Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
14.12.2007

Мръсна приказка

от Константин Стоянов :: Коментари (26) :: (13640 прочитания)

Джънк фууд бг бос застрелял бяла мечка. И за да не отиват ей така парите, похарчени за това приключение, решили да го използват за PR. Дали убити бели мечки продават кренвирши?
Представете си, че живеете във Великобритания. Купувате си вестник „Таймс” и някъде вътре виждате снимка на шефа на „Швепс”, прекрачил тялото на собственоръчно убит от него носорог на сафари в Африка. При това снимката не е находка на фоторепортери на вестника, а явно изпратена от PR отдела на фирмата. Само че в нормалните държави не е необходимо да убиваш диви животни, за да те уважават. Наистина.

Вчера, както си работех на компютъра, изведнъж започнах да получавам следните линкове към Стандарт и Монитор. След това открих повече подробности.

Час по-късно пощата ми се наводни с копия от възмутени мейли, които хората бяха започнали да изпращат до фирмата на злополучния собственик. Те призоваваха за бойкот на продуктите й.

„Защо всички се учудват на тази история. България открай време си е чалга”, отсече един приятел, който също беше видял снимката. Една позната беше по-умерена и оцени случая като „парвенющина”. Донякъде съм съгласен с нея, но не съм сигурен, че всичко е чалга, след като няколко десетки души си направиха труда да се оплачат на фирмата по електронната й поща. Някои от тях сигурно ще спрат да си купуват от  нейния маргарин, кори за баница или салам. Едва ли загубите на неколкостотин лева оборот ще й направят впечатление, но пък ако човек иска да промени нещо, трябва да започне с някаква стъпка, която е по силите му.

Лично аз очаквам с любопитство реакцията на фирмата. А вие, ако наистина не обичате снимки на известни хора до кървави ловни трофеи, не гледайте тази.

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (26)

15.12.2007 :: 08:52 :: от vasia
#1
Re: Мръсна приказка
Обожавам животинки, винаги съм искала да видя отблизо полярна бяла мечка, като видях вчера в Стандарт тази снимка, направо ми се доповръща. Докога така с животните?
15.12.2007 :: 10:36 :: от Kiril
#2
Re: Мръсна приказка
Uzas v Bulgaria mnogo se izlagame ... se takiva istorii 4uvam naposledak za bulgaria napravo me e sram 4e sum bulgarin:(
15.12.2007 :: 14:33 :: от Емил Данчев
#3
Re: Мръсна приказка
Видяхте ли Белла как излизат от положението.
С нова рекламна кампания:
http://www.stoilov.org/wp-content/uploads/2007/12/bella.jpg
15.12.2007 :: 17:25 :: от Whiskey
#4
Re: Мръсна приказка
Аз им писах на имейла! Заповядайте на този линк:

http://www.bella.bg/Bella/Templates/T04a_ContactFormPage.aspx?NRMODE=Published&NRNODEGUID=%7bE4D0A76D-D622-4227-82CA-E58410DF3B16%7d&NRORIGINALURL=%2fbg%2fcontactus.htm&NRCACHEHINT=NoModifyGuest
15.12.2007 :: 17:54 :: от Руси.Атанасов
#5
Re: Мръсна приказка
Простотията край няма! А нека на тоя *** да му приседне!!!!
15.12.2007 :: 18:33 :: от PRA
#6
Re: Мръсна приказка
Аз също драснах един мейл...нямам думи
16.12.2007 :: 06:39 :: от Вени Г.
#7
Re: Мръсна приказка
И аз им писах на мейла, че тоя човек е звяр и никога няма да купувам вече стоките ми. А също ще агитирам приятелите си за същото. Защо не организираме един обществен бойкот - както за тигърчето в ЦУМ?

Вени Г.
16.12.2007 :: 07:52 :: от Вени Г.
#8
Re: Мръсна приказка
Гадната "Бела" връща автоматично мейлите, само час след като го пратих:

Подател: postmaster@sql2005.cms.bsh-bg.ltd добави в адреси
До: veny_g@abv.bg
Относно: Delivery Status Notification (Failure)
Дата: Неделя, 2007, Декември 16 06:14:56 EET
Писма: (1) Прикрепено писмо
Файлове: (1) Прикрепен файл

This is an automatically generated Delivery Status Notification.

Delivery to the following recipients failed.

nedelcheva@bella.bg


---- Прикрепено писмо (Bella - За контакти) ----

Подател: veny_g@abv.bg
До: nedelcheva@bella.bg
Относно: Bella - За контакти
Дата: Неделя, 2007, Декември 16 06:14:46 EET

Невена Гюрова
Subject : Невена Гюрова

message: Собственикът на фирма "Белла България" Венцислав Георгиев, убил бялата мечка в Канада, е звяр. Никога няма да купя повече нашите продукти и ще агитирам приятелите си да направят същото.

Избери
проверява се с
204999003602.unknown изтегли
16.12.2007 :: 12:33 :: от krem
#9
Re: Мръсна приказка
Не мога и аз да не коментирам това, но от 5 мин търся точните думи и не ги намирам. Каквото и да кажа за "големия бизнесмен" ще е твърде слабо или твърде вулгарно!

а за PR отдела нямам думи.
16.12.2007 :: 12:42 :: от alex
#10
Re: Мръсна приказка
Koito se 4uvstva otgovoren da napravi ne6to, molq da ne kopuva v intares na istinata gnusnite stoki na tezi firmi!
16.12.2007 :: 14:15 :: от scaffas
#11
Re: Мръсна приказка
Mnogo se radvam che nikoga ne sam kupuvala negovite produkti....a sega veche i agitiram priateli i poznati!
A za gospodin biznesmena niama dumi ..dobreche ima gospod da sadi!!!
16.12.2007 :: 18:16 :: от Tchonev
#12
Re: Мръсна приказка
А някой от хората, който призовават към бойкот на продуктите на Бела, може ли да се аргументира с какво ще допринесе това за благото на белите мечки. Или това е поредната хипарска буря в чаша вода?
На белите мечки, които впрочем се ловуват под строг контрол, доста по-строг отколкото спрямо животните и дърветата в собствената ни държава, са им нужни устойчиви решения, а не бойкотиране на кори за баница.
Може например да пием повече кока кола, те са основали фонд за защита на белите мечки към WWF :))))
17.12.2007 :: 07:02 :: от pixie
#13
Re: Мръсна приказка
Tchonev, прочети отново началото на статията. Прав си че за нас, българите проблема не е в една мечка, проблема е в извратеното съзнание на доста хора. А за шефа от снимката - и за мен това е парвенющина. С други думи - язък за хубавите банички, но нашето семейство ще мине и без тях.
17.12.2007 :: 08:55 :: от vasia
#14
Re: Мръсна приказка
По повод кока колата, за която пише Tchonev. Това лято една приятелка англичанка ни разказа за нея. Coca Cola произвеждат в най-бедните страни и експоатират населението до крайна степен. Тя е работила в посолствата на много от тези страни и ни разказа какво е виждала с очите си, как се е отвратила и че нейното семейство никога няма да купи продукт на тази компания. Поводът беше, че си поръчахме сок Капи, който тя каза, че е продукт на Кока Кола и така тръгна разговора.
Обясни, че в някой от тези райони няма достатъчно вода за пиене, а те строят заводи и изземват и последната капчица такава. Каза, че купува само fair trade и че ненавижда големите компаний, забогатяли именно по този начин. Ако горичка знае нещо за това, моля да обясни.
17.12.2007 :: 10:47 :: от nedij
#15
Re: Мръсна приказка - Чиста съвест на автора!
Мдам, да убиеш бяла мечка и да си я платиш. Къде е това, сигурно не е в България?! Ах зверове! В нашата страна може да убиеш сърна, елен, глиган, вълк и други диви животни и пак да си ги платиш. С какво сме по-добри?! Е вярно - някой ще каже, че има кампании за благотворителност и тия пари можело да се дадат там!! Но ето пак начин да казваме на някого какво и как да го прави - как и къде да си харчи парите! Или обожаваме да лекуваме последствията без да ни е грижа за причините - еди кой си направил това или онова - какъв звяр и не знам си какво бил и точка, друго нищо не ни интересува - много интелигнетно и европейски най-вече!
и Уважаема редакция - бъдете оптимисти, размножавайте доброто със пример на поведение - не пишете отрицателни, негативни статии - бъдете позитивни, хвалете различни прояви, подхранвайте добрите инициативи!
Карайте хората да се замислят и да бъдат позитивни, весели, доволни жители!

Честит имен ден на Даниела, Даниел и т.н.!
:)
17.12.2007 :: 11:26 :: от markova_z
#16
Re: Мръсна приказка
Аз също изпратих и мейл на Белла - нямам думи да изразя възмущението си!!!
На тези от вас, които смятат, че е излишно да се бойкотират продуктите им ще кажа да си помислят, че именно с техните пари си е платил мечката и с тези пари ще си плати и бъдещите "подвизи". Вие решавате!
17.12.2007 :: 12:43 :: от Tchonev
#17
Re: Мръсна приказка
Pixie,
прочетох началото на статията, разбира се, а и прочетох какво пише по медиите за този господин. Струва ми се проява на лош вкус да си прави човек ПР с подобна простотия, но това е положението откакто свят светува - всеки гледа да извлече максимална полза от дейността си, извън обикновеното удоволствие от нея. Нима всеки мъж, когато спи с някоя красива жена не го разказва мигом на всичките си приятели, или една жена като си купи нещо много скъпо не бърза да го покаже на всички. Или да речем кортовете Малееви и Био България със сайта Горичка?
Вася, темата за кока-кола е изключително дълга и напоителна, а и без това моят пост стана вече чаршаф. Факт е, (доколкото нещо прочетено в медиите може да се нарече факт) че Кока-кола дават от парите си за опазване на белите мечки, нали това е темата на таз статия, а ти (по всяка вероятност) не си дала и един лев.
З. Маркова - много хубаво и аргументирано мнение, браво от мене!
17.12.2007 :: 14:19 :: от verde
#18
Re: Мръсна приказка
Ловът за мен е ужасно и нечовешко занимание, а го класифицират като спорт?!?! Само човек е способен на подобна жестокост! По каквото и животно да стреляш, ти си убиец и не виждам защо трябва да пъчиш гърди, както правят всички ловци с вятър в главите. А този безвкусен новобогаташ очевидно вече не се задоволява да стреля по глигани и сърни тук, похвалил се е с еленовите рога, но от това не е станал по-голям "мъж". И затова...бяла мечка! Иска ми се да му беше засекла пушката, да нямаше наблизо други ловци и да го подгони Баба Меца... После щяхме да четем в Стандарт: Шефът на Белла България изяден от хищен звяр! Трагедия!
Апропо продуктите им...маргарин изобщо не ям, защото по принцип не са ми вкусни петролните продукти :-)))! Корите - ужас! По-добре да си направя баница със стари вестници или пергаментова хартия...! Сигурно повече ще наподобява баницата на баба ми!
Колбаси избягвам, защото не ми се ядат смляни животински уши, кости, косми, кожи, жили и т.н. гадости, иначе сигурно щях да си купувам. Иначе нека се рекламира компанията, колкото си ще!!! И нека се обявява за номер едно на местния пазар!
18.12.2007 :: 07:43 :: от Whiskey
#19
Re: Мръсна приказка
Обикновенно ловците освен да ловуват, те се грижат за прехраната на горските животни и за поддържането на местните екосистеми. Докато убийството на бялата мечка, която е и застрашен от изчезване вид, си е чиста проба нехуманно убийство и е жалко, че изобщо още допускат такова нещо да става. Между другото "белла" не продават само кори, а и най-различни меса "сачи" "леки" и др.
18.12.2007 :: 22:30 :: от TaNgRa_DaNo
#20
Re: Мръсна приказка
vsqka namesa na 4ovek v biosverata na neprirodosuobrazno nivo si e anti ........ koi e 4oveka 4e da izbiva jivotnite ??? za da si naprai kefa za da qde meso blizko do gen na negovata plat i da bolesuva moje bi .... ili pak da si sloji nqkoi par4e koja na tikvata prazna ot nqkoi iz4ezva6t i rqdak vid ?????
22.12.2007 :: 15:17 :: от Вени Г.
#21
Re: Мръсна приказка
За публично орезиляване (все пак сме хора от 21 век и убиването някак не ни подхожда) са олигарсите от цялр свят, коитои се горедеят с убиването на редки видове.

Има организации,които се занимават с това, една от тях - не най-радикалните (щото има и радикални, които рушат фабрики), използва масови мейл спам атаки към сървърите на въпросните компании. Аз за съжаление не мога да напиша такъв скрипт. Между другото подобен скрипт бе написан за анкетата на "Ал Джазира" и българките излязоха невинни над 80%

Справка със закона: масираният мейл не е престъпление.

Ако някой напише такъв скрипт към сайта на "Белла България", мисля, че ще има ефект - вторичен, по принципа на обратната връзка. Т.е. медиите ще го отразят.
22.12.2007 :: 22:59 :: от gerimira
#22
Re: Мръсна приказка
Незнам какъв човек(по точно говедо) трябва да си за да убиеш животно. Пожелавам на този господин в следващия му живот да е животно , което естествено да бъде убито от такъв като него.
23.12.2007 :: 17:27 :: от Вени Г.
#23
Re: Мръсна приказка
"Белла" произвежда кренвирши и наденица "Сачи", сух шпек "Перелик", маргарин "Томи", месни продукти "Народен", маргарин Flora, кори и баници "Белла", точени кори "Фамилия", месни продукти "Соларис"
11.01.2008 :: 17:36 :: от torashko
#24
Re: Мръсна приказка
Мечтая си един ден животните да управляват света, като в доброто старо време , когато все още не се е била появила най-голямата грешка на природата-човека . Най - лошото е, че повечето хора не осъзнават факта ,че не са нищо повече от животните...........тъжно но факт.
21.06.2008 :: 11:42 :: от earth's friend
#25
Re: Мръсна приказка
До #21:
Ако уменеята ми по компютърно програмиране бяха по-съвършенни, щях
до им блокирам сървър, ама за това трябват много развити умения.
21.06.2008 :: 11:48 :: от earth's friend
#26
Re: Мръсна приказка
Търговски марки на Белла България са:
Сачи, Леки, Белла, Перелик, Томи маргарин, Народен, Брилиант, Флора маргарин, Соларис, Тракийски кори и Фамилия.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg