Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
20.12.2007

Детска работа

от Босилена Мелтева :: Коментари (5) :: (6142 прочитания)

Децата са деликатна и специална публика, но има начини да ги ангажираме с идеята за опазване на природата от ранна възраст.
Често ни питат, дори упрекват, защо Горичка не се обръща към децата, защо не влезем в училищата и не ги агитираме директно.

Децата са една деликатна и специална публика. Тя не приема нещата така, както възрастните хора - нещо очевидно, но и много често забравяно. При децата не е ясно как ще въздейства подобен менторски подход. Зеленият урок може да форматирa идеята като задължение и да ги отблъсне. Черните статистики лесно ще ги изплашат, а и могат да травмират. Вкарването й в реклами или във вафли също ни звучи по-скоро подкупващо и лицемерно.

Има и вариант пестенето на водата и изхвърлянето на боклука разделно да са ежедневие в семейството и в училището. Тогава детето приема тези неща като нещо напълно нормално и правилно. Тук всичко зависи от родителите и от господа учителите. На тях точно Горичка много разчита и затова най-често се обръщаме към тях в текстовете си за деца.

Ето и нашите идеи отново към родителското и учителското тяло:


Весели празници!

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (5)

20.12.2007 :: 10:03 :: от Dessie
#1
Re: Детска работа
Мили Горички, като гледам коментарите ставаме все повече и повече, което е доста вдъхновяващо. Като дръвчета, засадени от Горичка никнем, скоро ще направим цяла ГОРА ;-)
А темата за децата и тяхното образование в тази насока ми е особено любима и присърце. Настоятелството към детската градина на моите малчугани, макар и бавно прохожда и искрено се надявам да е в тази посока, поне докато аз го ръководя. Имаме куп добри идеи, но от организационни проблеми още не можем да се похвалим с реализирани такива. Всъщност аз пиша, за да съобщя за една "издънка" от еко естество. Всъщност са две. Първата, че учителките организираха писане на писма до червения старец и щерка ми пак поиска розов кукленски замък (пластмасов), та трябваше наново да се обясняваме и да пращаме спешен факс до Стареца, за да смени подаръка с пъзел (само това успях да измисля) . Така че тази издънка леко смекчихме... Издънка № 2 - разреших на директорката да купят малко украси за градината и те взели, че похарчили 450 лв. за изкуствен сняг, изкуствени елхички от всякакви размери, един много готин дядо коледа и още др. подобни. Много красиво фоайе стана, ама мен ме боли сърцето... Не знам каква съм такава.
20.12.2007 :: 10:58 :: от Деница
#2
Подобни неволи
В Детската градина категорично отказаха да закупим дървени играчки за групата. Макар такъв да бил немският опит, в България той не се бил наложил, защото децата можели да се ударят. Не знам, може да са прави, в Германия със сигурност няма по 30 деца в група с една учителка.
20.12.2007 :: 21:54 :: от irina_st86
#3
Re: Детска работа
Играта е приятна, образователна и интересна - аз лично научих няколко нови и интересни неща. отделете и 30 минутки ако имате свободно време.
22.12.2007 :: 20:56 :: от inetbglive
#4
Re: Детска работа
от малки трябва да опазват1
27.12.2007 :: 17:02 :: от margi6
#5
Добри практики :)
Мили Горички и приятели на горичките :-). Бих искала да ви подскажа още няколко идеи свързани с "позеленяването" на децата. Има страница посветена на екообразованието, където можете да намерите повече информация за състоянието му в момента както и препратки към различни материали свързани с образованието на най-малките "http://ekoobrazovanie.net/index.shtml"
Ако имате желание да излезете навън и да се позабавлявате с вашите деца и децата на вашите приятели (колкото повече, толкова по-весело :-), "http://www.time-foundation.org/pub/index.php?cat_pub_id=15&sid=378a2da3f4b32ed0df9e367bdf50c1e5" - това е мястото от където можете да си изтеглите помагало за провеждане на зелени училища.
Също много горещо се препоръчва страничката на пингвина Тики, който по един наистина невероятен начин обяснява какво се случва с планетата Земя и с нейните обитатели "http://tiki1.oneworld.net/penguin/".
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg