Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
13.12.2007 :: партньор

Ще ме качиш ли?

от Иван Димитров :: Коментари (7) :: (5137 прочитания)

Задръстванията по градовете вече не се нравят на никого. Но няма смисъл да чакаш кметовете да направят нещо по въпроса. Просто влез в www.carpoolbg.com и действай.
В последните месеци проблемът със задръстванията не слиза от медиите. За проблемите с трафика на София се говореше много и по време на изборите. По принцип ние българите сме свикнали да обвиняваме за всичко управляващите. Аз не съм човекът, който ще ти каже дали те са стока или не. Защото в едно здраво общество промените трябва да идват отдолу, тоест от мен и теб.

Няма начин да не си попадал в задръстване или да не си наблюдавал такова. Първото нещо, което се набива на очи е егоизмът, който шофьорите проявяват към пространството в колата си. В повечето коли се мъдри единствено фигурата на шофьора. Това изобщо не помага на трафика. Още повече, че броят на колите се увеличава всеки ден.

Първият случай на споделяне на коли (известно като carsharing или carpool) е от 1948 година в Цюрих, но бил частичен. Първата подобна цялостна програма е била осъществена във Франция през 70-те и е известна под името ProcoTip. В днешно време явлението добива голяма популярност, а технологии като интернет допълнително улесняват осъществяването на тази добра и екологична идея.

Изглежда не съм единственият, който мисли така. Наскоро в интернет се появи един нов български сайт, чрез който можеш да откриеш някой, който пътува по твоя маршрут или да качиш някой по пътя към работа. И преди сме ти писали за подобни начинания. Може би си спомняш за www.carpool-bg.com и www.3na100.com. Тези сайтове обаче бяха предназначени за извънградско пътуване.

www.carpoolbg.com предлага уникалната възможност да се придвижваш в града и да облекчиш трафика с една кола. Сайтът е направен под формата на форум, където всеки може да пусне своята обява на маршрута, по който пътува с колата си или на маршрута, по който иска да бъде качен. Един примерен маршрут изваден от сайта е Люлин 6,7 – паметника Левски. Споделянето на пространството в собствената кола с други пътници или качването в някоя чужда може да бъде интересно социално изживяване. Приятно возене.

Цифра:
4 са местата в една кола без да се брои това на шофьора. Ако качиш двама човека, примерно, това означава две коли по-малко за деня.

Съвет:
Ако си от хората, които се гордеят с колата си и я смятат за символ на своята социална позиция, качи още някой. Можеш да го накараш да ти завижда. Сигурен съм, че ще ти хареса.

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (7)

14.12.2007 :: 13:10 :: от mandarinka
#1
Re: Ще ме качиш ли?
Идеята е чудесна, но ако попаднеш на някой психопат или крадец? Колко хора биха возили други в София? Според мен ще се броят на пръсти...
14.12.2007 :: 13:52 :: от Benedetto
#2
Re: Ще ме качиш ли?
Тази идея не е лоша, но само ако ползвам колата за отиване и връщане до работа. Аз лично предочитам колата ми винаги да е подръка. Примерно возя децата до градината им, ако трябва да ги прибера спешно, а съм дошъл с кола на колегата,не виждам как ще стане.
14.12.2007 :: 15:43 :: от Dessie
#3
Естествено!
Аз също ползвам автомобил, не мога да си представя живота си без кола, сутрин децата, после бързане за работа. Градския транспорт в Пловдив е леш. Когато ми се налага да пътувам до София, обикновено го съчетавам с някой и много рядко съм сама. С удоволствие, обаче бих се возила с компания, особено извън града. С една майка се договорихме да минава да взима децата ми от другата седмица и това до голяма степен ще улесни и нашия живот и малко ще намали трафика ;-)
14.12.2007 :: 16:49 :: от nedij
#4
Re: Ще ме качиш ли? - "Да ама НЕ!"
Или както казва майка ми - Ако някой иска да свърши нещо ще намери начин, а ако не иска да го свърши ще намери причина!
Благодаря Ви, че информирате хората - много е важно да знае човек какъв избор има, а той винаги има избор!
Прегръщам възможността за пътуване с удоволствие!
:)
14.12.2007 :: 21:03 :: от spart
#5
Re: Ще ме качиш ли?
Тази "мярка" срещу трафика е отдавна позната на запад и не го намалява , само намалява бройката на хората в градския транспорт.

> www.carpoolbg.com предлага уникалната възможност да се придвижваш в града и да облекчиш трафика с една кола.

Уникален= единствен. Честно, не разбирам какво е уникалното тук.
16.12.2007 :: 19:39 :: от mapto
#6
А това видяхте ли го?
Не знам дали някой от вас се е замислял по темата в този линк:
http://vozimse.com/viewtopic.php?t=91

Аз лично съм направо отчаян от такситата в София. Шофьорите с невероятни приостаци, които се опитват да лъжат на дребно. Най-редовния трик е след като се разберете за бакшиш да ви върнат на монети, които са по-малко от уговореното. Техните собственици пък са безскрупулни мутри, които не само са монополизирали пазара и се опитват да наложат монопола си със закон, но и притискат софийските политици да оставят софианци без друга алтернатива за нощно придвижване.

Затова аз прикнвам всеки, който някога е имал нужда да се придвижи през нощта да погледне линка и да намери собственото си място и интерес...
17.12.2007 :: 15:20 :: от ogniancho
#7
Въпрос на избор
Не бих казал, че човек би могъл да прецени дали се качва при психопат или крадец, но това може да ни се случи на улицата, в автобуса, в такси или пред блока. Не бива да се пренебрегват опасностите и човек винаги трябва да има едно наум, но това не бива да ни спира да участваме в такива инициативи. Според мен хората, които са решили да споделят автомобила си с някой друг са преценили ангажимента си и не са злонамерени в никакъв случай, дори напротив, те са отворени хора, социално активни и с готови да се срещат с различни хора.

Подобен е случая и с пътуването на стоп и със спането при непознати хора, които се намерени по интернет. Поне засега не съм имал лош опит.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg