Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
30.11.2007 :: партньор

Print Preview

от Иван Димитров :: Коментари (12) :: (5707 прочитания)

Учудващо, но факт. Последната заплаха за човечеството не са найлоновите торбички, нито повишаването на нивото на световния океан. Колко пъти използва принтера днес?
Годината е 2008. Небрежни офис служители злоупотребяват с принтирането и създават главоболия на всички загрижени за околната среда, природните ресурси и състоянието на сметищата. Докато планините от принтирани страници продължават да растат, загрижени хора се опитват да осведомят човечеството за проблема.

Ако има голямо свърталище на принтери, то безспорно това са офисите. Първото предвиждане за офиси без хартия e направено през 1975 година в проект наречен “Офисът на бъдещето” и e последвано от други, но те излизат солидно преувеличени. Проучване на Xerox разкрива, че работещите в офисите изхвърлят 45% от листата, които са принтирали през деня или три трилиона страници на година. Измежду най-популярните случаи на еднократна употреба е отпечатването на мейли, документи и електронни билети.

Понякога хората използват изпринтираното за по-малко от минута – те го прочитат и го изхвърлят в кошчето за рециклиране. Друг път принтирани мейли се носят на срещи и умират скоро след това. Проучването показва, че дори когато служителят иска да съхрани листа с информация за да го използва повторно, той не си спомня къде го е оставил. Но знае решението – посяга към компютъра и принтира отново.

В друго проучване – това на Fujitsu Siemens Computers – се твърди , че британските офиси принтират до 120 милиарда страници годишно. Работещите във Великобритания използват за целта средно по 22 листа в рамките на работния си ден. Повече от половината от тях се явяват на белия свят вследствие на грешка. Документът се принтира повторно поради объркване с други документи на всеки две от пет принтирания, а 8% идват от мейли, които не са били прочетени.

За огромно съжаление, Пол Париш, директор на Fujitsu Siemens Computers IT Services казва, че принтирането в офисите продължава да е без никакъв контрол. Тук се усеща липсата на указания на работодателите относно практиката на принтиране.

Това се казва новина:
Измежду 2011 възрастни едва две трети разполагат в офиса си с кошче за разделно събиране на хартия. Половината от запитаните са внимателни при принтирането и го избягват, освен ако не е абсолютно наложително. Четвърт не му мислят и принтират, а 13% не се притесняват за това колко документа ще принтират, стига да ги рециклират.

Цифра:
12 километра – Планина с такава височина може да бъде вдигната от хартията, която използват за принтиране само във Великобритания.

Нашият съвет:
Помисли преди да натиснеш бутона за принтиране. Наистина ли е нужно?

Правилата на зеления офис
Рециклирана хартия за рекламни материали

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (12)

30.11.2007 :: 02:58 :: от Denski
#1
Re: Print Preview
Всъщност, днес веднъж, 1 лист двустранно :) Лошото е, че на като го гледах на print preview беше ок, а като го принтнах се оказа, че можеше и да е само 1 страница ;( Така или иначе ми трябва дългосрочно, а и после със сигурност ще го рециклирам. А някои хора си принтят едностранно части от форуми в работата (нали е без пари - да бе!) и ги изхвърлят няколко дни след това! Ужас!
30.11.2007 :: 09:46 :: от Dessie
#2
Re: Print Preview
Насистина е потресаващо... Аз непрекъснато работя с документи, принтирам разни, които трябва да представям тук и там, стават грешки, но съм ги свела до минимум. Освен това, често принтирам след като направя текста сив, вместо черен - чете се безупречно! А до такава степен съм усъвършенствала оптималното заемане на страницата и размера на текста, че всички ми се чудят как ми се занимава със всеки един документ поотделно. Е, стига съм се фукала ;-)
Това, което най-много ме шокира е използването на хартията от банките!!! Договори за кредит - разпечатани с огромни полета и огромен шрифт... ЕДНОСТРАННО!!! Всяка квитанция за внасяне или теглене на пари - във формат А4. Абе, ужас - няколко пъти съм си говорила с касиерките и колегите, но никой като че ли не смята това за важно. А банкерите са умни хора - те най-добре трябва да знаят как трябва да се пести. Дайте да им организираме курс по икономия на хартия...
30.11.2007 :: 10:48 :: от felicity
#3
Re: Print Preview
Спомням си лятото в офиса се налагаше да принртираме по сто копия на ден от планове на къщи,цени и други неща в подобен дух.Чувствам се виновна и сега се опитвам да принтирам по-малко,даже вече не си принтирам текстовете за лекциите,чета си ги на компа,както ми ги качват професиритр в pdf формат или от някоя страница:):)
Трябва все да се почне някак:):)
02.12.2007 :: 10:49 :: от dro
#4
Re: Print Preview
толкова често правя всякакви "врътки" да намаля броя на листата - намалявам на WORD-а страничните полета, печатам от двете страни, подбирам си шрифта и т.н. на мен обаче ми се налага досега по 2-3-4 пъти на година, но примерно (аз като студентка) имам лекторка, която принтира без грам умисъл .. и знам, че има много като нея.

12 километра?!?! втрещих се. сметнах си го и сама за по-сигурно. и това е в държава, в която все пак се рециклира повече отколкото в българия или в литва (където съм, затова знам).

горичка, няма ли начин да се намали производството на картонените кутии, които не рециклираме?
честно, досега ми се струва, че само германците са си го измислили както трябва.
02.12.2007 :: 13:14 :: от Tanya Djekova
#5
Re: Print Preview
Аз пък откакто открих функцията pdf factory pro в полето за печатане, почти вече не печатам на хартия или само когато е наистина задължително. Така файловете се запазват директно в pdf-формат, лесно се класифицират по папките на сървърите, лесно се пращат по мейла и изобщо да кажем, че печатам по две странички в седмицата, които също бих могла да редуцирам, ако и останалите около мен имат тази нагласа.
Работим по въпроса :-)
02.12.2007 :: 23:28 :: от usurper
#6
Re: Print Preview
Ами с един колега бяхме подхванали такава инициатива в офиса да се намали използването на хартия за принтване, но така се случи, че когато печтахме принтерът почна да замазва. Оправиха го веднъж, после втори и т.н., и когато техникът дойде да го оправи за пореден път и му казахме, че печатаме двустранно той каза,че това е проблема, тъй като като се изпечата веднъж страницата й се променя химичния състав и това се отразвя впоследствие..... и ни каза повече да не го правим, съответно шефа също потвърди 'заповедта'. Много тъпо, а вече бяхме почнали да печелим позиции с еко поведение и сред останалите и това малко ни развали идеите за други подобни инициативи...
03.12.2007 :: 16:09 :: от vasia
#7
Re: Print Preview
За щастие в офиса работя сама и когото има непотребна вече хартия или документация събирам я в една папка и занасям до най-близкия контейнер за разделно събиране. Проблема е, че в другия офис където са моите колеги не само, че не пестят , ами задръстват кошчетата от хартия и принтера пуши от ползване по цял ден. Незнам колко пакета харчат на месец, но лятото като отидох да им помогна, че не смогваха с работата и ги питах, защо не събират хартията разделно направо се изсмяха. Е, побърках се ви казвам. Толкова хартия отива на вятъра, сърцето ме боли, ама има ли решение този проблем, щото аз не виждам
18.12.2007 :: 10:53 :: от Живко
#8
Re: Print Preview
Печатам само в най-най-краен случай. В емайла си под сигнатурата си сложих лого на зелено борче и надпис Please consider the environment before printing this email. Не че би спряло дебилите да печатат, но все пак може да накара някого да се замисли.
12.01.2008 :: 12:25 :: от martop
#9
koшниците
с едни мои приятели измислих ме вариант за кошниците.ако отидем на женскиа пазар може да си закупите от онези прекрасни плетени кошници.те са 4удесен заместител на налилоновите торбички и са почти вечни.какво мислите по въпроса?мисля,че инициативата е добра...
12.01.2008 :: 12:38 :: от martop
#10
като става дума...
за рециклирана хартия нека поздравим списание едно за това че използват рециклирана хартия......
31.01.2008 :: 15:42 :: от Velin
#11
Re: Print Preview
Старя се да принтирам максимално малко, а когато се наложи гледам да използвам вече напечатани листи от едната страна ( освен ако се принтира важен документ). Отделно всеки използван лист го събирам в плик за разделния контейнер. Но като гледам колегите как безразборно печатат........
26.03.2008 :: 11:31 :: от maniuni
#12
Re: Print Preview
Работя в голяма фирма и виждам как хората около мен направо злоупотребяват с принтенето. А непотребната хартия се изхвърля. Много ми се иска фирмите да са задължени да рециклират хартията, вместо да я изхвърлят. И на всичкото отгоре всички пият в осигурени за целта платмасови чашки, винаги има закачени до минералната вода.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg