Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
04.12.2007 :: партньор

Черното море

от Силвия Тулева :: Коментари (8) :: (6336 прочитания)

След последните събития в Керченския пролив Черно море май е на път да оправдае името си – във водата се изляха над 2 000 тона мазут и 6 500 тона сяра. Но де да беше само това.
Само 2 литра бензин са достатъчни да замърсят 1,4 милиона литра вода. Когато във водата попаднат 2 000 тона мазут, се получава една... свръх грозна гледка. Опитът показва, че при разлив, ако се вземат бързи и адекватни мерки, могат да бъдат събрани едва 15-20% от нефтения продукт. Това е така, защото една част е прекалено лека и се изпарява (после се връща под формата на киселинни дъждове), а друга част е прекалено тежка и пада на дъното. Десетилетия наред морето ще се опитва само да се справи с останалите отрови.

Факт е обаче, че това не е нито първият, и за жалост, не е и последният петролен разлив. Това съвсем не е и единственият проблем на Черно море. Ако можеш само за миг да се абстрахираш от реализма, и да си представиш как би изглеждало Черно море в човешки облик... Е, ако не ти се получава, надникни в моята представа – ще видиш един измършавял великан с жълтеникав тен, в следствие на поразен от жълтеница черен дроб, който се опитва да се отърве от нахалните малки човечета, които късат големи парчета плът от тялото му. Май гледам много фантастични филми, но както и да е...

Идеята ми е, че Черно море е изправено пред все повече заплахи, идващи от все по-нарастващите и некоординирани човешки действия, включващи прекомерен риболов, свръх експлоатация на морските ресурси, свръх застрояване на крайбрежието, добив на нефт и газ, извличане на пясък и чакъл за строителни цели, а да не забравяме и замърсяването в следствие на битовите нужди и селскостопанската дейност. Използването на изкуствени торове и пестициди в селското стопанство води до всекидневното оттичане на замърсени води, които тровят флората и фауната в реките и моретата.

След всичко това започвам да се чудя, дали и тази година ще имам радостта да видя лебедите, които идват да зимуват на офицерския плаж във Варна или и те са станали жертва на черното море.

Това се казва кофти новина: Още през 1990 г. Черно море е обявено за „почти мъртво“ и му е лепнат етикета „тоалетната чиния на половин Европа“.

Цифра: Над 30 000 са умрелите птици в резултат на разлива в Керченския пролив.

Нашият съвет: Всеки от нас може да направи поне нещо малко, за да намали замърсяването на реките и моретата. Предпочитай биологични храни, защото при тяхното производство не се използват изкуствени торове и пестициди. Когато переш, избери прах без фосфати, тъй като фосфатите предизвикват цъфтеж на водораслите, които „изяждат“ кислорода и така нарушават морското равновесие. Използвай по-щадящи препарати за почистване (а най-добре пробвай със сода и оцет), защото най-накрая всичко пак отива във водата.

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (8)

04.12.2007 :: 01:11 :: от Denski
#1
Re: Черното море
"Това се казва кофти новина: Още през 1990 г. Черно море е обявено за „почти мъртво“ и му е лепнат етикета „тоалетната чиния на половин Европа“."

Ето това направо ми къса сърцето ;( ;( :(
04.12.2007 :: 11:04 :: от pavon
#2
Re: Черното море
Лошото в случае е че има виновни (хора) ама какъв смисал от това няма връщане назад.Много видове птици вече си отидоха и след тях други .........последствията са катастрофални за природата
04.12.2007 :: 22:45 :: от spart
#3
Re: Черното море
> извличане на пясък и чакъл за строителни цели

Само ако на съответния строител не му пука за човешкия живот. Морския пясък е практически опасен за използване в строителството и по тази причина добивът му е в неголеми количества - просто не става за сериозно строителство.

> Цифра: Над 30 000 ...

Препоръка към автора - Припомни си разликата между числа и цифри. Така статията ти ще придобие необходимата тежест и сериозност, към която се стремиш.
05.12.2007 :: 08:20 :: от gorichka
#4
Re: Черното море
spart, благодаря ти за коментара. Знаем разликата между числа и цифри, просто рубриката в "Една седмица в София", която пълним, се казва "Цифра". Ще я видиш във всяка статия, която пишем за това симпатично издание.
05.12.2007 :: 16:47 :: от nedij
#5
Re: Черното море - "много е добре!"
За замърсеността на милото ни Черно море са виновни всички черноморски държави в това число и ние!
И за да не ме разбере някой погрешно - че се опитвам да намеря виновника пояснявам, че е важно да се знае виновника и да има наказание - "Престъпление и наказание!" нали така беше.
брей че изследване - 2 л.=1.4млн. л. значи 2 000 000 л. х 0.7млн. л. = 1.4 млн. млн. л. то цялата вода по земята ще се окаже че е замърсена вече!!
И драга редакция, много хубаво сте описали настоящите и предстоящи заплахи за ЕКО равновесието на Черно море и като съвет сте казали да не използваме торове, прахове за пране и др. препарати в домакинството. Предполагам, няма и помен от това да не правим боклуци от всякакъв характер в или покрай морето, то същото се отнася и за планините ни де, и че всичко което се случва или не, се дължи на нас самите а не на някой друг /от европейския съюз/.
Предполагам, че както за морето така и за планините или най-просто казано за околната среда трябва да разсъждаваме като наша собственост - все едно сме си вкъщи, а не като чужда и съответно някой друг я поддържа.
Например каква е нагласата на хората изхвърлящи си боклука не в кош или фаса на земята - вкъщи дали така правят - или околната среда е едно голямо кошче или пепелник?!?

Но да не се отплесваме по дребните неща - важни са глобалните въпроси!!!
:)
12.12.2007 :: 10:21 :: от ivan_dogramata
#6
Re: Черното море
zdr,iskam da popitam kade moga da nameriq ili da izteglq filma na AL GOR MOLQVI KAJETE,IMAM GOLQMO JELANIE DA GO GLEDAM.BLAGODARQ!!!
12.12.2007 :: 23:54 :: от Dani Yankova
#7
Re: ЧернО море и още нещо ...
Високи сини планини, реки и златни равнини. Небето като от коприна, морето - сребриста пелерина, това е моята родина! Станалото - станало, трябва да насочим усилията си към творене на едно по-добро бъдеще и дано някой ден успеем да възвърнем чистотата на нашата Майка Земя. Макар да ни се струва незначителна, всяка работа в тази насока е от значение - кой, с каквото може.
ПП: Филмът на Ал Гор го има в zamunda.net . Ето линк http://zamunda.net/browse.php?search=inconvenient+truth&cat=0&incldead=1 . Не знам дали имаш регистрация там, затова ето още един, където не ти трябва (май) http://isohunt.com/torrents/inconvenient%20truth . Приятно гледане, филмът действително е много добър, изчерпателен, може да се каже, че действа като плесница дори на хора, запознати донякъде с темата. Всичко най! :)
11.01.2008 :: 18:40 :: от popa
#8
Re: Черното море
ЧЕ Е ТОАЛЕТНАТА НА ЕВРОПА НЯМА СПОР. НАПРАВЕТЕ АНАЛИЗ КАКВИ СТРАХОТИИ СЕ ИЗЛИВАТ В Р.ДУНАВ ТА ТЯ МИНАВА ПРЕЗ ЦЯЛА ЕВРОПА . НЕФТЕНИ ПЕТНА, ЦИАНКАЛИИ, ЖИВАК И ДР. КОЛКОТО ИСКАШ ИМАЯ ЦЯЛАТА МЕНДЕЛЕЕВА ТАБЛИЦА. САМО ДУНАВ ЛИ СЕ ВЛИВА В ЧЕРНО МОРЕ. АМИ ДРУГИТЕ РЕКИ НА КОИТО ИМА ХИЛЯДИ ЗАВОДИ С ТЕХНОЛОГИИ ОТ 30-ТЕ ГОДИНИ.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg