Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
19.12.2007

Рециклиране по празниците

от gorichka.bg :: Коментари (9) :: (7963 прочитания)

За да имаме възможност да рециклираме максимално количество отпадъци по празниците, Екобулпак променя графика си на извозване на жълтите контейнери.
Става дума за жълтите контейнери, в които се събират опаковки от хартия, пластмаса и метал. От днес до 11 януари 2008 г. вместо три пъти седмично, както досега, контейнерите ще бъдат извозвани всеки ден, с изключение на 24 и 31 декември.

Промяната разбира се е заради очакваното увеличение на отпадъците от опаковки по празниците. От Екобулпак ни молят предварително да сгъваме и накъсваме обемистите картонени опаковки и да ги хвърляме в контейнерите, а не да ги оставяме около тях.

От Горичка използваме случая да ти припомним:

Как да избера коледна елха

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (9)

19.12.2007 :: 23:58 :: от usurper
#1
Re: Рециклиране по празниците
Един въпрос, който сигурно е задаван и му е отговаряно многократно, но аз не съм засичал... ние хубаво събираме разделно, ама после какво става сразделно събрания боклук. Хартия предаваме от край време, къде точно се преработва не знам, но явно е тук в България. А какво става с пластмаста и стъклото? Нали нямаме завод за рециклиране на тези отпадъци. Навън ли ги караме или... ?
20.12.2007 :: 10:05 :: от Dessie
#2
Re: Рециклиране по празниците
да
20.12.2007 :: 10:12 :: от Dessie
#3
Re: Рециклиране по празниците
Извинете, грешка - това "Да" горе не е отговор на въпроса на #1, исках да кажа - Да, и на мен ми е много интересно да науча съдбата на старателно събираните от нас хартии, пластмаси и метали. Особено ме притеснява положението в Пловдив, защото тук имам наблюдение, че жълтите контейнери са вечно със зейнали капаци - вътре вали дъжд и всичко разкашква - никой не ги затваря. Някои от тях имат малки капачета на големия капак и в началото големите капаци се заключваха, та да може хората да изхвърлят разделно през малките такива, но сега положението е трагично. Изхвърлят се всякакви боклуци и си мирише на боклук. А хората масово коментират, че отпадъците от жълтите контейнери не се рециклират и затова не събират разделно. Какво трябва да стане, че да проработи това разделно събиране? Аз съм "ЗА" глоби, но ефективни, защото в закона има предвидени, но никой дори не е чувал за тях, камо ли да ги прилага. От Екобулпак имат още доста работа да свършат преди да мотивират гражданите да са по-съвестни при изхвърлянето на боклука си. Ако трябва една година да има по 1 дежурен на контейнер, който да обикаля квартала и да обяснява. Знам ли и аз, но това което се случва в момента в Пловдив е пълна пародия.
20.12.2007 :: 10:25 :: от verde
#4
Re: Рециклиране по празниците
Usurper, въпроса ти е много актуален и моля Горичка да направи обширна разяснителна (с истински факти) статия по въпроса. Да, знаем, че има фирми за събиране на опаковките и вероятно ги рециклират. И все пак е доста неясно на хората; има твърде много съмнения, че изхвърленото за рециклиране изобщо не се преработва, а отива на сметището. На всякъде чувам обезсърчаващото ме: "Защо си правиш труда, първо контейнерите се пълнят с какво ли не, после минава камиона на Чистота и прибира боклука от цветните и от металните контейнери на едно място, накрая всичко отива на сметището!" Иди после събирай разделно! Всяко нещо го премислям дали е по изискванията за рециклиране, а после в контейнера виждам битови отпадъци. От друга страна, известна надежда ми даде писмо от прокуриста на Екобулпак към моя приятелка, която беше задала въпроса какво става с разделно събрания отпадък. Той я беше успокоил, че отпадъците се сортират и всичо, което е годно за преработка се рециклира, а останалото се изхвърля на сметището. Само че къде са тези заводи, досега не съм чувала да е построен завод за преработка на метал, пластмаса, стъкло? В някакви стари предприятия ли се прави това?
20.12.2007 :: 10:37 :: от verde
#5
Re: Рециклиране по празниците
Съгласна съм с Dessie - няма силна разяснителна кампания, вероятно самите фирми трябва да се рекламират. Изобщо не разчитам кампания да се подеме от общините, от държавата (то май изобщо нямаме работеща такава, с изключение на събирането на данъци, но това е друга тема). А това е процес с последици, който касае всички ни - да си променим навиците, да научим децата си да пазят околната среда. Такава кампания няма да е като реклама на салам (от соя и свински кости, кожи и т.н), на баници, на куп глупости, които ни заливат ежедневно и ни проглушават ушите по всички медии. Щом и най-малката фирма може да дава пари за реклама на продуктите си и на търговската си политика, насочената към все по-голяма консумация, защо фирми като Екобулпак, Екопак и други, занимаващи се със събирането и рециклирането на отпадъци, не се рекламират? Пари ли нямат? Съмнявам се!
20.12.2007 :: 19:57 :: от irina_st86
#6
Re: Рециклиране по празниците
zdraveite i az se prisyedinqvam kym vyprosa za razdelnoto sybirane na otpadycite i efektivnostta mu? I tova koeto me interesuva e koi otpadyci kyde se hvyrlqt, za6toto makar da izglejda logichno ponqkoga mi e trudno da opredelq koe kym koi konteiner spada. A moje prosto na opakovkite da slagat markirovka za koi konteiner e.
22.12.2007 :: 20:51 :: от inetbglive
#7
Не на сила...
Трябва не насила,а ние сами да се мъчим да ги събираме.Какво,10 мин. ги отделяме,ама поне пзим чисто!
22.12.2007 :: 22:32 :: от gerimira
#8
Re: Рециклиране по празниците
И аз съм на мнение ,че трябва да се сложат жестоки глоби за тези които не изхвърлят разделно боклука си. Не може едни да се стараят да събират прилежно ,да го носят далече защото няма наблизо кофи за раделно, и като отвориш да го изхвърлиш да видиш какви ли не други боклуци само не и разделни. И незнам какви са тези същества които си изхвърлят общия боклук в кофите за разделно събиране, при положение че кофата за общия боклук стои точно до кофите за разделно. Много ми е мерак да засека такъв ..............
23.12.2007 :: 17:51 :: от spart
#9
Re: Рециклиране по празниците
Значи, с разделно събраните отпадъци (по кофи) общо взето се случва следното:
Хартията ръчно се почиства от едри примеси, от оризова хартия (паус), химически обработена (примерно касовите бележки) или силно замърсена хартия товари се, и оттам поема или към Белово (недалеч от Пловдив), Никопол или някой от другите два града в България където имаше заводи за хартия. Те използват тази хартия като суровина за продуктите си. В заводите също се почиства от примеси, но по-автоматизирано. Самия процес няма да обяснявам в детайли.
От пластмасите в момента в БГ се рециклират само полиетиленовите пластамаси - това са пластмасовите напитки от шишета, нешумящите пликчета за покупки (т.е. не тънките прозрачни, които най-често ни дават, а по плътните и оцветени обикновено с някакви реклами), опаковките с пукащите се мехурчета от разилчни електроуреди, най-обикновените меки кошчета за боклук, легени, меките бутилки от разни шампоани и друга козметика, меките бутилки от мляко, от почистващи препарати, меките пластамасови опаковки за храна. Значи за да стaва за рециклиране тук, на пластмасата трябва да пише че е полиетиленова - или PET, PETE, HDPE, LDPE. За PVC само знам че бяха правени опити за рециклиране които не успяха - и по тази причина класическите шумящи найлонови пликчета, чашки за еднократна употреба, кофички от кисело мляко - засега се мятат на сметището. пластамасите от електроуреди също за нищо не стават и отиват на сметището. Засега разделянето на пластмасите също е е ръчно и полиетиленовите както нефтопродукт най-добре се преработват в рафинериите - Бургас, Русенската не знам дали има такава инсталация. За металите има най-различни методи за сепариране - накратко казано раздделят се къде ръчно, къде с магнити, някъде и се надробяват и се използват различните електромагнитни свойства на металите и вече разделени поемат с влаковете: стоманата - най-често към Стомана-Перник, и по рядко към Кремиковци-София. Цветните метали (олово, цинк, мед, алуминий) - към заводите за цветни метали - Кърджали, Асеновград, Пирдоп и други такива.
За стъклото едва отскоро има автоматизирана сепарираща инсталация, а пък там за даможе да се преработи се изискава доста по-добро качество на суровината и затова доскоро голяма част от стъклото отиваше по сметищата. Но накратко казано и там се разделя къде ръчно къде автоматизирано по видове стъкло, по цвят и каквото може да се рециклира (щото голяма част отива на боклука от неправилно смесване още в контейнерите и невъможност да се различи кое стъкло какво е) поема към стъкларските заводи - те са доста.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg