Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
21.12.2007 :: партньор

Светлини и сенки

от Иван Димитров :: Коментари (16) :: (9084 прочитания)

Ако по празниците украсиш дома си с коледни светлинки, средно ще отделиш в атмосферата около 400 кг СО2.
По-голямата част от този въглероден двуокис се получава от светлинките, които поставяш извън дома си, тъй като те са с по-висок волтаж и харчат повече енергия. Англичаните добавят около 75 лири (200 лева) към сметката си за ток по празниците. Но дори да се ограничиш с използването на светлинки само за коледното дръвче, да речем по 10 часа на ден (което у нас никой не прави, а повечето пъти светлинките светят денонощно), то пак ще си отредил на атмосферата доста СО2. Отново във Великобритания, около 200-те вида светлинки, които циркулират на пазара, ще струват по 2.4 лири (7 лв) за осем часа на домакинствата и същевременно ще образуват 10.32 килограма СО2.

Ако искаш да промениш неприятната статистика, трябва да знаеш, че съществуват алтернативи като светодиодните крушки LED и светлинки, зареждащи се от слънчева енергия (верно, че още ги няма в България, но сега е моментът да направиш заявка, за да има догодина). Ако още не си минал на енергоспестяващи крушки, направи го - така ще върнеш енергийния баланс.

От тази година и ИКЕА решиха да се включат към коледната вълна и пуснаха еко-светлинки, които можеш да видиш на сайта им. Но засега най-близкият магазин на ИКЕА е в Солун.

В www.smartplanet.com са обсъдени вариантите за коледни дръвчета. Колкото и да е вредно да си купиш отрязано дръвче, трябва да знаеш, че пластмасовите елхи не са решение. Вярно, че можеш да ги използваш няколко години, но те се произвеждат далече и превозът им хич не е екологичен. И все пак ако вече разполагаш с пластмасово дръвче най-доброто, което можеш да направиш, е да го използваш максимално дълго.

Засега най-доброто решение е да си купиш дръвче в саксия и след като минат празниците да го посадиш пред блока или в двора. Също така при този вариант не се налага да чистиш килима от останалите иглички, което си е улеснение както и да го погледнеш.

Това се казва новина: Хоу-хоу-хоу. Тази седмица Лондон беше нападнат от група зелени Дядо Коледовци. Те бяха заменили Рудолф и шейната с превозно средство, задвижващо се от педали и бяха забелязани в големите магазини, където раздаваха зелени подаръци като енергоспестяващи чайници, книги на зелена тематика и опаковки със семена за коледни дръвчета.

Цифра:
150 000 са били коледните дръвчета, които са отишли на боклука миналата година само в България.

Съвет:
Купи си коледно дръвче в саксия, след това драсни един мейл до kampania@wwfdcp.bg и дръвчето ще отиде там, където му е мястото – засадено отново на Витоша.

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (16)

21.12.2007 :: 16:49 :: от spart
#1
Re: Светлини и сенки
> ...светлинките, които поставяш извън дома си, тъй като те са с по-висок волтаж и харчат повече енергия.

Като човек, на който ежедневно му се налага да смята мощност, не виждам какво му пречи на автора високия волтаж - ако е по-нисък, то пък токът ще е по-голям. Да не говорим, че в БГ т.н. "светлинки, които поставяш извън дома си" не са на повече от 220 В.
21.12.2007 :: 20:22 :: от Nooz
#2
Re: Светлини и сенки
> Съвет: Купи си коледно дръвче в саксия, след това драсни един мейл до kampania@wwfdcp.bg и дръвчето ще отиде там, където му е мястото – засадено отново на Витоша.

Според мен, тъй като съм от Пловдив , трябва да се направи и тук кампания за засаждане на дръв4ета , макар 4е няма много място =] Но в планинските градове като Смолян , Лъки и особено Пампорово смятам 4е тази кампания ще се развие много добре !!!
22.12.2007 :: 20:49 :: от inetbglive
#3
Аз замърцявам?!
Моиуте светят денонщно от 3 дни...:(
24.12.2007 :: 15:51 :: от Nooz
#4
Re: Светлини и сенки
nie si zehme elha v4era i puskame svetlinite samo kato se stamni 6toto prez denq ne se vijdat i se 4udq za6to nqkoi hora gi darjat denono6tno pusnati ???
25.12.2007 :: 08:57 :: от kalo76
#5
Re: Светлини и сенки
Когато изнасяте такива стряскащи цифри, защо поне не си направите труда да разграничите консумацията на една лента от 60 LED светлинки - повечето хора се ограничават с такива, поставяйки ги ВЪТРЕ вкъщи, и една мощна система от всевъзможни светлини, маркучи, гирлянди и т.н., с които някое парвеню ще украси къщата си така, че и в Google Earth да се види ясно без увеличение?

По въпроса за елхичките - ако изкуствената ми я карат "отдалече" и това коства CO2 в атмосферата, то естествените с велосипед ли ми ги доставят? А загубата на О2 от отрязването на това дръвче (резачката също отделя CO2) всяка година? Докарването и ОТКАРВАНЕТО му също костват CO2! Всеки път! Всяка година!

Предлагате да се закупуват дръвчета в саксия, които после някой да засади на Витоша. Похвално. Ама я да помислим и по този въпрос.
1. София не е България. В равнините къде ще ги садят тези дръвчета? В нивята, от които и вие очаквате да ядете хляб?
2. Дръвчетата вероятно ще бъдат закарани до мястото на засаждане, не вярвам да тръгнете да ги носите на ръце. CO2 къде влиза в сметката в този случай?
3. За производството на саксиите, в които ще бъдат доставяни елхичките, също са потребени ресурси и е отделено значително количество CO2. Какво ще стане с тези саксии след употребата им?
3.1. Ще бъдат изхвърлени - стандартен екологичен метод в България. Известна чат от тях дори направо ще бъдат пуснати заедно с дръвчето и пръстта в контейнера за боклук или в най-добрия случай оставени до него.
3.2. Ще бъдат рециклирани - съмнително, и то каква част от тях? А отделеното CO2?
3.3. Ще бъдат използвани повторно - утопия в най-чист вид.

Съветът ми към поддържащите този сайт и в частност автора на статията е - бъдете рационални, а не маргинални. Не изпадайте в крайни залитания, това буди присмех и няма да култивира различен начин на мислене. Промяната в манталитета на хората не става изведнъж, определено не и насила.
25.12.2007 :: 12:27 :: от spart
#6
Re: Светлини и сенки
Идеята с повторното засаждане издиша доста сериозно.Предполагам, че пишещите статии имат достатъчно умствен капацитет да се сетят, че елата и смърча, които основно се предлагат у нас като коледни дръчета, за да се развиват нормално трябва да се засаждат на >1000м. надморска височина - природа, какво да се прави. Опитите във времето, когато волята се поставяше над природните закони, показаха че засадени на 300 м. тези дървета боледуват и живота им е 3-4 пъти по-кратък. Така че за София ОК, а какво да правят в Пловдив, Русе, Варна, Бургас,Ст. Загора и Плевен примерно? Противно на автора считам, че където има възможност, трябва да се изплозват пластмасови елхички.
25.12.2007 :: 13:16 :: от ivancho
#7
Re: Светлини и сенки
Като автор на статията признавам, че мнението ми за пластмасовите елхички се промени, след като разбрах, че в БГ си имаме завод за произвеждане на такива. Това не означава, че бих си купил такава... Тази година реших да пасувам и се отказах от елхата.
Това, че София не е България не означава, че ги няма Рила
25.12.2007 :: 13:21 :: от ivancho
#8
Re: Светлини и сенки
Стара Планина, Родопите, Пирин... ОК. kalo76 ти ми кажи какво мислиш. И без т`ва ще ти докарат пластмасовата елха отнякъде... Дори да са стотина километра... Да не говорим за естествените отрязани елхи, които също пътуват отнякъде. Според мен е ок да се организират подобни акции със засаждане и в други части на България, където дръвчетата да се засаждат на най-близката планина. Навъртат се някакви километри, но е с добра кауза. Разбирам, че сигурно ще ме сметнеш за фанатизиран. Но ми е мъчно за дръвчетата. Пък не обичам пластмасата. И ако работата със засаждането на дръвчетата на Витоша стане и повечето се хванат, то това ще си е начин да се отвърне на удара на типовете със секирите, които обезлесяват планините по празниците...
Иначе на всички пожелавам весели празници...
26.12.2007 :: 04:18 :: от kalo76
#9
Re: Светлини и сенки
Смятам, че за живеещите в близост до някоя планина може да се уреди сравнително ефикасно извозването и повторното засаждане на коледните дръвчета. Какво остава обаче за териториите на север от Стара планина? Ами това практически е около 1/3 от България? Или греша? А това си е много сериозно количество пробег. И май пак увисна въпросът със саксиите.

Какво остава тогава? Вариант е да се използват дръвчета от видове, подходящи за отглеждане при малка надморска височина. Но да не се лъжем, че всеки ще хване после дръвчето и ще си го засади в двора или пред блока. А догодина? Няма да го изкопае и да го внесе за няколко дни вкъщи. Няма и да мръзне в коледната нощ под терасата до елхичката - всеки я иска в хола си.

Не искам да се заяждам или да призовавам на всяка цена хората да си накупят пластмасови елхички. Но нека не превръщаме естественото дръвче в коледен фетиш. От това природата само и единствено страда, и то по няколко начина.

Аз вече четвърта година ползвам пластмасова елхичка. Не че съм влюбен в пластмасата. Но 4 дръвчета не са станали жертва на моите прищявки. Жилището ми е малко, сега поне не се налага постоянно да се препъвам в елхата , която също си иска своето място.

Много са преимуществата, които дава изкуственото дръвче, да не ги изброявам едно по едно. Всеки сам трябва да разсъди и прецени кое е по-доброто. Насила хубост не става.
26.12.2007 :: 09:07 :: от Vladi
#10
Re: Светлини и сенки
kalo76, много хубаво си го казал - нека всеки сам да разсъди и прецени. По същата логика, остави всеки сам да реши какво да прави, без значение дали е на север, на юг, на изток или на запад в разчертаната от теб елхова карта на България. Аз елха дори нямам, само красиви коледни играчки, които имам от едно време и които съм сложила върху купи с плодове и по мебелите - и не чувствам особена загуба, но на никого не проповядвам да не кара без елха. Пак ще те цитирам - насила хубост не става, така че недей да дразниш с критиките си.
26.12.2007 :: 14:34 :: от Whiskey
#11
Re: Светлини и сенки
От много години у нас имаме пластмасова елха. Предимствата са безспорни. Но ако някой ден се наложи да я изхвърлим, то вече има контейнери за разделно събиране на отпадъци. Така че тя ще отиде да се рециклира. И въпросът е решен. Така хем сме спестили десетки дръвчета, хем сме навредили минимално на околната среда. Та това за мен е най-удачният вариант за коледна елха.

Иначе се надявам колкото се може по-бързо да навлезат LED лампите на българският пазар. А съдейки по новините явно на запад вече се вманиачават на тема екология и околна среда, щом имат вече и зелени дядо коледовци :). Мнозинството от нас за съжаление още изобщо не осъзнават за какви промблеми става дума в световен мащаб, а това е лошо...
28.12.2007 :: 01:27 :: от Himera
#12
Re: Светлини и сенки
Аз пък четох статия за дърветата в саксии, че не на всякъде могат да виреят. Не става въпрос само за метрите, а и за самия климат. В статията пишеше, че и те се носели от чужди страни, следователно, мое лично мнение е - по-добре изкуствена елха, от колкото живо дръвче вкъщи!
28.12.2007 :: 10:30 :: от Емил Данчев
#13
Re: Светлини и сенки
Моето лично мнение за елхите е, че нито отрязана, нито в саксия, нито пластмасова, ами или нищо или елха от стари картони и опаковки, която сам да си направя с една ножица и лепило. Колко му е.
28.12.2007 :: 12:09 :: от gega
#14
Re: Светлини и сенки
да много ми допада идеята ти Емо,бих вметнала, че аз лично бих я нарисувала собственоръчно на стената си (но това е много индивидуално според типа място ,с което разполагаш) или да използвам някакви стари картони ,плакати които пак бих закачила на стената и за да е по- итересно ще сложа разни коледни "релефни" играчки( които смятам да си направя сама отново) по "плоската" си елха :) .Така би се получило нещо много интересно,пък и икономично -погледнато отвсякъде.
А относно елхите в саксия смятам ,че това е една прекрасна идея(за засажданети им на Витоша),особено след погромния "елхобер" по празниците,но наистина е една много трудно осъществима идея за хората по Черноморието.Незнам верно че за един живот си струва изразходаване на всички средства, но като сметна пътя,времето,другите разходи ,които ще се направят по пътуването да подходящо място ми се струва , че на Коледа ще мина и без елха.А както е казано "Боклука е провала на въображението" ми се струва, че все ще измисля нещо :))).
Весели и зелени празници на всички :))
28.12.2007 :: 15:43 :: от unufrii
#15
Re: Светлини и сенки
А за производството на лепилото колко СО2 е отделен - не е истина :) Майтапя се - не знам и не ме интересува какво се отделя при производството на лепило. Като се замисля май е най-добре просто да си представим, че имаме елха и украса, както и че живеем нормално.

Всъщност защо въобще да използваме електричество. Толкова "по-зелено" е да се върнем в 18-19 век, да събираме съчки, да си палам огън и да яздим коне или да тичаме от София до Пловдив (при производството на велосипеди също се отделя CO2, освен ако не са дървени, но тогава пък ще убиваме дървета).
Хора осъзнайте се малко - еко-каузата се превърна в поредната мода. То не остана благина на цивилизацията, която да не е заклеймена от еко-активистите. Вече като видя "зелено" или "еко" в заглавието на нещо в интернет и го прескачам, така както прескачам "V1agr4"-та. Прекаляването, вманиячаването и залитанията нанякъде винаги са вредни независимо от посоката.
30.12.2007 :: 23:15 :: от spart
#16
Re: Светлини и сенки
Една идея, която предполагам е по силите на организаторите в горичка.бг :
http://dnes.dir.bg/2007/12/30/news2494364.html
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg