Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
29.11.2007

Just say no

от gorichka.bg :: Коментари (6) :: (10018 прочитания)

Правен анализ на няколко десетки хранителни продукти с етикети „био”, „еко”, „биопродукт”, „от екологично чист район” показва, че те са заблуждаваща реклама според Закона за защита на потребителите.
В десетки случаи, анализирани от експертите, няма данни за биологично производство. Ето нарушителите според Българска национална асоциация на потребителите:


Повече информация за тези случаи, както и правен анализ на нарушенията можете да получите от БНАП. Анализът е изготвен от юристи на Българската национална асоциация на потребителите, която заедно с фондация „Биоселена” работи от няколко месеца по проект „Не на фалшивите биохрани” с финансовата подкрепа на Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество. Проектът има амбицията да обърне внимание на производители и потребители върху правилното и съзнателно използване на маркировките за биологичните продукти, да повиши информираността на купувачите, както и да създаде нетърпимост към фалшивите биохрани и етикети.

Според българското законодателство биологичното производство се означава върху продукти и храни от растителен или животински произход чрез използване на думите „биологичен”, „екологичен”, „органичен” или техните производни „био” и „еко”. Основното изискване за поставянето на тези означения е продуктът действително да е произведен по биологичен начин от сертифициран за биологично производство производител.

От БНАП вече изпратиха писма до производителите, които от незнание или от стремеж за бърза печалба, подвеждат купувачите с надписи „био” и „еко”, без наистина да произвеждат биологични храни. Проектът „Не на фалшивите биохрани” разчита на добронамереността на производителите сами да махнат от продуктите си етикети и надписи „био”, които не отговарят на истината. Проектът обаче възнамерява да се обърне към съда за драстичните случаи на биоизмами, които продължават въпреки предупрежденията.

Най-силната реакция обаче може да дойде от нас, потребителите - ние просто можем да престанем да купуваме фалшивите биопродукти.

В началото на декември Горичка съвместно със Списание 1 пуска своя "био гайд" - книжка джобен формат с всички истински биопродукти на нашия пазар и информация за магазини, вносители, дистрибутори. Очаквай я!

Как изглеждат био логата


CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (6)

30.11.2007 :: 02:49 :: от Denski
#1
Re: Just say no
Един въпрос - това са случаи на злоупотреба с използване на НЕСЕРТИФИЦИРАНА формална маркировка "био", "еко" от "екологично чист район" и т.н., нали така? Аз лично съм фен на Пършевица, не че това, че пишат, че са от "екологично чист район" значи, че са БИО (с това съм наясно, но това е част от рекламата им от преди да имаше сертифициращи агенции май, а иначе вкусът е много ок), но в крайна сметка има ли данни за кофти производство от тяхна страна с други думи, вкарват ли добавки, не се ли произвеждат там където твърдят и т.н.? За маргарина примерно изобщо няма да коментирам - достатъчно статии сте написали по въпроса, такова нещо като БИО маргарин май никой не е измислил още!
30.11.2007 :: 10:21 :: от silvia
#2
Re: Just say no
Denski, тук http://www.bnap.org/?p=89
има сравнителен тест на киселите млека и можеш да видиш какви са показателите на Пършевица.
30.11.2007 :: 12:15 :: от krem
#3
Re: Just say no
рефан май често си рекламират продуктите като екологично чисти...
http://dar.bg/product_info.php?products_id=3645&osCsid=20b610272f836ed34669d8039cdb7ccf
30.11.2007 :: 22:49 :: от albena cholakova
#4
Re: Just say no
Семейството, приятелите ми и лично аз благодарим на екипа на ГОРИЧКА за информацията, която ни предоставя!!!
30.11.2007 :: 23:33 :: от Denski
#5
Re: Just say no
silvia, благодаря за инфото, много полезен линк :)
06.01.2008 :: 10:40 :: от woods
#6
Re: Just say no
КАКВО СТАНА С "ЯЙЦАТА ОТ СВОБОДНИ КОКОШКИ"? ВИЕ ЧЕТЕТЕ ЛИ СИ КОМЕНТАРИТЕ ИЗОБЩО? ТОГАВА ЗА КАКВО ДА ВИ ПИШЕ ЧОВЕК?
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg