Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
03.12.2007

Party Time

от Силвия Тулева :: Коментари (6) :: (6780 прочитания)

В духа на купонджийския декември и природосъобразния начин на живот, в Горичка  предлагаме няколко идеи за еко парти.
Вече е декември и във въздуха се носи празнична атмосфера. Поводи за празнуване има много – именни дни, студентския празник, Коледа, Нова Година – празнуваме ги със семейството, с приятелите, с колегите. Изобщо декември си е купонджийски месец.

Празниците са хубаво нещо, спор няма. Проблемът е, че от всички тези партита, купони и събирания остават един куп боклуци, хапваме си боклуци и си подаряваме камари от... не дотам потребни вещи.

Ето малко идеи как да променим едно-две неща.

Поканите

Ако събитието е в приятелски кръг, най-бързото средство за свикване на тайфата е мейлът или телефонът, но пък ако партито е свръх официално и се налага да разпратиш покани, то помисли си за рециклирана хартия

Редуцирай боклука

Приборите за еднократна употреба са лесен вариант, но не и природосъобразен, затова направо забравяме за тях. Когато има ядене и пиене, хартиените салфетки също хвърчат на поразия. Те обаче могат да се заменят с платнени – това ще направи партито с една идея по-шик.

Рециклирай

Партито може да е не само весело, но и образователно. Тъй като колкото и да се мъчиш да редуцираш боклука, него винаги го има, можеш нагледно да покажеш на гостите чудото на рециклирането. За целта са ти нужни 4 контейнера – жълт, зелен, син и такъв за общ боклук, а можеш да прибавиш и един за компост. В домашни условия не е нужно контейнерите да са точно като истинските, а по-скоро да се асоциират с тях – можеш да използваш кофа, леген, кашон, тенекия, а пък и гостите могат да проявят малко въображение.

Опаковките

Вместо да вземеш например две парчета кашкавал по 250 гр., избери една опаковка от 500 гр.  Така една опаковка по-малко отива на боклука. Плодове и зеленчуци можеш да напазаруваш от пазара вместо от някой магазин, така имаш по-голям избор, а и спестяваш доста найлонови торбички и опаковки. Когато си разменяме подаръци, също отиват доста опаковки – хартия, панделки, различна украса – красиво за малко, боклук за много. Като опаковка за подарък можеш да използваш друга опаковка - кутия от консерва, кашонче, стъклен буркан; друг вариант е да увиеш подаръка в някой шал, покривка или парче плат, което ще може да се използва и при друг повод. Тази година съм решила да подарявам подаръци в пазарски торби от плат – така ще напомня още веднъж на приятелите за битката, която водим с найлоновите торбички.

Храната

По празници започва едно презапасяване с храна, да не би на трапезата да липсва нещо и тъй като храната е нетраен продукт, често голяма част от нея отива на боклука. Направи си сметката колко хора ще има на партито и дали те са толкова ящни за колкото ги мислиш. Ако остане храна, може да я занесеш в някоя кухня за социално слаби или бездомни хора.

Украсата

Балони, шапки, свирки, конфети – всичко това е за еднократна употреба. Красив и устойчив декор може да се получи и с помощта на шишарки, кестени, жълъди, сухи листа, шалове, парчета плат. А ако си от сръчните, можеш да си направиш украса от портокалови обелки. Тук можеш да надникнеш за вдъхновение. Красива и ароматна украса са и портокали декорирани с карамфилови зърна!

За още по-приятна атмосфера, можеш да си направиш свещи от пчелен восък, а ако не си от сръчните или нямаш време, надникни тук. Ако имаш деца или на партито ще има деца, можеш да оставиш украсата на тях, ще се учудиш какви неща могат да сътворят с подръчни средства. Единственото, което се иска от теб, е да им осигуриш материали, с които да развихрят въображението си - кутии от мляко или сок, кенчета, капачки, кофички от кисело мляко, всякакви опаковки, стари списания или картички, цели орехи, бадеми, обелки от портокал. И тъй като децата схващат доста бързо, можеш да използваш тези материали и за да им обясниш кое в кой контейнер трябва да се изхвърли.

Подаръците

За опаковките на подаръците вече стана дума, а сега малко и за самите подаръци. Мисля, че всеки си има шкаф с ненужни подаръци, получени по някакъв повод, но без бъдеще. Вярно, че като е от сърце е най-добре, но често съм се чудила това сърце дали не е могло да вложи и малко мисъл. Няма универсални подаръци, така че не разчитай на сувенирните магазини. За хубави идеи можеш да надникнеш тук, а и в новия „био гайд“ на Горичка и Списание 1 (излиза с декемврийския брой).

Вместо да си правите подаръци един на друг, може да се организирате и да дарите средствата за благотворителност, да засадите дръвчета или просто да помогнете на някой. Интересно може да се получи и ако вместо да си разменяте подаръци на партито, всеки донесе вещи, които не ползва или нежелани подаръци, тъй като те може да са от полза за някой друг. Така поредният тостер може да си намери нов дом.

Коледното дръвче

Ако още не си се сдобил с такова, ето малко материал за размисъл. Моят вариант е – всяка година украсявам някое от цветята в къщи... Бенджамина и лимона (като си помисля, че беше малка семчица) са станали по-високи от мен и изпълняват ролята на коледно дръвче.

Транспорт

Кажи на всички гости кой друг ще идва на партито, за да могат да се организират за car sharing – по-добре четирима в една кола, отколкото двама. Тъй като в повечето случаи на парти се пие и алкохол, насърчи гостите да ползват градския транспорт и в никакъв случай да не шофират употребили алкохол (като сме на темата за алкохола, да си кажем и това).

Музика

Сайтът Evite.com дава няколко интересни музикални предложения за устойчиво парти. Ето една примерна музикална компилация:

1.Fall on Me / REM
2.Planet Earth / Duran Duran
3.Suddenly I See / KT Tunstall
4.Around the World / Red Hot Chili Peppers
5.Warning / Green Day
6.I Need to Wake Up / Melissa Etheridge
7.Idiotech / Radiohead
8.(Nothing But) Flowers / Talking Heads
9.Poison in the Well / 10,000 Maniacs
10.Let the River Run / Carly Simon

И тъй като 8 декември е вече съвсем близо, а обичайната картинка на студентския празник е бира в пластмасови бутилки, кола, чипс, снакс, много водка, прибори за еднократна употреба, полуфабрикати (или по някое време се завърта един телефон, за да дойде момчето с пицата)... Алтернативата – бира в стъклени бутилки (все ще намериш двама мускулести приятели, които да донесат 1-2 каси бира); колата може да се замени с натурален сок в стъклено шише; водката не може, ама поне не забравяй да занесеш бутилките за рециклиране; за храната – ако всеки от гостите сготви по нещо и го донесе, ще е много по-вкусно. А за приборите – ти си знаеш – само за многократна употреба. Вярно по студентските купони стъклото и керамиката може и да не оцелеят за дълго, но поне си помисли за комплект прибори за многократна употреба от полипропилен (пластмаса е, но поне ще го ползваш по-дълго и дори като завършиш можеш да го завещаеш на някой заек).

Празниците идват. Забавлявай се, но не преставай да мислиш и за нашите неща!

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (6)

03.12.2007 :: 13:26 :: от Dessie
#1
ГОРДОСТ
Вече писах, колко много се бях притеснила за коледните подаръци на децата си, но темата има развитие. Малкия, все още мога да го забаламосам, но каката вече е голяма и знае за какво става въпрок, когато опре до подаръци. В събота се бяхма гушнали и пак говорихме за писмото, което изпратихме до Дядо Коледа, а аз и споделих колко много се тревожа за многобройните пластмасови играчки, които имат и за това, че те не траят дълго, както и за това че някои от тях изпускат много неприятни миризми. Обясних й на дълго и широко за въздействието им върху околната среда. Тя ми зададе доста интелигентни въпроси, като какво става с вече произведените и доставени в магазините играчки и прие много добре обяснението ми, за това че ние правим избора си, с това което поръчваме на Дядо Коледа и ако един ден всички деца на света спрат да си поръчват пластмасови играчки, добрият старец ще спре да ги прави и ще започне да прави такива, които да не замърсяват околната среда.
Не съм си въобразявала, че ще ми се размине да купувам розов замък с разни дребни куклички и столчета, но факт е че стана. Обещанието, което поех е да изработим заедно такъв от картон и да го оцветим с моливи и боички, а писмото до добрия Дядо да променим като го помолим за едно филмче, което дъщеричката ми много иска да има или животинче, за което да се грижи... Ами гордея се с нея и й го казах.
Май ще ми се наложи да правя и пиратски кораб от картон...
03.12.2007 :: 13:48 :: от krem
#2
Re: Party Time
Още една идея за подаръци - Всяка година Движение на българските майки провежда благотворителен Коледен базар в полза на децата в институциите. Тази година той ще се проведе на 15 и 16 декември в МОЛ София.
Доброволци се включват в изработването на сувенири, картички и подаръци. Средствата от разпродажбата им се разпределят за спешни нужди в различни домове и институции за деца лишени от родителска грижа.

http://dbm.bg-mamma.com/site2/content/view/295/37/lang,bg/
04.12.2007 :: 09:26 :: от Vladi
#3
Re: Party Time
Dessie, ние пък много се гордеем с теб :))))))
05.12.2007 :: 09:22 :: от vasia
#4
Re: Party Time
Браво Деси, на тази Нова Година сме канени на гости у едно приятелско семейство с детенце и направо съм в чудо какво да подарим. Аз още нямам, така че ми се искаше да зарадваме въпросното момиченце с играчка. Аз обичам да правя подаръци и чакам с нетърпение малките й очички да светнат. Купихме вече дрешка, но ми се щеше и играчка, тя е на 4год. и знаете, че дечицата се радват най-много на тях. Та снощи обикаляхме магазините и харесах толкова много неща, даже от сутринта се колебая между един розов замък вътре с атрибутите му или кукла, абе помагайте в избора. За това, че замърсяват въобще не се сетих, признавам !?
07.12.2007 :: 09:42 :: от Dessie
#5
Идея за подарък на дете
Още лятото в Горичка писаха за една готна играчка - Зрънчо. В Био-гайда видях, че Мила Галева, явно след множество опити да намери дистрибутор, най-накрая се е заела сама да свърши тази не лека работа. Доколокото разбрах Зрънчо има в детския център на МОЛ София. Ето и нейния адрес mila.galeva@gmail.com
11.12.2007 :: 17:11 :: от Dessie
#6
още една идея
След моите усилия да убедя дъщеричката си, че не е хубаво да се купуват пластмасови играчки и т.н. в детската градина учителките са им обяснили как ще дойде и там дядо Коледа и ще им занесе играчки и накарали децата да си кажат желанията... Познайте... Дъщеря ми си е поръчала замък, синът ми меч с маска... На всичкото от горе, ние родителите трябва да сме съпричастни с тайната на Дядото и да донесем закупените играчки тайно. Успокоението за нас е, че децата ще си вземат играчките в къщи... Снощи просто побеснях. Ами нали за това е настоятелството на родителите - за да се обсъждат тези неща с тях. Както и да е, ще си говорим пак с учителките и директорката на тази тема. Междувременно мъжът ми, който се притесни повече за мен, като ме видя как побеснях намери и ми изпрати това - http://shop.speednetbg.net/index.php?cPath=129&osCsid=3c1b6c1c177993a6bd6172b944af4fe4 - Не знам колко е еко, но е някакъв компромис. Имат дървен рицарски замък :-( Може и да ми се наложи да го купя. Има и други интересни идеи за играчки.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg