възпитание. Тъжното е, че ценностите на хората, които в днешно време възпитават децата си са съвсем други. Когато бях в Афганистан, видях как си хвърлят кутийките от безалкохолно през прозореца на джиповете в пустинята. Tук обаче не е пустиня, тук е рай. Но в България има много хора, сродни по манталитет с мнението на тези в Афганистан, които все още са много далеч от идеята за държавност.

Как ти и телевизията се опитвате да влияете на тези хора?
Като им показваме добрия пример. Правим репортажи от залесяванията, разследвания за палежите. Но след като ние си свършим работата като медиa, трябва и някой друг да си свърши работата. Всяко лято се занимаваме с темата за умишлените пожари, паленето на стърнища и унищожаването на горите и нищо не се е променило благодарение на бездействието на органите. Каквото и да правим ние в новините, най-важното е гласът ни да не е глас в пустиня.

До 2010 година News Corp ще стане въглеродно неутрална компания като намали потреблението на енергия в офисите си, редуцира вредните емисии от всички дейности на корпорацията, инвестира във възобновяеми източници на енергия и изкупи останалите емисии, чрез въглероден офсет. А самият Рупърт Мърдок вече е сред гордите собственици на хибриден автомобил.

Ако имаш собствен бизнес, виж как можеш да го направиш въглеродно неутрален на www.gorichka.bg, www.carbonfund.org или www.carbonneutral.comCC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (8)

27.11.2007 :: 08:47 :: от felicity
#1
Re: Популярен водещ
Venelin e strahoten,vinagi sam go haresvala:):)
27.11.2007 :: 09:12 :: от Dessie
#2
Re: Популярен водещ
Всичко това е чудесно, но ми се струва, че има още много неща, които могат да се направят и то от толкова мощна медия като bTV. Информацията по отношение на начините за разделно събиране на отпадъците е минимална. Трябва да си супер еко, за да се напънеш и да намериш в интернет или някъде другаде пълна информация за това как да си разделяш боклука. В Канада, преди около 15 години имаше филмче, в което нагледно показваха на хората множество начини как да пестиш вода, ток и др. Много преди това хората бяха научени как да си разделят боклука. Ние сме толкова далеч от това. Всеки път, когато отворя жълтия контейнер и видя какво има вътре ми става лошо. А има и свестни хора, но техният труд да си махнат фолиото от кофичката с кисело мляко и да я изплакнат просто отива на вятъра, само защото някой не знае и е решил там да си хвърли и битовите отпадъци... Апелирам към любимата си медия - Информирайте хората, говорете им, повтаряйте им, научете ги, покажете им как... Вместо да се хвърлят маса пари в реклами на фирмите, които например рециклират - нека се направят кратки филмчета или интервюта, които реално да "внушат" на хората колко е важно това, което правят в своето ежедневие, за да се запази светът за нашите деца, а защо не и да стане по-добър...
27.11.2007 :: 09:15 :: от Dessie
#3
... и още
не мога да не отчета, че вече има и страхотни реклами - като тези на енергоспестяващите крушки на Филипс, някои за хибридните автомобили, на Екобулпак напоследък станаха много по-смислени...
27.11.2007 :: 14:34 :: от nedij
#4
Re: Популярен водещ
И хоп - каруцата пред коня!
Всичко е много хубаво - доста гледаната медия зачъпва сигурно със седмично предаване ЕКО-проблемът в България, а това е един проблем на много преден план и съответно ще има много зрители, без значение какво мислят те, и рейтинга ехее ...
Тъй, България страна на професионалистите, т.е. имаме доброто желание всичко да се прави професионално, повтарям да се прави, а не само да се заплаща!
Искам да кажа в крайна сметка, че всеки или се досеща или знае, че проблемът и с боклуци, строителство, здравеопазване, прехрана, престъпност и т.н. се корени някъде в първите 7 години, а после продължава в следващите 7 и, че ако се взимат някакви мерки то би било хубаво да се взимат именно там - но кой ти да се занимава - нямаме време, пари или е работа на някой друг!
А от друга страна човек прави всичко ако има изгода, лична, знае че ще се случи нещо добро за него самия - не за цялата планета или че някакви растителни и животински видове можели да изчезнат ... - та, каква е тази изгода за мен самия да си разделям боклука или да не паля някъде си огън или да не правя нещо друго. Това ми желание трябва да дойде от мен самия, не някой да ми забрани или ме задължи - но това е много трудно - трябва да ми се изгради съзнанието по такъв "особен" начин /вж. за справка Япония/. А къде къде по-лесно е да се сложат табелки с глоби и евентуално някой да събира парици.
Иначе казано не обръщаме внимание на съзнанието, а обръщаме внимание на постъпките!
И още по-веселото - очакваме бърз ефект /вж. пак и направи сравнение между България и Япония 1-2 века назад/.
:)
...ох, спирам, че ми започва сериала!!!
27.11.2007 :: 19:03 :: от Whiskey
#5
Re: Популярен водещ
Радвам се да науча, че в бтв има и такива хора.
28.11.2007 :: 14:11 :: от violeta
#6
Re: Популярен водещ
аз и моята дъщеря му благодарим.аз съм от плевен.търся град.център да направя алпинеум в нашия двор срещу много натоварен булевард.засега имаме само райграс и далии
28.11.2007 :: 20:22 :: от Dunyata
#7
Re: Популярен водещ
Поздравления на Венелин Петков!
Добре е младите, умни и популярни люде да се ангажират с екологичните проблеми!
30.11.2007 :: 12:27 :: от врагът
#8
Re: Популярен водещ
Браво на Венелин Петков. Обаче моето лично мение е че най-популярната медия въобще не е последователна в екологичната си политика защото нейното най-популярното и най-гледано предаване ама въобще не е екологично- например в това предаване се раздават награди, които са силно не екологични като например коли Хамър и Ферари, водещият обяснява как бил карал с 200 км/ч към Варна и т.н. и т.н.
Ако иска да помогне най-популярната медия трябва да работи екологично във всичките си предавания, иначе сега това което Венелин Петков прави е забелязано само от хората които така или иначе са си вече привлечени към екологичният начин на живот - а масата гледа за Хамър-и и Ферарита
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg